Uusi-Seelanti

Autolla Uudessa-Seelannissa: Eteläsaaren kierros alkaa

28.4.2024
uusi-seelanti-etelasaari

Uuden-Seelannin pohjoissaarelta Aucklandista lensimme eteläsaarelle Christchurchiin. Aamulento oli perillä klo 8.30. Olimme varanneet matkailuauton Freedom Campersilta. Teimme varauksen marraskuun lopussa ja hyödynsimme Black Friday ja Cyber Monday tarjoukset, joten autolle jäi hintaa 1100 € (10 päivää).

Kun olimme saaneet matkatavarat, soitimme autovuokraamoon, että olimme valmiit ja meidät voisi hakea. Olimme sopineet auton noudon vasta klo 12, mutta päätimme kokeilla onneamme, josko saisimme auton nopeammin. Mieli haikaili jo kovasti maantielle. Vuokraamosta luvattiin, että saisimme auton noin klo 10.30. Laitoimme vuokraamossa paperit kuntoon ja loppuajaksi menimme kadun toisella puolella olevaan puutarhakahvilaan odottamaan kahvista ja leivoksista nauttien.

Vuokraamon täti oli topakka, ja kun hän kuuli, että ajattelimme lähteä ajamaan Christchurchista etelään rannikkoa pitkin, hän pudisteli päätään. Hän etsi kartan ja piirsi siihen reitin, mikä hänen mielestään olisi parempi. Kannattaisi kuulemma puikata samantien sisämaahan ja kohti vuoristoa. Siellä odottaisi eteläsaaren parhaimmat kohteet. Reitti vaikutti hyvältä ja päätimme noudattaa sitä ainakin aluksi.

matkalla-lake-tekapolle

Hurmaava Lake Tekapo

Ajoimme ensimmäiseksi Ashburtoniin, ja kävimme kaupassa. Täytimme matkailuauton jääkaapin ja ostimme kaikkea muutakin tarpeellista. Maisemat olivat aluksi aika vaatimattomat ja mietin, että milloin se ilotulitus alkaa. Kun lähestyimme Lake Tekapoa, alkoi silmät säihkymään upeiden järvimaisemien edessä.

lake-tekapo
Lake Tekapo
lake-tekapo-etelasaari

Lake Tekapo sijaitsee noin kolmen tunnin ajomatkan päässä lounaaseen Christchurchista. Vuorten ympäröimä turkoosinvärinen järvi on näkemisen arvoinen. Järven maitomainen turkoosi väri tulee hienosta kivijauhosta, jonka jäätiköt ovat jauhaneet vuorilta.

lake-tekapo-nz

Tien toisella puolella järveä oli levähdyspaikka ja pidimme siellä kahvitauon. Ulkona tuuli sen verran kylmästi, että nautimme kahvit autossa, mutta katselimme ikkunasta kauniita järvimaisemia. Levähdyspaikalla olisi kai voinut yöpyäkin, mutta päätimme jatkaa matkaa vielä vähän pidemmälle. Puolen tunnin ajomatkan päässä vastaan tuli toinen turkoosinvärinen järvi, Lake Pukaki. Olin ladannut puhelimeen CamperMate -sovelluksen ja sieltä katsottiin, että sen rannalla olisi maksuton Pines Camp -leirintäalue. Päätimme viettää siellä ensimmäisen yön.

matkalla-lake-pukaki
Matka jatkuu..
Ensimmäisen päivän ajomatka

Lake Pukaki – Mount Cook – Queenstown

Aamulla matka jatkui kohti Mount Cookia, joka on Uuden-Seelannin korkein vuori. Sää oli viileämpi kuin edellisenä päivänä. Lämpötila pyöri noin 12 asteen tuntumassa. Sadekuurot ja matalalla roikkuvat pilvet varjostivat matkaamme. Niistä huolimatta matka Mount Cookille oli hieno. Ja kun lähestyimme vuorta, pilven raosta alkoi aurinko varovasti pilkottaa. Pysähtelimme matkan varrella muutaman kerran kuvaamaan hienoja vuori- ja järvimaisemia.

matkalla-mount-cookille
Muutama sadepisara ikkunassa
Maisemia ihailemassa
mount-cook-leirinta-alue
Mount Cook leirintäalue
mount-cook-vaelluspolun-alku

Mount Cookin lähellä oli hotelleja sekä leirintäalue, jonne ajoimme. Siellä oli paljon turisteja ja lisää tuli koko ajan bussilasteittain. Alueella kulkee erilaisia vaelluspolkuja ristiin ja rastiin. Leirintäalueelta lähti myös joku reitti ja hetken tuumailin, olisiko pitänyt käydä pienellä reippailulla. Ennenkuin ajatus kehittyi pidemmälle, alkoi sadepisaroita tippua nenän päähän. En halunnut kastella vaatteita, joten reippailut jäi väliin.

mount-cook-campsite

Saatiin muuta mietittävää, kun katsoimme leirintäalueen ilmoitustaululla olevaa sääennustetta. Se näytti perjantaille eli kolmen päivän päähän sadetta. Olimme varanneet juuri sille päivälle vuonoristeilyn Milford Soundiin. Voihan nenä! Päätimme yrittää vaihtaa risteilyä toiselle päivälle. Esimerkiksi torstain sää näytti ennusteen mukaan paremmalle. Miehen puhelimessa oli Reissunetti ja kiiruhdimme autoon vaihtamaan risteilypäivää. Onneksi torstaille oli vielä tilaa ja saimme risteilyn siirrettyä.

Siirto oli siinäkin mielessä hyvä juttu, koska olimme edenneet reittiä aika nopeasti ja nyt ei tarvitsisi jäädä minnekään lorvailemaan tai viettämään ns. välipäivää.

mount-cook
Vuoret peittyivät nopeasti pilvien taakse
mount-cook-sadetta

Illaksi ajoimme Queenstownin lähellä olevalle Driftaway-leirintäalueelle. Sähköpaikka maksoi 79 NZD (noin 43 €). Muita mukavuuksia olivat lämmin suihku ja netti. Illalla kävelimme Frankton pizzeriaan. Heillä oli tiistaisin kaikki pizzat 19 NZD. Pizzat olivat hyviä ja ostettiin vielä yksi mukaan. Sitä voisi napsia lounaaksi seuraavana päivänä ajomatkan aikana.

vuoristotie-etelasaari
Matka eteni vuoristotietä pitkin

Queenstown – Te Anau – Cascade Creek

Lämpötila laski yöllä kolmeen asteeseen. Meillä oli onneksi matkailuautossa lämmitin, mutta mietimme jo seuraavaa yötä, joka vietettäisiin leirintäalueella, jossa ei olisi sähköjä. Miten kylmä siellä mahtaisi olla? Tyhjensimme ja täytimme vesitankit ja suuntasimme kohti Te Anau´ta.

vuoria-matkalla-queenstowniin
Maisemat olivat taas niin upeita. Saimme nauttia niistä ihanassa auringonpaisteessa.
vuorimaisemia-te-anau

Lake Wakatipua myötäilevä rantareitti oli todella kaunis. Mäkeä ja mutkaa riitti. Pyysin vähän väliä miestä pysähtymään, jotta pääsin kuvailemaan hienoja maisemia. Te Anau´ssa tankkasimme auton uudelleen, vaikka aamullakin olimme tankanneet. Seuraavana päivänä menisimme Milford Soundiin ja siellä ei kuulemma ollut bensa-asemia.

matkalla-te-anau

Jatkoimme Te Anausta matkaa Milford Sound Highway´ta pitkin. Olisimme halunneet mennä yöksi Milford Soundin lähellä olevalle leirintäalueelle, jolloin aamulla olisi ollut superlyhyt matka risteilylle. Se ei onnistunut, koska leirintäalue oli täynnä. Sinne pitäisi paikka varata todella ajoissa, luultavasti jo kuukausia etukäteen. Toiseksi lähin leirintäalue oli Fiordlandin kansallispuiston Cascade Creek, josta oli noin tunnin ajomatka Milford Soundiin. Se oli iso leirintäalue, jossa oli kauniit maisemat, mutta muuten se oli hyvin alkeellinen. Sähköjä ei ollut eikä muitakaan mukavuuksia vessaa ja ulkokatoksessa olevaa keittiötä lukuunottamatta. Miehen Reissunettikään ei toiminut, koska verkkoa ei ollut. Olimme paikalla hyvissä ajoin iltapäivällä, oikeastaan liian aikaisin, eikä siellä silloin meidän lisäksemme ollut vasta kuin pari muuta autoa.

Päivän reitti

Leirintäalueen vierestä pääsi Lake Gunn Nature Walk Trail -luontopolulle. Reitti kiersi ikivanhan pyökkimetsän halki järven rantaan. Tein kauniissa metsämaisemissa vajaan tunnin mittaisen päiväkävelyn. Pysähtelin vähän väliä kuvaamaan satumetsän mystisiä puita ja kaunista järvimaisemaa. Ruuhkaa ei ollut. Vasta reitin loppupäässä tuli pari ihmistä vastaan.

lake-gunn-nature-metsa
Sammalten peittämät vanhat puut olivat maagisia
lake-gunn-nature-trail-walk
Vanhojen pyökkipuiden varjossa
lake-gunn-nature
Järven rannassa
lake-gunn-nature-trail-walk-lintu
Joku tirppana

Cascade Greekilla oli kuulemma paljon hiekkakärpäsiä, mutta liekö tuuli vienyt ne mennessään, koska niitä ei nyt näkynyt kuin muutama. Lämpötila sinnitteli edelleen +12 asteessa. Ulkona ei kuitenkaan lyhythihaisella pärjännyt (paitsi viereemme illalla ajanut mies, joka sinnikkäästi t-paidassa grillasi illallista ulkona), siitä piti kova tuuli huolen.

Leirintäalueella ei ollut oikein mitään tekemistä. Kävelimme illalla aluetta ympäri, mutta paikat oli nopeasti katsottu. Mukana olleet lehdet tuli luettua ja sudokut täytettyä illan aikana. Oli suorastaan tylsää. Koska aamulla oli aikainen herätys Milford Soundin vuonoristeilylle, kömmimme ajoissa nukkumaan.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  28.4.2024 at 19:25

  On kieltämättä todella kauniin värinen tuo Tekapo-järvi. Mount Cookille haluaisin joskus patikoimaan. Se, ja Pohjoissaaren Tongariro Alpine Crossing ovat ne kaksi suurinta syytä, miksi halaun Uuteen-Seelantiin palata. Ne kun ovat molemmat vielä kokematta. Toki muutakin kiinnostavaa nähtävää on, ja kokonaisuutena tästäkin se tulee hyvin ilmi – upealtahan maisemat näyttää!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   29.4.2024 at 19:52

   Kiitos Mikko! Mulla on aika samat haaveet, jos joskus tuonne vielä palaan. Haluaisin päästä kokemaan upeat vaelluspolut, koska tällä reissulla patikointi jäi liian vähälle.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  29.4.2024 at 06:03

  Uusi-Seelanti näyttää kyllä juuri niin vehreältä ja vihreältä kuin olin ajatellut kuin! Ihan mielettömiä nuo sammalten peittämät vanhat puut!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   29.4.2024 at 19:56

   Kiitos Eveliina! 🙂 ”Satumetsä” oli upea, siellä oli ihana kävellä ja ihmetellä.

 • Reply
  Anne | Elämää Nomadina
  29.4.2024 at 13:56

  Kauniita maisemia, olisi joskus mahtava tehdä jonkinlainen pidempi vaellusmatka noilla kulmilla! Missä hinnoissa nuo matkailuauton vuokrahinnat olisi olleet ilman tarjouksia? Kelit kuulostaa olleen melko viileät, oikeanlaiset vaatteet tietysti auttaa luonnossa liikkumisen suhteen, mutta autossa yöpyminen ilman lämmitystä voi olla melko kylmää touhua, ellei sitten ole oikein kunnon lämpimät täkit tai makuupussit.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   29.4.2024 at 19:59

   Kiitos Anne! Jos nyt muistan oikein, säästettiin matkailuauton vuokrassa noin 400 €. Tiedettiin, että sää voi olla viileä, mutta kyllähän nuo lämpötilat silti yllätti. Matkailuauton varusteisiin kuului petivaatteet ja täkit olivat onneksi lämpimät. Siitä huolimatta juuri tuona yönä paleltiin, kun ei saatu lämmitystä päälle. Kirjoitan siitä yöstä lisää seuraavassa postauksessa.

 • Reply
  Ne Tammelat
  29.4.2024 at 19:20

  Onpa kiva nähdä saarta myös teidän autoreitin kautta, kun me kiersimme laivalla ympäri ja saimme nauttia toisenlaista, myös erittäin upeista vuoristomaisemista. Odotan innolla Milfordin postausta 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   29.4.2024 at 20:01

   Kiitos Tammelat! Hauska lukea teidän risteilystä. Milfordista tulossa seuraavaksi juttua. 🙂

 • Reply
  Cilla Maria Travel
  2.5.2024 at 09:00

  Aivan mielettömän upeita maisemia, ja mä olisin takuulla varmasti myös pyytänyt pysähtelemään koko ajan 😀 Mutta etenkin tuo satumetsä oli niin kaunis! Muutenkin tosi mielenkiintoinen postaus. Mua on alkanut kiinnostaa matkailuauton vuokraaminen, koska vaikka hinta onkin kovempi kuin tavan vuokra-autoissa, niin jääpä kaikki majoituskulut välistä. Toki siihen tulee nuo leirintäaluemaksut, mutta silti. Oliko muuten kylmä yöllä silloin, kun ei ollut sitä sähköä saatavilla?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.5.2024 at 17:04

   Kiitos Cilla! Matkailuauto oli hyvä vaihtoehto Eteläsaarelle. Osa leirintäalueista oli maksuttomia ja sitten jos halusi mukavuuksia, siitä piti muutama kymppi maksaa. Me yövyimme suurin piirtein joka toinen yö ilmaisella ja joka toinen maksullisella paikalla. Puskaparkit eivät ole Uudessa-Seelannissa sallittuja, vaan täytyy yöpyä aina virallisilla leirintäalueilla, mutta niitä on tosiaan aika monen tasoisia. Yö ennen Milford Soundille menoa oli todella kylmä. Aamulla ulkolämpötila oli +2 eikä sisällä tainnut paljon lämpimämpää olla. 🙂 Milford Soundin jälkeen alkoi sää onneksi lämmetä, kun käännyimme takaisin pohjoiseen.

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  2.5.2024 at 20:46

  Olipa ihanaa kun tuo topakka täti antoi teille uudet ajo-ohjeet. Tuollaista osaa kyllä arvostaa, kun paikalliset antaa kullanarvoisia vinkkejä, mihin kannattaa mennä ja minne ei… Tykkäisin kans tuollaisesta roadtrippailusta ja yöpymisestä leirintäalueilla 🙂

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  3.5.2024 at 06:58

  Tuo, että etelässä onkin kylmä ja että mitä etelämmäs mennään, niin sitä kylmempää on, on kyllä vähän hämäävää!
  Me kävimme aikoinaan risteilyllä Milford Soundissa osana maailmanympärysmatkaa, jonka noin kaikki muut kohteet olivat päiväntasaajan tienoilla, joten oikeasti lämpimiä vaatteita oli matkassa aika vähän, joten tarkene nyt sitten siinä …
  Queenstownissa viivähdimme parikin yötä ja pidimme kaupungista kovasti.

 • Reply
  Sari/ matkalla lähelle tai kauas
  4.5.2024 at 14:49

  Vielä ei ole Uusi-Seelanti kärpänen purrut vaikka kuvat sieltä ovat upeita. Minkälainen ylipäätään hintataso tuolla on?

 • Reply
  Aila ja Juha
  4.5.2024 at 21:08

  Tuo matkailuautolla tehtävä road trip vaikutti mukavalta, varsinkin, kun lämpötila oli noinkin alhainen. Tutunnäköistä vihreää maisemaa, ihan kuin joistain elokuvista.
  Juha

Leave a Reply