Uusi-Seelanti

Autolla Uudessa-Seelannissa: Franz Josefin jäätikkö

12.5.2024

Milford Soundista ajelimme samaa tietä takaisin Te Anau´hun ja kävimme siellä lounaalla. Päätimme suunnata kohti Franz Josefin jäätikköä, jonne ehtisimme vasta seuraavana päivänä. Luottokorttini oli alkanut temppuilemaan eikä se toiminut joka paikassa lähimaksulla sen paremmin kuin pin-koodillakaan. Lounaspaikassa hyödynsin wifia ja laitoin pankkiin viestiä kysyäkseni mikä siinä mahtaisi olla vikana. Onneksi oli toinen luottokortti mukana. Kortista ei löytynyt mitään vikaa, ja loppumatkan se toimi miten sitä huvitti.

milford-sound-te-anau
Matkalla Te Anaun suuntaan
wanaka-lake
Aurinko alkoi paistaa Wakatipu-järven kohdalla
wanaka-jarven-maisemareitti

Queenstownista otettiin suunta kohti Wanakaa. Sinne asti emme kuitenkaan ajaneet, vaan jäimme yöksi ilmaiselle Lowburnin leirintäalueelle. Olisi ollut kiva päästä leiriytymään jonnekin, missä olisi ollut esimerkiksi netti, mutta käyttämämme sovelluksen mukaan kovin läheltä ei sellaista löytynyt.

Jäin heti alkajaisiksi leirintäalueen vessaan jumiin. Lukko temppuili enkä saanut sitä auki. Aloin jo pälyilemään ympärilleni pääsisikö sieltä jotenkin kiipeämällä pois. Oven ja katon välissä oli tilaa, mutta en tiedä miten olisin saanut itseni sinne punnerrettua. Puhelin ei tietenkään ollut mukana, jotta olisin voinut soittaa miehen pelastamaan. Aikani lukkoa renkslattua, se viimein antoi periksi ja pääsin pois. Eipä lienee yllätys, etten mennyt siihen vessaan enää toista kertaa.

Päivän ajoreitti

Leirintäalueella ei ollut vessoja lukuunottamatta mitään palveluja. Meidän paikan vieressä oli salainen uimaranta. Salainen sen vuoksi, ettei sitä meinattu itsekään heti huomata pitkän heinikon takaa. Uimaan ei tehnyt mieli, koska sää oli vielä viileänpuoleista. Seuraavana aamuna katselimme kahvia juodessa ankkaparven vaappumista aamu-uinnille.

Hidasta matkantekoa

Matka jatkui ”kutostietä” pitkin. Ajoimme ensin Wanaka-järven ohi ja sieltä kohti Haast Pass -vuoristosolaa. Vuoristotie oli mutkaista ja mäkistä, mutta siihen olimme viime päivinä tottuneet. Matka eteni hitaasti, koska matkailuautolla (tai ylipäänsä millään autolla) tuolla ei voinut ajaa kovaa. Hitaimmillaan mutkissa sai ajaa 15 km/h.

Lowburnin leirintäalueelta Franz Josefin jäätikölle
matkalla-franz-josef

Sää oli tihkusateista ja harmaata. Pysähdyimme matkan varrella Fantail Falls -vesiputoukselle. Tieltä oli putoukselle lyhyt kävelymatka ja sade onneksi taukosi hetkeksi. Franz Josefissa olimme jo yhden maissa. Kurvasimme heti Orange Sheep -leirintäalueelle, jotta varmasti saisimme sähköpaikan. Vastaanotto avautui vasta klo 14, mutta siellä oli mahdollisuus tehdä check-in itse. Kävimme vastaanoton avauduttua varmistamassa, että olimme tehneet sen oikein. Paikka maksoi 49 NZD (noin 27 €).

vesiputous-matkalla-franz-josef
Fantail Falls
merimaisema-franz-josefille-ajettaessa

Kun matkailuauto oli parkissa, lähdimme kävellen etsimään lounaspaikkaa. En muista enää ravintolan nimeä, mutta se oli todella viihtyisä takkatulineen kaikkineen ja ruoka oli hyvää. Lounaan jälkeen kävimme ruokakaupassa ja matkamuistomyymälässä, josta ei tarttunut tällä kertaa mitään mukaan. Koska sää oli sateinen, ei ollut oikein mitään tekemistä. Netistä löysin mainoksen hot tubesta eli paljusta, joka sijaitsi ihan leirintäalueen vieressä. Mies ei siitä aluksi niin innostunut, mutta sain hänet puhuttua ympäri. Kun hyppelin sinne varaamaan meille aikaa, sain harmikseni kuulla, ettei sinä päivänä ollut enää tilaa. ”Because of the rain”, mies pahoitteli ja otti yhteystiedot kaiken varalta, jos joku olisi peruuttanut. Sellaista onnenkantamoista ei tietenkään käynyt.

Illalla päätin kokeilla nukkumista matkailuauton sohvaosastolla. Olimme siihen mennessä molemmat ahtautuneet yläpunkkaan, joka ei ahtaanpaikan kammoiselle ollut se miellyttävin paikka. Tavaroiden kanssa joutui pelaamaan tetristä ennenkuin sohvapatjoista oli saatu sänky tehtyä. mutta siinä oli huomattavasti mukavampi nukkua. Loppumatkasta en yläpunkkaan enää kiivennyt.

Franz Josefin jäätikkö

Koko yön satoi rankasti ja oli kova tuuli. Aamuun mennessä pilvet väistyivät ja aurinko alkoi pilkottamaan. Aamupalan jälkeen laitoimme tavarat kasaan ja ajelimme katsomaan onnistuisimmeko näkemään edes pilkahduksen jäätiköstä.

Ajoimme Franz Josef Glacier Valley Walkin parkkipaikalle. Siellä varoilteltiin jättämästä autoihin mitään arvokasta. Otimme reppuihin kaiken rahan arvoisen ja patikoimme lyhyen matkan paikkaan, josta jäätikköä sai katsella. Näköalapaikalla oli kylttejä, joissa näytettiin miten jäätikkö on vuosien varrella sulanut. Surullista!

franz-josef-glacier
Jäätikkö pilkotti pilvien raosta
Jäätikkö on sulanut yli 100 vuodessa paljon
franz-josef-jaatikko

Jos jäätikköä haluaa päästä katsomaan lähempää, on kylässä tarjolla helikopteriajeluita. Helikopterikyyti oli muistaakseni yli 200 €/hlö, joten emme siitä innostuneet. Edellispäivänä kopteriajelut oli peruttu huonon sään vuoksi, mutta sään kirkastuessa niitä alkoi taas pörräämään taivaalla. Näköalapaikalta näimme pilvien siirryttyä palan jäätikköä ja se riitti meille.

hokitika

Matka jatkui kohti Hokitikaa. Tie oli samaa mutkaa ja mäkeä kuin muinakin päivinä. Nyt olimme jollain todella rauhallisella tieosuudella, koska muita autoja näkyi harvakseltaan. Onnistuimme näkemään vilauksen kiwi-linnusta, joka vipelsi tien yli. Se oli niin nopea pyrähdys, ettei mitään mahdollisuutta saada siitä valokuvaa. Hokitikan kylässä kävimme lounaalla ja tein lounaspaikan vieressä olevasta kaupasta pieniä ostoksia. Piipahdimme vielä rannassa katsomassa meren tyrskyjä ennen kuin matka jatkui kohti Arthur´s Pass solaa.

hokitika-ranta
Meren tyrskyt Hokitikassa
hokitika-beach

Arthur’s Pass

Arthur’s Pass on lähes kilometrin syvyinen vuoristosola, joka on saanut nimensä englantilaisen Arthur Dudley Dobsonin (1841–1934) mukaan. Hän johti ensimmäistä eurooppalaisten suorittamaa tutkimusretkikuntaa solan halki vuonna 1864. Viitisen kilometriä solasta etelään sijaitsee samanniminen pieni kylä.

arthurs-pass
Vuoristosolan hienoja maisemia
arthurs-pass-vuoristosola

Vuoristosolassa maisemat oli jälleen henkeäsalpaavan upeita ja pysähtelimme vähän väliä ottamaan valokuvia. Otira Viaductilla pysähdyimme pidemmäksi aikaa.

otira-viaduct
Otira Viaduct
waimakariri

Campermate-sovelluksesta katsottiin, että lähin leirintäaalue olisi kylässä rautatieaseman vieressä. Suuntasimme sinne ja laitoimme auton parkkiin. Alue näytti aika karulta. Juotiin kahvit ja käveltiin katsomassa mitä ympäristöstä löytyisi. Vierailukeskuksessa tutustuimme alueesta kertovaan näyttelyyn.

lake-pearson
Päädyimme lopulta Lake Pearsonin rannalla olevalle leirintäalueelle

Katsottiin uudestaan Campermatesta eikö lähempänä ollut mitään muuta leirintäaluetta. Noin seitsemän kilometrin päässä oli joku, jota lähdettiin katsomaan. Sekään ei ollut kiva, joten ajettiin seuraavalle, joka oli puolen tunnin ajomatkan päässä. Sieltä löytyi kaunis Lake Pearson. Paikka oli todella kiva ja olimme iloisia, ettei jääty tylsän rautatieaseman viereen. Lake Pearsonilta ei mukavuuksia löytynyt vessaa lukuunottamatta, mutta paikan kauneus kompensoi muita puutteita.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  12.5.2024 at 16:13

  Nätin näköinen tuo Fantail Falls -vesiputous. Jäätiköt on aina kiinnostavia kohteita, ja samanlainen kohtalo on ollut suurimmalla osalla maailman jäätiköistä – kovasti ovat kutistuneet. Olisi joskus hauskaa päästä patikoimaan jäätikön päälle. Tuolla ei taidettu sellaisia olla tarjolla, vai olisiko ollut?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   14.5.2024 at 16:30

   Kiitos Mikko! Jäätikön päälle pääsee kävelemään, mutta se vaatii helikopterikyydin ylös. Jos ymmärsin oikein sinne ei vaeltamalla pääse. Alueella kyllä muutoin on erilaisia patikointireittejä, ja osasta niitä näkee jäätikön.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  12.5.2024 at 17:47

  Jäätiköt ja vesiputoukset on upeita kohteita! Ihanaa, että pääsitte nauttimaan molemmista 🙂

  Mutta siis hui toi luottokortti 😮 Mä matkustan aina yhden kortin ja pienen käteisvarannon turvin. Ei ole koskaan edes käynyt mielessä, että kortti saattaisi lakata toimimasta (tai temppuilla, kuten sulla). Naiivia, tiedän! Jospa jatkossa viisaammin…

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   14.5.2024 at 16:31

   Kiitos Eve! 🙂 Mulla on aina kaksi luottokorttia mukana siltä varalta, että toinen häviää tai alkaa temppuilemaan. Nyt oli toki miehen kortit myös turvana, mutta oli aika tylsä fiilis, kun kortti ei toimi.

 • Reply
  Taina
  12.5.2024 at 19:59

  Huh, mulla kanssa kerran lakkasi kortti toimimasta, kun olin reissuja. Oli kyllä kuumottava tilanne! Onneksi sulla oli toinenkin kortti.

  Uusi-Seelanti on kyllä upea kohde ja löytyy omalta haavelistaltani myös. Tuo jäätiköiden kutistuminen kyllä suretta 🙁

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   14.5.2024 at 16:33

   Kiitos Taina! Kortin temppuilu on ikävää ja varsinkin jos olisi yksin reissussa eikä olisi toista korttia mukana. Uusi-Seelanti oli unelmien täyttymys. Siellä riittäisi näkemistä uudellekin reissulle, mutta enpä tiedä tuleeko tuonne koskaan enää mentyä, kun on niin kaukana. 🙁

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  12.5.2024 at 20:01

  Itsellä on aina kakI korttia reissussa mukana, koska usein on toinen kortti reissaillut. Mitään syytä tähän ei koskaan ole kuitenkaan ilmennyt.

 • Reply
  Mari / Maailma kotina
  12.5.2024 at 20:37

  Siis mitä, Uudessa Seelannissakin saa pelätä rosvoja… Mä en kestä. Nimimerkkinä autoomme murtauduttiin ikkuna rikkomalla Ranskassa. Pidin Uutta Seelantia turvallisena…

 • Reply
  Matkalla kaikkialle / Sarianne
  12.5.2024 at 20:51

  Tuttuja maisemia omalta viime vuoden Uuden-Seelannin reissuosuudelta 🙂 Mulla kävi huono tuuri Franz Josefissa majoittumisen aikana, kun joka päivä sateli sen verran että jäätikkö ja vuoret olivat lähes koko ajan pilvipeitteen takana ja kaikki helikopteriajelut oli peruttu koko ajalta. Mutta muualla ehti nähdä upeita maisemia onneksi senkin edestä. Vaikuttaa mukavan rennolta tuo autolla liikkuminen, vaikka varmasti leirintäalueille ajo pitää aina suunnitella reittiin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   14.5.2024 at 16:37

   Kiitos Sarianne! Franz Josefissa taitaa sataa usein. 🙂 Me jännättiin nähdäänkö jäätikköä ollenkaan, mutta onneksi lähtöpäivänä oli aurinkoista. Pilvet kyllä työntyivät jäätikön eteen, mutta kun aikamme odoteltiin, ne onneksi siirtyivät pois edestä. Matkailuautolla oli kiva liikkua. Leirintäalueita oli kaiken kaikkiaan riittävästi, mutta välille sattui niitäkin osuuksia ettei oikein sopivaa löytynyt. Meillä oli vähimmäisvaatimuksena vessa. Autossakin oli liikuteltava ”pottamalli” mutta välttelimme sen käyttöä eikä onneksi kertaakaan tarvinnut turvautua. 🙂

 • Reply
  Aila ja Juha
  13.5.2024 at 09:19

  Jännitti lukea, miten säät ja luottokorttiasiat tekevät matkasta ikimuistoisen, vaikkakaan ehkä ei toiveiden tai suunitellun mukaisen. Matkashekkiaikoina yritin vaihtaa Lübeckissä käteistä rahaa pankissa. Kun virkailijat huomasivat shekin toisella puolella VISA:n mainoksen, he kieltäytyivät vaihtamasta rahaa. Reklamoin kotimaan pankkia asiasta. Vasta pitkä ajan kuluttua tuli anteeksipyyntö kirjeessä, jossa oli pankin logon värinen solmio. Nykyisin matkalla aina kummallakin kaksi eri pankin korttia ja jonkin verran käteistä.
  Juha

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   14.5.2024 at 16:40

   Kiitos Juha! Hauska kertomus matkashekkiajasta! Tuliko solmiolle käyttöä? Minullakin taisi ensimmäisillä reissuilla olla matkashekkejä mukana. Onneksi niistä on päästy. Pari korttia on hyvä pitää mukana kaiken varalta.

 • Reply
  Tiina Johanna / Kookospalmun Alla
  13.5.2024 at 09:38

  Voi miten upeita maisemia, rakastan tuota luontoa! 🙂 Tosi kiinnostava tuo jäätikkö, harmi että pääsee lähemmäksi vain kalliilla helikopterilennolla. Hyvä tietää tämä, jos itse haluaa etukäteen asiaan varautua mikäli lähemmäs halajaa. Tykkään lueskellä road trip kokemuksianne ja samalla fiilistelen meidän omia tulevia reissuja, sillä olemme suunnitelleet paljon maata pitkin matkailua lähiaikoihin. 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   14.5.2024 at 16:43

   Kiitos Tiina! Kyllä me sitä helikopteriajelua hetki mietittiin, mutta pitkällä reissulla piti valita tarkkaan minne oikeasti halutaan mennä. Kaikkeen kun ei rahat valitettavasti riittäneet. Ja oltiin Jenkeissä käyty muutama vuosi sitten helikopteriajelulla Grand Canyonin yllä. Kiva kuulla, että teilläkin maata pitkin matkailua tiedossa. Se on mukavaa! 🙂

 • Reply
  Eila / Metkaamatkustelua
  13.5.2024 at 11:45

  Onpa upeita maisemia ja jännittäviä sattumuksia osunut reissunne varteen. Minä jäin vuosikymmeniä sitten Helsingissä ravintolan vessaan. Onneksi mukana oli pari vuotias tyttäreni, joka odotti minua toisella puolella ja kun en saanut ovea auki, pyysin tytärtä menemään kertomaan isälle. Heti ei muu seurue ymmärtänyt mistä on kyse, mutta lopulta ravintolan henkilökunnan edustaja tuli ja sai oven auki.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   14.5.2024 at 16:45

   Kiitos Eila ja voi apua mikä kokemus! Hyvä, että sinulla oli pieni apuri mukana. 🙂 Vessaan jääminen ei todellakaan ole mukavaa. Minäkin yritin rauhoitella itseäni, että kai se mies olisi iltaan mennessä tullut katsomaan minne olin jäänyt. 🙂 Onneksi lukko aukesi.

 • Reply
  Ne Tammelat
  15.5.2024 at 07:39

  Onpa kerrassaan upeita maisemia! Vaikuttiko säät miten paljon autossa yöpyessä unenlaatuun? Pitikö sade hereillä tai heiluttiko tuuli autoa? En ole tainnut koskaan nukkua matkailuautossa, niin uteliaana kyselen 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   16.5.2024 at 15:49

   Kiitos Tammelat! Sää vaikutti ainoastaan siten, että yhtenä yönä oli kylmä. Sade tai tuuli ei meitä niinkään pitäneet hereillä. Kylmyyskin vaivasi vain Milford Soundin lähellä, kun majoituimme leirintäalueella, missä ei ollut sähköä emmekä saaneet lämmitintä päälle. 🙂

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  17.5.2024 at 21:46

  Tuo 200 euron helikopterilento kuulostaa jo halvalta Grönlannissa tarjolla olleen yli 600 euron helikopteriretkestä! 😀 (ei menty!). En tiennyt että tuollakin päin on jäätiköitä, wau! Mun kaverille itseasiassa sattui samalla tavalla Omanissa kun oltiin helmikuussa. Se vaan lakkasi toimimasta, ei toiminut pin eikä lähimaksu eikä antanut nostaa rahaa ja välillä se taas toimi ja välillä ei. Mä sain toimia varapankkina, onneksi niin! 🙂 Mullakin on yleensä aina 2 korttia mukana, just siltä varalta jos jotain sattuu eikä jää ilman rahaa…

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   22.5.2024 at 17:07

   Kiitos Elina! Grönlannissa on kaikki kallista. 🙂 Helikopteriajelun hinta ei sinällään olisi ollut paha, jos oltaisiin oltu vain parin viikon reissulla. Mutta kun oltiin matkalla melkein kaksi kuukautta, oli pakko miettiä minne retkille mennään ja minne ei. Hieno retki se varmasti olisi ollut, kun olisi nähnyt jäätikön vielä lähempää.

 • Reply
  Hannele/ Hipaisuja Maapallolla
  18.5.2024 at 11:28

  En ole ikinä ollut helikopterin kyydissä. Jotenkin tuntuu, että tuossa kohtaa haluan pihistellä. Mutta never say never….
  Oi, mä haluaisin niin nähdä tuon endeemisen kiwin. Se näyttää niin söpöltä. Harmi, kun ette ehtineet napata kuvaa, mutta kuten hyvä ystäväni sanoo: ” En jaksa tänään ottaa kovia, otan sen sijaan mielikuvia.”

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   22.5.2024 at 17:10

   Kiitos Hannele! Kiwi meni niin vauhdilla tien yli, ettei mitään mahdollisuuksia saada kuvaa. Franz Josefilla olisi pääsyt katsomaan kiwia sellaiseen ”kiwi-houseen”, mutta ei viitsitty maksaa pariakymppiä linnun näkemisestä. :/

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  20.5.2024 at 22:47

  Kyllähän nuo Uuden-Seelannin maisemat ovat upeita! Ja jäätikkö vuorten välissä kauempaakin näytti hienolta kuvissa.

  Toi luottokorttihomma on aina sellainen, että pakko olla pari korttia mukana. Joskus on sillä lailla ollut myös omat haasteensa, mutta todennäköisesti jomman kumman kortin saa aika pian toimimaan.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   22.5.2024 at 17:13

   Kiitos Rami! Joo, ei ilman kahta luottokorttia uskalla lähteä reissuun, varsinkin jos on yksin matkassa. Nyt meitä oli kaksi, mutta siitä huolimatta oli tylsä fiilis kun kortti temppuili ilman syytä.

Leave a Reply