Uusi-Seelanti

Autolla Uudessa-Seelannissa: Kaikoura

19.5.2024
kaikoura-hylje

Lake Pearsonin kuvankauniilta leirintäalueelta matka jatkui kohti Uuden-Seelannin itärannikkoa. Autovuokraamon tädin ehdotukset eivät yltäneet sinne asti. Ehkä hän ei uskonut, että ehtisimme itärannikkoa näkemään Christchurchia enempää.

Minä olin optimistisesti haaveillut, että näkisimme pohjoisen viinialueet, mutta karttaa tutkimalla tulimme siihen tulokseen, että aika ei taida siihen riittää. Viinitiloja oli toki muuallakin kuin eteläsaaren pohjoisosissa ja päätimme selvitellä niissä käyntiä. Mutta sitä ennen tie vei meidät Kaikouraan, joka oli yksi must-see kohteista omalla listallani.

Päivän reitti
juna-etelasaaren-halki
Juna, joka kulkee Eteläsaaren poikki Christchurchiin
Tämän auton rekkari kuvasi tuntoja monta kertaa liikenteessä matkan aikana
matkalla-kaikouraan

Minkälainen kaupunki on Kaikoura?

Kaikoura sijaitsee noin 180 kilometriä Christchurchista pohjoiseen. Vajaan 4000 asukkaan kaupungissa pääset näkemään valaita, hylkeitä ja rannikkovesissä viihtyviä delfiinejä. Erilaisia valasristeilyjä on tarjolla päivittäin ja paikallinen hyljekolonia on kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Pienessä kaupungissa on myös lukuisia kahviloita, ravintoloita ja kauppoja, joista suurin osa löytyy rantakadulta.

kaikouran-keskusta
Kaikouran keskusta

Saavuimme Kaikouraan iltapäivällä ja nälkä oli kova, joten ensimmäisenä etsimme lounaspaikan. Pääkadun varrella oli erilaisia ravintoloita, joista moni oli täynnä. Päädyimme lopulta hampurilaisia tarjoilevaan ravintolaan, jonne oli pitkä jono. Sehän tietää sitä, että ruoka on hyvää. Sinne vaan jonon jatkoksi. Suurin osa istumapaikoista oli ulkona ja siellä oli kieltämättä viihtyisämpää istua kuin sisällä rasvan käryssä. Lokkeja pyöri ympärillä paljon ja onneksemme saimme paikan aurinkovarjon alta, jonne ne eivät uskaltaneet lentää. Eräältä asiakkaalta tippui ranskalaiset maahan eikä mennyt varmaan minuuttiakaan kun lokkiparvi oli tehnyt niistä selvää. Mies katseli ihmeissään, kun ruoat katosivat parempiin suihin.

Leirintäalue-elämää Kaikourassa

Majoituimme A1 Kaikoura -leirintäalueella, ja saimme sieltä sähköpaikan. Kaikourassa on muutama leirintäalue, ja meidän valinta osui tänne sen vuoksi, että se oli kävelymatkan päässä keskustasta ja siellä oli mahdollisuus sähköpaikkaan. Miinuspuoli oli se, ettei se ollut veden äärellä, kuten kaikki muut leirintäpaikkamme tähän mennessä. Meitä vastapäätä oli vanhempi pariskunta Hollannista ja heidän kanssaan tuli vaihdettua kuulumisia. Pariskunnan mies varsinkin tuntui olevan juttutuulella ja kävi useampaan otteeseen juttelemassa. Ihan mukavaa, koska muilla leirintäalueilla ihmiset olivat pysyneet aikalailla omissa oloissaan ja korkeintaan tervehtivät.

matkailuauto-kaikourassa
Kaikouran leirintäalueella
Tässä hauskannäköisessä talossa vuokrattiin surffausvälineitä

Oli ihanan lämmin päivä ja istuskeltiin hetki ulkona leirintäalueelta lainatuissa aurinkotuoleissa. Myöhemmin menimme kävelylle. Rannassa olisi ollut muutama ilmainen paikka matkailuautoille, mutta vaikka toisella puolella kohisi meri, ei alue muutoin ollut kovin houkutteleva. Eikä siellä tietenkään ollut mitään palveluita, ei edes vessaa, mikä oli meillä vähimmäisvaatimuksena. Ranta oli kaunis ja istuskelimme hetken katsomassa meren aaltoja. Piipahdimme muutamassa matkamuistomyymälässä sekä oluella irkkupubissa.

kaikoura-ranta
Kaikouran kaunis ranta
kaikoura

Illalla mietittiin minne suunnattaisiin seuraavana päivänä ja katseltiin netistä vaihtoehtoja. Hanmer Springsin kuumat lähteet olivat yksi vaihtoehto. Minulla oli kuitenkin haaveissa päästä käymään jollain viinitilalla ja taisin sanoa ääneenkin, että olisipa kiva, jos matkailuautolla saisi majoittua viinitilan pihassa. En uskonut sellaisen olevan mahdollista. Mutta löysin kuin löysinkin netin syövereistä vinkin Campable-sovelluksesta, jonka kautta sai varata majoituksia yksityisille viinitiloille, maatiloille ym. ja nimenomaan niin, että siellä majoitutaan matkailuautossa. Napsuttelin sieltä seuraavalle päivälle majoituksen eräältä yksityiseltä viinitilalta, joka sijainti sopi meidän reitillemme.

Kaikouran hylkeet

Kaikourasta olisi tosiaan päässyt erilaisille valasristeilyille ja niitäkin hetki pohdittiin, mutta päätettiin jättää kuitenkin väliin. Hollantilainen naapurimme oli vahvasti sitä mieltä, että ne olivat pelkkää rahastusta. Hylkeitä sen sijaan päätimme mennä katsomaan, vaikka olimme niitä matkan aikana jo nähneet, viimeisimmäksi Milford Soundin vuonoristeilyllä.

kaikoura-point-kean

Ajoimme aamupalan jälkeen Point Kean -pysäköintialueelle, jonka lähellä hyljeyhdyskunta yleensä majailee. Aluksi niitä ei näkynyt missään ja olin jo hieman pettynyt. Sitten kauempana näkyi liikettä ja kun kävelin lähemmäksi, huomasin, että niitähän makaili kivikossa enemmänkin.

kaikoura-hylje
Hylkeitä pääsi katsomaan aika läheltä
kaikouran-hylje

Meidän lisäksemme ei ollut vielä paljon väkeä ja pääsimme todella lähelle hylkeitä. Ne eivät näyttäneet olevan moksiskaan siitä, että ihmiset tulivat lähietäisyydelle kuvailemaan. Yksi niistä hieman ärähti jossain vaiheessa, kun olin juuri ottamassa videota. Suosiolla otin pari askelta taaksepäin.

hylje-kaikoura

Kun lähdimme ajamaan takaisin etelään kohti Christchurchia, tien varrella olevilla rantakivillä lötkötteli useita hylkeitä. Vilkutin niille hyvästiksi, kun tie vei jo vinhaa vauhtia kohti eilen illalla varaamaani viinitilamajoitusta. Hieman jännitti, että minkälainen paikka meitä on vastassa.

 • Reply
  Mari / Maailma kotina
  19.5.2024 at 15:28

  Milford Soundin alueelle ei seuraavalla reissulla ehditä, tänne kylläkin. Onkohan hylkeet kallioilla minä vuodenaikoina?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   22.5.2024 at 17:18

   Hmm, hyvä kysymys! Luulisin, että niitä on siellä aina, mutta en nyt päätä pantiksi laita. 🙂 Me oltiin tuolla tammikuussa ja ainakin silloin niitä oli paljon pötköttelemässä. Ettekös tekin ole menossa heti alkuvuodesta?

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  19.5.2024 at 16:06

  Ohhoh, tuntuu vähän oudolta, että hylkeitä pääsee katsomaan noin läheltä 😮 Voisi kuvitella, että häiriintyisivät, jos/kun ihmisiä käy koko ajan kuvaamassa.

  Mutta upeita kuvia silti! Varsinkin tuo viimeisen kuvan köllöttelijä on jotenkin erityisen symppis! ♥️

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   22.5.2024 at 17:20

   Kunhan pysyy ainakin 10 metrin päässä eikä pidä kovaa meteliä, tee äkkinäisiä liikkeitä, niin niitä saa mennä katsomaan läheltä. 🙂

 • Reply
  Ne Tammelat
  21.5.2024 at 14:33

  Hylkeillä on kyllä lokoisat oltavat tuolla <3 Mekin pääsimme omalla retkellämme tosi lähelle niitä, eivätkä olleet moksiskaan ihmisistä. Oppaat joutuivat muistuttelemaan innokkaimmille, että kyseessä on kuitenkin villieläimet, joiden purema ei välttämättä ole kiva juttu.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   22.5.2024 at 17:21

   Joo, hyvä muistutus! Eivät ole tosiaan lemmikkieläimiä. Minäkin säikähdin kunnolla, kun yksi niistä ärjäisi kesken kuvaamisen. Taisi hermostua jostain, mutta ei onneksi kohti lähtenyt tulemaan. 🙂

 • Reply
  Matkalla kaikkialle / Sarianne
  21.5.2024 at 20:25

  Kaikoura oli omalla listallani myös, kun Uuden-Seelannin matkaa suunnittelin ja kuulin siitä myös paljon hehkutusta. Lopulta päädyin kuitenkin priorisoimaan muita kohteita, ja päiväretki valassafarille Christchurchista asti tuntui myös liian tiiviiltä omaan aikatauluun. Kauniin näköinen ranta on kyllä teidän kuvissa! 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   22.5.2024 at 17:23

   Uudessa-Seelannissa on niin paljon nähtävää, että pakko priorisoida. Meiltäkin jäi kiinnostavia kohteita väliin, jotka harmitti, mutta ei voi mitään. Jäipä jotain ensi kertaan, jos tuonne nyt ylipäänsä tulee enää koskaan mentyä. Matka on valitettavasti niin pitkä, muuten kyllä. 🙂

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  22.5.2024 at 18:29

  Kaikoura jäi meiltä Uudessa-Seelannissa väliin. Valasristeily olisi ollut meillä ilman muuta aktiviteetina, ova kovasti mieleen. Yritimme Uudessa-Seelannissa päästä uimaan delfiinien kanssa, mutta se ei onnistunut. Hienoja kuvia hylkeistä. Oliko se niin, että tuolla olisi erityisesti kaskelottaja? Niitä näimme joskus Norjassa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.5.2024 at 16:09

   Joo, Kaikourassa on mahdollista nähdä kaskelotteja ympäri vuoden. Me kävimme aikoinaan Venezuelassa uimassa delfiinien kanssa. En nyt tiedä miten eettistä toimintaa se on, mutta siihen aikaan ei noista asioista niin paljon puhuttu.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  23.5.2024 at 14:20

  Valasretket ovat tietysti haastava juttu, sillä eihän niillä välttämättä näe mitään. Paras valasretkemme oli Alaskassa, mutta retken olimme ostaneet kotkia ja toteemipaaluja retkenä, mutta niin vaan sitten kohdalle osui valaita, jotka vielä innostuivat tekemään niitä sellaisia bubble feeding renkaita, siis valaat asettuvat ympyrän kehälle ja nousevat kaikki ilmaan kerralla – jotenkin kuulemma ajatuksena, että aktiviteetista veteen syntyvät ilmakuplat kokoavat ruokaa helposti syötävään muotoon tms. – mutta tosiaan, yllätys teki ehkä tästä juuri niin hienon, ei ollut odotusarvoja.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.5.2024 at 16:12

   Ooh, varmasti hieno kokemus! Minä suhtaudun hieman epäilevästi noihin valasretkiin juuri siitä syystä, ettei mitään varmuutta näkeekö siellä mitään. Tosin se pitäisi ottaa sitten niin, että käydään veneretkellä ja jos nähdään eläimiä niin se on plussaa. 🙂

 • Reply
  Cilla Maria Travel
  26.5.2024 at 08:02

  Ihanan värinen tuo meri <3 Viinitilapostausta jään odottamaan mielenkiinnolla. Niistä mulla on kokemusta vaan Italiasta. Uuden-Seelannin viinit on muutenkin ihan tuntemattomia, mutta kuulisin niistä mielelläni lisää.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.5.2024 at 16:13

   Viinitilapostaus on nyt ulkona. 🙂 Alkosta on joskus ostettu Uuden-Seelannin viinejä ja hyviä ovat olleet.

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  26.5.2024 at 08:11

  Leirintäalueilla arvostan itekin veden läheisyyttä, tuntuu oudolta jos ei sitä ole mutta kohteesta riippuen vettä ei aina voi olla ihan vieressä 😀 musta on kyllä kiva että leirin naapurit tervehtii vähintään toisiaan vaikkei tarvi mitään isompaa tuttavuutta tekemään, mutta kivahan se on jos tulevat juttelemaankin! 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.5.2024 at 16:46

   Tervehtiminen on minustakin vähintä millä huomioida naapurit leirintäalueella. Suurimmaksi osaksi niin tapahtuikin. En välttämättä itsekään olisi joka paikassa jaksanut jutella ventovieraiden kanssa, mutta välillä toki sekin mukavaa. 🙂

 • Reply
  Suvi / Suvin matkassa
  26.5.2024 at 08:31

  Mielenkiintoinen juttu ja koko Uusi-Seelanti muutenkin. Ja ihanat kuvat merestä!
  Sitä vaan miettii, tuleeko sitä koskaan itse käytyä noin kaukana maailmassa. Onneksi sitä pääsee näkemään paikkoja näin blogienkin kautta 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.5.2024 at 16:47

   Blogien kautta pääsee melkeinpä minne vaan. 🙂 Onhan se Uusi-Seelanti kaukana, mutta kun mekin teimme matkaa ajan kanssa, ei se niin pahalta tuntunut.

 • Reply
  Krista/Kristallinhohtoa
  26.5.2024 at 11:03

  Oi että, tuonne haaveena joskus päästä. Pitääkin silloin kaivaa näitä postauksia esille.

 • Reply
  Eila / Metkaamatkustelua
  26.5.2024 at 12:02

  Uusi-Seelanti on kyllä hyvin kaunis ja monipuolinen maa ja on ihanaa päästä näin blogijuttujen avulla näkemään sen luontoa ja eläimiä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.5.2024 at 16:49

   Uuden-Seelannin luonto on kyllä vertaansa vailla. Juuri kun tuntuu, ettei tämän hienompia maisemia enää eteen tule, seuraavana päivänä on taas jotain ihan huikeita juttuja edessä. 🙂

 • Reply
  Aila ja Juha
  26.5.2024 at 20:06

  Mielenkiintoista on lukea ja katsella kuvia paikoista, jotka ovat toisella puolella maapalloa. Ja joissa ei ole itse vielä päässyt käymään. Luonto on varmaankin se, mistä olisimme eniten ihmeissämme. Juha

Leave a Reply