Uusi-Seelanti

Autolla Uudessa-Seelannissa: Pohjoissaari

7.4.2024
uusi-seelanti-pohjoissaari

Aucklandissa vietetyn viikonlopun jälkeen otimme vuokra-auton alle ja lähdimme tutustumaan pohjoissaareen. Olin hahmotellut meille jo kotona ajoreittiä, mutta lopulta noudatimme sitä vain alkumatkan ajan. Loppumatka meni soveltamalla. Suuntasimme aluksi kohti Whangamatan alapuolella olevaa Waihia.

auckland-waihi map
Ensimmäisen päivä ajomatka
lehmia-pohjoissaarella

Reitti kulki maaseudun halki ja näimme satoja lehmiä, lampaita ja hevosia. Liikenne oli rauhallista, kuten maalla yleensäkin. Pysähdyimme Karangahake Gorgessa, joka oli vanha kultakaivos. Pidimme jalottelutauon ja teimme alueella pienen kävelylenkin. Siinä vaiheessa kahvi olisi maistunut, mutta läheinen kahvila oli kiinni. Ajettiin naapurikylään ja päädyttiin lounaalle. Ravintolan lähellä oli kirpputori ja piipahdimme katsomaan sen tarjontaa. Mukaan tarttui hellemekko kolmella eurolla.

karangahake
Welcome to Karangahake
karangahake-silta
Karangahake – joen yli menevä silta
karangahake-tyokaluja

Majoituimme lähellä Waihi Beachia eläkeläispariskunnan alakerrassa. Huone oli iso ja sinne oli oma sisäänkäynti. Huoneessa oli keittiönurkkaus ja jääkaappiin oli jätetty aamiaistarvikkeet. Kävimme ajelemassa Waihi Beachilla ja lähiympäristössä. Päivä oli pilvinen, joten rantaelämä ei sen enempää houkutellut. Illaksi tuli vesisade, joten päivän ulkoilut jäivät lyhyeksi.

majoitus-waihi
Majoitus Waihissa
waihi-beach
Waihi Beachin kauniita mutta pilvisiä maisemia
pilvinen-waihi-beach

Hobbiton – Taru Sormusten Herrasta kuvauspaikoilla

Hobbiton on Tolkienin klassikkoteoksen Taru Sormusten Herrasta -elokuvan satumainen kuvauspaikka. Elokuvaohjaaja Sir Peter Jackson, löysi kirjojen maisemiin sopivat kukkulat vuonna 1998, kun hän kiersi helikopterilla ympäri Uutta-Seelantia etsien kuvauspaikkaa, joka muistuttaisi kirjoissa kuvattua Kontua. Kun Alexanderin maatilan vihreät kukkulat ilmestyivät näkyviin helikopterin ikkunoista, hän tiesi, että sopiva paikka oli löytynyt.

Hobbiton oli minulle yksi pohjoissaaren ”must-see” -kohteista. Kirjoja en ole lukenut, mutta elokuvat olen nähnyt. Hobbitoniin ei pääse tutustumaan omatoimisesti vaan ainoastaan ostamalla liput opastetulle kierrokselle. Liput maksoivat 120 NZD (n. 67 €) / hlö. Ostin ne edellisenä iltana netistä ja varasimme ajan klo 12.30 kierrokselle.

hobbiton-kyltti

Olimme paikalla jo klo 11 ja joimme kahvit Shire´s Rest -kahvilassa odotellessamme pääsyä kierrokselle. Ehdimme pyörähtää myös matkamuistomyymälässä.

Kierros alkoi lyhyellä bussimatkalla. Kuulimme tulevasta kierroksesta ja katsoimme pienen pätkän elokuvasta. Vaikka meitä oli 40 hengen ryhmä, kaikki sujui onneksi jouhevasti. Erilaisia hobittikoloja oli siellä täällä ja pihoilla oli pieniä yksityiskohtia kuvaamassa talojen asukkien mielenkiinnon kohteita. Pyykit liehuivat narulla ja kauniita kukkaistutuksia oli joka puolella.

hobbiton-keltainen-ovi
Hobittikoloja on alueella yli 40
hobbiton-pyykit
Pyykit liehuivat tuulessa
hobbiton-punainen-ovi

Kaikkien hobittikolojen pihoihin ei saanut mennä. Kun lähestyimme taloa, jonka punainen ovi oli kutsuvasti raollaan, opas antoi meille luvan mennä lähemmäksi kuvaamaan. Me olimme ensimmäisten joukossa ja kun odotimme, että muut saisivat omat kuvansa otettua, kävelimme ympäriinsä ja ihastelimme maisemia.

Alueella kiertelyn lomassa kuulimme tarinoita paikasta sekä elokuvanteosta. Opas oli loistava, ja hänellä riitti tarinoita toisensa perään.

hobbiton-baker
Tuoretta leipää saatavilla
hobbiton-penkki
Lukuisat yksityiskohdat viehättivät
hobbiton-puutarha

Aluetta kehitetään jatkuvasti ja joulukuussa 2023 avattiin kaksi isoa hobittitaloa, joihin pääsee sisälle. Talot on sisustettu upeasti ja jokainen yksityiskohta on mietitty tarkkaan. Talot olivat käynnin ehdoton suola. Oli hauska kierrellä huoneissa, istua hetki takkatulen loimussa, istua aamiaispöytään tai kellahtaa sängyn päälle.

hobbiton-talo
Kohta päästään sisätiloihin
hobbiton-aamupalapoyta
Houkuttelevan näköinen aamupalapöytä
Miten olis pienet pelit?

Lopuksi menimme The Green Dragon -pubiin, jossa tarjottiin kierroksen hintaan kuuluva juoma. Valikoimissa oli paikan oma olut, siideri tai alkoholiton inkivääriolut. Juomat tarjottiin hobittityyliin keraamisesta tuopista.

hobbiton-mylly

Kun kävelimme takaisin bussille, joka vei meidät lähtöpaikalle, kysyin oppaalta onko alueelle ajateltu majoitusta. Sellainen kokeilu oli itseasiassa tehty. Jotta sitä voitaisiin jatkaa, tarvittaisiin lisää lupia ja ravintolatoimintojen kehittämistä ym. Lähiaikoina ei ollut siis näköpiirissä, että Hobbitoniin voisi jäädä yöksi. Kierros kesti yhteensä 2,5 tuntia. Hobbiton ylitti odotukseni ja suosittelen siellä käymistä, vaikkei elokuvien suuri ystävä olisikaan.

Pahanhajuinen Rotorua

Hobbitonista oli noin tunnin ajomatka Rotoruaan, pohjoissaaren keskiosassa sijaitsevaan kaupunkiin. Sinne saapumisen tunsi nenässä. Mädän kananmunan haju, jonka aiheuttaa maaperän aktiivinen vulkaaninen toiminta, heijaili kaupungin yllä. Mietin miten kukaan voi tuossa hajussa asua, mutta kaikkeen ilmeisesti tottuu.

matka-rotoruaan

Majoituimme keskustassa vaatimattomassa Kiwi as Guest Housessa. Paikka oli aika murju ja paikan ainoa työntekijä näytti haudasta nousseelta. Majatalon säännöt olivat tiukat: huoneissa ei saanut syödä eikä juoda. Televisio oli vain yleisissä tiloissa ja jos halusit illalla jutella, sekin olisi pitänyt tehdä muualla kuin huoneessa, ettei häiritse muita. Se hyvä puoli tiukoissa ohjeissa oli, että siellä todella oli hiljaista ja nukuin todella hyvin.

rotorua-patsaat
Patsaita kaupungin keskustassa
musta-joutsen
Rannalla oli mustia joutsenia

Rotoruan ympäristöstä löytyy monia geotermisiä nähtävyyksiä. Suurin osa niistä on maksullisia ja mietimme haluammeko panostaa niihin. Rotoruan keskustassa oli ilmainen kaupunkipuisto Kuirau Park, jossa pääsi näkemään kuumia lähteitä. Kiertelimme aamulla puistossa ja kiinnostus isompiin puistoihin heräsi.

rotorua-kuirau-park
Kuuma lähde Kuirau Parkissa

Matkalla Taumanuruin kaupunkiin, josta olimme varanneet seuraavan yön majoituksen, oli muutakin kiinnostavaa ja oli vaikea päättää missä lopulta kävisimme.

rotorua-taumanurui map

Vaellus Taranaki Fallsille

Lopulta meiltä jäi geotermiset kohteet näkemättä, mikä näin jälkikäteen hieman harmittaa. Päädyimme lopulta Tongariron kansallispuiston lähellä olevaan Whakapapan kylään. Halusin käydä patikoimassa, ettei reissu menisi vain autossa istumiseksi. Kuuden kilometrin vaellus Taranaki Fallsille kuulosti sopivalle reippailulle.

Mies ei halunnut lähteä mukaan, joten menin yksin. Reitti oli helppokulkuinen ja suurimmaksi osaksi ihmisiä tuli vastaan, joten sain kävellä rauhassa. 20-metrinen putous oli hieno ja sain ihailla sitä yksin. Paikalla oli ennen minua nuoripari, mutta he lähtivät jatkamaan matkaa samantien, kun pääsin paikalle.

vaellus-taranaki-falls
Maisemat olivat hienot jo vaelluksen alkumetreillä
taranaki-falls-joki
Reitti kulki osittain joen vartta pitkin
taranaki-falls

Majoituimme Taumanuruissa Forgotten World -motellissa. Se oli siisti ja paljon kivempi kuin edellisyön majoitus Rotoruassa. Illalla ajattelimme mennä thairavintolaan syömään, mutta siellä kävi vain käteinen. ATM oli rikki eikä meidän käteiset olisi riittäneet kuin yhteen annokseen. Koska valinnan varaa ei ollut kovin paljon, päädyimme pizzalle. Juuri kun viimeinen pizzanpala meni suuhun terassilla, taivas repesi ja rankka vesikuuro ajoi meidät seinän viereen pitelemään sadetta.

Hamilton – puutarhojen kaupunki

Taumanuruissa yöpyminen tarkoitti sitä, että käännyimme jo takaisin kohti Aucklandia. Olin haaveillut, että ajaisimme Wellingtoniin asti. Kun tutkimme karttaa, tulimme siihen tulokseen, että siellä käynti jäisi liian lyhyeksi. Wellingtonissa käynti olisi tietänyt pitkiä ajopäiviä, joista kuski ei innostunut.

uusi-seelanti-maisemia-matkalla-hamiltoniin
Matkan varrella pysähdyttiin katsomaan upeita maisemia
lammas-uusi-seelanti
Lampaita näkyi matkan varrella tuhansittain

Koska pari päivää oli kuitenkin jäljellä mietimme missä ne sitten viettäisimme. Taumanuruista suoraan pohjoiseen noin kahden tunnin ajomatkan päässä oli Hamilton, joka tunnetaan puutarhakaupunkina. Sinnepä sitten! Hamilton Gardens on lukuisia palkintoja niittänyt puutarha ja sinne suuntasimme ensimmäisenä.

hamilton-kiinalainen-portti
Portin kautta kiinalaiseen puutarhaan
hamilton-gardens-kiinalainen-puutarha

Puutarha sijaitsee Waikato-joen rannalla. Alue oli aikoinaan maori-heimo Ngaati Waireren päällikön Haanuin kotiseutua. 1960-luvulla se toimi kaupungin pääjäteasemana eikä kukaan olisi voinut kuvitella, että moisesta jätemaasta voisi tulla palkittu puutarha ja Waikaton suosituin vierailukohde.

hamilton-indian-garden
Indian Char Bagh Garden
hamilton-gardens-intialainen-puutarha
Kukkaloisto oli parhaimmillaan
hamilton-gardens-italialainen
Italian Renaissance Garden

Nykyisin puutarhat ovat Hamiltonin kaupungin omistuksessa ja niitä kehitetään jatkuvasti. Puutarhassa käynti ei maksa mitään, jota ihmettelin suuresti. Yleensä tuon tasoisiin paikkoihin on sisäänpääsy.

hamilton-gardens-surrealist-garden
Surrealist Garden

Puutarha oli todella upea ja siellä kannattaa käydä, vaikka puutarhat ei yleensä kiinnostaisi. Eri maiden puutarhoja kierrellessä kului aikaa ja sen jälkeen olikin jo kiljuva nälkä. Majoituimme Zeta-motellissa, joka oli ns. ”miehittämätön” majoitus eli siellä ei ollut respaa eikä henkilökuntaa. Avain piti hakea sisarhotellista 650 metrin päästä. Huone oli todella iso ja sieltäkin löytyi keittiönurkkaus.

Aucklandiin äänestämään

Hamiltonista matka jatkui takaisin Aucklandiin, jossa kävimme kunniakonsulin luona äänestämässä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Emme kuitenkaan jääneet Aucklandiin, vaan jatkoimme matkaa kaupungin pohjoispuolelle Whangareihin.

hamilton-whangarei map

Ajomatka Aucklandista Whangareihin oli aika stressaava. Moottoritien varrella oli paljon tietöitä ja sadekuuroja tuli tuon tuosta. Liikenne tökki ja matkanteko kesti. Perille päästyämme söimme myöhäisen lounaan ja ajoimme Whangarei Fallsille. Sää oli sateinen, joten pitkään emme putouksia katselleet. Whangareissa olisi ollut muitakin luontokohteita, mutta sateen takia ne jäivät väliin.

whangarei-falls
Whangarei Falls

Toiseksi viimeisen yön vietimme Riverheadissa, joka on jo Aucklandin esikaupunkialuetta. Emme halunneet ajaa moottoritietä pitkin, joka oli edellisenä päivänä ollut hidas reittivalinta.

matkalla-riverheadiin

Palasimme alas Helensvillen kautta, ja se oli todella kaunis reitti. Mäkeä ja mutkaa riitti. Tie oli moottoripyöräilijöiden ja ”kesäautojen” suosiossa. Niitä suhahteli ohi ja tuli vastaan.

Majoituimme airBnB-asunnossa, joka oli samantyypinen kuin Waihissa eli omakotitalon yhteydessä oleva huone omalla sisäänkäynnillä. Sisustukseen oli panostettu ja majoittujia hemmoteltiin suklaalla, hierontatuolilla ja Netfilixillä. Pidimme leffaillan, koska telkkarista ei ollut tullut katsottua viime aikoina muuta kuin uutisia.

Seuraavana päivänä palautimme auton ja majoituimme lentokenttähotellissa. Huoneessa ei toiminut ilmastointi eikä myöskään televisio. Henkilökunta ei osannut tehdä ilmastoinnille mitään, mutta saimme lattiatuulettimen viilentämään huonetta. Telkkari sen sijaan alkoi toimia, kun huoltomies sitä aikansa näpräsi. Pidimme pyykkipäivän, kun hotellin läheltä löytyi itsepalvelupesula.

Uuden-Seelannin pohjoissaari – mietteitä

Näin jälkiviisaana voisi sanoa, että ajoreitin suunnittelemiseen olisi kannattanut käyttää enemmän aikaa. Järkevämmällä suunnittelulla olisimme ennättäneet kiertää koko saaren. Ensimmäisen päivän ajomatka olisi voinut olla pidempi kuin 142 km. Varsinkin kun vielä siinä vaiheessa haaveilin, että kävisimme myös pohjoissaaren eteläosassa sijaitsevassa Wellingtonissa.

Olin iloinen, että päätimme viettää aikaa pohjoissaarella, vaikka se monessa suhteessa kalpeni eteläsaarelle. (Toki sitähän emme tuossa vaiheessa vielä tienneet). Parasta antia pohjoissaarella tarjoili Hobbiton. Suurin yllättäjä oli Hamilton Gardens. Kuvat eivät anna puutarhan kukkaloistolle oikeutta. Vesiputoukset ja vuorimaisemat Tongariron kansallispuiston tuntumassa olivat silmäkarkkia ja monet hauskat kohtaamiset paikallisten kanssa jäivät myös mieleen. Eli kaikesta huolimatta hieno reissuviikko!

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  7.4.2024 at 14:52

  Olipa kiva palata Uuden-Seelannin Pohjoissaaren maisemiin tämän myötä. Me kävimme useammassakin geotermisellä alueella Rotoruan lähellä ja olivat vaikuttavia. Pidimme myös Waitomon kiiltomatoluolista kovasti. Varsin hintavia olivat tosin kaikki ja niihin kului kyllä rahaa. Tongariro Alpine Crossing jäi väliin. Se on sellainen, jonka joskus haluamme kulkea, joten joskus tulee varmasti palattua Pohjoissaarelle.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.4.2024 at 20:32

   Kiitos Mikko! Tongariro Alpine Crossing oli minullakin haaveena, mutta koska mies ei vaeltamisesta niin välitä ja siihen olisi kulunut koko päivä, jätin sen väliin.

 • Reply
  Reissu-Jani
  7.4.2024 at 19:03

  Tuli oma reissuni NZ mieleen näistä kuvista, kymmenisen vuotta sitten. Hobbittoniin kannatti mennä heti kun se aukesi, niin pystyi kuvaamaan paikkoja ilman isompien turistiryhmien rajauksia pois kuvista. The Green Dragon pub oli tosi kiva paikka, ja söimmekin siellä jotain. Pidin myös enemmän eteläisestä saaresta, mutta oikeasti parempi että matkan tekee pohjoisesta etelään – muuten olisi voinut ”pettyä” näkymään. Pohjoissaarella kävimme myös de art tyylisessä Napierien rannikkokaupungissa. Se oli todella upea paikka.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.4.2024 at 20:34

   Kiitos Jani! Varasin Hobbiton liput niin myöhään (edellisenä iltana), että aamuajat olivat jo menneet. Mutta itseasiassa olisimme päässeet noin puoli tuntia aikaisemmalle halutessamme, koska siellä olikin yllättäen vapaita paikkoja ja he niistä kuuluttivat. Siihen ryhmään kuului iso joukko intialaisia ja päätimme suosiolla pysyä omassa ryhmässämme. 🙂

 • Reply
  Mari/ Maailma kotina
  8.4.2024 at 03:59

  Tammikuussa 2025 olen menossa, mukava päästä nyt jo juttusi kautta. En ollutkaan nähnyt kuvia Hamilton Gardensista, ihan pakko pysähtyä siellä!!!

 • Reply
  Eila / Metkaamatkustelua
  8.4.2024 at 14:56

  Kylläpä näyttää taas kuvia katsoessa, että Uusi-Seelanti on hehkutuksensa ansainnut. Kiva, että jutussa oli myös karttoja niin pystyi hyvin hahmottamaan, missä päin liikuitte.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.4.2024 at 20:36

   Kiitos Eila! Minäkin tykkään kartoista, koska niiden avulla saa paremman käsityksen missä päin maata mennään. Varsinkaan kun kaikki pohjoissaaren pikkupaikat eivät ole suurimmalle osalle tuttuja.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  9.4.2024 at 06:43

  Jeij, näitä Uuden-Seelannin postauksia on taas odotettu! Tässä olikin monta kohdetta, jotka olisivat omissakin suunnitelmissa, mikäli joskus pääsen tuonne 🙂

  Upea tuo Taranaki Falls! Ja mieletöntä, että sait olla ja nauttia siitä ihan rauhassa 🙂 Mua aina ärsyttää reissussa, kun luontokohteissa on kauhea ryysis eikä niitä saa fiilistellä rauhassa 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.4.2024 at 20:38

   Kiitos Eveliina! Yllätyin itsekin miten rauhallista Taranakissa oli. Vesiputous oli kuitenkin ihan hieno, mutta onhan siinä lähellä paljon erilaisia vaellusreittejä, joten ihmiset ovat jakaantuneet tasaisesti eri paikkoihin.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  10.4.2024 at 08:22

  Tuo on vähän ärsyttävää, että maailmassa alkaa olla niin paljon kohteita, joissa ihmiset haluavat kuvan itsestään 🙂 ja sitten sitä pitää jonottaa, sitä kuvausvuoroa, vaikka ei haluaisikaan kuvaa itsestään! Itse toivoisin, että noissa paikoissa pidettäisiin vaikka ihmisten välillä 20 sekunnin tauko, jonka aikana ne, jotka haluavat vaan kuvata itse kohteen saisivat ottaa sen kuvan! Viimeksi törmättiin tähän Taiwanissa Queen’s Headillä. Pieni Merenneito Kööpenhaminassa on nykyisin ihan mahdoton kuvattava, jos siis haluaisi kuvan vain siitä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.4.2024 at 20:40

   Kiitos Pirkko! Totta, muistan aikoinaan Taj Mahalilla, että kuvaa oli melkein mahdotonta saada. Roomassa Fontana di Trevi on toinen, missä on vaikea saada itse kohteesta kuvaa, kun ilma on täynnä selfiekeppejä.

 • Reply
  Hannele/ Hipaisuja Maapallolla
  12.4.2024 at 06:16

  Yksi tulevaisuuden ehdottomasti toteutettavista kohteista! Minulla on elokuvat katsomatta, mutta kirjat luettuna ja joskus muinoin Ryhmäteatterin kesäteatterin esityksenäkin Hobitit on tulleet tutuiksi. Varmasti hienoa olisi ihmetellä niita taloja ja kaikkia hienoja yksityiskohtia.
  Surrealistinen puutarha tulee myös listalleni.
  Täytyy kyllä suunnitella kunnolla tuo reissu ja ehkä jätän tuon Kiwi majatalon välistä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.4.2024 at 20:42

   Kiitos Hannele! Haha, jätä ihmeessä Kiwi Guest House väliin. En suosittele sitä kenellekään, ellei välttämättä halua päästä outoon majapaikkaan. 🙂

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  13.4.2024 at 12:32

  Musta tuntuu, että Uusi-Seelanti nousi matkailumaana juurikin Taru sormusten herrasta elokuvien myötä. Vaikka siitäkin on varmasti jo lähemmäs 20 vuotta sitten (apua!?), niin onpa se kyllä vaan klassikko. Oon nähnyt kaikki elokuvat, mutta kirjoja en oo lukenut, mutta mitään tsh fania musta ei oo koskaan tullut. Tuon näkeminen livenä olis kuitenkin hieno kokemus. Tuo puutarha vaikutti myös todella mielenkiintoiselta käyntikohteelta!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   14.4.2024 at 16:27

   Kiitos Elina! Taru Sormusten Herrasta -elokuvan kuvaukset varmasti toivat Uutta-Seelantia tutummaksi suurelle yleisölle. Minäkään en mikään superfani ole, mutta elokuvista tykkäsin todella paljon. Kun Uuden-Seelannin matka varmistui, tiesin minkä paikan haluan varmasti nähdä. 🙂

 • Reply
  Aila ja Juha
  13.4.2024 at 22:19

  Tämä olisikin meille täsmäreissu! Olen nähnyt kaikki hobitti-elokuvat ja Aila on kovin kiinnostunut puutarha-asioista. Tähän menessä olemme ajelleet vain Euroopassa, mutta kuka tietää+
  Juha

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   14.4.2024 at 16:29

   Kiitos Juha! Uusi-Seelanti olisi teillekin sopiva kohde. Autoilu on siellä helppoa, kunhan ensin totuttelee vasemmanpuoleiseen liikenteeseen. Tiet ovat hyvässä kunnossa, mutta varsinkin vuoristossa todella mutkaisia ja mäkisiä. Mutta kun hissukseen ajaa, niin kaikesta selviää. 🙂

 • Reply
  Tiina Johanna / Kookospalmun Alla
  12.5.2024 at 11:40

  Ihana Hobbiton! 🙂 Ihan unelma olisi päästä matkailemaan Uuteen-Seelantiin ja katselemaan tuota kaunista luontoa, tutustumaan Taru Sormusten Herrasta -kuvauspaikkoihin ja ihastelemaan lisää miekkavalaita. Vielä ei ole elämässä sopivaa hetkeä tullut tähän, mutta toivottavasti pian! Upeita kuvia ja varmasti kiva kokemus. 🙂

Leave a Reply