Venäjä

Instagram Travel Thursday: Pietari, toivottavasti kohtaamme vielä

3.5.2018

Toukokuun Instagram Travel Thursday -blogitempauksessa oli aiheena ”Tänne haluaisin palata”. Ehdolla oli monia kohteita. Voiton oli jo viemässä Nepal, jonka ihanuutta jaksan aina ylistää ja jonka vaelluspolkuja haluaisin palata tallaamaan. Mutta sitten käänsin selkäni lumihuippuisille vuorille ja valitsin kaupungin, joka yllätti minut täysin viime keväänä. Nimittäin Pietari!

Osittain tämä yllätyksellisyys johtui siitä, ettei itäinen naapurimaa ollut koskaan vetänyt minua puoleensa. Niitä maita on itseasiassa todella vähän, joista voin sanoa ettei kiinnosta. Venäjä kuului siihen ryhmään aina vuoteen 2016 saakka. Silloin kävin maassa ensimmäisen kerran. Syy matkaan oli Euroopan korkein vuori Mt. Elbrus (5642 m). Matka oli niin fyysisesti kuin henkisestikin rankka, mutta olen ylpeä että tein sen. Se opetti minua niin Venäjästä kuin vuoristakin. Elbrusin reissusta voi lukea lisää: Kohti Elbrusia, Elämää perusleirissä ja Euroopan katolla

Pietari oli sen sijaan ujosti vilahdellut puheissa vuosien varrella. Varsinkin silloin kun Allegro-juna aloitti liikennöinnin Helsingin ja Pietarin välillä vuonna 2010. Junaan pääsisi näppärästi hyppäämään Lahden asemalta ja kiinnostus Pietaria kohtaan kasvoi. Lopulta siinä meni seitsemän vuotta ennenkuin itsemme sinne junaan saatiin, mutta sitten se olikin menoa.

Myönnän, etten odottanut ensimmäiseltä Pietarin reissulta oikein mitään. Vaikka olin kuullut siitä paljon positiivista, päätin etten muodosta mitään ennakkokäsityksiä romutettaviksi. Matkaseuraksi saimme ystäväpariskunnan ja odotukset olivat lähinnä yhdessäolossa ja mukavassa viikonlopussa.

Kohti Pietaria! Off to St.Petersburg ? #allegro #Russia #stpetersburg

A post shared by Merja ? (@merjan_matkassa) on

Kuinkas sitten kävikään? Ensinnäkin Pietarissa en tuntenut olevani Venäjällä. Kun kävelimme pitkin Nevskiä, olisin voinut kuvitella itseni vaikka johonkin keski-eurooppalaiseen kaupunkiin. Toiseksi, Pietari on tähän astisista kohteista ainoa, jonka nähtävyyksien äärellä olen ollut silmät pyöreinä ihastuksesta. En voinut käsittää miten niin upeita paikkoja oli olemassa ja vielä vajaan neljän tunnin junamatkan päässä kotoa.

Me tietysti aloitimme siitä vaikuttavimmasta eli Eremitaasista. Tämän Pietarin suosituimman nähtävyyden ja yhden maailman suurimman taidemuseon näyttelytilat käsittävät yhteensä 365 huonetta. Ei siis toivoakaan, että yhden päivän aikana ehtisi kiertää kaikki huoneet ja niiden sisältämät taideaarteet. Me vietimme Eremitaasissa muutaman tunnin ja näimme sen kokoelmista vain murto-osan. Vinkiksi, että lipunmyynnin luota kannattaa ottaa mukaan ilmainen kartta, joka helpottaa taidemuseoon tutustumista. Myös Eremitaasin kotisivuilla voi suunnitella käynnin etukäteen. Toinen hyvä vinkki on osallistua opastetulle kierrokselle. Siten näyttelyistä saa paremmin irti ja asiantuntevia oppaita on aina ihana kuunnella. Me kiertelimme omin päin, mutta jos menisin uudestaan, turvautuisin oppaaseen.

Lue lisää: Eremitaasi – tsaarien ajan loistoa Pietarissa

Gorgeous Hermitage. Want definitely go back some day

A post shared by Merja ? (@merjan_matkassa) on

The Raphael Loggias #raphaelloggias #hermitagemuseum #stpetersburg #russia #travelblog

A post shared by Merja ? (@merjan_matkassa) on

The Boudoir – Hermitage museum. This is one of my favorites rooms in Hermitage.

A post shared by Merja ? (@merjan_matkassa) on

Eremitaasin jälkeen kävimme lounaalla ja sulattelimme näkemäämme. Vaikka asiakaspalvelu lounaspaikassa ei ollut hääviä ja paikalliset saivat nopeampaa palvelua kuin me turistit, en antanut sen häiritä. Olin niin Eremitaasin lumoissa. Seuraava kohde oli Verikirkko. Se on rakennettu samalle paikalle, missä tsaari Aleksanteri II murhattiin pommi-iskussa vuonna 1881. Verikirkko rakennettiin alun pitäen muistomerkiksi ja sen vuoksi siellä ei ole järjestetty tavallisia jumalanpalveluksia. Verikirkko on sekä ulkoa että sisältä hyvin koristeellinen. Myönnän, etten uskonut sen olevan sisältä niin pramea, joten suustani pääsi ”wau”,  kun näin mosaiikin koristaman kirkon. Jos aikaa on vain yhteen nähtävyyteen Pietarissa, suosittelen Verikirkkoa. Vaikka Eremitaasi on upea, Verikirkko kuuluu sarjaan must-see.

Lue lisää: Koristeellinen Verikirkko Pietarissa

Beautiful inside ✨#churchofsavioronblood #russia #stpetersburg #churches

A post shared by Merja ? (@merjan_matkassa) on

Kolmas nähtävyys, joka teki meihin Pietarissa vaikutuksen, oli Iisakinkirkko. Kaikki ovat varmasti kuulleet sanonnan ”rakennetaan kuin iisakinkirkkoa”. Kirkon rakentaminen kesti 1800-luvulla neljäkymmentä vuotta ja sanonta on sieltä peräisin. Alunperin se oli pieni puukirkko, mutta vuosien varrella se rakennettiin uudestaan ja korjailtiin milloin tulipalon ja milloin maaperän aiheuttamia vaurioita. Nykyinen versio kirkosta on peräti neljäs.

Iisakinkirkkoon mennessä ajattelin, ettei se voi yltää samoihin sfääreihin kuin edellispäivänä näkemämme Eremitaasi ja Verikirkko. Jouduin jälleen toteamaan, että väärässä ollaan. Se oli upea ja kannattaa ehdottomasti vierailla kirkon sisällä. Ei taatusti tule pettymään. Varsinkin kuolleista noussutta Kristusta esittävä alttari-ikoni on näkemisen arvoinen. Ja pää kenossa siellä saa muutenkin kulkea ihailemassa koristeellista kirkkoa. Iisakinkirkon näköalatasanteelle pääsee katsomaan Pietaria yläilmoista. Meiltä ne maisemat jäivät näkemättä, koska kupoliin olisi pitänyt ostaa erikseen oma lippu.

Lue lisää: Vaikuttava Iisakinkirkko Pietarissa

Viikonlopun aikana ehdimme saada pienen annoksen Pietarin kauniista arkkitehtuurista sekä koristeellisista rakennuksista. Me ihastuimme Pietariin niin, että suunnittelimme aluksi uutta reissua jo samalle kesälle, mutta muut suunnitelmat veivät mennessään ja Pietari jäi. Vielä ei ole tehty sen tarkempia reissusuunnitelmia, joten saa nähdä toteutuuko Pietarin uusintareissu tänäkään vuonna. Ellei, niin ehdottomasti joskus, koska Pietarissa on vielä paljon sellaista, jonka äärellä haluan sanoa ”wau”.

Instagram Travel Thursday (IGTT) on kuukausittainen blogitempaus,  jonka tarkoituksena on levittää matkailutietoutta ja matkailun ilosanomaa. Instagram Travel Thursday kampanjan järjestäjinä Suomessa toimivat Travellover jaVagabonda -blogit. Minut löytää Instagrammista nimellä merjan_matkassa

 

 • Reply
  Tatjaana
  3.5.2018 at 09:58

  Kuvia ei näy, pelkkää valkoista!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   3.5.2018 at 19:20

   Hei Tatjaana, selaimesta ja nettiyhteydestä riippuen kuvat saattavat latautua hitaasti. Minulla ne näkyvät normaalisti, joten kokeiletko uudestaan. Suosittelen myös jotain muuta selainta kuin Internet Exploreria. Minulla on ollut sen kanssa joskus samaa ongelmaa, ettei kuvat lataudu. Myös iPad saattaa joskus temppuilla.

 • Reply
  sari/ matkalla lähelle tai kauas
  3.5.2018 at 15:19

  Täällä toinen joka voisi palata Pietariin. Ihan jo sen vuoksi, että viime käynnistä on aikaa. Iisakin kirkko on kaunis sisältä mutta niin näyttää oevan verikirkkokin. Siellä en ole käynyt. Jos Pietariin nyt menisin, kävisin myös kesäpalatsissa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   3.5.2018 at 19:22

   Kesäpalatsi on myös minun listallani. Meidän käyntimme ajoittui maaliskuulle, jolloin kesäpalatsi ei ollut vielä auki. Niinpä haluaisin nähdä kesäisen Pietarin. Turisteja on vaan silloin enemmän liikkeellä ja hotellit ovat kalliimpia. Suosittelen lämpimästi Verikirkkoa. Se oli kerrassaan upea.

 • Reply
  Terhi | VAGABONDA
  5.5.2018 at 10:18

  Minä olen miettinyt Pietarissa käymistä jo vuosia, oikeastaan siitä lähtien kun asuin Lappeenrannassa kymmenisen vuotta sitten ja Pietari oli niin lähellä. Silloin homma kuitenkin jäi opiskelijalle aivan liian kalliiseen viisumiin. Tämä postaus taas herätti tuon ajatuksen Pietarissa käymisestä, sehän tuntuu olevan oikein hyvä viikonloppukohde! Voi kun asuisikin vain neljän tunnin junamatkan päässä… 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.5.2018 at 16:59

   Jos ei viisumia tarvitsisi, niin voisi käydä useamminkin. Sen hinta on lähes sama kuin junalippujen joten se hieman jarruttaa Pietariin menoa. Mietin jo että pitäisikö hommata vuoden viisumi niin pääsisi helpommin reissaamaan.

 • Reply
  Travelloverin Annika
  5.5.2018 at 21:48

  Ymmärrän sinua täysin! Olin Pietarissa viime syksynä kahdesti. Minulla oli vielä onni, että molemmilla kerroilla oli Pietarin-asiantuntijoita reissukavereina. Näin paljon ja ihastuin ikihyviksi. Minulla on monikertaviisumi voimassa vielä, joten kyllä nyt ainakin kertaalleen pitäisi sen voimassaoloaikana Pietariin ehtiä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.5.2018 at 17:01

   Monikertaviisumi olisi hyvä. Sitten voisi sydämensä kyllyydestä heittää junalla keikkaa Pietariin 🙂

 • Reply
  Katariina
  6.5.2018 at 16:00

  Komppaan sinua ja aiempia kommentoijia Pietarin upeudessa. Nyt keväälläkin oli tarjolla tosi edullisia junalippuja Pietariin, ja keskimmäisen lapsen kanssa jo hiukan suunnittelimme matkaa sinne, mutta suunnitelmat kariutuivat viisumin hankkimisen kuluihin ja muka vaivalloisuuteen.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.5.2018 at 20:28

   Viisumi pilaa monen Pietarin matkan. Hinta on sama kuin junalippujen ellei kalliimpi, niin kyllä siinä kahteen kertaan miettii reissuun lähtöä. Harmi sinänsä!

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  6.5.2018 at 19:27

  Nyt täytyy kyllä myöntää, että tänne minäkin haluaisin takaisin. Olen käynyt Pietarissa kerran kahden yön reissulla, mutta siellähän on niin paljon nähtävää, että eihän se riittänyt alkuunkaan. Ja vau, mitä rakennuksia siellä on. Me olimme vieläpä reissussa pääsiäisen aikaan jolloin oli kaikki ihanat pääsiäiskoristeet joka puolella.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.5.2018 at 20:22

   Pääsiäinen Pietarissa kuulostaa ihanalta. Kaksi yötä ei tosiaan riitä, mekään emme sen pidempään tuolla olleet. Kyllä täytyy päästä takaisin 🙂

 • Reply
  Virpi/Hätälasku matkablogi
  6.5.2018 at 19:45

  Kiitos lukuisten Pietari-postausten eri matkablogeissa, minä olen jo hetken aikaa halunnut Pietariin! 🙂 Heti piti tämäkin juttu tulla lukemaan. Helppohan sinne on tosiaan mennä, sen kun istuu junaan Hesasta. Mulla muuten ihan samoin kuin sulla että Venäjä ei ole kiehtonut millään tasolla ja on varmasti yhden käden sormilla laskettavissa ne paikat joista näin sanon. Mutta nyt kiehtoo tuo Pietari. 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.5.2018 at 20:27

   Great minds think alike 🙂 Pietariin pääsee nopeasti ja varsinkin täältä Lahdesta on kätevä hypätä junan kyytiin. Viisumi ainoa hidaste, kuten monessa kommentissa käynyt ilmi.

 • Reply
  Viherjuuria
  7.5.2018 at 09:42

  Nyt kyllä nousee taas häpeän puna poskille: en ole vieläkään käynyt Pietarissa, vaikka siinä se on vuosikymmenet rajan takana odottanut. Täältä Saksasta matkaan lähteminen on jo paljon hankalampaa, kun ennen olisi riittänyt, että hyppää Lahdesta junaan. Minulla on ystäviä, jotka käyvät siellä säännöllisesti, ja on se Venäjä kyllä ihan oma maailmansa. Postistakaan ei voi odottaa saavansa postimerkkejä, mites nyt muuten. Joskus siellä kyllä täytyy piipahtaa!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.5.2018 at 20:31

   No worries, kyllähän sitä ennättää. Aika monta vuotta minullakin meni ennenkuin itseni Pietariin sain. Saksasta matkaa tosiaan paljon enemmän, joten ymmärrän ettei ihan ekana mielessä. Keski-Euroopassa on muutenkin niin paljon nähtävää.

 • Reply
  Terhi
  10.5.2018 at 00:35

  Olen käynyt Pietarissa toistakymmentä kertaa ja aina siellä riittää katsottavaa.. Ainoa kurja juttu Pitarissa on se kallis viisumi.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.5.2018 at 20:32

   Sinähän olet jo varsinainen konkari Pietarin suhteen. Viisumi tosiaan se ärsyttävä hidaste.

 • Reply
  Reissaaja1
  10.5.2018 at 09:54

  Parikymmentä vuotta sitten kävin kylmänä tammikuun viikonloppuna Pietarissa, jolloin tuntui siltä ettei kaupungin ja minun svengi oikein kohtaa. Mieleen jäi, että Emiiritaasi on valtavan suuri ja on parempi palastella vierailu usemmalle päivälle, jottei sen hienoudet aiheuta ”yliannostusta”. Pitäisikin mennä uudestaan käymään Pietarissa, josko näin vanhempana arvostaisi sitä mitä näkee ja kokee. Aika kun on muuttanut kaupunkia ja minua molempia…

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.5.2018 at 20:35

   Parissakymmenessä vuodessa muuttuu niin kaupunki kuin nainenkin 🙂 Kannattaa käydä uudestaan katsomassa joko svengit kohtaisi. Eremitaasi on niin iso, ettei sitä päivässä jos kahdessakaan ehdi koluta läpi.

 • Reply
  Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  10.5.2018 at 23:58

  Mun eka kokemus Pietarista on Leningradin ajalta. Myytiin farkkuja ja sukkahousuja hotellin siivoojalle 🙂 Eipä voi näitä kaupunkeja juurikaan verrata. Pietari on todellakin ihan liian aliarvostettu, sen verran kiinnostava matkailukaupunki se on. Ja täynnä suuren luokan nähtävyyksiä, kuten sun jutustakin tuli esille. Unohdan muuten välillä, että mulla on suuri metropoli lähempänä kuin Helsinki 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.5.2018 at 20:48

   Sisko ja äiti kävivät Leningradissa ja muistan silloin ihmetelleeni sukkahousujen myyntiä. Ruplia oli kuulemma sen jälkeen taskut täynnä. Pietari on hieno kaupunki ja moni dissaa sitä suotta. Olen oman reissuni jälkeen kehunut sitä kaikille ja melkein sain työkaverin puhuttua matkalle 🙂

 • Reply
  Martta / Martan Matkassa
  12.5.2018 at 09:16

  Minua on kanssa tuo Pietari kiinnostanut siitä lähtien kun junayhteys alkoi, mutta en vaan ole vielä ehtinyt sinne asti! Jos vaikka tänä kesänä… Täytyypä tutustua tuohon Pietari aiheeseen paremmin!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.5.2018 at 20:50

   Nyt kun olette Suomessa, on paremmat mahdollisuudet tutustua naapurimaan metropoliin. Kesällä se olisi hieno, mutta harmikseni ei tämän kesän matkoihin enää mahdu.

 • Reply
  Kohteena maailma
  12.5.2018 at 17:32

  Tämäpä sattui sopivasti, kun ostin eilen liput Pietariin jalkapallon MM-kisoihin. Samalla tulee tietysti tutustuttua kaupunkiin muuten, ja tässä oli hyviä vinkkejä sinne!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.5.2018 at 20:52

   Kiitos Rami! Pietarissa onkin sitten aika hulinat MM-kisojen aikaan. Jään odottelemaan kisaraporttia 🙂

 • Reply
  Minna
  26.5.2018 at 16:16

  Pietari kyllä kiinnostaa! Sinne oli matka suunnitteilla jo joitakin vuosia sitten, mutta matka jäi tekemättä. Ehkä jokin kerta vielä Helsingistä siihen Pietarin junaan hypätään. ?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   30.5.2018 at 21:19

   Kiva kuulla, että Pietari kiinnostaa. Hyppäät vaan Allegron kyytiin ja hurautat Pietariin. Muista vaan hommata se viisumi ensin 🙂

Leave a Reply