Venäjä

Kohti Elbrusia

1.8.2016
kohti-elbrusia

Kesäkuun alussa tein ensimmäisen matkani Venäjälle. Itäinen naapurimme ei ollut minua koskaan kiinnostanut ja sen vuoksi aina, kun tuli aika suunnitella seuraavaa matkaa, Venäjä ei ollut listani kärkipäässä – totta puhuen se ei ollut listalla ollenkaan. Mikä sai minut nyt lähtemään sinne? Syynä oli tietysti Euroopan korkein vuori Mt.Elbrus 5642 m. Ilman sitä, tuskin olisin vieläkään käynyt Venäjällä.

Kerron tässä matkan alkuvaiheista. Koko reissun mahduttaminen yhteen artikkeliin tekisi siitä kilometrin pituisen, joten pilkon tarinan kolmeen eri artikkeliin.

Kohti Elbrusia lähdin Mandala Travelin matkassa. Ryhmäämme kuului 13 henkilöä sekä suomalainen matkanjohtaja. Venäjällä ryhmään liittyi venäläinen pääopas Alex.  Lensimme Aeroflotilla Helsingistä Moskovan kautta Mineralnye Vodyyn. Sieltä oli vielä noin kolmen tunnin automatka Terskolin kylään, joka sijaitsee n. 2000 metrin korkeudessa. Matkan varrella oli useampi tarkastusasema, ja yhdellä niistä jouduimme kömpimään autosta ulos ja näyttämään passimme poliiseille. Yksi poliiseista kertoi keräilevänsä eri  maiden kolikkoja, ja kaivelin lompakosta hänelle 50 senttisen. Tapahan se on tuokin kerätä rahaa.

Majoitus Alamat-hotellissa

Majoituimme Alamat-hotelliin. Se oli todella siisti ja viihtyisä. Minulla oli omassa käytössä kahden hengen huone, jossa oli tilaa levitellä tavaroita. Ainoa miinupuoli huoneessa oli se, että siellä oli todella kuuma. Onneksi ikkunan sai auki.

Seuraavana päivänä teimme ensimmäisen akklimatisoitumisnousun Cheget-vuorelle 3000 metrin tuntumaan. Alkumatka mentiin poutasäässä, mutt melko pian alkoi sataa vettä ja kun lumiraja tuli vastaan n. 2500 metrissä, vesi muuttui räntä/lumisateeksi. En ollut ihan tuollaiseen keliin varautunut ja sormia alkoi paleltaa liian ohuissa hanskoissa. Muuten käynti 3000 metrissä ei tuottanut ongelmia, hengästyin toki, mutta se kuuluu asiaan. Illalla oppaat kiersivät meidän huoneissa tarkistamassa varusteet. Jos tarvetta, niin seuraavana aamuna ehti vielä vuokrata/ostaa hotellin alakerrasta olevasta varusteliikkeestä parempaa ja paksumpaa taminetta.

Seuraavana aamuna kävin vuokraamassa ylävuoristokengät, paksummat hanskat sekä termoksen varusteliikkeestä. Kun kaikilla oli tavarat kasassa, siirryimme autolla hissiasemalle, josta nousimme kahdella gondolihissillä Elbrusin perusleiriin 3800 metriin. Olimme taas lähempänä unelmaa vuoren valloituksesta.

 

  • Reply
    Kaisa
    20.8.2016 at 20:19

    Elbrus on kokonaan uusi tuttavuus – eikö Mont Blanc olekaan Euroopan korkein vuori?

    Kartta olisi ollut kiva lisä, kun ainakin mulle tuntematon paikka ja Venäjä niin iso maa 🙂

    • Reply
      mertsik
      21.8.2016 at 20:40

      Elbrus on nykyään Euroopan korkein vuori, aikaisemmin se oli Mont Blanc. Muutos tapahtui 90-luvulla, kun Neuvostoliitto hajosi. Uralvuoriston länsipuolinen osa Venäjästä kuuluu Eurooppaan. Et muuten ole ainoa, joka tätä on ihmetellyt. Kun olin lähdössä matkaan kesäkuun alussa, moni tuttavistani kummasteli, että milloin tällainen muutos on tapahtunut. Elbrus ei todellakaan ole kovin tunnettu – ainakaan meille suomalaisille. Hyvä huomio muuten tuo kartta. Se olisi selventänyt maantieteellistä sijaintia paremmin.

  • Reply
    Kettu
    27.2.2017 at 15:03

    Aika hätäisen kuuloinen nousu, jos yhdellä akklilla mennään kahdessa päivässä 3800 metriin.

  • Reply
    Elämää perusleirissä – Merjan matkassa
    26.11.2021 at 17:25

    […] perusleiri sijaitsee 3800 metrin korkeudessa, Etelä-Venäjällä. Vietimme kaksi ensimmäistä matkapäivää Terskolin kylässä ja nousimme maanantai aamuna gondolihisseillä perusleiriin. Alhaalla laaksossa oli kesä ja […]

  • Reply
    Euroopan katolla – Merjan matkassa
    26.11.2021 at 17:38

    […] saa eväitä mahdollisia uusia vuoren valloitusyrityksiä varten. Ja vaikka aluksi totesin, että Venäjä ei maana ole minua kiinnostanut niin käännän takkia ja totean, että jonain päivänä menen sinne uudestaan, mutta ehkä […]

Leave a Reply