Venäjä

Koristeellinen Verikirkko Pietarissa

7.5.2017

Kristuksen ylösnousemuksen katedraali, Verikirkko tai Kirkko veren päällä – rakkaalla lapsella on monta nimeä – on Eremitaasin ohella yksi Pietarin suosituimmista nähtävyyksistä. Sen mahtipontiset sipulikupolit kohoavat korkealle ja kutsuvat tutustumaan kirkkoon lähemmin.

Verikirkon historia

Kirkko on rakennettu samalle paikalle, jossa tsaari Aleksanteri II murhattiin vuonna 1881. Muistomerkin rakentaminen oli hänen seuraajansa Aleksanteri III:n ajatus. Hän järjesti suunnittelukilpailun muistomerkin rakentamiseksi kaksi vuotta tsaarin kuoleman jälkeen. Sen voittivat Alfred Parland ja Ignati Malysev. Peruskivi muurattiin vielä samana vuonna, mutta kirkon rakentaminen venyi lähes 25 vuoden mittaiseksi.

Kirkko on kokenut vuosien varrella monenlaista. Se päästettiin rapistumaan lokakuun vallankumouksen jälkeen vuonna 1917 ja kirkko sai jo purkutuomion, mutta toinen maailmansota keskeytti suunnitelmat ja kirkko säästyi. Neuvostoaikana kirkko toimi varastona ja 1970-luvulla sitä aloitettiin kunnostamaan. Kunnostus kesti lopulta pidempään kuin kirkon rakentaminen aikoinaan.

Taking care of monuments is rather taking care of the future than of the past… – D.S.Lichachev

Me kävimme tutustumassa tähän monenkirjavaan kirkkoon maaliskuisena lauantai-iltapäivänä. Aamupäivän olimme kierrelleet Eremitaasissa ja taideähkyä piti hetki sulatella lounaalla.

Kun lähdimme lounaan jälkeen kävelemään kohti Verikirkkoa, se erottui maisemasta jo kaukaa kirkkaine väreineen. Ulkoapäin siitä tuli mieleen Moskova. Hassua sinänsä, kun en ole siellä koskaan käynyt. Myöhemmin luin opaskirjasesta, että Verikirkko muistuttaa Moskovassa olevaa Pyhän Vasilin katedraalia ja se usein näkyy Moskovaa esittävissä kuvissa. Sieltä se mielenyhtymä taisi minullekin mieleen tulla.

Ihaile Verikirkkoa sekä ulkoa että sisältä

Verikirkossa on yhdeksän sipulinmuotoista kupolia, jotka hehkuvat eriväristen emalien koristamina. Korkein kupolitorni on peräti 81 metriä. Kirkkoon ei ollut jonoa juuri lainkaan. Ostimme 250 ruplan (4 €) hintaiset pääsyliput ja menimme sisälle. Siinä vaiheessa pääsi suusta ”wau!”. En ollut tutustunut kirkon tarinaan ennen siellä käyntiä enkä todellakaan osannut odottaa, miltä kirkko sisältä näyttäisi. Se oli mielettömän upea.

Kirkon seinillä ja katossa on 7500 neliömetriä mosaiikkia, jotka esittävät Raamatun kertomuksia. Aleksanteri II:n tarkalle surmapaikalle on rakennettu pyhäkkö, joka on koristeltu topaaseilla ja muilla puolijalokivillä. Suurin osa kirkossa vierailun ajasta tuli käveltyä niska kenossa, kun katseli hienoja mosaiikkikuvia.

Verikirkko on mielestäni ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Kirkko on hieno niin ulkoa kuin sisältä. Useimmille riittää kuvaustuokio kirkon pihassa, mutta suosittelen käymään myös sisällä.

Verikirkon aukioloajat ja sijainti

Kirkko on avoinna 10.30-18.00 (suljettu keskiviikkoisin), lippu 250 ruplaa (4 €)
Kesäaikaan 1.5. -30.9. avoinna myös iltaisin 18.00-22.30 (suljettu keskiviikkoisin), iltalippu 400 ruplaa (6,50 €)

Verikirkko sijaitsee parin minuutin kävelymatkan päässä Nevski prospektilta. Lähin metroasema on Nevski prospekt/Gostinnyj Dvor.

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Allegrolla Pietariin
Eremitaasi – tsaarien ajan loistoa Pietarissa
Vaikuttava Iisakinkirkko Pietarissa

Blogiani voi seurata myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.

 • Reply
  Anna | Tämä matka -blogi
  7.5.2017 at 19:42

  Me onnistuimme aikanaa vierailemaan Pietarissa sellaisena päivänä, että tuo kirkko oli kiinni. Vähän jäi harmittamaan, ksoa kirkko oli ulkoakin jo todella hieno. Toisaalta kaupungista jäi näkemättä niin paljon muutakin, että sinne pitää ehdottomasti mennä uudestaan. Seuraavaksi vaan vähän lämpöisämpään aikaan. Olimme keskellä talvea ja ilma oli hyytävä.

  Olen nähnyt vuonna 2010 Moskovan Pyhän Vasilin katedraalia ja se on kyllä huomattavasti komeampi ilmestys. Mutta tietenkin jotain samankaltaisuutta näissä on.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   19.5.2017 at 07:06

   Minäkin haluan Pietariin kesällä. Talvella siellä oli hyytävän kylmä. Tarkoitus oli mennä jo tänä kesänä uudestaan mutta se nyt siirtyi. Kesäpalatsin varsinkin haluaisin nähdä. Moskova kiinnostaisi myös.

 • Reply
  Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia
  7.5.2017 at 21:00

  Wau ? Tuolla ei meidän Pietarin (ehhh Leningradin) reissulla käytykään. Todella kaunis jo päältä päin mutta mielettömän upea sisältä, joten hyvä ettet tyytynyt vain ulkoa kuvaamaan. Olen alkanut miettimään Pietarin risteilyä yhtenä lomavaihtoehtona.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   19.5.2017 at 07:09

   Suosittelen tutustumaan Verikirkkoon myös sisältä. Se oli todella hieno. Pietarin risteily on hyvä vaihtoehto kesään. Ei tarvitse sitä viisumihässäkkää hoitaa.

 • Reply
  Suunnaton
  7.5.2017 at 21:32

  Tämä muistuttaa sisätiloiltaan vähän Aleksanteri Nevskin katedraalia Tallinnassa. Seinämaalaukset ovat (ainakin muistikuvieni mukaan) samankaltaisia, joskin Tallinnan kirkko on selvästi pienempi.
  Minullekin verikirkon ulkomuoto toi ensimmäisenä mieleen Moskovan, vaikken minäkään ole koskaan siellä käynyt.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   19.5.2017 at 07:11

   Aleksanteri Nevskin katedraali on minulle tuntematon. Tallinnassa on katedraalit jääneet vähemmälle, mutta kiva kuulla että sieltä löytyy myös tuollainen käymisen arvoinen nähtävyys.

 • Reply
  Terhi/ Fammo matkalla
  7.5.2017 at 22:33

  Kannattaa ehdottomasti käydä nyt kun sinne pääsee sisälle, mosaiikit ovat kerrassaan ihania. Kirkkohan oli vuosikausia remontissa ja sitä sai tyytyä ihailemaan vain ulkoapäin.

 • Reply
  Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  9.5.2017 at 10:27

  Vitsit että toi oon makee sisältäkin! Oon käynyt vain ulkona pällistelemässä kun se oli kiinni vierailun aikana! Kiva oli nähdä sinnekin siis 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.5.2017 at 21:43

   Jos menet uudestaan Pietariin, käy ihmeessä katsomassa kirkko myös sisältä. Oli tosi upea!

 • Reply
  Pinja
  9.5.2017 at 13:02

  Hei, ihanat kuvat oot saanut napattua ja muutenkin super mielenkiintoinen ja ytimekäs teskti!
  Mukavat loppuviikot 🙂

 • Reply
  Tiia(ntai)
  12.5.2017 at 20:53

  Haa, tämäkin jäi minulta pääsiäisreissulla näkemättä sisäpuolelta – samoin kuin se Eremitaasi! Verikirkossa olin sentään aikeissa käydä, mutta olin paikalla puoli tuntia sulkemisajan jälkeen ja töllistelin sitten vain ulkoapäin. Ehkä ihan hyvä niin: vaikka mosaiikit ovat kyllä komeita, olen jotenkin turtunut koristeellisiin kirkkoihin ja vaikutun enemmän tästä kotimaan minimalistimeiningistä. 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.5.2017 at 21:46

   Verikirkko on hieno ihan ulkoapäinkin. Minulle oli yllätys miten koristeellinen se oli sisältä. Suu kyllä loksahti auki 🙂

 • Reply
  Mimmu
  14.5.2017 at 02:04

  Oon itekkin vaan käynyt tuota ihailemassa ulkoota mutta ei oo tullu mentyä käymään sisällä.
  On kyllä upee sisältäkin!! Kiva kun laitoit kuvia sieltä!
  Varmaan jos ois enemmän aikaa niin tuolla aikaa viettää niin vois tulla vierailtua, mutta tullut vaan käytyä siellä noilla viisumivapailla risteilyillä niin aika tuppaa menemään sillon liian nopee.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.5.2017 at 21:47

   Kiitos Mimmu kommentista! Verikirkko on ulkoapäin myös upea, mutta jos joskus aikaa jää, niin käy ihmeessä katsomassa se myös sisältä.

Leave a Reply