Venezuela

Uusi vuosi Venezuelassa

27.12.2016

Vuonna 2008 vietimme uuden vuoden Venezuelassa, Isla Margaritan saarella. Saari sijaitsee Karibianmerellä noin 20 kilometriä Venezuelan rannikolta. Nykyisin sinne ei enää valmismatkoja tehdä, mutta kahdeksan vuotta sitten Finnmatkat lennätti turisteja tälle Karibian helmeksi kutsulle saarelle.

Isla Margaritan saarella on kohdistunut viime vuosina turisteihin useita vakavia ryöstöjä. Ihmishenki ei siellä ole kovin arvokas, joten ryöstön vastustamisesta ihminen voidaan jopa ampua. Ulkoministeriön matkustustiedotteessa kehoitetaan välttämään tarpeetonta matkustusta. Nyt kun matkustustiedotteen tekstiä lukee, käy mielessä olimmeko ihan kaheleita, kun lähdimme sinne lasten kanssa.

Saari ei toki turvallisemmasta päästä ollut silloinkaan, mutta tilanne ei ollut kuitenkaan niin huono kuin nykyisin. Tuudittauduin myös siihen ajatukseen, ettei matkatoimisto järjestä sinne matkoja, jos paikka on turisteille vaarallinen.

Kuva: Lonelyplanet

Kuva: Lonelyplanet

Iso lintu on laskeutunut Isla Margaritan lentokentälle.

Iso lintu on laskeutunut Isla Margaritan lentokentälle.

Miksi Venezuelaan?

Venezuela valikoitui kohteeksi, koska olimme viettäneet pari joulua ja uutta vuotta Thaimaassa ja halusimme vaihtelua. Karibialla emme olleet käyneet ja kun matkaesitteestä bongasin tämän matkan, päätös oli tehty.

Matkaan lähdimme joulupyhien jälkeen. Menomatkalla oli välilasku Kööpenhaminassa, jossa koneeseen tuli lisää matkustajia ja matkustamohenkilökunta vaihtui. Lento Isla Margaritan saarelle kesti Kööpenhaminasta vielä 10 tuntia. Passimuodollisuudet sekä bussimatka hotelliin kestivät aika kauan ja olimme pitkän reissaamisen jälkeen aika poikki, kun vihdoin pääsimme hotelliin. Menimme nukkumaan jo klo 20 ja kun siivooja toi lisäpyyhkeitä tuntia myöhemmin, luulimme että on aamu.

Hotellin uima-allas alue

Hotellin uima-allas alue

Isla Margarita

Rahanvaihtoa rannalla

Bussimatkalla hotelliin kuulimme oppaalta, että rahaa kannattaa vaihtaa rannalla. Se oli ihan yleinen käytäntö ja rahaa sai parempaan kurssiin kuin hotellista. Ensimmäisenä päivänä menimme testaamaan miten tämä käytännössä toimii.  Menimme kadun yli rannalle ja kun olimme pari minuuttia siellä seisoskelleet, luoksemme tuli pari miestä, jotka kysyivät haluammeko vaihtaa rahaa. Varovasti vaihdoimme ensin pikku summan. Jos jotain menisi pieleen, emme ainakaan paljoa häviäisi.  Kaveri antoi meille kuitenkin oikean summan bolivareita takaisin eli homma toimi niinkuin pitikin.  Kysyimme tältä samaiselta mieheltä myyvätkö he myös retkiä ja hän nyökytteli innokkaasti.

Nuorimmaisen toiveena oli päästä uimaan delfiinien kanssa ja kyllähän se meitä isompiakin kiinnosti. Matkatoimisto myi retkeä aika kovaan hintaan, yli 100 dollaria/hlö. Rannalla oleva kaveri lupasi sen meille 75 dollaria/hlö. Teimme kaupat ja retki sovittiin uudenvuoden aatoksi.

Taksikuski teki oharit

Illalla ajattelimme piipahtaa lähellä olevalle Playa del Aqualle, joka on saaren suosituin ranta. Matkaa oli kuitenkin sen verran, ettei sinne ollut turvallista kävellä, joten otimme taksin. Sovimme kuskin kanssa, että hän tulee hakemaan meidät samasta kadunkulmasta seitsemän maissa.

Olimme ajoittaneet käyntimme huonoon aikaan, koska rannassa olevat myyntikojut alkoivat sulkea oviaan. Kävelimme rannalla ja otimme oluet taksia odotellessa. Kun kello tuli seitsemän, menimme seisomaan kadun varteen, minne olimme sopineet noudon. Kyytiä ei näkynyt eikä kuulunut. Oli jo pimeää ja epämiellyttävää seisoa kadun kulmassa lasten kanssa. Ohitsemme ajoi useita pimeitä takseja, jotka huutelivat kyytitarjouksia. Opas oli varoitellut niistä, joten emme uskaltaneet tarttua tarjouksiin. Lopulta saimme lennosta niin sanotun oikean taksin ja pääsimme turvallisesti hotellille.

Playa del Aquan rantaa

Playa del Aquan rantaa

Playa del Aqua

Delfiinien kanssa uimassa

Uudenvuoden aattona oli ohjelmassa sitten uimista delfiinien kanssa. Nuorimmalle tyttärelle se oli unelmien täyttymys, ja päivää oli odotettu kovasti. Delfiinien hyvinvoinnista on ollut paljon puhetta, kun Särkänniemi lopetti delfinaarion ja lennätti eläimet muille maille. En osaa sanoa, miten hyvin Venezuelassa delfiineistä pidettiin huolta. Täyttä totuutta kun me turistit emme pääse näkemään.

Iltapäivällä menimme rannalle, jonne olimme sopineet Chavetzin kanssa tapaamisen. Odotin, että siellä olisi ilmastoitu pikkubussi ja muitakin ihmisiä lähdössä, mutta paikalla ei ollut muita kuin Chavetz ja hänen pieni poikansa. Kävi sitten ilmi, että hän vie meidät Diverlandiin, paikalliseen huvipuistoon, omalla jenkkiraudallaan. Jippii!

Vaihdoimme mieheni kanssa katseita, ja molemmat taisivat siinä kohtaa ajatella, että olisikohan matkatoimiston bussi ollut kuitenkin varmempi kulkuväline. Auto nimittäin pysyi juuri ja juuri kasassa. Mieheni meni etupenkille istumaan eikä hän saanut ovea itse kiinni, vaan Chavetz nosti ja työnsi oven kiinni. Me muut istuimme takapenkillä ja katselin lattialla lojuvia sanomalehtiä. Kun niitä vähän jalalla siirteli, lattiassa näkyi olevan reikä. Ja tällä pelillä sitten lähdetään moottoritielle muutenkin villin liikenteen sekaan. Silmät kiinni ja menoksi!

Perille pääsimme onneksi ehjin nahoin. Chavetz jäi poikansa kanssa puistoon odottamaan meitä. Olimme hyvissä ajoin paikalla ja kiertelimme huvipuistossa ennen altaaseen pääsyä. Sieltä löytyi muun muassa hevosia, papukaijoja sekä pieni leopardin pentu.

Ennen uintia, meille pidettiin lyhyt luento delfiineistä sekä säännöistä mitä altaassa saa tehdä ja mitä ei. Sen jälkeen meidät jaettiin ryhmiin (puistossa seuraamme liittyi muita seurueita) ja laitoimme pelastusliivit päälle ja hyppäsimme isoon altaaseen. Ensin delfiinityttö Macarena ui meidän vierestä ja saimme koskettaa sitä. Sitten menimme vielä pienempään ryhmään ja saimme delfiiniltä suukon, sitten tanssimme ja lopuksi halukkaat saivat ottaa delfiinin evästä kiinni ja ”uida” yhdessä. Kaiken kaikkiaan tämä kesti noin puoli tuntia. Aika oli riittävä, koska altaassa alkoi tulla kylmä ja suurin osa ajasta oli oman vuoron odottelua.

Delfiiniuinti

Delfiiniuinti

Delfiiniuinti

Illalla osallistuimme hotellin uudenvuoden juhlaan. Ohjelmassa oli ruokailun lisäksi livemusiikkia. Olimme aikaerosta vieläkin melko väsyneitä, emmekä jaksaneet kovin kauaa siellä olla. Siirryimme huoneeseen ja istuskelimme hetken terassilla. Menimme nukkumaan, kun silmät eivät pysyneet enää auki, mutta laitoimme kellon soimaan 23.30. Ennen puolta yötä menimme katsomaan ilotulitusta. Hotelli ei järjestänyt omaa, mutta muiden raketit näkyivät hyvin.

Osallistuimme Isla Margaritan matkalla myös veneretkelle sekä jeeppisafarille. Niistä lisää tuonnempana.

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Mustekaloja, ostereita ja meritähtiä – Isla Margaritan retkisatoa
Joulu ulkomailla – hitti vai huti?
Uudenvuodenaatto Krabilla

Onhan blogi seurannassa jo FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Katja
  1.1.2017 at 21:11

  Ihania matkamuistoja! Hyvää uutta vuotta!

  • Reply
   mertsik
   2.1.2017 at 20:35

   Kiitos Katja! Hyvää uutta vuotta myös sinulle 🙂

 • Reply
  Veera
  2.1.2017 at 11:03

  Vaikuttaa kyllä kivalta paikalta. Harmi vaan, että monessa Etelä- ja Väli-Amerikan maassa ei ole kovin hyvä turvallisuustilanne nykyään.

  • Reply
   mertsik
   2.1.2017 at 20:39

   Kiitos kommentista Veera! Se on tosiaan harmillista, koska Etelä-Amerikassa olisi niin paljon nähtävää. Onneksi siellä vielä on maita, jonne voi suht turvallisin mielin mennä. Perussa ei tullut missään vaiheessa turvatonta oloa, vaikka sielläkin kuulemma sattuu ja tapahtuu, mutta ei taida kuitenkaan pahimmasta päästä olla.

 • Reply
  Sateenmuru
  2.1.2017 at 16:42

  Ihania rantakuvia! Olen pitkään halunnut käydä Venezuelassa – karmivaa kyllä tosiaan tuo ihmisarvon vähyys tietyissä maissa. Onneksi selvisitte seikkailuista ja turvallisia matkoja myös alkaneeseen vuoteen!

  • Reply
   mertsik
   2.1.2017 at 20:42

   Kiitos Sateenmuru ja hyvää uutta vuotta 🙂 Meillä oli onnea matkassa, vaikka jouduttiin taksia odottamaan hämärtyvässä illassa. Silloin kieltämättä oli turvaton olo.

 • Reply
  Mira/Exploras
  2.1.2017 at 17:11

  On tosi harmi, miten turvattomuus pilaa monet mukavat paikat. Onneksi teillä oli hyvä matka!

  • Reply
   mertsik
   2.1.2017 at 20:43

   Kiitos Mira ja hyvää uutta vuotta 🙂 Meillä oli onneksi kiva matka ja vaikka Isla Margaritan turvallisuustilanne olisi tänä päivänä toinen, en usko että sinne uudestaan menisimme. Sen paikan ehti hyvin yhden loman aikana nähdä 🙂

 • Reply
  Outi
  2.1.2017 at 21:16

  Uudet Vuodet ulkomailla toimii oikeen mukavasti. Itse olen viettänyt uuden vuoden mm. Nicaraguassa, missä meininki oli ihanan vapautunut kun porukka tanssahteli salsaa pitkin katuja. Muuten uudet vuodet onkin sitten mielestäni hiukan turhia juhlia 😀

  • Reply
   mertsik
   4.1.2017 at 20:09

   Nicaraguan uusivuosi kuulostaa rennolta meiningiltä. Haluaisin joskus viettää vuoden vaihteen New Yorkissa. Se olisi aika eeppistä 🙂

 • Reply
  sari
  2.1.2017 at 22:16

  Venezuela kuten muutkin etelä amerikan maat kiinnostaisivat mutta turvallisuus on joissakin kaukana. Varmaan tuo ollut hieno paikka.

  • Reply
   mertsik
   4.1.2017 at 20:10

   Totta! Etelä-Amerikassa olisi paljon nähtävää, mutta joidenkin maiden kohdalla turvallisuus on niin ja näin.

 • Reply
  Terhi / Muru Mou
  3.1.2017 at 01:50

  Noihin aikoihin tuttuni työskenteli Venezuelassa matkaoppaana, ja jälkeen päin rivien välistä saattoi tulkita, että ei oppaatkaan oikein ymmärtäneet, että miksi ihmeessä sinne tehtiin matkoja. Hauskoja ja ikimuistoisia seikkailuja teillä ainakin on ollut 😀

  • Reply
   mertsik
   4.1.2017 at 20:12

   Nyt jälkikäteen ajateltuna se on ollut Finnmatkoilta aika rohkea liike tehdä tuonne valmismatkoja, mutta luultavasti siellä ei kenellekään käynyt mitään suurempaa haaveria. Suomalaisia siellä ryöstettiin. Naapurihotellin naiselta oli viety kaulakoru kaulasta keskellä kirkasta päivää. Mustelmat jäi vain jäljelle. Onneksi henki säilyi.

 • Reply
  reissaaja1
  3.1.2017 at 17:50

  Onneksi selvisitte reissusta ehjin nahoin! On tosi valitettavaa, että moneen maahan on nykyisin lähes mahdotonta lähteä turvallisuustilanteen vuoksi, vaikka halvalla pääsisikin.
  Turvallista matkailuvuotta 2017!

  • Reply
   mertsik
   4.1.2017 at 20:13

   Se on harmillista, että monessa maassa turvallisuustilanne on muuttunut siihen suuntaan, ettei uskalla lähteä. Hyvää ja turvallista matkavuotta myös Sinulle! 🙂

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  4.1.2017 at 00:18

  Onneksi tosiaan selvisitte ehjin nahoin, vaikka kylmiä väreitä herättäviä tilanteita teilläkin ollut. Lasten kanssa itsekin on vielä enemmän varpaillaan. Hyvä loma teillä onneksi kaikesta huolimatta.

  Turvallisuustilanne on kyllä nyt kamala. Vaikka itselle ei sattuisi mitään, niin olisihan se inhottava tunne olla koko ajan varuillaan ja aina miettiä, että onko tämä-ja-tämä turvallista. Tai mitä voisi sattua. Kun itse kirjoittelin siitä peruuntuneesta Venezuelan matkasta, niin ymmärsin viimeistään, että ihan oikein tehtiin kun peruttiin.

  Mukavaa uutta vuotta, Merja!

  • Reply
   mertsik
   4.1.2017 at 20:16

   Kiva loma meillä oli ja onneksi jännittävistä tilanteista selvittiin vain muutamalla ylimääräisellä sydämen tykytyksellä. Matkoilla haluaa pääosin rentoutua eikä koko aikaa vilkuilla olkansa yli. Venezuelassa olisi muutakin nähtävää kuin tuo saari, mutta mantereen puolella tilanne on vielä huonompi. Kiitos Kati ja oikein hyvää uutta vuotta myös Sinulle 🙂

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  5.1.2017 at 18:20

  Tuo on tosi kurjaa, kun paikat on niin vaarallisia, ettei niihin kannata matkustaa. Mukavaa, että ehditte käydä tuolla ennen tilanteen pahenemista. Kuulostaa mukavalta lomalta.

  • Reply
   mertsik
   8.1.2017 at 16:08

   Meillä oli mukava loma, vaikka muutama sydämentykytys tulikin noista taksikyydeistä 🙂 Harmillista, että tilanne on muuttunut huonompaan suuntaan.

 • Reply
  Lotta | Watia.fi
  6.1.2017 at 12:26

  Karibialla on päästävä vielä joskus käymään. Ehkä risteily olisi se helpoin ensilähestyminen, mutta saa nähdä, millaiseen reissuun sitä lopulta päätyy. Olin viime talvena Uudessa-Seelannissa surffaamassa, kun ympärille kerääntyi valtava määrä delfiineitä. Se oli todella upea kokemus.

  • Reply
   mertsik
   8.1.2017 at 16:09

   Karibialle tekisi mieli uudestaan. Siellä niitä kohteita kyllä riittää. Oih, varmasti ollut mahtavaa nähdä delfiiniparvi surffilaudan ympärillä.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  6.1.2017 at 12:32

  Turvallisuus saattaa vuosien saatossa vaihdella hyvin paljon. Tekeehän Finnmatkat / TUI edelleen matkoja Keniaan, vaikka siellä on omat ongelmansa. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta liikenne on isoin riski lomamatkalla – ja se alkaa jo ihan kotiovelta Suomessa.

  Olisi jopa sellainen saari, että voisin harkita meneväni sinne. Vaikuttaa aikamatka mukavalta tänne, jos jätetään ne delfiiniuimiset pois ohjelmasta. Aika on tässäkin kymmenessä vuodessa muuttunut reilusti:-)

  Mukavaa reissuvuotta 2017 sinulle!

  • Reply
   mertsik
   8.1.2017 at 16:13

   Liikenne on suuri riski maailmalla, se on ihan totta. Isla Margaritalla en olisi hypännyt vapaaehtoisesti auton rattiin. Meno moottoritiellä varsinkin oli aika hurjaa. Ennen Venezuelaan lähtöä matkatoimistolta tuli viestiä, jossa kehoitettiin jättämään arvokkaat korut ym. kotiin. Kadulla ei kävelty kamerat kaulassa, vaan ne olivat repussa tallessa. Onhan tuo paljon omista toimistakin kiinni ja jos jotain sattuu, se on usein huonoa tuuria. Hyvää ja turvallista reissuvuotta 2017 🙂

 • Reply
  Ella - Matkalla kaiken aikaa
  6.1.2017 at 18:06

  Mukavia muistoja! Oliko sulla vanha reissupäiväkirja tallella vai miten voit muistaa noin hyvin 😀 Venezuela kiehtoo, mutta turvallisuustilanne on hankala. Toki pääkaupunki on aivan eri asia kuin saaret, mutta Caracasissa asuva tuttuni joutuu usein olemaan useita päiviä sisällä, kun kaduille on liian vaarallista mennä…

  • Reply
   mertsik
   8.1.2017 at 16:15

   Kiitos Ella! Mulla on ollut tapana pitää matkoilla päiväkirjaa ja niistä on ollut nyt iso apu. Muuten en muistaisi juuri muuta kuin mitä kuvat palauttavat mieleen 🙂 Caracas on yksi maailman vaarallisimmista kaupungeista. Siskoni on siellä käynyt ja kuulemma aika vapaasti huitelivat menemään, mutta siitäkin matkasta on tosin jo vuosia.

 • Reply
  Virpi /Täynnä tie on tarinoita
  6.1.2017 at 18:46

  Hui kauhistus millaisella kulkupelillä menitte delfiiniuinnille! 😀 Mutta loppu hyvin kuitenkin! Kyllä itsekin aina luotan valmismatkoilla siihen, että kohde on suht turvallinen, kun sinne kerran matkoja järjestetään.
  Mukavaa alkanutta reissuvuotta sinulle ja nähdään matkamessuilla, saa nyppiä hiasta! 🙂

  • Reply
   mertsik
   8.1.2017 at 16:17

   Jenkkirauta veteli kyllä viimeisiä ja hieman arvelutti lasten kanssa kyytiin mennä, mutta eipä siinä vaihtoehtoja ollut. Hyvin kaikki onneksi meni 🙂 Hyvää reissuvuotta Virpi ja nähdään messuilla!

 • Reply
  Anna | Muuttolintu.com
  7.1.2017 at 01:48

  Harmi, että turvallisuustilanne on huonontunut, näyttää nimittäin houkuttelevalta paikalta! Venezuela muutenkin kyllä kiinnostaisi. Delfiiniuinnit altaassa sen sijaan ei, mutta tosiaan sen suhteen en ollut itsekään kovin tietoinen ongelmista vielä tuohon aikaan.

 • Reply
  mertsik
  8.1.2017 at 16:18

  Delfiiniuinnille en enää menisi, mutta silloin en tiennyt kaikkea sitä mitä tänä päivänä. Mietin pitkään laitanko koko retkestä mitään mainintaa, mutta koska se oli silloin osa matkaa, niin otin riskin. Mukavaa reissuvuotta Anna ja terkkuja sinne Australian lämpöön!

Leave a Reply