Viro

Kiek in de Kök – sukellus Tallinnan historiaan

10.12.2018

Tallinnan vanhankaupungin kupeesta, kohoaa Kiek in de Kökin linnoitusmuseo. Voi mitä tarinoita sen kivimuurit kertoisivat, jos ne osaisivat puhua. Linnoitusmuseoon kuuluu Tanskan kuninkaan puutarha, neljä tornia sekä Bastionien tunnelit. Pääsin tutustumaan tähän kompleksiin osana Itämeren joulu -lehdistömatkaa*

Tanskan kuninkaan puutarhassa meidät otti vastaan kolme kasvotonta munkkia. Nämä hätkähdyttävät veistokset valaistaan pimeän tullen niin, että valo hohtaa kasvoista ja ne näyttävät leijuvan irti maasta. Myönnän, ettei Tallinan historia ollut minulle tuttu entuudestaan ja ehdin jo hetken miettiä, miksi Tallinnassa on Tanskan kuninkaan puutarha. Kauaa sitä ei tarvinnut ihmetellä, kun oppaanamme toimiva Kadi Pilt kertoi meidän olevan Tanskan lipun syntysijoilla. Vanhan legendan mukaan Tanskan kuningas Valdemar oli 1200-luvulla valloitusretkellä eikä taistelu näyttänyt päättyvän heidän edukseen. Yhtäkkiä taivaasta leijaili punavalkoinen lippu tuomaan heille onnea taisteluun ja sen saatuaan he valloittivat Tallinnan. Punavalkoisesta lipusta tuli sittemmin Tanskan valtionlippu. Vielä tänäkin päivänä kesäkuun puolivälissä puutarhassa vietetään Tanskan lipun päivää.

kiek_in_de_kok_tallinna

tallinna_breath_baby

kiek_in_de_kok

Kierroksemme alkoi Neitsyttornista (Neitsitorn). Se on rakennettu 1300-luvun loppupuolella ja on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista torneista. Nimensä se on saanut saksalaisen rakentajan mukaan. Erään legendan mukaan nuori nainen olisi muurattu seinän sisään ja hän kummittelisi tornissa. Opas kertoi, ettei siihen tarinaan ollut uskominen, koska tornin kummitukset eivät muistuta tyttöä. Tornista on liikkeellä muitakin legendoja ja yksi niistä kertoo, että paikka olisi aikoinaan ollut ilotyttöjen vankila. Sekin on aikojen saatossa kumottu vääräksi.

neitsitorn_tallinna

neitsitorni_tallinna

neitsitorn_tallinna

tallinnan_tornit

Tunnetko kaikki Tallinnan tornit? Tornin pohjasta voit tarkistaa menikö oikein.

Massiivinen Kiek in de Kök (kurkkaa keittiöön) oli 1500-luvulla Pohjois-Euroopan jykevin tykkitorni. Tarinan mukaan se oli niin korkea, että tornin vartijat pystyivät näkemään vihollisen etulinjojen taakse. Samalla he pääsivät kurkistelemaan läheisten tallinnalaiskotien keittiöihin. Siitä sen erikoinen nimikin on peräisin. Jykevä torni kesti 1500-luvulla jopa Iivana Julman tykin kuulat. Ison reiän he saivat aikaan pommituksissa ja siitä on muistona seinään upotettujen kuulien rivi. Nykyisin torni toimii museona ja siellä voi tutustua muun muassa vanhoihin aseisiin sekä keskiaikaisiin kidutusvälineisiin. Nähtävillä on muun muassa kopio mestaajan miekasta. Oppaamme kertoi tapahtumista, joissa ei oltu säästeltyjä raajoja ja kiduttamiset olivat siihen aikaan todella julmia.

Matka jatkui puista yhdyskäytävää pitkin Tallitorniin, joka toimi vankila- ja vartiotornina 1300-luvun loppupuolella. Tornin yläkerrassa vietimme glögihetken ja meille esiintyi ”naapuri”, joka soitti ja lauloi vanhoja virolaisia lauluja. Bastionin tunnelit meiltä jäivät väliin ajanpuutteen vuoksi. Mietin, että se saattaisi muutenkin olla kivempi kohde kesällä, jolloin sinne voisi mennä viilentymään helteiden alta.

Vierailu Kiek in de Kökin linnoitusmuseoon oli todella mielenkiintoinen. Tallinnan historia tuli tutuksi ja oppaallamme oli niin paljon tarinoita kerrottavana, että kuuntelimme niitä lumoutuneina. Suosittelen menemään opastetulle kierrokselle, koska siitä saa niin paljon enemmän irti kuin että haahuilisi itsekseen tornista toiseen. Jos olet kiinnostunut kummitustarinoista, kannattaa ehdottomasti osallistua Kadin vetämille kummituskierroksille. Kierros kestää noin puolitoista tuntia. Lisätietoja löydät täältä.

Kiek in de Kök aukioloajat ja pääsyliput

Vierailu Kiek in de Kökin linnoitusmuseossa oli osa lehdistömatkaa: Joulu Tukholmassa, Tallinnassa ja kolmella Itämeren laivalla. Lehdistömatkan järjestivät: Viking Line, Tallink Silja ja Eckerö Line. Tallinnassa oli mukana myös Visit Tallinn.

Seuraa blogia myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  16.12.2018 at 16:13

  Kiek in de Kökin linnoitusmuseo on kiinnostava! Aloin miettiä, että en ole tainnut olla siellä koskaan opastetulla kierroksella, mutta noin muuten olen käynyt useamman kerran ja tykännyt. Bastionin tunnelit muuten ovat juuri sellaisia kuin ajattelit: tarjoavat mukavaa viilennystä helteillä. Kävin pari vuotta sitten siellä kierroksella ja sekin oli tosi mielenkiintoinen kokemus.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.12.2018 at 11:31

   Kiitos Jenni! Usein näistä paikoista saa enemmän irti kun osallistuu opastetulle kierrokselle. Olen ainakin itse laiska selvittämään etukäteen paikkojen historiaa ym. Bastionin tunnelit vaikuttivat mielenkiintoisilta. Sinne olisi kiva mennä joskus, ehkä juuri kesällä 😉

 • Reply
  Mimmu / 666places
  18.12.2018 at 20:48

  Kiitos historia infosta!
  Kiekissä oon käynyt mutta nuo muut jäänyt tsekkaamatta ja etenkin Bastionit kiinnostaa, tosin varmaan kesällä olisi sopiva käydä, varsinkin jos tulee yhtä kuuma kun tämä vuosi oli..
  Täytynee tsekata tuommoinen opastettu kierros koska sillä saisi enemmän irti!
  Riitti tuolla Kiekissä nähtävää ja tarjosi kyllä upeat maisemat!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.12.2018 at 11:34

   Kiitos Mimmu! Kiek oli tosi mielenkiintoinen ja avasi paljon Tallinnan historiasta, joka ei ollut minulle entuudestaan tuttu. Maisematkin olivat kohdillaan.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  21.12.2018 at 20:21

  Oli mukava lueskella tästä, kun olin tuolla itse viime viikolla. Kiinnostava paikka ja ilman muuta Top10 nähtävyyksiä Tallinnassa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.12.2018 at 11:37

   Kiitos Rami! Kiek on ollut viime viikkojen aikana suosittu, kun siellä on moni tuttu käynyt 😉 Kesällä linnoitusmuseo tai lähinnä sen ympäristö olisi kiva nähdä.

 • Reply
  Martta / Martan matkassa
  22.12.2018 at 12:57

  Mahtavaa! Haahuilin viime joulun aikaan juurikin tuolla ihmettelemässä tuota Tanskan lippua, mutta en tuolloin jaksanut ottaa selville tuota puutarha tarinaa ja tässähän se tuli selvitettyä 🙂
  Reissunne kuullostaa oikein mukavalta!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.12.2018 at 11:40

   Kiitos Martta! Tanskan lippu kieltämättä aluksi hämmensi mutta selvisihän se syykin siihen.

 • Reply
  Heidi - Delux-Retkiperhe
  11.1.2019 at 11:29

  Kaikki tämä olikin uutta tietoa. Kiitos kattavasta historiakoosteesta. Tallinnassa ei ole tullutkaan käytyä vuosikausiin. Täytyy ehkä pysähtyä, kun menemme Pärnun suunnalle ensi kesänä moikkaamaan ystäviä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   16.1.2019 at 21:21

   Kiitos Heidi! Tällä reissulla opin itsekin paljon uutta Tallinnan historiasta. Linnoitus oli mielenkiintoinen ja varsinkin kesällä toimii 😉

 • Reply
  Sari /matkalla lähelle tai kauas
  12.1.2019 at 13:23

  Kiek In de köökin ja neitsetornin lähitienoo on ihan upeinta Tallinnaa mielestäni. Ihana jutun avulla piipahtaa siellä hetki.

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  13.1.2019 at 08:52

  Minä en ole koskaan tutustunut Tallinnan historiaan, mutta onhan siinä varmasti ja näköjään paljon tutustumista! Tuollaiset opastetut kierrokset on minusta parhaita, kun asiantuntija kertoo kaiken tarpeellisen, eikä itse tarvitse ottaa selville ja lukea kirjasia ja lehtisiä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   16.1.2019 at 21:27

   Kiitos Teija! Minä tykkään myös opastetuista kierroksista juurikin mainitsemastasi syystä. Usein siellä kuulee myös tarinoita, joita ei muualta saa tietoon.

 • Reply
  Anu / Matkataan Mutkitellen
  14.1.2019 at 17:15

  Tallinna on liian lähellä, ihan liian tuttu ja liian usein vierailtu paikka, jonka vuoksi siellä ei ikinä tule käytyä missään mielenkiitoisessa paikassa, ns. kotikaupunkiefekti. Mutta juurikin sen takia on niin ihan lukea muiden postauksia näistä upeista paikoista. Kiitos, ehkä vielä joku päivä itsekin ehdin tänne.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   16.1.2019 at 21:31

   Kiitos Anu! Minullakin on Tallinnan reissut pyörineet aikaisemmin vain Vanhan kaupungin ympärillä, joten sillä oli kiva nähdä sieltä muutakin.

Leave a Reply