Viro

Marraskuinen päivä Tallinnassa

14.11.2018
telliskivi

Kaapin päällä lojuu Eckerön Linen lahjakortti ja se vaivaa minua. Alunperin Tallinnan matka oli suunnitelmissa heinäkuulle, mutta Kalifornian matkan jälkeen ajatus reissuun lähtimisestä ei napannut ollenkaan. Lähdimme mielummin kesähelteitä pakoon mökille ja siellä se loppuloma kuluikin. Alkusyksy meni ja aloin jo huolestua jääkö lahjakortti käyttämättä, kunnes kalenterista löytyi vapaa lauantai, jolloin tyttärellä ei ollut töitä eikä minullakaan mitään menoja.

En kuulu niihin, jotka voivat keulia tuntevansa Tallinnan kuin omat taskunsa. Tunnen Tallinnaa vain sataman ja vanhankaupungin verran. Piritassa olen myös kerran käynyt, kun menneinä vuosina taitoimme matkan purjeveneellä. Niinpä päätin, että nyt voisi Tallinnasta käydä katsomassa jotain muutakin kuin ne tutut kulmat. Entiselle teollisuusalueelle noussut Telliskiven alue tuntuu olevan kovassa huudossa. Tämä urbaani keidas viehättää erityisesti nuoria sekä taiteesta ja käsitöistä pitäviä. Kun alue sijaitsee sopivasti vanhankaupungin kupeessa, päätämme tutustua siihen paremmin.

Aamiaista Eckerö Linella

Eckerö Linen m/s Finlandian ensimmäinen vuoro Tallinnaan lähtee klo 9. Laiva irtautuu satamasta 10 minuuttia ennen virallista lähtöaikaa. Ilmeisesti kaikki ovat jo kyydissä. Me nautimme siinä vaiheessa päivän toista aamupalaa. Ensimmäinen oli nopea kuppi kahvia ja voileipä kotona aamuviiden aikaan. Nyt keräämme lautaselle kaikkia herkkuja, mitä aamiaisbuffa sisältää. Tarjoilija työntää viinikärryä ja hyvin siellä varsinkin kuohujuoma tekee kauppaansa. Aamupalaa on aikaa syödä tunti. Sen jälkeen alkaa toinen kattaus ja meidät hätistellään pois. Ehdimme nauttimaan aamupalasta kaikessa rauhassa ja tunti oli meille sopiva aika, mutta naapuripöydän lapsiperheen vanhemmat kiukuttelevat tarjoilijalle liian lyhyestä ajasta. Jos pöytä on myyty toiseen kattaukseen, ei tarjoilija voi asialle mitään. Emme jää katsomaan miten tilanne päättyy, vaan siirrymme kiertelemään laivan myymälöitä. Ennen laivan saapumista Tallinnaan, ehdimme vielä kuuntelemaan trubaduuria, joka esittää niin suomipoppia kuin kantriakin.

tallinna-sataman-lahella

Kohti Telliskiveä

Matka taittuu reilussa kahdessa tunnissa ja Tallinnassa olemme yhdentoista jälkeen. Telliskiveen kävelee satamasta noin puoli tuntia. Koska ei sada ja kaipaamme molemmat raitista ilmaa, laitamme tossua toisen eteen emmekä hyppää taksiin, kuten olin ensin ajatellut. Kävelemme ensin vanhaan kaupunkiin ja sen laitaa pitkin rautatieasemalle. Siellä ihmettelemme hetken miten pääsemme raiteiden toiselle puolelle, kun rapautunutta teollisuusaluetta sieltä pilkottaa. Vihdoin keksimme reitin ja ensin eteemme tulee Balti Jaama Turg -tori, josta löytyy kukkia, vihanneksia, hedelmiä, kalaa ja mitä nyt torilla yleensä myydään. Emme jää tutkimaan torin antimia sen pidemmäksi aikaa, vaan kävelemme katetun torialueen läpi kohti Telliskiven ravintolatarjontaa.

tallinna_vanhakaupunki
tallinna_telliskivi

Lounasta F-Hoonessa

Telliskiven upeita muraaleja näkyy paljon some-kanavissa ja kun pysähdyn kuvaamaan yhtä niistä, huomaan että olemme kuin vahingossa päätyneet etsimämme ravintola F-Hoonen oven eteen. F-Hoone on ensimmäinen alueelle perustettu ravintola ja sen suosio ei näytä hiipumisen merkkejä vieläkään. Meillä ei ole pöytävarausta ja hetken tilanne näyttää huolestuttavalta. Onneksemme tarjoilija ohjaa meidät ulko-ovelta katsottuna vasemmalla olevaan isoon tehdassaliin, jossa on vapaata. Ruokalista ei ole kovin pitkä, mutta molemmille löytyy mieleistä syötävää. Tytär valitsee kanaa ja minä päädyn loheen. Ruoka on maittavaa ja kohtuuhintaista.

muraalit_telliskivi
f_hoone_lounas
tallinna_hello_handsome

Lounaan jälkeen kiertelemme Telliskiven pienissä putiikeissa. Sisustusliikkeistä löytyisi vaikka mitä kivaa kotiin, mutta epäröinti iskee siinä kohtaa, kun pitäisi ottaa tuote ja mennä kassalle. Tarvitsenko tätä oikeasti? No en! Pieniä suklaaostoksia emme sen sijaan voi vastustaa, vaan niitä lähtee mukaan tuliaisiksi. Kun liikkeet on kierretty läpi, käymme kurkkaamassa Balti Jaama Turgin tarjontaa. Se ei kuitenkaan meitä puhuttele, joten suuntaamme askeleet kohti vanhankaupungin mukulakivikatuja.

Tallinnan vanhankaupungin kautta ostoksille

Tallinnan vanhakaupunki on tunnelmallinen, siitä ei pääse mihinkään. Joulutori avautunee lähiaikoina, koska komea kuusi on jo pystytetty odottamaan joulukoristeita ja torikojuja viilataan paikoilleen. Piipahdamme muutamassa kaupassa ja jatkamme matkaa kohti Virukeskuksen ostoshelvettiä. Kävely alkaa tuntumaan jaloissa ja pidämme tauon Reval Caféssa. Suklaakakkupalat ja kahvi antavat lisää virtaa ja niiden voimin jaksamme jatkaa täydellisen pikkujoulupaidan etsimistä.

Kun kaikki Virukeskuksen potentiaaliset liikkeet on koluttu läpi eikä paitaa ole vieläkään löytynyt, on ainoa toivomme Kaubamaja. Olen siinä vaiheessa jo niin väsynyt, että laahaan jalkoja perässäni enkä jaksaisi nojata enää yhteenkään vaaterekkiin. Tyttärellä sen sijaan energiaa riittää ja väsymättä hän kokeilee eri vaihtoehtoja, kun minä ilokseni huomaan nojatuolin ja ryntään sinne istumaan. Paita löytyy viime metreillä ja sitten onkin jo aika palata satamaan.

tallinna_vanhakaupunki_kirkko
tallinna_reval_cafe

Kotimatka Eckerö Linen loungessa

Kotimatkan matkustamme mukavasti loungessa. Valloitamme ikkunapöydän ja haemme heti lautasellisen pientä suolaista syötävää tarjoilupöydästä. Minulle maistuu myös lasi valkoviiniä. Loungessa on meidän lisäksemme vain kuusi ihmistä, joten siellä on ihanan rauhallista. Loungen yhteydessä on myös muutama kokoushuone ja yhdessä niistä remuaa ryhmä nuoria miehiä. He ovat varsin vauhdikkaassa kunnossa ja välillä äänet kohoavat siihen malliin, että toivoisin heidän siirtyvän juhlimaan jonnekin muualle. Kaiken huipuksi yksi näistä sankareista oksentaa tarjoilupöydän edustalle. Siinä vaiheessa me häivymme ostoksille ja kun tulemme takaisin, on siivooja käynyt jo hoitamassa sotkut pois.

eckero_line_lounge
eckero_line_lounge_ruoka

Parin vuoden tauon jälkeen Tallinnassa oli kiva käydä. Telliskiven alueen haluaisin nähdä uudestaan kesällä. Nyt oli niin harmaata ja koleaa, etten saanut siitä ihan kaikkea irti. Alueella on kuulemma kivoja terasseja kesäaikaan sekä muutenkin enemmän elämää kuin mitä siellä nyt oli.

Mikä sinusta Tallinnassa on parasta?

Seuraa blogia myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.

 • Reply
  miraorvokki
  18.11.2018 at 12:00

  Tallinnassa on parasta se, että se on niin lähellä! 😀 No eikai, ravintolat, ne mä ehkä sanoisin! Tykkään käydä Tallinnassa hemmottelulomalla ja rentoutua, kun ei ole pakollisia must see -nähtävyyksiä enää juostavana. Tuo F-hoone pitäisi joskus testata, en siis koskaan vielä ole saanut aikaiseksi!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.11.2018 at 16:42

   Kiitos Mira! 🙂 Mulla on Tallinnan hemmottelut vielä kokematta. Se on totta, että kun siellä ei tarvitse nähtävyyksien perässä juosta, voi ajan käyttää muuhun mukavaan. Tykkäisit varmasti F-Hoonesta. Olin kuullut siitä niin paljon ylistäviä sanoja, niin piti käydä testaamassa.

 • Reply
  Sateenmuru
  18.11.2018 at 18:06

  Minäkin kävin Tallinnassa keväällä, ja edelliskerrasta oli yli vuosikymmen. Pidin kanssa Telliskivestä ja F-hooneesta, vaikuttavinta oli ehkä kuitenkin Lennusadaman sukellusvenemuseo, ratikalla huristelu ja Radisson Blu Towerin kattobaarilla auringonlaskun ihailu. Pidin siis Tallinnasta, ja lähtisin milloin vain uudestaan!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.11.2018 at 16:44

   Kiitos Sateenmuru! Oi, Radissonin kattobaari kuulostaa houkuttelevalta. Tykkään ihan hulluna kaikista kattobaareista ja varsinkin jos niihin pääsee auringonlaskun aikaan, niin mikäs sen parempaa. Täytyy laittaa tuo korvaan taakse ja käydä seuraavalla kerralla (tai no, olen menossa taas viikon päästä Tallinnaan ja silloin en tuonne ehdi, mutta ehkä sitä seuraavalla kerralla 🙂

 • Reply
  alohatravels
  19.11.2018 at 19:51

  Tulipas ikävä Tallinnaan ja erityisesti Telliskiveen! Tämä kaupunginosa kasvaa kyllä kovaa vauhtia, ja tuntuu että vaikka vuoden välein siellä vierailisi, on sinne aina ilmestynyt jotain uutta ihmeteltävää.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.11.2018 at 18:15

   Kiitos! Telliskivi vaikutti mielenkiintoiselle ja kesällä siellä olisi varmasti tunnelmaa eri tavalla kuin nyt oli.

 • Reply
  Päivi/KultturelliMatkalaukussa
  19.11.2018 at 21:57

  Täältä pohjoisesta, Oulusta, katsottuna Tallinna on kaukana, mutta on siellä kuitenkin tullut käytyä muutaman kerran. Minusta on mukava vain kävellä, katsella, piipahtaa kahvilassa, jossain nähtävyydessä. Viime reissulla kävimme entisessä KGB:n kuulustelutiloissa. Paikka oli historiansa vuoksi hieman ahdistava, mutta olipahan erilainen nähtävyys.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.11.2018 at 18:20

   Kiitos Päivi! Pohjoisesta katsottuna Tallinna ei tosiaan ole lähellä 🙂 Ei se Lahdenkaan lähellä ole, vaan aina pitää erikseen matkustaa Helsinkiin ennenkuin laivaan pääsee, mutta toki lähempänä kuin Oulusta nähtynä. Tallinnan nähtävyydet ovat minulla aika pimennossa, mutta nyt voisi ottaa tuleviin reissuihin tavoitteeksi käydä edes yhdessä joka reissulla.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  22.11.2018 at 11:30

  Tänä vuonna emme vielä olekaan käyneet Tallinnassa 🙂 – mutta paikkaamme asian jouluna. Yhtenä marraskuisena iltana ajatus joulunpyhistä hyvässä hotellissa Tallinnan joulutorin kupeessa ja jouluateriat hyvissä ravintoloissa alkoi tuntua hyvältä idealta!
  Pääkaupunkiseutulaiselle tuo on kyllä kivan lähellä oleva kohde.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.11.2018 at 19:43

   Kiitos Pirkko! Joulu Tallinnassa kuulostaa tunnelmalliselta ja pääsee helpolla, kun ei tarvitse kotona häärätä jouluruokien kimpussa. Jos asuisin pääkaupunkiseudulla ehkä Tallinnassa tulisi käytyä useammin.

 • Reply
  Heidi
  22.11.2018 at 14:36

  Tallinna on ihana ja suosikki kaupunkini! Pari kertaa vuodessa käydään, viimeisin neljän päivän käynti oli kesällä. Pyritään olemaan aina muutama yö vähintään, niin kerkeää tehdä joka kerta myös uusia asioita niiden suosikkipaikkojen lisäksi. Liikutaan lähinnä Telliskiven ja Kalamajan alueella, parhaat ravintolat ja kirpputorit. F-Hoonessa käytiin ekan kerran 2013, muistan kun etsimme paikkaa hieman epäuskoisena, alueella ei ollut mitään muuta toimintaa tuolloin kuin ravintola. Pimeitä ja likaisia tehdashalleja vain. Nyt on vähän erilainen paikka, mutta ihana silti! Vanhassa kaupungissa suosikki on vegaanisuklaamyymälä ja Vegan inspiratsioon ravintola. Onneksi on ensi helmikuulle varattu muutaman yön matka Tallinnaan!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.11.2018 at 19:49

   Kiitos Heidi! F-Hoone meinasi mennä meiltä nytkin ohi. Se on aika huomaamaton ainakin näin ensikertalaisille 🙂 Neljän päivän reissulla ehtii nähdä kaupunkia jo mukavasti. Omat Tallinnan reissut ovat yleensä pikapyrähdyksiä tai korkeintaan yön yli ollaan oltu.

 • Reply
  Terhi
  23.11.2018 at 17:51

  Telliskivi jatkaa nousuaan. Eka kerta kun tuonne mentiin niin taksi ei edes halunnut viedä meitä sinne koska sen mielestä paikka oli niin kammottavan ruma.

 • Reply
  VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa
  23.11.2018 at 19:02

  Telliskiven alue tai ylipäätään koko Kalamaja ja siitä alkava Kopli on mielenkiintoinen. Tykästyin viime kesänä kesäiseen Tallinnaan, jossa ajeltiin rantareittejä polkupyörillä – niin kaunista ja kunnon hyötyliikuntaa mennä pyörällä esimerkiksi tv-torniin ja Noa-ravintolaan.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   1.12.2018 at 06:46

   Kiitos Veera! Pyöräily Tallinnassa kuulostaa kivalle ja siinä saa eri tavalla tuntumaa kaupunkiin. Mun kaupunkipyöräily kokemukset rajoittuu Ahvenanmaalle. Pyöräiltiin monta tuntia eikä löydetty yhtään idyllistä viehättävää kahvilaa. Lopulta pysähdyttiin bussipysäkin katokseen juomaan skumppaa repusta 🙂

 • Reply
  Antti / Lanttimatkat
  24.11.2018 at 11:13

  Telliskivi on kyllä kiva paikka ja Viro on matkakohteena aivan upea muutenkin. Taidanpa mennä talsiin sinne kameran kanssa keväällä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   1.12.2018 at 06:48

   Kiitos Antti! Telliskivi oli kuvauksellinen paikka. Varsinkin jos tykkää rosoisuudesta.

 • Reply
  Henna / sooloiluja.com
  26.11.2018 at 10:59

  Meillä kävi niin hassusti Tallinnassa reilu vuosi sitten, että yhdellä reissullamme päädyimme ostamaan sieltä pienen asunnon! Meillä ei ole koskaan ollut kesämökkiä, ja nyt sellainen on – aivan vanhan kaupungin sydämessä. Sen verran mainostan, että paikka on myös Airbnb:ssä, silloin kun emme ole itse paikalla. Tallinna hurmaa visiitti toisensa jälkeen. Jonkinlaisena matkapäiväkirjana – ja samalla avuksi muille Tallinnan ystäville – perustin mökkihankinnan jälkeen Tallinna-aiheisen bloginkin. Sieltä toivottavasti löydät lisääkin Tallinnavinkkejä seuraaville matkoillesi.

  Itse pidän ennen kaikkea ulkona syömisestä, ja Tallinna on siihen touhuun mielestäni mitä parhain kohde, sillä monessa kivassa paikassa hinnat ovat vielä selvästi Suomen hintoja kohtuullisempia. Uusia paikkoja nousee kuin sieniä sateella, joten valinnanvaraa riittää!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.12.2018 at 19:34

   Kiitos kommentista Henna! Wau, teillä on asunto Tallinnassa. Onpa siistiä! Sinnehän pääsee tosi näppärästi parissa tunnissa, joten siinä mielessä ei ole matka eikä mikään. Monella on kesämökille matkaa useampi tunti. Olen blogiasi joskus lukenutkin ja siellä oli kivoja ravintolavinkkejä. Pari niistä laitoin ylös reissuamme varten, siltä varalta jos F-Hooneen ei olisi päässytkään.

Leave a Reply