Viro

Päiväristeilyllä Tallinnassa: Fotografiska ja Nudist

6.7.2020

*Pressimatkan Tallinnaan tarjosi Tallink Suomi ja Visit Tallinn*

Viime viikolla suuntasin kulkuni pitkästä aikaa Länsiterminaaliin. Matkustaminen on ollut pannassa koko kevään ja mustimpina aikoina mietin pääseekö sitä enää koskaan maailmalle. Ilokseni muutaman maan rajat ovat jo avautuneet ja ensimmäinen ulkomaanmatka aikoihin suuntautui Tallinnaan Tallink Suomen sekä Visit Tallinnan vieraana.

Iso bloggaajaseurueemme matkusti Tallinnaan Victoria I:llä, joka oli minulle uusi laiva. Normaalisti se liikennöi Tallinna-Tukholma reitillä, mutta liikennöi nyt poikkeuksellisesti Helsinki-Tallinna väliä aina elokuun loppuun saakka.

victoria-a-premium-hytti

A Premium ikkunallinen kahden hengen hytti

disco-lapsille-ohjelmaa

Lasten ohjelma järjestetään poikkeuksellisesti discossa.

blogikaksikko-kati-ja-jonna

Bloggaajakollegat Kati (Lähinnä kauempana) ja Jonna (Lempipaikkojani)

Haasteellisen koronakevään vuoksi Tallinkilla on ollut uudelleenjärjestelyjä reittien suhteen, varsinkin nyt kun Tukholmaan ei vielä pääse. Uusia kivoja reittejä on avattu muun muassa Riikaan ja Helsinki-Tallinna välille on tullut uutuutena 11 tunnin päiväristeily Victorialla, jota me pääsimme testaamaan. Maissaoloaikaa jää lähes viisi tuntia, joten siinä ennättää mukavasti tutustua Tallinnaan, tehdä ostoksia ja käydä syömässä.

Victorian kyydissä pääsee myös 27.7. erikoisristeilylle Saarenmaahan. Jos tämä risteily kiinnostaa, kannattaa tehdä varaus ajoissa, jotta pääsee varmasti mukaan.

Lisäksi Turusta pääsee Ahvenanmaalle sekä 11 tunnin saaristoristeilylle, jossa laivaa vaihdetaan Maarianhaminassa. Risteilyfaneille on siis monia eri vaihtoehtoja tarjolla.

Mitä toimenpiteitä laivoilla on tehty koronan takia?

Tallink Siljan laivoilla on tehty monenlaisia toimenpiteitä koronan ennaltaehkäisemiseksi. Turvaväleistä muistutetaan matkustajia ja laivojen kapasiteetti on puolet normaalista. Meidän tiistaisella lähdöllä matkustajia oli noin 800, joka on kolmannes normaalista matkustajamäärästä.

Käsidesiautomaatteja oli runsaasti tarjolla ravintoloissa sekä käytävillä. Vessoista oli käsienkuivausautomaatit poistettu käytöstä. Myönnän, etten pidä automaateista muutenkaan ja mielummin lähden vessasta kädet märkinä kun työnnän käsiäni siihen töhöttimeen. Paperipyyhkeet ovat miellyttävämpiä ja niitä oli nyt saatavilla vessoista.

Aamiaisen söimme buffetissa ja siellä oli linjastoja suljettu, jotta turvavälit saadaan pidettyä. Tarjolla oli käsidesin lisäksi kertakäyttöhanskoja.

Lapsille on järjestetty muun muassa suunnistusta ja piirustuskilpailuja, koska pallomeret ja leikkipaikat ovat vielä kiinni. Myös Muumit seikkailevat laivalla lasten iloksi.

Fotografiskan vaikuttavat näyttelyt

Tallinnaan oli tarjolla erilaisia ohjelmavaihtoehtoja. Kaikki vaikuttivat mielenkiintoisilta, mutta valitsin lopulta Fotografiskan ja Telliskiven alueeseen tutustumisen. Fotografiskan hienot valokuvanäyttelyt houkuttelivat jo ennen koronaa, mutta ne jäivät silloin näkemättä. Telliskiven alue taas on tutumpi, mutta sinnekin oli tullut kaikenlaista uutta edellisen vierailun jälkeen. Tallinna muuttuu ja kehittyy jatkuvasti.

Sää ei meidän matkaa valitettavasti suosinut. Sade ropisi ikkunaan, kun bussilla siirryimme satamasta Telliskiven alueelle ja Fotografiskaan, jossa oli tarjolla neljä erilaista näyttelyä.

fotografiska-tallinna

fotografiska-kauppa-ja-baari

Fotografiskan alakerran ravintola sekä kauppa, josta voi ostaa meneillään olevan näyttelyn postereita. Tarjolla myös erilaisia kirjoja.

bryan-adams-exposed

Kuvassa Bryan Adamsin äiti

mick-jagger-fotografiska

Harva tietää, että rockmuusikko Bryan Adams on kunnostautunut myös valokuvaajana. Hänen Exposed-niminen näyttelynsä oli vaikuttava. Se koostui kolmesta valokuvasarjasta, jossa näyttelyn nimeä kantava Exposed esittelee viihde- ja muotimaailman julkkiksia. Kodittomat-sarja esitteli nimensä mukaisesti Lontoon kodittomia ja se ei ole ollut aikaisemmin missään esillä. Kolmas sarja oli nimeltään Haavoittuneet: Sodan perintö. Siihen Adams oli kuvannut Afganistanista ja Irakista palanneita loukkaantuneita brittisotilaita.

mallit-fotografiska

sodassa-haavoittuneet-exposed

exposed-fotografiska

Bryan Adamsin näyttelyn lisäksi esillä oli Tom of Finlandin valokuvia sisältävä näyttely, Lina Iris Viktorin ”Dark Testament” sekä Sebastião Salgadon ”Gold”, joka kertoo brasilialaisen Serra Peladan kultakaivoksesta vuonna 1986. Omat suosikkini näyttelyn töistä olivat Bryan Adamsin lisäksi Lina Iris Viktorin upeat mustanpuhuvat työt.

tom-of-finland-dark-room

Tom of Finland: The Dark room

lina-iris-viktor-dark-testament

Lina Iris Viktor ”Dark testament”

sebastião-salgado-gold

Sebastião Salgado ”Gold”

Näyttelyn jälkeen nousimme portaat rakennuksen kuudenteen kerrokseen Fotografiskan ”zero waste” ravintolaan, jossa nautimme pientä purtavaa sekä raikkaat alkoholittomat juomat. Ravintola oli todella viihtyisä ja kaihoisasti katselimme kattoterassille, jossa aurinkoisella säällä olisi ollut kiva istuskella. Nyt siellä ei voinut kuin pikaisesti pistäytyä, ettei kastunut likomäräksi.

sateinen-tallinna

fotografiska-ravintola

fotografiska-dessert

Fotografiskan jälkeen kävelimme sateenvarjot keikkuen Telliskiven kujilla. Pistäydyimme ostoskujilla hypistelemässä hienoja käsitöitä, sisustustavaroita sekä kauniita designvaatteita.

Nudist viinibaari tarjoilee maittavia viinejä

Nudistin raparperikuohuviini Rabarbra on ollut monen suosikkituliainen Tallinnasta jo pitkään. Pääsimme tutustumaan Nudist viinibaarin uusiin tiloihin Telliskiveen sekä maistelemaan tätä monelle jo tuttua suosikkikuohuviiniä sekä muita maittavia viinejä. Hyvä uutinen muuten kaikille Rabarbran ystäville, nyt sitä saa myös Suomen Alkoista.

Aloitimme maistelun kuivasta omenasiideristä ja sen jälkeen tuli vauhdilla erilaisia marjaviinejä. Raparperin lisäksi joukossa oli niin karviaista kuin vadelmaakin. Vaikka yleensä en viininmaistajaisissa lasia tyhjennä muualle kuin kurkusta alas, nyt oli pakko kaataa muutama lasillinen pöydällä olevaan maljaan. Syy ei ollut siinä, etteikö juomat olisi maistuneet. Päinvastoin, ne olivat todella hyviä. Mutta nyt maistelimme useampaa eri laatua ja lasia täytettiin niin vauhdilla, että oli pakko jarrutella.

nudist-tallinna

nudist

nudist-siideri

nudist-rabarba

Nudistin valikoimissa on myös alkoholittomia juomia ja saimme maistaa myös nollaprosenttista raparperiviiniä. Hyvä vaihtoehto sekin. Lopuksi lasiin kaadettiin vielä makuvettä.

Viinibaarin yläkertaan on rakenteilla panimo ja tislaamo, jonne pääsee lähiaikoina seuraamaan juomien valmistusta. Nudistin sijainti on ihanteellinen, kaksikerroksinen rakennus löytyy Telliskiven sydämestä ja alakerrasta voi ostaa myös juomia mukaan. Baari on viihtyisästi sisustettu sohvaryhmillä ja värikkäillä taideteoksilla.

Lue lisää Nudistista ja juomavaihtoehdoista

Kotimatkalla nautimme herkullisen illallisen Grill House -ravintolassa. Ehdimme tehdä myös ostoksia sekä nauttia yökerhon baarin antimista ennen laivan saapumista Helsinkiin klo 20.

Tallinna tarjosi piristävän tuulahduksen ulkomaailmasta. Tuli tunne kuin olisi käynyt pidemmälläkin. Tallinnasta löytyy joka kerta jotain uutta. Tänä kesänä sinne täytyy päästä uudestaan.

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Kiek in de Kök – sukellus Tallinnan historiaan
Tallinna: Herkkuja maalla ja merellä
Marraskuinen päivä Tallinnassa

Onhan blogi seurannassa jo FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Melissa
  12.7.2020 at 10:20

  Me oltiin Riiassa juuri. Itselle tuo 5 tuntia on ihan liian lyhyt aika, mutta nautitaan silti.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.7.2020 at 15:20

   Kiitos Melissa! Viisi tuntia on lyhyt aika, täytyy etukäteen miettiä mitä haluaa nähdä. Vietin viime syksynä viikonlopun Riiassa ja tuntui senkin jälkeen, ettei kaikkea ehtinyt näkemään mitä halusi.

 • Reply
  elamanmakuisiamatkoja
  13.7.2020 at 15:59

  Kiitos, kiva lukea kokemuksia tästä reissusta, kun itsellä ei onnistunut tällä kertaa. Mukavalta kuulosti! Kiva, kun vähän pääsee reissaamaan kuitenkin. Meillä suunnitelmissa Riika kuukauden päästä kotimaan matkailun lisäksi, jos kaikki menee hyvin. Ihanaa kesää! ☀️

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.7.2020 at 15:23

   Kiitos kommentista! Riika on ollut tänä kesänä suomalaisten suosikki ja kiva, että sinne pääsee myös laivalla. Kävin siellä viime syksynä ja tykkäsin kaupungista. Toki kesällä se on kivempi kuin harmaassa marraskuussa. Mukavaa kesää sinullekin! 🙂

 • Reply
  EVELIINA / REISSUKUUME
  13.7.2020 at 22:20

  Olipas kiva lukea laivojen koronatoimenpiteistä. Itse olen siis ensi viikolla suuntaamassa myös Tallinnaan, joten postauksesi tuli juuri oikeaan aikaan 🙂

  Fotografiska on ♥

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.7.2020 at 15:23

   Kiitos Eveliina! Kiva kuulla, että postauksesta oli hyöytyä 🙂 Toivottavasti oli mukava matka.

 • Reply
  Periaatteen Nainen
  14.7.2020 at 12:33

  Palasin eilen Tallinnasta ja viikon päästä Tallinnan kautta kohti Riikaa – jos jotain hyvää niin koronakesän ansiosta Baltia tulee tosi tutuksi 🙂 Haaveilen, että kotimatkalla haen vähän Nudistista juomia tuliaisiksi.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.7.2020 at 15:25

   Kiitos Periaatteen nainen! Kivoja reissusuunnitelmia sinulla. Nudistin juomat on kivoja tuliaisia, hyvä että heidän kuohujuomaa saa nykyisin myös Alkosta 🙂

 • Reply
  Annukka
  14.7.2020 at 13:34

  Fotografiska on ehdottomasti yksi mun lempimuseoita. Tallinnan Fotografiska on vielä helpommin saavutettavissa kuin Tukholma, kun sinne pääsee päiväreissulla. Olisi kyllä mielenkiintoista päästä näkemään tuo Bryan Adamsin näyttely.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.7.2020 at 15:27

   Kiitos Annukka! Minulla on Tukholman Fotografiska vielä näkemättä. Toivottavasti joskus, kun heidän koronatilanne helpottaa. Tallinnan Fotografiskaan voisi mennä uudestaan, kun näyttely vaihtuu. Bryan Adamsin kuvat olivat hienoja.

 • Reply
  Marika / Matkalla Missä Milloinkin
  15.7.2020 at 22:42

  Minuakin kiinnostaisi Tallinnassa nimenomaan Fotografiskan näyttelyt. Tallinnassa ei ole tullut käytyä sitten lapsuuden, joten ehkä lähivuosina uudelleen Baltiaan.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.7.2020 at 15:31

   Kiitos Marika! Tallinnassa tulee käytyä noin kerran vuodessa. Useimmiten päiväreissulla, mutta ensi kerralla kiinnostelisi jäädä yöksi niin olisi paremmin aikaa.

 • Reply
  Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  16.7.2020 at 22:20

  Vähän harmittaa, kun en päässyt päällekkäisyyksien takia mukaan tuolle matkalle. Tässä kohtaa Tallinna olisi maistunut paremmin kuin hyvin. Kiinnostavia näyttelyitä Fotofrafiskassa jälleen. Täytyy myös muistaa tuo Nudist, näyttää tosi kivalta.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.7.2020 at 15:33

   Kiitos Annemaria! Fotografiskassa on kivoja näyttelyitä. Minua harmitti, kun se heidän avajaisnäyttely meni sivu suun. Nudist on myös käymisen arvoinen paikka, jos Telliskivessä pyörii.

 • Reply
  INDIVUE
  18.7.2020 at 11:42

  Käväisin juuri äskettäin Fotografiskassa ja päivä oli aurinkoinen – olisinpa silloin tiennyt tuosta mainitsemastasi kattoterassista! Onneksi maakerroksen kahvilaravintola oli myös mainio – kirjoitan blogiini siitä myöhemmin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.7.2020 at 15:34

   Kiitos Indivue! Alakerran kahvilaravintola näytti myös kivalle ja siellä oli jonkun verran porukkaa. Täytyy testata se ensi kerralla.

 • Reply
  Anna | TÄMÄ MATKA
  20.7.2020 at 08:55

  Mä luulin ensin, että on olemassa kaksi Bryan Adamsia. Toinen muusikko ja toinen valokuvaaja. Miten ihmeessä joku voi olla noin superlahjakas kaikessa?

  Tuo oli tosi kiva matka. Ihana oli päästä jo vähän tuulettumaan.

 • Reply
  Merja / Merjan matkassa
  21.7.2020 at 15:36

  Kiitos Anna! Äläpä muuta, Bryan Adams on kuin Hannu-hanhi. Kaikki muuttuu kullaksi mihin koskee 🙂 Teki tosiaan hyvää päästä reissuun ja tuntui kun olisi käynyt pidemmälläkin.

Leave a Reply