Reissuun lähteminen on aina mukavaa, mutta jostain syystä pakkaaminen ei maistu. Olen usein miettinyt mistä se johtuu. Pelkäänkö unohtavani jotain tuiki tärkeää kotiin vai onko se vain laiskuutta. Viikonloppureissusta vielä selviää aika vähällä pinnan kiristymisellä, mutta mitä pidempi matka ja mitä enemmän aktiviteetteja on tiedossa, sen enemmän alkaa hikikarpaloita puskea otsalle. Mutta kaikesta selviää. Olen tehnyt muutaman vaellusmatkan ja saanut laukkuun lopulta kaikki tarpeelliset tavarat.
Isoksi avuksi on ollut reissukaveri, joka on antanut omia vinkkejä mukaan otettavista varusteista. Kaikki tekemäni vaellukset ovat olleet valmismatkoja ja matkatoimistolta on tullut ennen matkaa pakkauslista avuksi. Vaativimpia reissuja ennen on järjestetty myös infotilaisuus, jossa varusteet on käyty läpi. Siellä on ollut mahdollisuus vielä kysyä ja tarkentaa, jos jokin asia on jäänyt askarruttamaan mieltä.
Mitäs vaellusmatkoilla sitten tarvitaan? Olen koonnut tähän varustelistan, jolla pärjää kun kyseessä on noin viikon mittainen vaellus, jossa sinun ei tarvitse itse huolehtia ruoista ja yöpymiset ovat majataloissa tai matkatoimiston järjestämissä teltoissa. Jos olet lähdössä omatoimivaellukselle esimerkiksi Lappiin, suosittelen etsimään netistä kattavamman listan.
Vaelluskengät ja -sukat
Hyvien vaelluskenkien tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Kun lähdin ensimmäiselle vaellusmatkalle Nepaliin, mietin pitkään minkälaiset kengät ostaisin. Vinkkejä tuli sieltä ja täältä enkä lopulta tiennyt minkälaiset olisivat hyvät. Luotin urheilukaupan myyjään ja ostin Merrellin lyhytvartiset vaelluskengät. Paras argumentti oli se, kun hän kertoi myyneensä samanlaiset kengät jollekin kaverille, joka oli menossa vielä vaativammalle vaellukselle kuin minä. Kengät olivat oikeasti hyvät ja kun ajoin ne kunnolla sisään ennen vaellusta, ei tarvinnut pelätä rakkoja. Kenkiä hankkiessa on tärkeää muistaa, että ne tukevat nilkkaa ja niistä löytyy riittävästi tilaa varpaille. Jos isovarvas on kengän kärjessä kiinni, se tekee vaeltamisesta aika nopeasti ikävää. Älä myöskään lähde uusilla kengillä reissuun, ellet ole kävellyt niitä sisään. Saat hankaumia jalkaan takuuvarmasti ja pahimmassa tapauksessa patikoinnit jäävät siihen.
Myös sukilla on tärkeä merkitys. Markettien urheilusukat kannattaa jättää kotiin ja hankkia kunnollisia vaellussukkia. Ne maksavat enemmän, mutta ovat mukavammat käyttää ja säästyt rakoilta. Hiertymien estämiseksi kannattaa käyttää kahden sukan taktiikkaa eli alle ohuemmat sukat ja päälle toiset. Toimii!
Reppu
Nepalin matkalle lainasin tyttäreni rinkkaa. Aika nopeasti huomasin, ettei se ollut toimiva. Rinkka painoi jo tyhjillään aika paljon eikä ollut myöskään selälleni sopiva, vaikka miten yritin säätää hihnoja. Kun kokeilin kaverini ultrakevyttä reppua, tein aika nopeasti päätöksen, että sellainen pitää saada seuraavalle reissulle. Kotiin päästyäni ei mennyt pitkä aika, kun klikkasin Ospreyn Talon 33 -repun ostoskoriin. Olen ollut siihen supertyytyväinen. Tekemäni reissut ovat olleet sellaisia, etten ole isompaa reppua tai rinkkaa tarvinnut, vaan Osprey on toiminut hyvänä päiväreppuna muiden tavaroiden kulkiessa isommassa kassissa.
Repulle on hyvä hankkia sadesuoja. Nepalissa minulla oli lainasuoja, joka ei istunut rinkan päälle, vaan kovassa tuulessa lenteli sinne sun tänne. Seuraavalle reissulle hankin Ospreyn reppuun sopivan suojan, jonka ansiosta se ei pääse kastumaan. Jos ei halua hankkia sadesuojaa, on yksi hyvä vaihtoehto sadeviitta. Se toimii niin sadetakkina kuin suojaa samalla myös repun. Minulla ei sellaista ole, mutta Perussa muutamalla näin viittoja ja ne näyttivät näppäriltä.
Makuupussi
Makuupussin valintaan vaikuttaa sen käyttötarkoitus sekä yövytkö teltassa vai retkeilymajassa. Vuoristoon tarvitaan lämmin makuupussi, joten sekin piti hankkia ennen ensimmäistä vaellusta. Päädyin Tunturisuden talvimakuupussiin. Nepalissa majoituimme majataloihin, mutta Perussa Inkatraililla sekä Tansaniassa Kilimanjarolla yövyimme teltoissa. Telttaolosuhteissa makuupussin alle oli kiva sujauttaa makuualusta. Kilimanjarolla jouduin lisäämään vielä vaatteita makuualustan sekä makuupussin väliin, koska yöllä oli pakkasta ja teltan ohut kangas ei paljon suojannut kylmää hohkavalta maalta. Pieni retkityyny on myös kiva olla mukana tai vaihtoehtoisesti vaatteita voi käyttää pehmusteena.
Vaellustakki
Vaellustakin tärkeimmät ominaisuudet ovat hengittävyys ja vedenpitävyys. Ensimmäisillä reissuilla minulla oli mukana ulkoilutakki, joka piti vettä tiettyyn pisteeseen asti. Perussa sadekuuroja ropisi niskaan ja ulkoilutakin vedenpitävyyttä koeteltiin. Teltassa sitä ei saanut kuivaksi, koska yöt olivat kylmiä. Piti vain toivoa, että seuraavana päivänä paistaisi aurinko sen verran, että sen saisi repun hihnoista levitettyä kuivumaan. Kilimanjarolle hankin kuoritakin, jonka alle mahtui hyvin kerroksia. Päivisin siellä ei ollut niin kylmä, mutta öisin oli pakkasta. Samalla takilla pärjäsin myös Elbrusin olosuhteissa, kun laitoin lämpimiä kerroksia alle.
Juomapullot
Juomapulloja on hyvä pitää matkassa useampia. Minulla on ollut litran pulloja 2-3 kpl ja aamuisin ne täytetään leirissä keitetyllä vedellä. Veteen voi tarvittaessa lisätä vielä Micropur-vedenpuhdistustabletin. Itse luotin keitettyyn veteen enkä kokenut tarpeelliseksi sinne enää Micropureja lisätä. Hyvä juomapullo on sellainen, jossa on leveä suuaukko, niin sen saa näppärästi täytettyä.
Hankin reppuun parin litran juomapussin, josta saa letkun kautta hörpättyä vettä. Vaelluksilla on tärkeää juoda paljon vettä ja jos veden juonti jää taukojen varaan, niin saat sitä liian vähän. Kilimanjarolla join niin paljon vettä, että opas jo huomautti siitä. Koska kovat päänsäryt vaivasivat, halusin pitää juomisesta huolen, ettei ne johtu ainakaan kropan kuivumisesta.
Muut vaatteet ja varusteet
Kerrospukeutuminen on vaelluksilla kaiken a ja o. Aamulla kun lähdetään liikkeelle, voi olla vielä viileää ja silloin on kiva pitää takki tai fleece päällä. Kun aurinko alkaa lämmittämään, voi takin heittää reppuun ja päivisin pärjää t-paidalla (riippuu tietysti missä vaeltaa). Vaellustakin lisäksi on hyvä ottaa mukaan fleece tai muu lämmin pusero, 2-3 t-paitaa, tekninen aluskerrasto, housut, shortsit (jos tiedät että niillä pärjää päivällä), sadehousut (tai kuorihousut jotka pitävät vettä), sukkia, huivi jolla suojaat niskaa ja kaulaa, pipo tai muu päähine, hanskat, lenkkarit ja varvassandaalit yleisiä suihkutiloja varten. Vaihtovaatteita tekisi mieli pakata mukaan enemmänkin, mutta painorajat tulevat nopeasti vastaan. Kannattaa mennä siis niin minimimäärillä kuin mahdollista. Elbrusilla mukana oli kaksi teknista aluskerrastoa ja siitä sain virnuilua osakseni, kun muut painelivat menemään yhdellä.
Vuoristossa silmät tulee suojata aurinkolaseilla, joissa on hyvä UV-suojaus. Elbrusilla ei ulos saanut mennä, ellei ollut aurinkolaseja. Eräänä aamuna tein sen virheen, että kömmin vessaan ilman laseja, koska luulin ettei aurinko vielä paista niin voimakkaasti. Kyllähän se siellä 3600 metrin korkeudessa vaikutti jo heti aamusta ja kun tulin takaisin konttiin, näin hetken aikaa tähtiä ja muita outoja viiruja silmissä. Säikähdin, että nyt meni näkö, mutta onneksi se normalisoitui hetken kuluttua. Aurinkosuojavoiteet on myös tärkeää muistaa. Aurinkosuojapuikko korkealla suojakertoimella on pienikokoinen ja kulkee vaikka taskussa mukana.
Vaellussauvat eivät ole pakolliset, mutta itse tykkään käyttää niitä. Sauvoista saa ylämäkiin lisäapua ja alaspäin mentäessä niistä saa tukea. Inkapolulla sauvojen kärkiin piti hommata kumitulpat. Onnistuin ne sillä reissulla myös hukkaamaan enkä ole uusia hankkinut, kun muilla vaellusreiteillä ne eivät ole olleet pakolliset.
Taukopaikkoja varten kannattaa ottaa mukaan rusinoita, välipalapatukoita, suklaata, pähkinöitä ja mikä nyt sattuu maistuman. Huiputusyölle kannattaa säästää sellaista syötävää minkä tietää saavansa alas, vaikka kaikki muu alkaisi tökkimään. Energiansaanti vaelluksilla on tärkeää. Mitä ylemmäksi vuoristossa noustaan, ruokahalu vähenee. Silloin täytyy syödä vaikka väkisin. Olen ollut sekä Kilmanjarolla että Elbrusilla tilanteissa, joissa ei syöminen olisi maittanut ollenkaan. Siitä huolimatta oli pakko pistellä välipalapatukkaa suuhun, koska reissu olisi kohdallani päättynyt muuten siihen.
Otsalamppu on myös tärkeä varuste. Huiputuksiin lähdetään aina aamuyöstä, jolloin on pimeää. Otsalampun valossa näkee ensimmäiset tunnit, kunnes aurinko nousee. Lampusta on hyötyä toki jo leirissä, koska niissä ei ole sähköjä.
Lisäksi on hyvä olla mukana:
- kamera
- varaparistot kameraan ja otsalamppuun
- korvatulpat
- kosteuspyyhkeet (varsinkin jos ei ole suihkumahdollisuutta, niin Savett-pesuilla pitää pärjätä)
- pieni pyyhe
- laastareita
- lääkkeet (särky- ja ripulilääkettä ainakin matkaan sekä mahdolliset muut henkilökohtaiset lääkkeet)
- käsidesi
- wc-paperia (leirissä yleensä kuljetaan wc-paperi toisessa ja käsidesi toisessa kädessä)
- ilmastointiteippiä (jesaria aina tarvitaan)
- hakaneuloja
- muut henkilökohtaiset tavarat
Varusteita voi pakata jo valmiiksi pieniin pusseihin, jolloin esimerkiksi sukat löytyvät helposti, kun kaikki ovat samassa. Näin ne pysyvät myös kuivina, jos sataa niin paljon, että reppu kastuu. Meillä on matkoilla ollut päivärepun lisäksi vedenpitävä iso kassi mukana, joka on kulkenut kantajien matkassa. Sinne laitetaan ne varusteet, joita ei päivän aikana tarvita.
Vaellusmatkoistani löytyy lisää postauksia täältä
Miltä sinun pakkauslistasi näyttää, kun lähdet matkalle?
Seuraathan blogia myös jo Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.
16 Comments
Anna-Katri / Adalmina's Adventures
3.12.2018 at 20:15Tällaiset kokeneen konkarin listaukset on kyllä hyödyllisiä! Itse olen tehnyt tähän mennessä vain päivätrekkejä, joten jos ja kun vielä jossakin vaiheessa pidemmälle vaellukselle suuntaan, pitää kaivaa tämä postauksesi esiin ja ehkäpä laittaa myös muutama kysymys tulemaan. 🙂 Katsotaanko josko ensivuonna pääsisin Himalajalle!
Merja / Merjan matkassa
9.12.2018 at 12:09Kiitos Anna-Katri kommentista! Kiva kuulla, että varustelistasta on hyötyä. Ekalle vaellukselle lähtiessä oli iso apu mukaan lähteneestä konkarista, joka osasi antaa sellaisiakin vinkkejä, joita matkatoimisto ei hoksannut vinkata. Olen onneksi säästänyt joka reissulta pakkauslistat, niin niitä voi tulevilla reissuilla hyödyntää. Toivottavasti pääset Himalajalle. Minäkin toivon pääseväni sinne uudestaan 🙂
Pinkkis
4.12.2018 at 16:16Hyvä listaus!
Saa nähdä uskallanko joskus pidemmälle vaellukselle, tähän asti on tehty vain lyhyempiä päiväpatikoita.
Tälläisten kuvien jälkeen sitä vaan aina huomaa miettivänsä, että pitäiskö…? 😀
Merja / Merjan matkassa
9.12.2018 at 12:28Kiitos Pinkkis! Jos tykkäät patikoinnista, niin ehdottomasti kannattaa kokeilla pidempää vaellusta. Itse hyppäsin soitellen sotaan; kokemusta oli vain yhdestä päivävaelluksesta, kun lähdin Nepaliin. Ensimmäisenä päivänä mietin oliko ollut sittenkään viisasta lähteä niin vähällä kokemuksella mukaan, mutta ajatuksiin vaikutti varmasti myös vesisade ja mutaiset polut. Seuraavana päivänä oli jo ihan eri fiilis. Silloin myös aurinko paistoi 🙂 Hyvin siellä meni ja into vaelluksia kohtaan vain kasvoi.
Pirkko / Meriharakka
4.12.2018 at 21:28Osallistuimme kesällä elämämme ensimmäiselle (ja ehkä myös viimeiselle) vaellusmatkalle Skotlannin ylämaille. Varusteet olivat kuitenkin suunnilleen hallussa, etenkin kun vaellukset olivat vaan päiväjuttuja, yöt nukuttiin hotelleissa ja kamat kulkivat hotellista toiseen bussissa.
Sadeviitta oli minusta Skotlannin sateissa kätevä. Mies osti reppuunsa myös sadesuojan, mutta luovutti sitten parin päivän päästä sen kanssa ja siirtyi hänkin sadeviittaan.
Etuvarpaan kynnet olivat koetuksella mäkisessä maastossa vaikka eivät vanhat kenkäni ole liian pieniltä tuntuneet, mutta ehkä jotenkin alaspäin mennessä kynnet kuitenkin kilometrien matkan aina painuivat kenkien kärkeen ja varpaiden kynnet ottivat sitten osumaa.
Merja / Merjan matkassa
9.12.2018 at 12:41Kiitos Pirkko! Perun matkalla mietin itsekin sadeviitan hankintaa, koska se vaikutti näppärältä. Koska olin juuri hankkinut reppuun sadesuojan, en viitsinyt enää viittaan panostaa. Mutta ei todellakaan huono vaihtoehto. Varpaiden kynnet ovat koetuksella varsinkin jos on alamäkivoittoista maastoa. Kynsien irtoamiset eivät ole ollenkaan tavattomia varsinkaan pitkien vaellusten jälkeen.
Jenna / Huge passion for life
6.12.2018 at 15:58Tosi hyvä listaus! Tuli erityisesti tuosta Ospreyn repusta mieleen, että hyvä reppu selässä säästää hermoja ja selkää. Itse olen tehnyt vain päivävaelluksia, mutta yön yli kestävä vaellus kyllä kiinnostaa. Olen itse tosi herkkä palelemaan, joten kerrospukeutuminen tulee ainakin sitten olla kunnossa. Jos kylmä hiipii kroppaan, niin hommasta tulee heti selviytymistaistelua 😉
Merja / Merjan matkassa
9.12.2018 at 12:58Kiitos Jenna ja kiva kuulla, että tykkäsit. Repun ostamisessa on tärkeää kokeilla montaa vaihtoehtoa, jotta löytää omalle selälle sopivan. Kokeilin kaverin Ospreyta ja kun se vaikutti hyvältä, en muita enää sen jälkeen miettinyt. Säädöt pitää myös olla kohdillaan. Niihin tarvitsin myös kaverin apua, ettei reppu roikkunut liian alhaalla. Kerrospukeutuminen on tärkeässä roolissa. Aamulla liikkeelle lähtiessä on usein vielä viileää, mutta päivän mittaan keli lämpiää ja voi ottaa takin pois ym. Iltaa kohden takki on taas kiva laittaa takaisin päälle tai jos sääolosuhteet muuttuvat.
Virpi/Hätälasku matkablogi
9.12.2018 at 22:39Tosi hyvä listaus. Itse olen kyllä sen verran mukavuudenhaluinen, että aloin miettimään olisiko minusta ollenkaan tuollaiselle vaativammalle vaellukselle? Tykkään nukkua puhtaissa lakanoissa, kylpeä vaelluksen jälkeen hiet ja pölyt pois kunnon suihkussa nyt vähintäänkin. No, ehkä annan Kilimanjaron vielä odottaa. 😀
Merja / Merjan matkassa
16.12.2018 at 12:49Kiitos Virpi! Mukavuudenhalua tuolla kyllä koetellaan, joten kannattaa ennen pidemmälle telttavaellukselle lähtöä miettiä onko se oma juttu vai ei. Tai jos ei tiedä, niin sitten kannattaa kokeilla 🙂 Kilimanjarolle on muuten useampi reittivaihtoehto ja osalla niistä pääsee yöpymään majoihin. Peseytymismahdollisuudet toki taitavat niissäkin olla mitättömät.
Heli / Heli voyage
19.12.2018 at 20:07Tuollaisilla vaativilla vaellusmatkoilla, joita sinä olet toteuttanut, tosiaan on väliä sillä mitä reppuunsa on pakannut. Hyvä, että sulla oli kokenut kaveri antamassa neuvoja ensimmäisille reissuille ja hienoa, että nyt jaat neuvoja täällä blogissasi toisille. Mä olen toistaiseksi tehnyt vain päivävaelluksia, joten ei ole haitannut liiaksi, vaikkei varusteet ole olleet ihan justiinsa. Seikkailunhalu ja mukavuudenhalu taistelevat nyt pääni sisällä siitä pitäisikö tavoitella jotain oikean vuoren huiputusta ta muuta vaativampaa vaellusta. Nuo kuvat Eibrukselta sai vähän epäilemään onkohan minusta kuitenkaan sellaiseen 😀
Merja / Merjan matkassa
20.12.2018 at 20:55Kiitos Heli kommentista! Pidemmille vaelluksille täytyy tosiaan miettiä tarkkaan mitä ottaa mukaan. Päiväreppu kulkee selässä ja isompi kassi kantajien matkassa, jossa on tarkat kilorajat. Jos ne ylittyvät, niin joudut kantamaan loput itse. Kun ohut ilmanala tekee jo muutenkin tepposia, niin siihen ei kaipaa enää painavaa reppua. Loppujen lopuksi vaelluksilla pärjää 1-2 vaatekerralla. Loppupäivinä kaikki haisevat yhtä pahalle 🙂 kun pesumahdollisuuksia ei ole, mutta eipä se haju juuri haittaa kun kaikki ollaan samassa veneessä. Muistan kun Kilimanjaron jälkeen pääsimme hotelliin ja menin reppuineni hissiin, johon tuli muutakin porukkaa. Oli pakko pahoitella heille, että taidan hieman tuoksahtaa kun tässä on viikko mennyt vuorilla. Meidän Elbruksen huiputusyönä oli aikamoinen lumisade eikä siten paras mahdollinen keli. Elokuussa siellä ei lunta ole samalla tavalla kuin kesäkuussa (ainakaan sinä vuonna kun itse olin siellä) joten jos haluaa kevyemmän kelin, niin loppukesä on parempi. Ei muuta kuin kokeilemaan vaan 🙂
Eve, Jetlaggies
20.12.2018 at 17:47Hyviä havaintoja:) Lama-ajan lapsena tuntui pitkään kummalliselta mennä ostamaan urheilu- ja erävarusteliikkeistä kunnon teknisiä vaatteita ja tarvikkeita. Olihan sitä jo kengät ja takit olemassa, joilla pärjäisi. Matkusteltuani (ja koiraa kaikissa mahdollisissa keleissä lenkittäessäni) olen huomannut, että sopivat tekniset vaatteet ja varusteet ovat kaiken a ja o.
Merja / Merjan matkassa
20.12.2018 at 20:58Kiitos Eve! Kunnon varusteet ovat tärkeitä niin vaelluksella kuin muissakin harrasteissa tai sitten koiralenkeillä. Kosteutta iholta pois siirtävät tekniset alusasut ovat parhaita ja onneksi myös kevyitä.
Mimmu
22.12.2018 at 10:46Oli kyllä huikean kattava postaus!!
Itse en ole kovin kummoisilla vaelluksilla käynyt, jos niitä nyt siksi ees voi sanoa…
Ollaan mietitty muutaman kerran josko lähtisi joten tämmöiselle aloittelijalle on tänmöinen pakkausopas, mitä huomioitavaa aivan kullanarvoinen!!
En osaisi juuri muuta ajatella kuin hyvät kengät ja vettä.
Sulla on ollut ihan huikeita vaelluspaikkoja, Elbrus, Nepal, Kilimanjaroa…
Merja / Merjan matkassa
22.12.2018 at 16:45Kiitos Mimmu, kiva kuulla että tykkäsit ja että tästä jutusta on hyötyä. Päivävaelluksilta on hyvä aloittaa tai sitten matalimmista vuorista, joita löytyy esimerkiksi Alpeilta. Sitten pikkuhiljaa aina korkeammalle ja korkeammalle, jos siltä tuntuu 🙂