Yhdysvallat

Kalifornia road trip: Pacific Coast Highway

10.8.2018

Los Angeles – San Simeon 372 km
San Simeon – Paso Robles – Salinas – Big Sur – Half Moon Bay 494 km

Pacific Coast Highway (tunnetaan myös nimillä Highway 1 ja California State Route 1) on yksi maailman kauneimmista maisemareiteistä. Se myötäilee Tyynenmeren rantaa aina San Franciscon pohjoispuolelta Los Angelesin eteläpuolelle saakka. Jos aiot roadtrippailla Kaliforniassa, niin tämä on ihan ykkösreitti. Me ajoimme tämän reitin Losista San Franciscoon. Osa siitä jäi näkemättä, mutta parhaista paloista saimme näköhavainnon. Jos muuten mietit kumminpäin reitti kannattaa ajaa, niin suosittelen päinvastaista suuntaa kuin me teimme. Jos ajat pohjoisesta etelään, on helpompi pysähdellä tienvarteen ihailemaan ja kuvaamaan maisemia kuin toisesta suunnasta tultaessa.

Parin Los Angelesissa vietetyn yön jälkeen suuntasimme Highway 1:lle. Alkumatkasta reitti kulki sisämaan puolella ja meri näkyi vain vilaukselta. Oli myös tyypillinen june gloom. Aamu valkeni harmaana ja taivas oli pilvessä. Viime syksynä sattuneen maanvyöryn vuoksi osa Highway 1:sta oli suljettuna. Löysin netistä sivuston, josta pystyi tarkistamaan tien korjaustilanteen. Katselin sitä edellisiltana ja tarkoitus oli ottaa sivusta snapshot, mutta aamun lähtötohinassa se unohtui. Koska meillä ei ollut nettiä käytössä enkä muistanut tarkkaan miten pitkälle tietä pystyi ajamaan, meidän piti varmistaa tilanne jostain. Pismo Beachin kohdalla päätimme etsiä kaupungista infopisteen ja selvittää asiaa siellä. Keskustasta löytyi turistitoimisto ja avulias virkailija näytti meille kartasta minne asti pääsisimme ajamaan ja mistä meidän kannattaisi suljettu kohta kiertää.

pacific_ocean_road

kalifornia_maatalous

Yksi tärkeimmistä elinkeinoista, maatalous, näkyi reittimme varrella hyvin

pacific_coast_merkki

pismo_beach

Pismo Beachin rantaa

Ajoimme San Simeoniin ja siellä näkyi jo varoituskylttejä suljetusta tiestä. San Simeonista olisi päässyt vielä pari kilometriä ylöspäin kohtaan missä tie oli poikki. Ihan siellä asti emme käyneet, vaan päätimme ottaa huoneen jostain tien varrella olevista hotelleista. San Simeonin lähellä sijaitsee yksi Pacific Coastin suosituimmista nähtävyyksistä, Hearst Castle. Luulimme, että kartanolle pääsisi ajamaan autolla, jotta voisi käydä paikkaa ihailemassa lähempää. Tie johtikin visitor centren pihaan ja sieltä olisi pitänyt ostaa lippu opastetulle kierrokselle ($25/hlö).  Kartano sijaitsee muutaman kilometrin päässä visitor centressä ja lipun hintaan sisältyy bussikuljetus. Olimme siinä vaiheessa jo niin nälkäisiä ja väsyneitä päivän ajomatkasta, joten päätimme skipata sen. Luin myöhemmin Paula Gastonin blogista, että liput sinne kannattaa ostaa jo etukäteen. Vaikka siis olisimme halunneet kierrokselle, emme välttämättä olisi sinne päässeet. Paulan postauksen ja hienot kuvat Hearst Castlesta löydät täältä.

san_simeon

San Simeon

san_simeon

hearst_castle

Siellä se Hearst Castle näkyi kaukana kukkulan päällä

maaorava_kalifornia

Maaorava tuli moikkaamaan parkkipaikalla. Tuli niin vauhdilla, että juoksin autoon karkuun. Vaikka oravat on söpöjä, en halua kosketusetäisyydelle.

san_simeon

Otimme huoneen Cavalier Oceanfront Resortista. Koska Bakersfieldin motelliyön muistot olivat vielä tuoreessa muistissa, halusimme nähdä huoneen etukäteen. Se onneksi onnistui. Huone oli todella siisti ja kiva, joten sitä ei tarvinnut pähkäillä sen pidempään. Tavallinen huone maksoi $197/yö. Huone merinäköalalla olisi maksanut jotain kymppejä enemmän, mutta meille kelpasi tavallinen huone vallan mainiosti. Hotellin vastaanotosta soitettiin meille illalla ja kysyttiin olemmeko huoneeseen tyytyväisiä. Ajattelin tämän puhelinsoiton johtuvan siitä, kun halusimme tarkistaa sen ensin. Tai sitten he soittivat kaikki asiakkaat läpi. Hyvää asiakaspalvelua joka tapauksessa.

Hotelli oli todella kauniilla paikalla ja alkuillasta kävelimme rannalla. Koska vietimme hääpäivää, kaadoimme mukeihin kuplivaa ja menimme rannan läheisyydessä oleville penkeille istumaan ja ihailemaan Tyynenmeren tyrskyjä. Delfiinit hyppivät meressä ja aurinko pilkotti pilvien raosta. En olisi voinut parempaa tapaa keksiä merkkipäivää juhlistamaan.

Los_angeles_san_simeon

cavalier_oceanfront_resort

cavalier_oceanfront_resort_piha

Hotellin pihasta löytyi aktiviteetteja ellei halunnut pelkästään merta tuijotella

cavalier_oceanfront_resort_tree

cavalier_ocean_resort

Hotellin rannasta löytyi kolme tulisijaa, joihin sytytettiin illalla tulet. Siellä olisi saanut istuskella vilttiin kääriytyneenä tulta tuijottelemassa.

merja_san_simeon

Seuraavana aamuna ajoimme San Simeonista takaisin etelään aina Cambriaan saakka ja sieltä koukkasimme tielle 46 kohti Paso Roblesia. Matkan varrella näkyi hienoja viinitiloja ja jos ei olisi ollut niin aikainen aamu, olisi ollut kiva pysähtyä vaikka viininmaistajaisille. Paso Roblesista ajoimme tietä 101 pohjoiseen Salinasiin saakka. Tien varret olivat täynnä erilaisia viljelmiä aina viineistä mansikoihin ja kaaleihin. Salinasista siirryimme tielle 68 Monterey´hin ja sieltä takaisin Pacific Ocean Roadille kohti etelää. Highway´ta olisi päässyt Luciaan saakka. Ihan sinne asti emme kuitenkaan ajaneet, vaan käännyimme Big Surin kohdalla takaisin pohjoiseen.

Maisemat olivat henkäsalpaavan upeita. Tien varrelle oli tehty levennyksiä, joihin pääsi pysähtymään. Vaikka tie oli poikki, moni muukin oli päättänyt meidän tavoin ajaa niin pitkälle kun pääsisi. Levennyksille kuitenkin aina johonkin kohtaan mahtui, koska ihmiset eivät pitkäksi ajaksi pysähtyneet. Tien varrella ei ollut mitään palveluja eikä huoltoasemia. Kannattaa siis varmistaa että tankissa on riittävästi polttoainetta, kun tuolle tieosuudelle lähtee.

june_gloom

pacific_ocean_highway

Pacific Ocean Higwayn upeat maisemat alkavat ja onneksi aurinko löysi tiensä pilvien takaa (ei vielä tähän kuvaan, mutta hetkeä myöhemmin)

pacific_ocean_highway

pacific_ocean_highway

pacific_ocean_highway

pacific_ocean_highway

rocky_creek_bridge

rocky_creek_bridge

pacific_ocean_highway

bixby_creek_bridge

pacific_ocean_highway

pacific_ocean_highway

Monterey´ssa pysähdyimme syömään ja sieltä jatkoimme matkaa kohti pohjoista. Pigeon Point -majakalla pidimme tauon. Kahvihammasta kolotti ja toivoin, että majakan lähellä olisi ollut kahvila. Eihän siellä tietenkään ollut. Majakan vierestä löytyi sen sijaan hostelli, jonka parhaimmista huoneista oli kuulemma upeat näköalat merelle. Meillä oli seuraavan yön majoituskohde vielä hakusessa, mutta hostelli ei ainakaan ulkoapäin tehnyt meihin vaikutusta. Oli siellä merinäköala tai ei.

Half Moon Bay valikoitui lopulta meidän yöpymiskohteeksi. Otimme huoneen Coastside Inn -hotellista. Pyysimme taas, että olisimme saaneet nähdä huoneen ensin, mutta se ei onnistunut. Respan takana oleva tyttö pahoitteli, ettei hän voinut lähteä vastaanotosta eikä myöskään antaa meidän omin päin mennä katsomaan huonetta. Päätimme kuitenkin ottaa huoneen. Jos se olisi kamala, palaisimme valittamaan. Sitä ei tarvinnut kuitenkaan tehdä, vaan huone oli ihan kiva. Huoneen hintaan ($159 ) sisältyi myös aamiainen.

sansimeon_halfmoonbay

pigeon_point_lighhouse

pigeon_point

pigeon_point

Koska oli 4th of July eli USA:n kansallispäivä, menimme illalla rannalle katsomaan miten paikalliset juhlivat suurta päivää. Hotellin kaiteilla näkyi Yhdysvaltain lipun väreissä tehtyjä koristeita. Aikaisemmin päivällä kaupungissa oli ollut juhlaparaati, mutta siitä myöhästyimme. Rantaan menevän tien varrella oli omakotitaloja ja siellä täällä näkyi perheenisiä grillien kimpussa. Ilmassa leijaili herkullinen grilliruoan tuoksu ja mietimme miten pääsisimme juhliin mukaan. Rannalla oli myös paljon ihmisiä. Perheet ja kaveriporukat olivat todennäköisesti viettäneet siellä koko päivän, koska ihmisillä oli telttoja, grillejä, vilttejä sun muuta rekvisiittaa mukana. Rannan läheisyydessä oli leirintäalue ja asuntoautojen pikkupihoilla tirisi myös lihat sun muut herkut pikkugrilleissä. Kun olimme jo palanneet hotelliin, kuului rakettien pauketta. Emme jaksaneet lähteä enää ulos katsomaan ilotulitusta, mutta pitkälle yöhön ne rätisivät pitkin taivasta.

half_moon_bay

half_moon_bay

half_moon_bay

pelicans

Pelikaaniparvi taivaalla

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Kalifornia Road Trip: Matka alkaa kohti Bakersfieldia
Kalifornia Road Trip: Las Vegas ja Grand Canyon
Kalifornia Road Trip: Los Angeles ja Venice Beach

Seuraa blogia myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.

 • Reply
  Aron / Ja sitten matkaan...
  18.8.2018 at 10:30

  Tuo on kyllä hieno reitti. Olemme ajaneet osia siitä pohjoisesta etelään ja Los Angelesin eteläpuolisen osan erillisellä matkalla etelästä pohjoiseen. Etenkin Big Surin alueella maisemat ovat todella upeita. Meille tosin sattui varsin harmaa aamupäivä juuri tuolle etapille. Vähän harmi, että osa tiestä on edelleen suljettuna. Tosin vielä ikävämpää on se, mitä ilmastonmuutos aiheuttaa Kalifornialle. Kunnon sadetta saadaan kerran viidessä vuodessa ja silloin vettä tulee sellaisella voimalla, että se vie tiet ja sillat mennessään.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.8.2018 at 21:35

   Big Surin alueella oli hienot maisemat. Juuri kun tuntui, ettei ne upeimmiksi voi mennä, niin mutkan takaa tuli taas jotain mieletöntä esiin. Harmaa sää tuntuu olevan tuolla yleistä varsinkin kesäkuussa. Harmillista jos se omalle kohdalle sattuu, koska se peittää tehokkaasti kaiken alleen. Highway 1 saatiin meidän reissun jälkeen kokonaan auki. Totta mitä kirjoitit ilmastonmuutoksesta. Sen vaikutukset ovat tuhoisia.

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  18.8.2018 at 23:16

  Ihania kuvia! Kiva että saitte vähän aurinkoakin eikä pelkkää sumua. Ja kiitos paljon linkkauksesta blogiini! Itsellänikin meni aika monta vuotta että ehdin Hearst Castleen vierailulle, sillä nähtävää on vaan niin paljon joka puolella Kaliforniaa. Harmi muuten että missasitte 4th of July paraatin. Se on mielestäni paras Bay Arealla oleva paraati. Emme enää käy siellä sillä siitä on tullut niin suosittu, että pieniä vuoristoteitä pitkin ajo Half Moon Bayhin tuona päivänä kestää useamman tunnin normaalin puolen tunnin sijaan. Eikä parkkipaikkaa meinaa millään löytyä.

  Kiva että teillä näyttää olleen hyviä kokemuksia!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.8.2018 at 21:45

   Kiitos Paula! 🙂 Aurinkoakin nähtiin eikä ihan sumussa tarvinnut koko aikaa mennä. Ai, en tiennytkään että paraati oli noin suosittu. Luulin sen olevan joku pienimuotoinen tapahtuma. Kyselimme kaupassa ja respassa ilotulituksista, mutta työntekijät eivät olleet paikkakunnalta eivätkä osanneet vastata. Myöhemmin illalla jytisi siihen malliin, että kyllähän niitä olisi ollut nähtävillä.

 • Reply
  Kohteena maailma
  19.8.2018 at 14:27

  Tämä on kyllä niitä reittejä, jotka haluaisin ajaa ajan kanssa nauttien maisemista! Itse olen tuolla ollut nuorempana, mutta se oli sellainen nopea rykäisy. Huikeita paikkoja, Kaliforniaa parhaimmillaan!

 • Reply
  Sofia / Project Forever
  19.8.2018 at 19:41

  Tuo rantareitti olisi upeaa päästä joskus ajamaan! Olemme lähdössä kuukauden päästä maailmanympärimatkalle ja osana matkaa teemme Kalifornian ja lähiosavaltioiden roadtripin, ja suunnitelmana alunperin oli ajaa rantareitti ainakin osittain. Nyt vaikuttaisi siltä että skippaamme sen lähes kokonaan ja suunnistamme suoraan San Franciscosta Yosemiteen ja sieltä eteenpäin. Ensi kerralla sitten tuo legendaarinen Ocean Road! 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.8.2018 at 21:52

   Harmi, että teiltä jää rantareitti näkemättä mutta ymmärrettävää, ettei kaikkialle ehdi. Meiltä jäi Yosemite näkemättä ja se harmittaa. Kivaa reissun odotusta! 🙂

 • Reply
  Kaile
  1.9.2018 at 06:55

  Olemme ajaneet reitin San Josen liepeiltä alas aina Morro Bayhin asti ja yöpyneet matkalla San Simeonissa. Maisemat ovat huikeat, vaikka sade hieman haittasikin. Vierailimme myös Hearst Castlessa, josta ehkä kaikkein mieleenpainuvin oli maisema tultaessa alaspäin. En ole koskaan nähnyt yhtä vaikuttavaa maisemaa. Aamulenkki San Simeonissa Tyynenmeren rannalla oli myös ikimuistoinen.

  Menomatkalla ajoimme 17-Mile Driven maisemareitin, jossa oli ehkä koko Kalifornian matkan huikeimmat maisemat. Myöhemmin ristimme myös ensimmäisen itse kasvattamamme ravihevosen Seventeenmiledriveksi. Muita vaihtoehtoja olisi olleet Pebble Beach, Monterey Bay ja Lonely Cypress. 🙂

  Paluumatkalla kävimme myös viinitilalla Paso Roblesissa. Matka oli elämys ja saamme kiittää siitä ystäviämme Paulaa ja Iania. Ammattilaisen kanssa on hyvä matkustaa! Paulan blogista Viinilaakson viemää voi aina muistella omaakin matkaa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.9.2018 at 14:02

   Kiitos kommentista Kaile! Kiva kuulla teidän matkasta. Hieman harmittaa kun Hearst Castle jäi meiltä väliin. Paulan blogista olen kuvia ihaillut ja siellä näytti olevan todella kaunista. Paso Roblesin viinitilat näyttivät myös houkuttelevilta mutta ajoimme niistä ohi aamulla, jolloin ne eivät olleet vielä auenneet. Uskon, että Paulan ja hänen miehensä opastuksella olette saaneet parhaat mahdolliset vinkit 🙂

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  1.9.2018 at 17:20

  Voi, Big Surin näkeminen jäi meiltä juuri tuon samaisen tiesulun takia, emmekä me lähteneet sitten ajelemaan sinne päin. Vielä joskus siis tälle samaiselle ihanalle reitille. 🙂 Half Moon Bayssa käytiin pienellä jalottelutauolla, se oli kyllä mainionoloinen paikka!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.9.2018 at 14:05

   Highway 1 tiesulku harmitti, mutta eihän sille mitään voinut. Näimme kuitenkin ne paikat, jotka halusimme. Jos olisimme olleet muutamaa viikkoa myöhemmin reissussa, olisi tie ollut jo kokonaisuudessaan auki.

 • Reply
  traveldreamer17
  9.9.2018 at 11:32

  Haaveilen roadtripistä juuri tuolla suunnalla. Olin opiskelemassa Oregonissa vuosituhannen vaihteen kieppeillä ja tarkoitus oli ajaa alas Kaliforniaan, mutta se jäi. Edelleen harmittaa, mutta tarkoitus on vielä korjata asia.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.9.2018 at 21:42

   Onneksi asia on korjattavissa 🙂 Mekin haaveilemme uudesta Kalifornian matkasta. Todennäköisesti ihan lähivuosina ei olla menossa, mutta jossain vaiheessa olisi kiva päästä uudestaan.

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  9.9.2018 at 12:11

  Mieheni haaveilee Amerikasta ja useasta. Tässä onkin kattava ja informatiivinen juttu road tripistä useassa. Melkoiset hinnat majoituksissa. Hyvä vinkki onkin katsastaa niiden kunto.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.9.2018 at 21:45

   Kiitos Sari! 🙂 Majoitukset olivat kalliita. Toki halvempia motelleja tien varrelta olisi varmaan löytynyt, mutta meille riitti yksi sellainen matkan alkuvaiheessa. Yllättävän kivoja majoituksia löytyi ilman mitään varauksia.

 • Reply
  Suvi / Suvin matkassa
  9.9.2018 at 12:13

  Hienon näköistä!! Tämä on yksi asia omalla buclet listalla, joku päivä tuo reitti pitää päästä vielä ajamaan. Ensi kesäksi on suunnitteilla ajaa New Yorkista Los Angelesiin, katsotaan jos sillä reissulla päädymme vielä suuntaamaan San Franciscoon. Voi kyllä olla ettei aika riitä 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.9.2018 at 21:50

   Kiitos Suvi!:) Teille on ihana matka tulossa. Miten pitkään olette reissussa? Rantareitti on ajettavissa vaikka yhden päivän aikana mutta sitä en suosittele. Mitä useamman yön reitillä viettää, sitä enemmän jää aikaa maisemien ihailuun ja rantakaupungeille. Kaksi yötä oli minusta aika riittävä.

 • Reply
  Reason for Season
  9.9.2018 at 13:01

  Olen haaveillut tästä reitistä niin kauan kuin muistan. Itsellä ei kuitenkaan ole ajokorttia ja koska ei ole myöskään seuralaista, niin tämä haave on toistaiseksi ollut jäissä. Jonain päivänä vielä! Tämä olisi varmasti ykkösenä omalla listalla, jos pitäisi päättää, minne lähtisi roadtripille. Toisaalta, en ole vielä koskaan päässyt Kaliforniaan muutenkaan, joten se voisi olla hyvä tavoite nyt alkuun :D.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.9.2018 at 21:55

   Kiitos! 🙂 Tämä on ihan ykkösreitti, jos tykkää road tripeista ja Kaliforniasta. Minulla on ajokortti ja ajan paljon mutta tuolla annoin miehen hoitaa sen puolen. Hän taas ei tykkää apukuskin roolista. Tämä reissu olisi kiva myös kaveriporukalla.

Leave a Reply