Yhdysvallat

San Francisco kahdessa päivässä

12.7.2018
san-francisco-ratikka

Avaan hotelli Bohemen ulko-oven ja oletan oven avautuvan aulaan. Sen takaa ilmestyykin näkyviin kapeat ja jyrkät kokolattiamatolla päällystetyt portaat. Kiroan. Pitkä lento takana ja säätämistä lentokenttäkuljetuksen kanssa. Nyt toivoisin pääseväni nopeasti huoneeseen ja nukkumaan, mutta ei auta kuin ottaa raskas matkalaukku käteen ja kiivetä portaat ylös. Pienessä respassa meitä jo odotetaan. Sisäänkirjautuminen käy nopeasti eikä siinä edes kysellä luottokortteja tai passeja. Respan poika kehottaa meitä ottamaan aulan pöydällä olevasta sherrypullosta lasilliset. Hotelli tarjoaa asukkaille joka ilta pienet sherryt ja nyt se kieltämättä maistuukin. Huoneemme on tietysti toisessa kerroksessa eikä hotellissa ole hissiä, joten matkalaukun raahaaminen jatkuu. Vielä en pääse toivotuille yöunille, vaan pitää alkaa selvittämään lentokenttäkuljetuksesta aiheutunutta sotkua.

Pieleen menneen lentokenttäkuljetuksen selvittelyä

Olemme siis San Franciscossa ja Kalifornian kierroksemme alkupisteessä. Olin tilannut edellispäivänä Getmytrip.comin kautta lentokenttäkuljetuksen. Eipä tarvitse jonotella takseja San Franciscon kentällä tai ihmetellä mistä julkiset lähtee, kun kyytiasiat olisi hoidettu ja maksettu jo ennen matkaa. Maahantulotarkastukseen oli tunnin jono ja kun vihdoin pääsimme sieltä ja saimme laukut, menimme etsimään ohjeiden mukaan toisesta kerroksesta Go Lorries -kuljetuksen edustajaa. Häntä ei näkynyt missään.

Kävimme jo parilla infotiskillä kysymässä neuvoa, kunnes toisella tiskillä ohjattiin soittamaan Go Lorriesin asiakaspalveluun. Sieltä kerrottiin, että kyyti oli lähtenyt lentokentältä 10 minuuttia sitten. Seuraava lähtisi tunnin päästä. Ennen kuin ehdin parahtaa, ettei meillä ole aikaa odottaa tuntia, virkailija kehotti meitä ottamaan taksin. He korvaisivat kyydin. Ulkona vihdoin näimme Go Lorriesin edustajan ja myös hän kehotti meitä ottamaan toisen kyydin.

Hyppäsimme lopulta airport shuttlen kyytiin ja hotellilla soitin Go Lorries asiakaspalveluun ja kysyin miten toimimme korvauksen kanssa. Sain ohjeet laittaa voucherin sekä  airport shuttlen kuitin kirjekuoreen ja he tulisivat hakemaan ne hotellilta. Saisimme maksun käteisellä. Seuraava ongelma oli se, että olimme maksaneet airport shuttlen käteisellä emmekä saaneet siitä kuittia. En väsyneenä edes tajunnut pyytää sitä. Seuraavaksi pitikin soittaa airport shuttlen asiakaspalveluun ja kysyä onnistuisiko kuitti jotenkin näin jälkikäteen. Epäilin ettei ja oikeassa olin. He ihmettelivät kovasti tätä säätämistä ja niin ihmettelin jo minäkin.

Olimme kuitenkin saaneet kuskilta käyntikortiksi tarkoitetun lapun, johon hän oli kirjoittanut yhteystietonsa. Mikä parasta; lapun yläreunassa luki receipt. Lisäsin dollarimerkin jälkeen lappuun maksamamme summan ja tämä saisi nyt kelvata. Soitin takaisin Go Lorriesiin ja kerroin, että meillä on tarvittavat dokumentit kasassa. Virkailija lupasi, että he tulevat hakemaan paperit hotellin respasta seuraavana päivänä. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Vaikka suuresta summasta ei ollut kyse (n. 30 dollaria), en suostunut nielemään tappiota. Otin yhteyttä pankkiin, koska olin maksanut kuljetuksen etukäteen luottokortilla, ehkä jotain olisi tehtävissä. Pankista sain viestin, että pitäisi odottaa luottokorttilaskua ja tehdä sitten oikaisupyyntö. Laitoin myös Go Lorriesiin sähköpostia ja kerroin mitä oli tapahtunut ja mitä mieltä olin heidän toiminnastaan. Tässä kohtaa aikaa oli kulunut pari päivää ja lähdimme San Franciscosta jatkamaan matkaa.

Miten tilanne sitten päättyi? Go Lorries vastasi myöhemmin sähköpostiini ja halusivat lisäselvityksiä muun muassa kuka oli luvannut korvata meille kyydin. Samana päivänä sain myös Getmytrip.comilta viestin, että koska kyytimme oli peruuntunut, he palauttavat rahat takaisin. En vaivautunut enää vastaamaan Go Lorriesille, koska olin tuhlannut heihin aikaa jo ihan liiaksi. Loppu hyvin, kaikki hyvin siis. Ärsytti vaan tämä kaikki säätäminen.

Tämän pitkän alustuksen jälkeen, pääsemme vihdoin itse asiaan eli San Franciscoon.

san-francisco-hotel-bohemeAlcatrazin vankilasaari

Seuraavana aamuna olimme aikaisin hereillä aikaerosta johtuen. Hotellimme sijaitsi North Beachilla, josta ei ollut pitkä matka Pier 39:lle. Kävelimme sinne aamupalan toivossa, mutta ennen kahdeksaa siellä oli vain yksi take away -kahvipaikka auki. Pier 39 tunnetaan parhaiten merileijonista ja siitä on tullut suosittu turistikohde, josta löytyy muun muassa ravintoloita, kahviloita ja kauppoja. Päivällä ja illalla alue on täynnä ihmisiä, mutta nyt siellä oli hiljaista. Kävelimme laiturille 33, josta lauttakuljetukset Alcatrazin vankilasaarelle lähtevät. Olimme varanneet liput klo 9.10 lähtevään lauttaan. Laiturin vieressä oli kahvila ja söimme siellä aamupalan.

san-francisco-pier39san-francisco-alcatraz-cruisematka-alcatraziinSää oli pilvinen ja tuuli puhalsi kylmästi. Odottelimme alueella jonkun aikaa ennenkuin pääsimme lauttaan. Lauttamatka kesti noin 15 minuuttia. Saarella olisi alkanut heti opastettu kierros, jossa pääpaino oli saaren kasvillisuudessa ja linnuissa. Koska niistä kumpikaan ei meitä niin suuresti kiinnostanut, jätimme sen väliin ja tutustuimme saareen omatoimisesti. Myöhemmin osallistuimme audiokierrokselle, jossa entiset vangit ja vartijat olivat äänessä. Audiokierros oli todella hienosti toteutettu ja äänimaailma aina kaltereiden kilistelystä vankien huutoihin kuulostivat todella aidoilta.

alcatraz-islandalcatraz-sellialcatraz-lighthouseAlcatraz toimi liittovaltion vankilana vuosina 1934-1963. Vankila suljettiin kustannussyistä ja nykyisin saaren kunnossapidosta vastaa maan kansallispuistoista vastaava taho. Alcatrazin tunnetuin vanki oli Al Capone. Pakoa sieltä yritettiin monta kertaa, mutta kukaan ei onnistunut. Tai kolmen vangin kohtalosta ei ole tietoa, koska heitä ei koskaan löydetty. Joko he onnistuivat pitkään ja hartaasti suunnitellussa pakoyrityksessään tai sitten he hukkuivat saaren edustalla oleviin voimakkaisiin virtauksiin.

Alcatraz oli todella mielenkiintoinen, vaikkakin kolkko kohde. San Franciscon silhuetti näkyi ja äänet kuuluivat hyvin saarelle asti. Vangeille tämä oli tuskallista, koska vapaus näkyi heidän silmiensä edessä, mutta silti se oli niin kaukana.

Vinkkejä Alcatraziin:

 • Hanki liput jo ennen matkaa netin kautta www.alcatrazcruises.com Yhden lipun hinta on 38 dollaria. Liput myydään nopeasti loppuun, joten toimi nopeasti.
 • Saarelle ei saa ottaa omia eväitä mukaan, joten älä lähde reissuun nälkäisenä. Lautalta voi ostaa paluumatkalla syötävää ja juotavaa.
 • Varaa aikaa vähintään 2,5 – 3 tuntia
 • Hyvät kengät jalkaan ja mukaan myös jotain pitkähihaista. Sääolosuhteet vaihtelevat nopeasti ja saarella voi tulla kylmä.

Kylmää kyytiä ympäri San Franciscoa

Loppupäivä kuluikin hop on – hop off bussin kylmässä kyydissä. Ensimmäisessä bussissa ei jaettu kuulokkeita, kuten turistibusseissa yleensä vaan paikalla oli oikea opas. Häntä olisi ollut kiva kuunnella koko 2,5 tuntia kestävän reitin läpi, mutta Golden Gaten kohdalla vaihdoimme toiseen bussiin, jolla ajoimme sillan toiselle puolelle. Tässä bussissa ei ollut edes seiniä tuulen suojana, vaan sillalle ajettaessa uskoin jäätyväni pystyyn, kun läpiveto teki kyydistä todella epämiellyttävän.

san-francisco-hop-on-hop-off san-francisco-palmutsan-francisco-golden-gategolden-gateGolden Gaten toisella puolella pysähdyimme ottamaan kuvia ja teimme Sausalitossa pienen kierroksen. Vedin jo syvään henkeä ja varauduin jäätävään tuuleen kun palasimme sillalle, mutta nyt se ei niin pahalta tuntunutkaan. Sillan kupeessa vaihdoimme jälleen bussia ja jatkoimme kierrosta. Nälkä alkoi kurnia, koska aamupalasta oli jo aikaa. Hyppäsimme hippipaikka Haight-Ashburyssä pois ja menimme Flying Pig Bistro Pubiin hampurilaisille. Pubissa saimme myös lämmiteltyä. Kun myöhäisen lounaan jälkeen suuntasimme taas kohti seuraavaa bussia, menimme suosiolla alakertaan istumaan.

san-francisco-haight-ashbury

Haight-Ashburyn kaupunginosa, jossa hippiliike syntyi

san-francisco-lombard-str

Lombard Street

san-francisco-pier39-merileijonatBussikierroksen jälkeen suuntasimme askeleet Pier 39:lle, joka olikin nyt täynnä ihmisiä. Aamun rauhallisista ja hiljaisista hetkistä ei ollut tietoakaan. Merileijonia näimme vain kaksi. Toinen oli uimassa ja toinen loikoili laiturilla. Viileä sää oli näköjään ajanut heidätkin muualle.

Seuraavana päivänä alkoikin matkamme varsinainen road trip osuus. San Franciscon kanssa tiemme kohtasivat ensimmäisten päivien jälkeen vielä pari kertaa. Toisella kerralla emme ehtineet muuta kuin palauttaa auton lentokentälle ja siirtyä odottamaan Honoluluun lähtevää lentoa. Kun palasimme Honolulusta San Franciscoon, vietimme yön lentokenttähotellissa. Meillä oli vielä seuraava päivä aikaa tutustua San Franciscon nähtävyyksiin ennenkuin lähdimme iltakoneella Suomeen.

san-francisco-cable-carsan-francisco-china-townsan-francisco-muraalitTällä kertaa sää oli aurinkoinen ja lämmin. Ajelimme ensin Cable carilla eli kaapeliraitiovaunulla. Turistibussikierrokselta jäi mieleen oppaan suosittelema California Street -linja. Tämä ei liene niin suosittu, koska siihen ei tarvinnut jonottaa. Muille linjoille voi joutua pahimmassa tapauksessa jonottamaan yli tunnin. Yhdensuuntainen lippu maksoi 7 dollaria ja se ostettiin vaunussa kiertävältä lipunmyyjältä. Kokemus oli ihan hauska ja San Franciscon mäkisillä kaduilla pääsi kokemaan niin ylämäet kuin alamäetkin.

Ajelun jälkeen kävelimme Chinatowniin. Tämä on suurin Aasian ulkopuolella oleva Chinatown ja koska se jäi ensimmäisen viikonlopun aikana näkemättä, halusin nyt päästä sinne. Kadunvarsilla oli myynnissä kaikenlaista krääsää ja kun kurkistelimme kauppoihin sisälle, näkyi sielläkin tavaraa riittävän. Chinatownista kävelimme rannan suuntaan ja haukkasimme Subissa lounasta ennenkuin palasimme bussilla lentokenttähotelliin hakemaan matkatavaroita.

San Francisco oli mielestäni kiva kaupunki, jonne voisin matkustaa joskus uudestaankin. Kaupunkikuva oli selkeä ja plussaa, että siellä pärjäsi hyvin myös kävellen. Yhdysvalloista kun kuulee usein sanottavan, ettei siellä ilman autoa pärjää. Toki kilometrejä tuli ja jalat oli kovilla mäkisillä kaduilla. Lyhyessä ajassa ja hyvällä suunnittelulla Friscossa ennättää nähdä paljon. Me näimme ne paikat, jotka halusimmekin, mutta vielä jäi seuraaville kerroillekin nähtävää.

Oletko sinä käynyt San Franciscossa? Mitä pidit kaupungista?

Seuraa blogia myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.

 • Reply
  Suunnaton
  15.7.2018 at 13:57

  Voi ei, mikä kyytisekasotku. Ärsyttävää, kun tuollaisia joutuu hoitamaan lomalla.
  Alcatrazia ja etenkin sen audiokierrosta on niin moni kehunut, että siellä pitää ehdottomasti päästä käymään, jos ja kun San Franciscoon joskus päädyn.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.7.2018 at 16:01

   Kyytijupakka oli niin turha. Olin ajatellut etukäteen varatun kyydin nopeuttavan hotelliin pääsyä, mutta toisin kävi. Taksin olisimme saaneet samantien eikä AirPort Shuttleen ilmeisesti myöskään olisi tarvinnut etukäteisvarausta, kun pääsimme senkin kyytiin hyppäämään heti. No, tällaista reissaaminen välillä on. Väsyneenä ei vaan jaksaisi tuollaista säätämistä yhtään. Alcatraziin kannattaa ehdottomasti mennä ja se audiokierros oli todella hyvä. Sitä ei turhaan ole kehuttu.

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  16.7.2018 at 09:12

  Ihan hyvin olette ehtineet San Franciscoa nähdä parissa päivässä. Reissu tuohon suuntaan on harkinnassa, mutta lähistöllä on niin paljon kiinnostavia kohteita että San Franciscolle tuskin riittää paria päivää pidempää. Selvästi kannattaa mennä vaikka aika olisikin lyhyt 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   16.7.2018 at 13:00

   Kaliforniassa riittää nähtävää vaikka millä mitalla ja näimme tällä reissulla vain murto-osan kaikesta tarjonnasta. San Franciscolle riittää parikin päivää. Kunhan miettii valmiiksi minne haluaa mennä ja tekee suunnitelmat sen pohjalta. Minä haluaisin seuraavalla kerralla viipyä siellä pidempään (viikko olisi aika jees), jolloin voisi tutustua rauhassa eri kaupunginosiin ja tehdä päiväretkiä ympäristöön 🙂

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  16.7.2018 at 22:21

  Olemme käyneet kaupungissa tähän mennessä pari kertaa, käyntien välissä suunnilleen 30 vuotta. Toisella kerralla hylkeet Pier 39:llä olivat meille se uusi juttu, samoin vasta toisella kerralla kävimme katsomassa Painted Ladies -talot. Golden Gaten yli kävelimme ensimmäisellä kerralla, toisella kerralla tyydyimme autolla sen ylittämiseen. Kolmaskin kerta kaupungissa kutkuttaisi vielä … saa nähdä onnistuuko!
  Jos haluat vilkaista San Francisco -juttujamme, niin tsekkaa täältä:
  https://meriharakka.net/tag/san-francisco/

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.7.2018 at 18:13

   Friscossa on niin paljon näkemistä, ettei kaikkea millään ehdi samalla reissulla varsinkin jos aikaa vain kaksi päivää. Painted Ladies -talot näimme bussin ikkunasta. Olisin mielelläni hypännyt siinä kohtaa kyydistä ja käynyt kuvailemassa, mutta olimme sen verran kylmissämme, että se jäi tekemättä. Kiitos linkistä, käyn kurkkaamassa teidän jutut.

 • Reply
  Aino
  17.7.2018 at 17:34

  Ihan mahtavaa, että osassa turistibusseissa käytetään ihan oikeita oppaita! Yleensä skippaan hop on hop off – bussit suosiolla, mutta mehukkaiden tarinoiden ja historian kuulemiseen oikealta paikalliselta voisin joskus ehkä maksaakin 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.7.2018 at 18:20

   Oikea opas bussissa oli kyllä hauska yllätys. Mielellään olisi kuunnellut hänen juttuja koko reitin. Näin itseasiassa jossain toisessakin bussissa oppaan, mutta suurimmassa osassa taisi olla vain kuulokkeet. Meidän viimeisessä bussissa kuski hoiti opastamisen. Hän oli varsinainen persoona. Välillä lauloi ja välillä imitoi. Tuli mieleen, että hänet saattoi illalla löytää teatterilavalta 🙂

 • Reply
  Ne Tammelat
  17.7.2018 at 19:44

  Meillä tämä odottaa vielä listalla seuraavaa Kalifornian matkaa. Omasta mielestäni tämä on yksi houkuttelevimmista kaupungeista, joihin haluaisin Jenkeissä matkustaa. Kivasti olette nähneet ja ehtineet lyhyessäkin ajassa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   18.7.2018 at 18:09

   San Franciscosta tuntuu moni tykkäävän. Siinä missä Los Angeles koetaan sekavaksi, on Frisco huomattavasti selkeämpi kaupunkikuvaltaan. Hyvin ehdittiin nähdä kaikenlaista lyhyessä ajassa, mutta vielä jäi seuraavillekin kerroille 🙂

 • Reply
  Sofia / Project Forever
  18.7.2018 at 11:14

  Aloitamme syyskuussa roadtripin San Franciscosta, ja meillä on siellä muutama päivä aikaa tutustua kaupunkiin ennen kuin matka jatkuu Yosemiteen, Nevadaan ja Arizonaan. Kiva kuulla että parissakin päivässä ehtii hyvin nähdä kaupunkia! Mitään varsinaisia nähtävyyksiä ei ole itselläni mielessä, ajattelimme skipata myös Alcatrazin, sillä en halua lyödä mitään lukkoon vaan nauttia kaupungista omaan leppoisaan tahtiin. Kiitos postauksesta, matkakuume nousi juuri uusiin sfääreihin! 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   18.7.2018 at 18:19

   Kiitos Sofia! Voi miten ihanaa, teillä on kaikki vielä edessä 🙂 Teidän suunnitelmat kuulostaa hyviltä. Ei kannata tehdä tiukkoja aikatauluja, vaan mennä sinne minne mieli tekee. Meillä oli Losia lukuunottamatta joka kaupungissa joku etukäteen varattu nähtävyys tai aktiviteetti. Esimerkiksi Alcatraz olisi jäänyt väliin ilman varausta. Kivaa loman odottelua teille!

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  22.7.2018 at 08:38

  Olipas harmillinen tuo kyytijupakka. En ole koskaan kuullut kyseisestä firmasta. Suurin osa paikallisista ajaa Uberillä tai Lyftillä, jotka ovat hinnaltaan varteenotettavia vaihtoehtoja. Itse tykkään Lyftistä sillä Uberin henkilöstöpolitiikka on vähän kyseenalaista.
  Kiva että ehditte näkemään näin paljon kaikenlaista, ja että aurinkoakin näkyi välillä. San Francisco on toisinaan todella kylmä kaupunki. Meiltä kotoa saatetaan lähteä shortseilla ja hameella, mutta kun päästään cityyn, on puettava lisää vaatetta päälle.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.7.2018 at 18:49

   Olin jostain lukenut, että kentällä olisi hurjat taksijonot ja sen takia ajateltiin hoitaa kyyti valmiiksi. No, tässä tapauksessa ei olisi tarvinnut, koska taksijonoa ei ollut. Hyvin ehdittiin kaupunkia näkemään ja onneksi aurinkoakin saatiin 🙂

 • Reply
  Anna | TÄMÄ MATKA
  22.7.2018 at 08:41

  San Francisco on kyllä kaupunki joka herättää ristiriitaisia tunteita minussa. Tavallaan pidän kaupungista, mutta toisaalta siellä vieraillessa on aina ollut jotain säätämistä, hotellit ovat kalliita jne. Mutta menisin kyllä uudestaan : )

  Paljon olette ehtineet muutamassa päivässä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.7.2018 at 18:51

   Hotellien hintataso yllätti, oikeastaan kaikkialla Jenkeissä. Vegasissa hotellit olivat edullisempia, mutta kun niihin lisättiin Resort fee niin ei se hinta enää halpa ollutkaan. Siitä huolimatta minäkin lähtisin uudestaan 🙂

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  22.7.2018 at 12:57

  Mukavaa, että tykkäsitte kuitenkin Friscosta kyytisekoilusta huolimatta! Ja tosi paljon ehditte nähdä, monia sellaisiakin paikkoja joita me ei kolmeen päivään nähty, mm. Haight-Ashbury ja tuo kiemurteleva tie. Mutt ah, tulee niin viime vuoden hyvät fiilikset näitä sun juttuja lukiessa. Onkin aika hauska nähdä, että teillä oli pilvinen ja kolea sää, meillä oli lähinnä paahtava helle paitsi tuloiltana oltiin viileässä sumussa. San Franciscossa vain on sitä jotain. 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.7.2018 at 18:59

   Hop on – hop off bussilla ehtii moneen paikkaan 🙂 Olisin mielelläni hyppinyt enemmänkin kyydistä pois ja kävellen tutustunut eri kaupunginosiin paremmin. Oltiin vaan niin syväjäässä Golden Gate ajelun jälkeen, että lounastauon jälkeen ajettiin kierros loppuun. Säät Friscossa tosiaan vaihtelevat, mutta oltiin tyytyväisiä että nähtiin viimeisenä Frisco-päivänä aurinkoa.

 • Reply
  sarrrri | La Vida Loca 2.0
  22.7.2018 at 13:10

  Voi ihanuus! San Francisco on yksi niistä harvoista kohteista Jenkeissä, joka itseäni kiinnosta, ja siellä erityisesti Alcatraz. Mutta en usko että tulen ihan lähivuosina tuonne kuitenkaan matkustamaan, joten ihanaa että siellä voi edes virtuaalimatkailla näiden tämänkaltaisten bloggausten avulla. <3__<3

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.7.2018 at 19:03

   Kiitos Sari ja kiva, että viihdyit virtuaalimatkalla <3 Et muuten ole ainoa, joka on sanonut että San Francisco niitä ainoita paikkoja Jenkeissä, jotka kiinnostaa. Työkaveri sanoi tänään samaa, kun reissusta kertoilin.

Leave a Reply