Yhdysvallat

Viehättävä Key West

13.3.2024

Kävimme viime kesänä USA reissun päätteeksi Key Westissä. Matkaan lähdimme suoraan Karibian risteilyltä. Kun laiva saapui aikaisin sunnuntaiaamuna satamaan, otimme taksin Budgetin autovuokraamoon. Varaus oli tehty etukäteen ja paperitöiden jälkeen saimme alle Nissan Almeran ja suunta kohti Key Westiä.

matkalla key westiin

Key West on viehättävä pikkukaupunki Yhdysvaltojen eteläisimmässä kärjessä, ja matka sinne käy 42 sillan yhdistämien pikkukaupunkien kautta. Maisemat olivat Key Largoon asti melko tavanomaiset, mutta siitä eteenpäin merimaisemat ja pienet kaupungit seurasivat toisiaan.

Matka Miamista Key Westiin kestää useamman tunnin. Aikaa kannata varata, koska ruuhkaan juuttuessa siihen voi pahimmillaan mennä vaikka kahdeksan tuntia. Meillä oli onnea, koska pahempia ruuhkia ei ollut ja selvisimme perille kolmessa tunnissa.

key-west-kyltit

Key Westissä ehtii periaatteessa käydä päiväretkellä, mutta aika pikaiseksi käynti jää, varsinkin jos juuttuu ruuhkaan. Meille oli heti suunnitteluvaiheessa selvää, että haluamme olla siellä yötä ja tutustua kaupunkiin rauhassa.

Majoituimme Courtney´s Placessa, joka oli aika persoonallinen yöpymispaikka. Kun menimme kirjautumaan sisään, meitä vastaan käveli kukko. Siinä vaiheessa alkoi kieltämättä naurattamaan. Kukkoja tuli vastaan myöhemminkin kaupungilla. Siellä ne tepastelivat keskellä katua ihan muina kukkoina. Huone oli siisti ja siihen kuului pieni kuisti. Emme ehtineet siinä kuitenkaan istuskelemaan, koska halusimme nähdä mahdollisimman paljon kaupunkia. Parasta majoituksessa oli sijainti; keskusta oli lähes nurkan takana.

Courtney´s Place
courtney-place-huone

Key Westin nähtävyydet

Key West toi minulle ensimmäisenä mieleen kirjailija Ernest Hemingwayn, jonka museoitu koti on kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä. Museo on avoinna joka päivä klo 9-17 ja lippuja voi ostaa vain paikan päältä. Lippuluukulle ei ollut jonoa, joten kävelimme sinne suoraan ja ostimme liput ($18/hlö). Opastettu kierros oli alkamassa 10 minuutin päästä, joten jäimme odottamaan sitä. Kierros kesti puoli tuntia ja oli todella kiva. Olisin kuunnellut oppaan juttuja pidempäänkin. Lopuksi kiertelimme hetken omin päin ja piipahdimme museon yhteydessä olevassa pienessä kaupassa.

hemingway talo
Hemingwayn talo
hemingwayn-talo
Talon ympärillä oli vehreä puutarha
hemingwayn-tyohuone
Työhuone ulkorakennuksen yläkerrassa
hemingway-kissa
Hemingwayn talossa asuu paljon kissoja. Tässä yksi heistä ulkona loikoilemassa.

Southernmost Point on USA:n eteläisimmän pisteen merkiksi tehty ”möhkäle”. Sinne on yleensä aina pitkä jono ihmisiä odottamassa kuvausvuoroa. Sinnehän mekin suuntasimme, mutta onneksi jono oli aika maltillinen. Taisimme seisoskella jonossa vain noin 10 minuuttia ennen kuin oli meidän vuoromme poseerata möhkäleen vieressä. Eteläisin piste oli aikaisemmin merkitty vaatimattomalla kyltillä, mutta vuonna 1983 Key Westin kaupunki pystytti isomman merkin, jonka toivottiin houkuttelevan turisteja. Hyvin toimi!

key-west-southern-point

Alkuillasta kävelimme keskustaan ja piipahdimme parissa kaupassa. Halusin nähdä Sloppy Joe´s Barin, jossa Hemingway aikoinaan viihtyi liiankin hyvin.

key-west-sloppy-joe
Sloppy Joe´s Bar
key-west-duval-street
Ostoskatu Duval Street
key west talo

Söimme liian tuliset tortillat Jack´s Fatissa ja siirryimme Mallory Squaren vieressä olevaan baariin odottamaan auringonlaskua. Se on Key Westissä melkeinpä yksi must-jutuista.

auringonlasku key west

Auringonlaskua voi ihailla mereltä käsin risteilyllä tai aukion vieressä olevista ravintoloista. Risteily olisi kieltämättä kuulostanut hauskalle, mutta koska olimme juuri seilanneet viikon pitkin Karibiaa, päätimme tyytyä ravintolan terassiin. Erilaisia veneitä ajelehti laineilla ja kamerakännykät vilkkuivat ahkerasti, kun jokaisella oli tavoitteena ikuistaa paras auringonlasku ikinä. Valitettavasti pilviharso sotki suunnitelmat eli auringonlasku jäi tällä kertaa vaisuksi.

key-west-sunset

Seuraavana aamuna heräsin tukkoiseen oloon. Flunssa teki tuloaan. Aamupalan jälkeen pakkasimme tavarat ja palasimme takaisin Miamiin. Matkalla pysähdyimme syömään kevyen lounaan Mrs. Mac´s Kitchenissä (Key Largo), johon saimme vihjeen ystäviltämme. Paikka tuntui olevan varsin suosittu, mutta onnistuimme saamaan pöydän. Ravintolan sisustuksessa oli hauskasti käytetty autojen rekisterikilpiä, joita näytti olevan maista ympäri maailman.

Key West oli ihana kohde ja olisin viihtynyt siellä toisenkin yön. Suosittelen ehdottomasti yöpymään kaupungissa, jos se aikatauluun sopii.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  14.3.2024 at 07:19

  Me emme ole Floridassa käyneet, vaikka Ysdysvalloissa yleisesti olemme olleet useaan kertaan. Florida kuitenkin kiinnostaa matkakohteena ja joskus siellä varmasti tulee käytyä. Tällöin Key West on ilman muuta myös käyntikohteena.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.3.2024 at 19:07

   Kiitos Mikko! Minulla taas Florida oli ensimmäinen kohde Yhdysvalloissa missä kävin. 🙂 Se tapahtui lähemmäs 30 vuotta sitten ja oli elämys nuorelle tytölle. Florida oli mukava kohde enkä laittaisi pahakseni, vaikka sinne tie vielä joskus veisi.

 • Reply
  Tiina Johanna / Kookospalmun Alla
  22.3.2024 at 15:39

  Kiva fiilistellä vähän Key Westiä! En ole siellä koskaan käynyt, mutta äitini on, sillä hänen ystävänsä asuu tuolla. Äitini on kehunut paikkaa kyllä viihtyisäksi ja sieltä oli hyvä lähteä tutustumaan myös lähiseuduille. 🙂 Saas nähdä josko itsekin joskus sinne vielä lähden käymään! 🙂 Kivoja kuvia!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.3.2024 at 11:08

   Kiitos Tiina! Äitisi on hyvin kuvaillut Key Westiä, se on tosiaan viihtyisä. 🙂 Toivottavasti pääset siellä joskus käymään.

 • Reply
  Stacy Siivonen
  22.3.2024 at 17:00

  Jännä juttu, sateenkaarilippuja, eikä niitä ole vielä kielletty. Florida on paikka, jossa on heikko turvallisuustilanne, eikä yksi ihmisoikeusjärjestö suosittele sinne matkustamista. Toisaalta, se tekee vastaavasti Floridaa käsittelevät jutut kiinnostaviksi.
  Kun asuin aikoinaan Kaliforniassa, lähellä asusti kukko. Sitä ei oltu väännetty oikeaan aikaan, valitettavasti.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.3.2024 at 11:13

   Kiitos Stacy! Mihin tuo Floridan heikko turvallisuustilanne perustuu? Itse en sellaista kokenut. Key West vaikutti lyhyen tuttavuuden jälkeen suvaitsevalta ja rennolta pikkukaupungilta. Toki pinnan alla voi olla muutakin mikä ei ainakaan satunnaiselle matkailijalle näkynyt. 🙂

 • Reply
  Cilla Maria Travel
  23.3.2024 at 11:03

  Näyttää hyvin karibialaiselta tuo tunnelma 🙂 Varmasti viihtyisin itsekin yön jos toisenkin! Oliko muuten suomalaista rekisterikilpeä seinällä? Irlannissa joissain baareissa oli poliisien hihamerkkejä, ja ainakin yhdessä baarissa näkyi myös suomalaiset merkit.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.3.2024 at 11:15

   Kiitos Cilla! Enpä huomannut, että joukossa olisi ollut suomalaista rekisterikilpeä. En tosin ehtinyt silmäillä kaikkia läpi. Mutta hauska idea! 🙂

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  23.3.2024 at 12:50

  Mekin pidimme kovasti Key Westistä, jossa poikkesimme risteilyllä, mutta aikaa oli pitkä päivä aikaisesta aamusta alkuiltaan. Hemingwayn talo oli ehdottomasti pääkohteemme ja hieno kohde. Huomasitko muuten, että nuo Hemingwayn talon kissat ovat jotenkin jalostuneet vuosikymmenien mittaan (sisäsiittoisesti?) kuusivarpaisiksi. Oppaamme kertoi siitä ja sen jälkeen osasi kissoja sillä silmällä katsella!
  Key Lime Pie -piirakka oli myös yksi mieleenjääneitä tuon paikan juttuja, samoin Little Truman’s House.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.3.2024 at 11:22

   Kiitos Pirkko! Kuusivarpaiset kissat jäi tekstissä mainitsematta, mutta mekin kuulimme siitä oppaalta. Kissoja loikoili joka puolella ja kiva kuulla, että niistä pidetään hyvää huolta.

 • Reply
  Aila ja Juha
  23.3.2024 at 22:51

  Mielenkiinto heräsi lähteä myös uualle kun New Yorkiin ja Washingtoniin. Key Westiin ensi kerralla.
  Juha

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.3.2024 at 11:23

   Kiitos Juha! Floridassa riittää paljon nähtävää ja Key West kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa, jos aika riittää. 🙂

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  24.3.2024 at 21:29

  Itseä jäi hieman harmittamaan, kun en edellisellä Miamin & Floridan lomalla ehtinyt käymään Key Westissä. Se on jo itsestään syy siihen, että Miamiin tulee mentyä uudestaan jossakin vaiheessa lomalle. Kiva kertomus kivasta paikasta!

 • Reply
  Virpi / Virpin Maailma
  25.3.2024 at 22:04

  Taas tuli muistutus miten paljon onkaan näitä paikkoja bucket-listalla. 😀 Key West ja ylipäätään Florida on paikka jonne ehdottomasti haluan joskus päästä. Kivan näköinen paikka, mukava oli lukea tästä.

Leave a Reply