Vierailumme Houstonissa kesti alle vuorokauden ja totesimme jo paikan päällä, että se oli liian lyhyt aika. Matkaa suunnitellessa Houston ei vaikuttanut kovin kiinnostavalle, joten päätimme ettei siihen tuhlata aikaa yhtä yötä pidempään. Dallasin jälkeen se tuntui kuitenkin kivalle ja hieman harmitti, että olimme tuominneet sen turhan nopeasti. Houston tunnetaan varmasti parhaiten kuuluisasta lausahduksesta ”Houston, we have a problem!”, joka viittaa Apollo 13:n lentoon.
Johnson Space Center on johtava tieteen ja avaruustutkimuksen oppimiskeskus, jonka päätehtävänä on kouluttaa amerikkalaisia astronautteja. Sitä toimintaa varten Houstoniin on rakennettu harjoitustilat, josta löytyy muun muassa täydellinen kopio avaruuskeskuksen moduulista. Johnson Space Center on myös yksi Houstonin suosituimmista nähtävyyksistä. Avaruuskeskuksessa on yli 400 avaruusesinettä ja muun muassa maailman suurin kokoelma kuukiviä. Keskuksen pysyvät ja kiertävät näyttelyt sekä miniteatterissa pyörivät avaruuslentonäytökset tarjoavat mielenkiintoisen katsauksen avaruusohjelmien menneisyyteen ja tulevaisuuteen. NASAn Artemis-ohjelma oli saanut oikeutetusti oman interaktiivisen näyttelyn. Hyvällä tuurilla pääset tapaamaan myös astronautteja. Meidän vierailupäivänä olisi ollut mahdollisuus tavata astronautti Tony Antonelli (ollut mukana Discovery STS 119 ja Atlantis STS 132 -lennoilla)mutta hän olisi ollut paikalla vasta iltapäivästä ja silloin me olimme jo matkalla New Orleansiin.
Ostin liput etukäteen netistä ($29,95 / henkilö), mutta niitä saa ostettua myös paikan päältä. Olimme Johnson Space Centerin pihassa hyvissä ajoin ja kun odottelimme ovien avautumista ihailimme niskat kenossa avaruussukkula Independencea, joka makoili Boieng 747:n selässä.
Avaruuskeskus avautui klo 9 ja meidät ohjattiin ensimmäisenä valitsemaan mihin pääsylippuun sisältyvälle NASA Tram Tourille haluamme mennä. Vaihtoehtoja oli kolme; rakettipuisto, jossa oli nähtävillä nimensä mukaisesti avaruusraketteja, astronauttien koulutustilat tai komentokeskus. Kaikki vaikuttivat kiinnostavilta, mutta valitsimme lopulta jälkimmäisen eli vierailun komentokeskukseen. Jos tämä olisi ollut meille ensimmäinen avaruuskeskusvierailu, olisin halunnut mennä katsomaan raketteja lähempää, mutta koska olemme vierailleet aikoinaan Floridan Kennedy Space Centerissä, jätimme rakettikierroksen nyt väliin.
Kierroksille oli aamusta vielä hyvin tilaa, mutta päivän edetessä jonot kasvoivat ja suosituimmille kierroksille saattoi joutua jonottamaan jopa 1,5 tuntia. Halutessaan olisi voinut käydä vaikka kaikilla kolmella kierroksella, mutta siihen olisi kulunut paljon aikaa, koska kierros kesti tunnin verran ja sen jälkeen olisi joutunut jonottamaan uudelle kierrokselle. Sen vuoksi päädyimme vain yhteen.
Kierros Apollo Mission Control -keskuksessa
Avaruuskeskuksen alue on todella iso ja rakennusten välillä kuljetaan minijunalla. Meidän kierroksemme alkoi 9.20, joten ehdimme hieman silmäillä ympärillemme ennen minijunaan siirtymistä. Sillä köröttelimme alueen läpi Building 30:n pihaan, jossa sijaitsee Apollo Mission Control -keskus. Sieltä käsin johdettiin Apollo-lentoja ja laskeutumista kuuhun. Tila toimi johtokeskuksena aina 80-luvun puoliväliin saakka. Sen jälkeen se museoitiin palauttamalla huone Apollo 11 aikaiseen ulkoasuun, joka oli ensimmäinen Kuuhun laskeutunut miehitetty avaruuslento. Jopa tupakantumpit ja kahvimukit oli aseteltu pöydille, kuten ne olivat olleet Apollo-lennon aikana. Komentokeskusta pääsee katsomaan lasin takaa lehdistötilasta, jossa media ja astronauttien omaiset päivystivät historiallisten avaruuslentojen aikana.
Kierroksen jälkeen tutustuimme Independence-sukkulaan, joka on kopio alkuperäisestä. Se on maailman ainoa Boieng-lentokoneen päälle asennettu sukkula ja myös ainoa, johon yleisö pääsee sisälle. Lopuksi pyörähdimme vielä vierailukeskuksessa, mutta ehdimme siellä kierrellä riittävästi ennen kierrokselle lähtöä, joten melko pian suuntasimme ulko-ovea kohti.
Vierailu Houstonin avaruuskeskuksessa oli kiinnostava, joten suosittelen lämpimästi siellä käyntiä, jos avaruusjutut yhtään kiinnostavat. Houstonista suuntasimme kohti New Orleansia, josta lisää seuraavassa postauksessa.
Space Center Houston, 1601 NASA Parkway
Liput ja aukioloajat täältä
12 Comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
15.10.2022 at 19:50Houstonin avaruuskeskus kuulostaa todella kiinnostavalta vierailupaikalta. Varsinkin nuorempana, mutta osittain edelleen, aihepiiri kiinnostaa minua erittäin paljon. On kyllä itselle ns. pakollinen vierailukohde, jos tuolla suunnalla tulee käytyä.
Merja / Merjan matkassa
16.10.2022 at 16:33Kiitos kommentista Mikko! Mietittiin ensin tarjoaako Houstonin avaruuskeskus mitään uutta mitä emme Floridassa aikoinaan nähneet. No, komentokeskusta siellä ei ollut, se oli hieno nähdä. Ja oli muutenkin näkemisen arvoinen paikka.
Maarit - niceMatkaaja
19.10.2022 at 09:28Olisipa mielenkiintoista joskus avaruuskeskuksessakin ja Houstonissa ylipäänsä vierailla! En ole mikään avaruusjuttufani, mutta aikoinaan tuli paljonkin toljoteltua kaiken maailman avaruusleffoja. Ja kyllähän mä varmaan sen verran hullu olisin, että lähtisin avaruusmatkalle, jos moinen olisi mahdollista.
Merja / Merjan matkassa
21.10.2022 at 18:10Kiitos Maarit! Minusta on jotenkin niin uskomatonta, että avaruuteen ylipäänsä mennään ja sieltä vielä tullaan hengissä takaisin. Toki kun Houstonin komentokeskuksessa katsoi heidän tietokoneitaan, ei voinut kuin ihmetellä, että niiden alkeellisten vempaimien avulla on moisia avaruusoperaatioita tehty. 🙂
Elina / elinanmatkalaukussa
19.10.2022 at 20:30Oi, wau! Tämä olis kyllä tosi kiinnostava paikka! Uskon, että kaikki tuntuisi jopa hieman epätodelliselta tuolla ja vielä koko se ajatus avaruuteen lähtemisestä konkretisoituisi!
Merja / Merjan matkassa
21.10.2022 at 18:14Kiitos Elina! Avaruuskeskukset ovat todella mielenkiintoisia. Oli myös hienoa päästä Independence-sukkulan sisätiloihin.
Paula - Gone with the Gastons
21.10.2022 at 20:11Nämä avaruuskeskukset on kyllä tosi mielenkiintoisia paikkoja. Varsinkin kun Suomessa kasvaessa ei tällaista tietenkään päässyt näkemään kuin telkkarista. Täällä Kaliforniassa on myös mahdollisuus tutustua avaruussukkuloihin Los Angelesin Science Centerissä. Se oli tosi mielenkiintoinen paikka. Vähän pienemmässä mittakaavassa kyllä mitä varsinaisessa avaruuskeskuksessa. Tuo komentokeskus on kyllä aika hauska tupakantumppeineen.
Merja / Merjan matkassa
28.10.2022 at 13:49Kiitos Paula! Enpä tiennytkään tuosta LA:n Science Centeristä. Siellä voisi piipahtaa, jos tie joskus Losiin vielä vie. 🙂
Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra
22.10.2022 at 21:32Wow, tähän meidän poppoo olisi lähtenyt mielellään. Avaruus on meillä yhteinen juttu koko perheelle. Jos joskus satumme paikalle, pitää muistaa varata Huistonia varten tarpeeksi aikaa, kun olisimme kuitenkin ensikertalaisia. Kiitos sinulle hyvästä vinkistä!
Merja / Merjan matkassa
28.10.2022 at 13:55Kiitos Nadine ja mahtavaa, jos näille vinkeille tulee käyttöä. 🙂 Houstonissa olisi riittänyt muutakin näkemistä, mutta ne nyt jäi. Kaupunki vaikutti kuitenkin kivalle, joten jos siellä päin tulee joskus vielä pyörittyä, täytyy tutustua muuhunkin antiin.
VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa
23.10.2022 at 10:02Okei. Täällä olisi kyllä niin mielenkiintoista päästä joskus käymään. En tiennytkään, että tuo kuuluisa lause viittaa Apollo 13:n lentoon. Kiitos sohvamatkailusta, tätä oli tosi kiva lukea ja pystyin kuvittelemaan itseni tuonne ihmettelemään. 🙂
Merja / Merjan matkassa
28.10.2022 at 13:56Kiitos Veera! Ja hauska kuulla, että viihdyit jutun parissa. Sehän näiden tarinointien tarkoitus onkin. 🙂