Yhdysvallat

Viikonloppu New Orleansissa

13.11.2022
new-orleans-kansikuva

Houstonista matka jatkui kohti Louisianan osavaltiota ja New Orleansia. Osuimme perjantai-iltapäivän ruuhkaan ja mitä lähemmäksi New Orleansia pääsimme, sitä pidemmiksi autojonot muuttuivat edessämme.

new-orleans-ruuhka

New Orleans oli kaupunki, jota odotin reissullamme eniten. Olin kuullut siitä paljon ylistäviä sanoja ja halusin päästä näkemään tämän woodoosta ja jazzista tunnetun kaupungin omin silmin. Eikä se pettymystä tuottanut, vaikka monenlaista viikonloppuumme mahtuikin.

Majoitus Le Pavillon -hotellissa

Käytin paljon aikaa hotellin valintaan, ja monien hyvien vaihtoehtojen joukosta valitsin lopulta upean Le Pavillonin. Luin myöhemmin, että Condé Nast Traveler -lehden lukijat olivat äänestäneet hotellin New Orleansin parhaimmaksi, joten valinta oli aika nappiosuma. Sijainti oli loistava, koska sieltä oli lyhyt kävelymatka niin ranskalaiseen kortteliin kuin muihinkin kaupungin nähtävyyksiin. Hotellin aula oli kaunis kattokruunuineen ja kukka-asetelmineen. Vastaanoton takana oli pieni kauppa, josta sai ostaa juomia ja välipaloja. Hotellin ravintolaa emme testanneet eikä hintaan kuulunut aamupalaa. Iltapäivisin hotelli tarjosi teetä ja maapähkinävoileipiä asiakkaille maksutta.

new-orleans-le-pavillon
new-orleans-le-pavillon-huone

Huone oli viihtyisä ja siellä kelpasi lepuutella väsyneitä jalkoja kaupungilla kävelyn jälkeen. Kun osallistuimme hop-on-hop-off -bussiajelulle, reitti meni hotellin ohi ja opas sanoi sen kohdalla, että tuolla asuvat kaikki kaupunkiin tulevat julkkikset ja huone maksaa niin paljon, ettei minulla olisi ikinä siihen varaa. Ehkäpä hän tarkoitti tällä hotellin sviittejä, joiden hintoja ei nettisivulla edes kerrota.

Riehakas ranskalainen kortteli

Ranskalainen kortteli (French Quarter) ja sen kuuluisa juhlakatu Bourbon Street ovat New Orleansin tunnetuimpia kohteita. Kun Las Vegasissa juhlitaan villisti The Stripillä, vastaavaa menoa näkee Bourbon Streetillä. Kadulla voi kohdata ihan mitä vaan. Kun vastaan pyöräili kummitukseksi pukeutunut henkilö woodoo-maalauksin koristelu kaveri tarakalla, tuntui siltä että nyt olen nähnyt kaiken. Iltaisin juhlakadulta kuuluva melu kuuluu kauas, vaikka ei olisi vielä sen lähelläkään. Kun etsimme ensimmäisenä iltana ravintolaa, missä voisi ottaa lasilliset, päädyimme monen mutkan kautta Bourbon Streetille. Meno oli niin äänekästä, että aluksi tuntui siltä, ettei sinne voi jäädä istumaan ilman kuulosuojaimia. Löysimme lopulta mukavan ravintolan, jonka sisäpihalle musiikki ja rumpujen pauke ei kuulunut niin kovaa. Siellä oli hauska istuskella ja katsella ihmisten juhlintaa. Loppuillasta äänekäs meno ei häirinnyt enää niin paljon ja menimme pieneen baariin kuuntelemaan livemusiikkia.

new-orleans-bourbon-street
Bourbon Street
new-orleans-by-night

New Orleans on perustettu vuonna 1718 nykyisen ranskalaisen korttelin alueelle. Kaupungissa riehuneet tulipalot tuhosivat suurimman osan korttelin rakennuksista eikä alkuperäisiä juuri enää ole. Nykyiset ranskalaisen korttelin rakennukset on rakennettu Espanjan vallan alla, joten nykyisin korttelin nimeksi sopisi paremmin ”espanjalainen kortteli”.

Kosteaa kyytiä turistibussilla

Lauantaipäivän ajattelimme aloittaa hop-on hop-off -bussiajelulla. Olin edellisenä päivänä napannut sataman risteilyjä myyvästä kioskista esitteen ja katsonut, että sataman läheltä pääsemme bussin kyytiin. Kävelimme sinne aamupalan jälkeen ja hieman ihmettelin mistä bussi ottaa meidät kyytiin, koska autolla ei päässyt ihan sataman tuntumaan. Vilkaisin uudestaan esitettä ja huomasin, että lähtöpaikka olikin noin kilometrin päässä. Emme ehtisi kävellä sinne ja halusimme päästä aamun ensimmäisen vuoron kyytiin, jottei tulisi liian kiire iltapäiväohjelman kanssa. Toinen vilkaisu esitteeseen ja sataman lähellä oli pysäkki, jonne suuntasimme. Vähän aikaa jouduimme odottelemaan ja ehdimme käydä hakemassa läheiseltä casinolta vesipullot matkaan.

new-orleans-calle-conte
New Orleans Riverfront
new-orleans-siipirataslaiva
new-orleans-satama

Aamu oli lämmin ja hiki virtasi, vaikka istuimme bussin yläkerrassa katoksen alla. Taivaalle ilmaantui tummia pilviä ja sääennustus oli luvannut iltapäivälle sadekuuroja. Toiveikkaina pidimme sormia ristissä, että ehtisimme tehdä kierroksen ennen sadetta. Ensimmäisen kierroksen ehdimmekin. Päätimme ajaa toista kierrosta Magazine Streetille asti ja mennä sinne syömään lounasta. Siellä oli kivoja ravintoloita ja olisi mukava nähdä uutta aluetta, koska edellisenä iltana olimme pääosin pyörineet ranskalaisen korttelin nurkilla.

new-orleans-puisto
new-orleans-ranskalainen-kortteli
new-orleans-downtown

Ukkoskuuro kuitenkin vesitti suunnitelmamme kirjaimellisesti. Olimme jo aika lähellä Magazine Streetiä, kun rajun ukkoskuuron myötä vettä alkoi tulla taivaalta niin paljon kuin sieltä voi tulla. Istuimme turvallisesti katoksen alla eikä sade aluksi kastellut meitä, mutta kun se jatkoi tuloaan tuulen kanssa, vettä roiskui myös meidän päälle. Turistibussin opas jakoi meille kertakäyttösadetakkeja, ja ne suojasivat pahemmalta kastumiselta. Kun olimme Magazine Streetin kohdalla, totesimme, ettei voida jäädä sinne, koska sade oli kastellut meidät sadetakeista huolimatta. Ihmiset värjöttelivät sadetakkien alla ja lähinnä meitä nauratti koko tilanne. Jäimme bussin kyydistä lähempänä keskustaa ja kävelimme hotellille. Nappasimme hotellin pikku kaupasta leivät mukaan ja söimme ne lounaaksi samalla kun vaihdoimme kuivat vaatteet ylle. Magazine Streetin kivannäköiset ravintolat jäivät valitettavasti näkemättä.

Risteily Mississippillä

Iltapäivän ohjelmassa oli risteily Mississippijoella. Kävelimme Riverfrontille mistä Creole Queen -höyrylaiva lähti. Sinne kiemurteli jo pitkä jono, mutta olimme hankkineet liput edellisenä iltana, joten ei tarvinnut pelätä että jäisimme rannalle. Risteilyllä olisi ollut mahdollisuus nauttia buffetlounas ($59/hlö) mutta me ostimme liput ilman lounasta ($39/hlö). Risteily kantoi nimeä Historic cruise. Käytännössä se tarkoitti sitä, että risteilimme noin 45 minuuttia Chalmette Battlefieldille. Siellä oli tunti aikaa käydä tutustumassa 1800-luvulla tapahtuneen taistelun paikoille ja sen jälkeen palasimme takaisin.

new-orleans-jono-laivaan
new-orleans-laiva
new-orleans-silta
creole-queen-ratas

Olin risteilyyn hieman pettynyt, koska olisin mielummin seilannut jokea edestakaisin kuin ollut tunnin parkissa laiturissa. Me emme jaksaneet innostua taistelutantereesta, vaikka se historian näkökulmasta olisi varmasti ollutkin kiinnostava. Aurinko porotti jälleen siniseltä taivaalta ja lämpötila kipusi lähemmäksi 40 astetta. Vilvoittelimme laivan yläkannella katoksen alla ja katselimme satamaan pyrkiviä isoja aluksia.

Risteilyn jälkeen tein tuliaisostoksia sataman outlet-myymälässä. Siellä oli hyvät valikoimat ja viihdyin varsinkin Guessin ja Puman myymälöissä. Illalla menimme Jackson Squarelle syömään ja kävelimme alueella hetken aikaa ennen hotellille paluuta.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  13.11.2022 at 14:38

  New Orleans voisi olla kiinnostava juurikin Voodoon vuoksi, mistä samasta syystä Afrikan Benin ja Togo kiinnostaisivat vielä enemmän, mutta Marika ei ole vielä kahteen jälkimmäiseen innostunut lähtemään. Tuo Mississippijoella tehty risteily kuulosti sinällään kivalta, vaikka itsekin kyllä olisin sen ajan mieluusti risteillen käyttänyt.

 • Reply
  Reissu-Jani
  13.11.2022 at 20:37

  Ymmärtääkseni Bourbon Streetilla on bileet joka päivä – ns. baarikatuna. Ehkäpä se kuuluisi yleissivistykseen joskus tuollakin käydä ja varsinkin mardi gras aikana.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.11.2022 at 16:11

   Kiitos Jani! Niin siellä taitaa olla. Mardi Grasin aikaan Bourbonilla olisi varmasti ”tunnelmaa” 🙂

 • Reply
  Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
  14.11.2022 at 13:19

  Mukavan näköisiä kortteleita ja upea hotelli! Hymyilytti tuo maapähkinävoileipien ja teen tarjoilu, jotenkin suloista ja tyylikästä yhtä aikaa. 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.11.2022 at 16:13

   Kiitos Kati! Hotelli oli ihana ja voisin mennä sinne uudestaankin. Toki on aina kiva kokeilla uusiakin majoituskohteita. Voileivät ja tee ovat minusta enemmän brittien juttuja, mutta hyvin ne tekivät kauppansa tuollakin. 🙂

 • Reply
  @maiku_maiku
  15.11.2022 at 15:59

  New Orleans Oi aivan ihastuttava…Olisin niin mielellä jäänyt vielä kuuntelemaan kadulla soittavaa orkesteria.Tai istahtatkut ravintolaan live musiikin kera. Mutta lapset olivat tuolloin vielä ala-asteella ja heitä ei musisointi liiemmin kiinnostanut. Mutta silti lumouduin paikasta ja joskus haluan sinne palata.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.11.2022 at 16:15

   Kiitos Maiku! Ymmärrän, ettei lapset jaksa tuosta menosta innostua. Minua ihmetytti, kun joku (paikallinen todennäköisesti) ulkoilutti siellä illalla koiraansa. Koira-paralle olisi pitänyt laittaa kuulosuojaimet. Aikuisille ihan hauska paikka ja varsinkin livemusiikki olisi tosi nastaa.

 • Reply
  Mari/Kodinvaihtaja LASSILA
  16.11.2022 at 18:31

  Alkoi tehdä mieli maapähkinäleipiä. Voisin elää pelkästään niillä!!!

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  17.11.2022 at 17:31

  Näitä teidän ”kesäreissujuttuja” on ollut sikäli mielenkiintoista lukea, etten ole ajatellut Dallasia matkakohteena – enkä myöskään ole ajatellut, että sieltä voisi tehdä suht helposti retken New Orleansiinkin, joka sekin on kokematta. Ehkä Dallasista olisi myös kelvolliseksi hubiksi vaikka Etelä-Amerikkaankin siinä missä ainakin Miamin ovat monet todenneet hubina melko haastavaksi! Pitää todellakin pitää mielessä tämänkin reitti ja kohde!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.11.2022 at 16:17

   Kiitos Pirkko! Dallas yksinään olisi ollut tylsä, mutta kun siihen liitti muita kohteita, reissusta tuli tosi kiva. Dallas toimii hyvänä hubina, sikäli kun suoria lentoja sinne on vielä jatkossakin.

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  17.11.2022 at 23:20

  Kuulostaa siltä, että tässä on kohde joka kannattaa pitää mielessä ja josta on helppo pitää! 🙂

  • Reply
   Eveliina / Reissukuume
   20.11.2022 at 00:10

   Komppaan Elinaa! Jotenkin en ole edes aiemmin ajatellut, että tänne kannattaisi mennä 🙂

   • Reply
    Merja / Merjan matkassa
    28.11.2022 at 16:30

    Kiitos Eveliina! New Orleans ei ole meille suomalaisille ihan eka vaihtoehto, mutta jos noilla seuduilla liikkuu, kannattaa se sisällyttää matkaohjelmaan. 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.11.2022 at 16:27

   Kiitos Elina! New Orleans on näkemisen arvoinen paikka. Suosittelen! 🙂

 • Reply
  maailmasta Emilia/Merkintöjä
  19.11.2022 at 16:54

  USAssa on mulle paljon tuntemattomia kohteita, kuten New Orleans, niin kiva lukea paikasta, josta ei ole ennakolta niin paljon tietoa itsellä. Samalla oppii uusia asioita 🙂 Kerran käyty road tripillä USAssa, mutta toistekin olisi ihana mennä. Kuulosti monipuoliselta kaupungilta!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.11.2022 at 16:31

   Kiitos Emilia! USAssa on paljon mielenkiintoisia kohteita, on sen verran iso maa. Meilläkin suunnitelmissa palata sinne vielä joskus. 🙂

 • Reply
  Paula - Gone with the Gastons
  19.11.2022 at 18:23

  Kiitos hotellisuosituksesta! Teidän olisi pitänyt siinä opastetulla kierroksella hihkaista, että ”meidän hotelli”, niin ihmiset olisi luulleet teitä julkkiksiksi.. ha ha. Tässä juuri ystävän kanssa katseltiin edullisia lentoja sellaiselle pitkälle viikonlopulle ja New Orleans oli yksi mitä mietittiin. Olisi varmasti mielenkiintoinen reissu. No, nyt ensin startataan kohti Utahia.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   11.12.2022 at 11:52

   Kiitos Paula! Mielessä kävi mainita oppaalle, että by the way me asutaan tuolla, mutta ei sitten viitsitty. 🙂

 • Reply
  Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra
  20.11.2022 at 17:19

  Ei kai pieni vesisade menoa haittaa 😀. Ainakin tuli vilpoisempa.
  Hotelli on aivan huikea! Sellaista vanhan koulun luksusta, mitä New Orleansissa kuuluukin olla.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   11.12.2022 at 11:53

   Kiitos Nadine! Pieni vesisade ei olisi haitannut, mutta vettä tuli kaatamalla ja kertakäyttösadetakista huolimatta olimme läpimärkiä. 🙂 Hotelli oli ihana!

 • Reply
  Tiina Johanna / Kookospalmun Alla
  20.11.2022 at 18:31

  New Orleans on ollut jo pitkään omalla bucket listalla ja ehdottomasti paikka on koettava kun sinne joskus reissu eteen tuleepi. 🙂 Bourbon street ja mardi gras kiinnostavat todella, mutta kiva että löytyy myös muuta vastapainoa juhlimiselle. 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   11.12.2022 at 11:56

   Kiitos Tiina! Mardi Grasin aikaan New Orleansissa on varmasti huikea meno. Satuimme San Franciscoon samaan aikaan MG:n kanssa, mutta katsoimme tapahtumaa televisiosta vaikka kulkue olisi mennyt hotellimme läheltä. Olimme seuraavana aamuna aikaisin lähdössä lentokentälle, joten ei jaksattu mennä katsomaan menoa livenä. Ehkä joskus, vaikutti huikealta!

 • Reply
  Pirjo Toivanen
  20.11.2022 at 20:29

  Tosi kiva paikka, tuo New Orleans. Kyllä siellä päivän saa mukavasti kulumaan. Missisipin risteilyllä näkee vähän toisenlaista Amerikkaa, maaseutua, kartanoita, peltoja ja Afrikasta aikoinaan alueelle tuotujen orjien jälkeläisten kaupunkeja, joista osassa elämä näyttää varsin köyhältä. USA on todella vastakohtien maa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   11.12.2022 at 11:58

   Kiitos Pirjo! USA on iso maa ja sieltä löytyy kaikenlaista laidasta laitaan. Hyvin sanottu, että on vastakohtien maa.

Leave a Reply