Yleinen

10 x lempikaupunkini

22.4.2019

Mikä tekee jostain kaupungista suosituimman kuin jostain toisesta? Onko kriteerinä nähtävyydet, tunnelma, ruoka vai helppo liikkuminen? Voiko myös seura tai sää vaikuttaa siihen miksi jostain kaupungista jää paremmat fiilikset kuin muista? Näitä kysymyksiä pohdin, kun tein listausta omista lempikaupungeistani.

1. Pariisi

Vaikka esittelen omat lempparini satunnaisessa järjestyksessä, en voinut olla laittamatta Pariisia ensimmäiseksi. Se on ollut suosikkini aina siitä asti, kun kävin siellä ensimmäisen kerran teinityttönä. Sen jälkeen olen vieraillut kaupungissa kahdesti, mutta siitä huolimatta en saa Pariisista tarpeekseni. Mikä Pariisissa sitten viehättää? Kaunis arkkitehtuuri, Eiffel-torni, vehreät puistot, Seine ja lukuisat viehättävät kahvilat vain muutaman nimetäkseni.

eiffel_pariisi

pariisi

Pariisi on täynnä tunnettuja nähtävyyksiä. Kaikki tietävät Eiffel-tornin, Riemukaaren ja Louvren. Notre Damen tulipalo nosti viime viikolla Pariisin maailmankartalle ja koko järkyttävä tapahtuma oli niin uskomaton, että väitin aluksi miehelle, ettei Notre Dame voi palaa. Näköjään kaikki voi. Haluan mainita Pariisista myös Père-Lachaisen hautausmaan. Sen kauniit muistokivet ja monumentit vievät ajatukset hetkeksi pois suurkaupungin vilinästä.

Lue lisää: Vinkkejä Pariisiin

2. Singapore

Singapore on monipuolinen matkakohde, joka sopii koko perheelle. Lisäksi se on turvallinen ja siisti kaupunki, joka sopii loistavasti myös yksinmatkustaville. Singaporessa on helpointa liikkua julkisilla. Metroverkosto on kattava ja sillä pääsee liikkumaan lähelle suosituimpia nähtävyyksiä. Me myös kävelimme paljon, mutta ihan joka paikkaan ei pääse kävellen.

gardens_by_the_bay

singapore_flyer

Vaikka Singapore on Aasian kohteista sieltä kalleimmasta päästä, taksilla liikkuminen on edullista. Majoituksen voi myös valita useamman tähden hotellista joutumatta konkurssiin. Me lähdimme Singaporeen hetken mielijohteesta, mutta onneksi lähdimme, koska se oli mahtava kohde. Sinne voisin palata takaisin milloin vaan.

Lue lisää: Minkälainen matkakohde on Singapore?

3. Pietari

Itäisen naapurimaamme Pietari yllätti minut iloisesti pari vuotta sitten. En odottanut viikonloppureissultamme paljoakaan, mutta matkan jälkeen olin aivan myyty. Pietari oli suorastaan hurmaava. Sen katuja kävellessä unohdin olevani Venäjällä. Maisemat olivat samanlaiset kuin jossakin keski-eurooppalaisessa kaupungissa.

verikirkko_pietari

eremitaasi

Suurimman vaikutuksen tekivät nähtävyydet. Kävimme viikonlopun aikana Eremitaasissa, Verikirkossa ja Iisakinkirkossa. Kuljin niissä jokaisessa silmät pyöreinä ihastuksesta ja niska kenossa, ettei yksikään kattomaalaus menisi ohitse. Pietari on vilahdellut senkin jälkeen matkasuunnitelmissa, mutta jarruttavana tekijänä on viisumi.  Meidän matkamme ajoittui talveen, mutta haluaisin nähdä Pietarin myös kesällä. Silloin ykköskohde kaupungissa olisi kesäpalatsi.

Lue lisää: Pietari, toivottavasti kohtaamme vielä

4. Madrid

Madrid on yksi vähiten tunnetuimmista Euroopan suurkaupungeista. Ensimmäistä kertaa Espanjaan suuntaavat valitsevat matkakohteeksi mieluiten Barcelonan, joka kärsii tällä hetkellä yliturismista. Madrid on hyvä vaihtoehto Barcelonalle ja minun mielestäni jopa parempi.

Madridin pääkatu Gran Via

Madrid hurmasi espanjalaisuudellaan, kauniilla arkkitehtuurilla, viehättävillä puistoilla ja söpöillä pikku kujilla. Aurinkoinen syyssää korosti kaupungin parhaita puolia. Madrid on tosiaan Espanjan sydän. Kaupunki on parhaimmillaan keväällä tai syksyllä. Kesähelteellä siellä on tukalan kuuma ja talvella kylmä. Viikonlopun aikana ehtii nähdä paljon, mutta näkemistä jäi vielä tulevillekin Madridin matkoille. Ensi kerralla haluaisin tutustua eri kaupunginosiin ja käydä Kristallipalatsissa. Auringonlaskua tuijottelisi mielellään jollain kattoterassilla, joita kaupungista löytyy useita.

Lue lisää: Vinkkejä Madridiin

5. Lissabon

Pysytään Etelä-Euroopassa ja siirrytään Lissaboniin.  Se on yhtäaikaa boheemi ja rosoinen kuin myös trendikäs rantakaupunki. Jyrkkiä mäkiä ylös ja alas kolistelevat raitiovaunut ovat yksi kaupungin nähtävyyksistä. Legendaarisella raitiovaunulla numero 28 pääsee läpi keskustan ja voi ihastella kaupungin parhaita paloja.

lissabon_ratikka

lissabon_alfama

Parasta Lissabonissa on kierrellä eri kaupunginosia ja nauttia niiden tunnelmasta. Fadon kaihoisat soinnut kiirivät iltaisin ravintoloiden avonaisista ovista. Lissaboniin jäi kaipuu, joka helpottuu vain menemällä sinne uudestaan.

Lue lisää: Synttäriviikonloppu Lissabonissa

6. Istanbul

Kun matkustin Istanbuliin ensimmäisen kerran, ennakko-odotukset eivät olleet korkealla. Odotin näkeväni rähjäisen ja likaisen kaupungin, jossa kaikki yrittävät huijata tai pakkomyydä jotain. Totuus olikin toisenlainen. Istanbulin kevät näytti meille vehreän kaupungin, jossa kukat kukkivat ja historialliset palatsit ja moskeijat kiilsivät kilpaa auringon säteiden kanssa.

istanbul_lauttamatka_aasian_puolelleSittemmin olen käynyt kaupungissa pari kertaa myöhään syksyllä. Silloin oli jo kylmää ja mielikuva kaupungista olisi helposti voinut kääntyä toisenlaiseksi, mutta ei. Istanbulin taika piti pintansa. Istanbul on kaupunki, jossa itä ja länsi kohtaavat. Kannattaa vierailla myös Aasian puolella, jonne pääsee kätevästi lautalla.  Omia suosikkeja kaupungissa ovat Sininen moskeija, Topkapin palatsi ja risteily Bosporinsalmella.

Lue lisää: Vinkkejä Istanbuliin

7. Odessa

Merenrantakaupunki Odessa hurmasi mutkattomuudellaan, kaunilla arkkitehtuurilla sekä ystävällisillä ihmisillä. Vaikka meillä ei yhteistä kieltä ollutkaan, ei se haitannut. Jotenkin tulimme aina ymmärretyksi. Odessa on edullinen matkakohde. Hyvään hotelliin pääsee majoittumaan kohtuuhinnalla ja ravintoloissa saa huoletta syödä ja juoda ilman että matkabudjettiin tulisi isoa lovea.

odessa_passage

flat_house_odessa

Flat house

Odessassa on paljon nähtävää, vaikka aluksi luulin nähtävyyksien rajoittuvan vain Potemkinin portaisiin ja oopperataloon. Opastetulla kaupunkikierroksella selvisi, että nähtävyyksiä löytyy pelkästään Odessan kaupunkialueelta yli 40. Kaupungin ulkopuolella niitä on lisää. Helteisenä päivänä laivaristeily Odessan edustalla on hyvä idea. Lippu maksaa vain muutaman euron ja sillä pääsee näkemään maisemia mereltä käsin tunnin ajaksi.

Lue lisää: Odessa – Ukrainan viehättävin kaupunki

8. Gent

Viehättävä Gent sulatti sydämet sinä talvisena päivänä, kun ystäväporukalla teimme sinne päiväretken Brysselistä. Gentin vanhat rakennukset olivat suloisia kuin karkit. Kävelimme kapeita kujia ja pysähtelimme vastaantuleviin suklaapuoteihin maistiaisille.

gent

gent_old_centre

Kanavan seutu oli kaunista ja huokailin ajatellessani miten ihanaa siellä olisi kesällä lipua veneen kyydissä. Viehätyin Gentin rauhallisesta tunnelmasta. Siellä ei ollut läheskään niin paljon turisteja kuin Bryggessä. Jos joskus palaan Gentiin, haluan mennä sinne kesällä. Ehkä silloin pääsen haaveilemalleni kanava-ajelulle.

Lue lisää: Päiväretki Gentiin

9. Vancouver

Kanadan länsirannikolla sijaitseva Vancouver oli Kanadan matkamme viimeinen etappi. Sää ei meitä suosinut, vaan se oli suurimmaksi osaksi pilvinen ja rankkasadettakin saimme niskaan.  Huono sää ei kuitenkaan vaikuttanut fiiliksiini, vaan tykästyin Vancouveriin kovasti.

capilano_suspension_bridge

Stanley Parkin toteemipaalut, Coal Harbour ja Capilano Bridge Parkin heiluva riippusilta jäivät parhaiten mieleen unohtamatta Fly over Canada kokemusta. Gastownin alue on kiva ja siellä on paljon ravintoloita. Toki kaupungista löytyy myös ne kulmat, jonne ei kannata mennä. Me tietysti vahingossa eksyimme sinne, mutta hiivimme äkkiä pois turvallisemmille nurkille. Vancouver on kompakti kaupunki, jonka ottaa lyhyessä ajassa haltuun. Samaan matkaan on helppo yhdistellä vaikkapa lähellä sijaitsevia luontokohteita.

Lue lisää: Toteemipaaluja riippusiltoja Vancouverissa

10. San Francisco

Viime kesän Kalifornian matkalla näimme toinen toistaan upeampi paikkoja. San Franciscossa vietimme kuitenkin eniten aikaa ja se jätti tunteen, että sinne olisi kiva palata uudestaan. Pysähdyimme siellä sekä matkan alussa että lopussa. Ensimmäisinä päivinä palelimme Golden Gatella ja haaveilin untuvatoppiksesta. En ollut osannut varautua mereltä kylmästi puhaltavaan tuuleen.  Kun reissun päätteeksi kolusimme vielä Chinatownia, kohosi lämpötila niihin lukemiin, joissa oli enemmän käyttöä t-paidalle kuin talvitakille.

golden_gate

chinatown_san_franciscoSan Francisco tunnetaan vaikuttavista nähtävyyksistä ja rennosta tunnelmasta. Miinuspuolia on korkea hintataso niin majoituksen kuin ravintoloiden suhteen. San Franciscon läheltä löytyy myös nähtävää niin viinitiloista luonnonpuistoihin. Kaupungin keskustassa pärjää hyvin ilman autoa, mutta jos mielit kaupungin ulkopuolelle, silloin se kannattaa vuokrata.

Lue lisää: San Francisco kahdessa päivässä

Kun alussa mietin mitkä kriteerit vaikuttavat, että jostain paikasta tulee lempikaupunki, niin siihen vaikuttavat aika monet asiat. Joskus pelkkä hyvä fiilis riittää. Kaupunkiin voi liittyä myös kivoja muistoja, jotka pitävät sen pinnalla. Nähtävyydet, palvelukulttuuri ja hintataso voivat myös nostaa tai laskea suosiota. Ylipäänsä pidän kaupungeista, joissa on paljon näkemistä ja tekemistä. Jos vielä jää tunne, ettei ehtinyt nähdä puoliakaan, niin mikäs sen parempi tekosyy matkustaa takaisin.

Listallani on kaupunkeja, joiden uskon pysyvän siellä aina. Mukana on myös niitä, jotka joutuvat tekemään tilaa ajan kuluessa uusille suosikeille. Listaa voisi tarkistella vuoden tai kahden kuluttua uudestaan ja olisi hauska nähdä mitkä kaupungit ovat pitäneet pintansa ja mitkä uutukaiset ovat nousseet tilalle.

Mitkä ovat sinun lempikaupunkisi?

 • Reply
  Jossus Travelpics
  22.4.2019 at 17:39

  Minua kiinnostaa historia, joten Rooma ja Ateena olivat minulle täydelliset kohteet. Ja Buenos Aires oli rakkaus ensisilmäyksellä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   11.5.2019 at 12:29

   Kiitos kommentista Jossus! Ateena ja Buenos Aires kiinnostaisi minuakin. Molempia on tullut harkittua matkakohteeksi mutta toistaiseksi ovat vielä käymättä.

 • Reply
  Piyya
  22.4.2019 at 17:58

  Neljässä näistä kaupungeista olen itsekin käynyt ja ne saattaisi kyllä päästä omallekin listalle : Pariisi, Singapore, Lissabon ja Ateena.
  Näitä listauksia on kiva lukea ja niistä löytyy yleensä aina joku yllätys itselle. Gent ja Odessa toimi tässä yllätyksenä minulle, kivointa sellaisina tietysti.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   11.5.2019 at 12:32

   Kiitos kommentista Piyya! Ateenassa en ole käynyt mutta se kiinnostelisi. Gent ja Odessa eivät ole niin tuttuja kohteita monille. Molemmat olivat tosi viehättäviä ja omalla tavallaan mielenkiintoisia.

 • Reply
  Susanna
  22.4.2019 at 21:46

  Kiva kooste, tykkään näistä koosteista koska niistä voi saada hyviä ideoita. Pariisi on minulta vielä käymättä mutta Ranskasta löytyy monta minunkin suosikkiani. Viime kesänä menin junalla Barcelonasta Ranskaan. Italian saaret on myös suosikkejani, tykkään trooppisista maisemista ja perinteisestä Välimeren saarikulttuurista. Espanjassa pidin Barcelonan ranta+vene alueesta, mutta toisaalta taas rähjäalueet ei ihastuttaneet. Valencian vihreästä puistoalueesta tykkäsin

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   11.5.2019 at 12:36

   Kiitos Susanna, kiva kuulla että tykkäsit 🙂 Valencia kiinnostaisi kovasti ja jossain vaiheessa jo tutkin miten sinne pääsee kun Suomesta ei ole suoria lentoja. Se voisi olla seuraava Espanjan kohde.

 • Reply
  Noora | Kerran poistuin kotoa
  23.4.2019 at 20:25

  Mä olen joskus kirjoittanut postauksen lempikaupungeistani, mutta siitä on sen verran kauan aikaa (muistaakseni :D), että tilanne saattaisi kaivata päivittämistä.

  Pariisi on suuntana ensi kuussa, toista kertaa. Ensivisiitillä se päätyi lähinnä inhokkien joukkoon. Saa nähdä, jos tilanne kääntyy nyt toiseen suuntaan. Tuo Père-Lachaisen hautausmaa kuuluu suunnitelmiin ja odotan sitä innolla.

  8/10 olen näistä käynyt, Vancouver ja Odessa puuttuvat. Pariisia lukuunottamatta olen pitänyt kaikista kaupungeista, ja varmasti samoja kohteita nousisi myös omalle suosikkilistalle. Pitäneekin se jossain vaiheessa päivittää, jos ja kun sen väsäämisestä on jo aikaa. Mun top 3 on New York, Rooma ja Tukholma, en osaa niistä valita yhtä ylitse muiden 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   11.5.2019 at 12:41

   Kiitos Noora! Joo, näitä koosteita on tainneet monet kirjoitella. Jään odottamaan jännityksellä muuttuuko fiilikset Pariisista 🙂

 • Reply
  Jenna / Citylights & Sunsets
  28.4.2019 at 18:15

  Voisin lähteä mihin tahansa noista paikoista vaikka tältä istumalta! Etenkin San Fransico, Pariisi ja Vancouver olisi mahtavaa päästä kokemaan. 🙂

 • Reply
  Jenna / Huge passion for life
  29.4.2019 at 08:23

  Kiva listaus ja kivoja kohteita. Pariisi on itselle no go. En vaan syttynyt. Sen sijaan Vancouver on haaveissa ja sinne voisin lähteä vaikka heti. Tuosta sun listan kohteista Odessa kiinnostelisi. En oo koskaan miettinyt, mikä mun TOP-kaupunkilista olisi. Pitäisikin miettiä sitä. Pietariin menen ensi kuussa. Sitä jo odotan kovasti.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.5.2019 at 20:01

   Kiitos Jenna! Pariisi ei sytytä kaikkia. Minä taas rakastuin siihen jo teinityttönä ja se on kestänyt kaikki nämä vuodet 🙂 Pietari on kiva kaupunki ja näin kevään korvalla se on varmasti vielä mukavampi kuin meillä taannoin kun kävimme siellä talvella. Kesällä minäkin sen haluaisin nähdä.

 • Reply
  Martina
  29.4.2019 at 12:01

  Mielenkiintoinen listaus, joka piti sisällään paljon erilaisia kaupunkeja. Löysin listalta yhden oman suosikkini: Lissabonin. Myös Madrid on kiva, mutta suurin osa suosikkikaupungeistani löytyy kuitenkin Italiasta: Rooma, Venetsia, Firenze.. Hauskaa on myös se, että listaltasi löytyi ”inhokkini” (jos niin rumasti voi kaupungista sanoa), sillä Pietari ei sykähdyttänyt sitten yhtään.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.5.2019 at 20:05

   Kiitos Martina! Hauska kuulla mitkä kaupungit listalta ovat lukijoiden mieleen ja mitkä eivät 🙂 Lissabon jäi hyvin mieleen ja sinne olisi kiva palata. Roomaa pyörittelin pitkään mielessäni, koska se on kerta toisensa jälkeen nostanut pisteitä kohti lemppareiden joukkoa, mutta vielä se jäi ulkopuolelle.

 • Reply
  Katja / Lähtöselvitetty
  29.4.2019 at 15:15

  Monta kaupunkia sun listalta on vielä näkemättä, mutta Madridista olen täysin samaa mieltä: monien kannattaisi suunnata sinne Barcelonan sijaan. Minä muistan Madridista erityisesti pienien aukoiden baarit, joissa kannettiin tapaksia pöytään isoilla lautasilla. Ihana kaupunki! Pariisissa suosittelen muuten Père Lachaisen lisäksi Montmarten hautausmaata: jonkin verran pienempi, mutta kuhisee tuttuja nimiä. Pietari on myös kaunis kaupunki, ja kesäpalatsia suosittelen ehdottomasti. Itse olen viime vuodet vältellyt matkustamista Venäjälle ylipäätään, mutta enköhän taas jonain päivänä palaa sinnekin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.5.2019 at 20:07

   Kiitos Katja kommentista sekä Pariisin hautausmaa vinkistä! Täytyy laittaa korvan taakse seuraavaa vierailua varten. Pietari on toistunut puheissa useasti siellä käyntimme jälkeen, mutta emme vaan ole saaneet aikaiseksi lähteä sinne uudestaan. Jos sinne ei tarvittaisi viisumia, niin olisimme varmasti jo käyneet. Kesäpalatsi kiinnostaa kovasti ja sen vuoksi haluaisin mennä sinne kesäaikaan.

 • Reply
  Stacy Siivonen
  29.4.2019 at 19:02

  Pietari kuuluu tuossa listassa myös lempikaupunkeihini. En ole koskaan ajatellut listata niitä noin monta, mutta lisäisin Palm Springsin, Iquitoksen ja Cuzcon. Sitten tietysti Kööpenhamina on listalla. Intian Tiruvannamalai oli myös kiehtova. Venetsia, Vilna, Sortavala. San Diego ansaitsisi tulla listalle myös.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.5.2019 at 20:10

   Kiitos Stacy! Sinulla onkin eksoottisempi lista kuin minulla 🙂 Cuzco ja Vilna ovat noista tuttuja, mutta eivät tehneet niin suurta vaikutusta, että olisivat päässeet kympin sakkiin. Vilnalla on kyllä hyvät mahdollisuudet, se oli oikeasti kiva kaupunki.

 • Reply
  Martta / Martan matkassa
  29.4.2019 at 20:35

  Joukossa oli paljon minunkin suosikkeja Madrid <3 entinen kotikaupunki, Lissabon ja Pariisi, todella surullinen tuo Notre Damin palo. Kaupunkeja missä haluaisin käydä San Fransisco, Vancouver ja Pietari. Lisään omia suosikkeja Lontoo, Rooma ja New York näissä olisi kiva päästä käymään uudemman kerran!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.5.2019 at 20:12

   Kiitos Martta! Miten minulta on mennyt ohi, että olet asunut myös Madridissa? Madre mia! New York on mun bucket-listalla. Olen siellä käynyt, mutta vain päivän verran eikä siinä paljon mitään ehtinyt. Viikko menisi siellä varmasti aika kepoisasti.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  3.5.2019 at 11:29

  Vain Odessa on näkemättä, mutta silti, jos näistä pitäisi valita, matkustaisin mieluummin uudelleen vaikka San Franciscoon ja Vancouveriin – vaikka samalla reissulla, ovathan samalla suunnalla!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.5.2019 at 20:10

   Kiitos Pirkko! San Franciscoon minäkin lähtisin uudestaan vaikka samalta istumalta. Reissuun olisi helppo yhdistää myös Vancouver. Minua kiinnostaisi myös Kanadan itäosassa olevat kaupungit.

 • Reply
  Anna | Muuttolintu
  4.5.2019 at 07:03

  Pariisi ja Istanbul löytyisivät varmaan myös omalta listaltani. Aika luvattoman monta näistä on kyllä näkemättä. Erityisesti hävettää, etten ole vieläkään käynyt Pietarissa, vaikka entisestä kotikaupungista Lappeenrannasta olisi päässyt tosi kätevästi. Omalla listalla olisi ehdottomasti ainakin Hongkong.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.5.2019 at 20:13

   Kiitos Anna! Hongkong kiinnostaisi kovasti. Olen kuullut siitä sekä hyvää että huonoa, mutta haluaisin nähdä sen omin silmin ja muodostaa mielipiteen vasta sitten 🙂

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  4.5.2019 at 19:57

  Monta kaupunkia näistä on käytynä mutta monta on vielä näkemättä. Tuo Singapore ja Istanbul etunenässä kiinnostaisi. Kiva että Pietari pääsi sinunkin listalle. Minä myös listasin sen. Olen nimittäin tainnut joskus koota samanlaisen listan. San Francisco luonnollisesti on omalla listallani myös kun täällä asutaan, ja Pariisi myös.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.5.2019 at 20:18

   Kiitos Paula! Pietari oli positiivinen yllätys. En osannut odottaa siltä mitään, mutta se osoittautui todella kivaksi.

 • Reply
  anmariencfc
  4.5.2019 at 20:20

  Singapore on kyllä myös itselle yksi lemppareita! Monessa näistä paikoista mitä sulla oli listassa en ole edes käynyt, joten nähtäväähän riittää.

 • Reply
  Tiina Johanna / Kookospalmun alla
  4.5.2019 at 20:30

  Ihana lista ja hyvia kaupunkeja listallesi onkin kivunnut! 🙂 Itse voin todella suositella Valenciaa, jos Espanjan kaupunkeja haluaa kierrella hienon arkkitehtuurin, paikallisen tunnelman ja rantalomankin merkeissa. Madridista olen samaa mielta kanssasi, se on ihana! Pariisi ja Lissabon ovat myos minun toivelistalla, toivottavasti paatyvat toiveista pian lempparilistan puolelle. Parhaillaan olen San Franciscossa ja kaupunki on todella upea. Tiedan jo nyt, etta palattava uudestaan on!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.5.2019 at 20:22

   Kiitos Tiina Johanna! Valencia kiinnostaisi kovasti. Harmi vaan, että ettei sinne ole suoria lentoja. Nauti San Franciscosta! 🙂

 • Reply
  Sini
  4.5.2019 at 21:40

  Tuosta sun listasta nappaisin omaani kyllä Madridin ja Gentin… Muita täytyykin pohtia.

 • Reply
  Periaatteen Nainen
  4.5.2019 at 22:53

  Ihania lomakuvia, ja allekirjoitan ehdottomasti jokaisen ylisanan Madridista; mitä parhain paikka!

 • Reply
  VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi
  5.5.2019 at 08:19

  Pariisissa ja Lissabonissa olisi kiva käydä! Mun omia suosikkikaupunkeja on Bangkok, Berliini, Praha sekä nyt uusimpana ihastuksena Lontoo, josta juuri eilen palasin kotiin.

 • Reply
  Noora / Seikkailumielellä
  5.5.2019 at 21:40

  Olipa iloinen yllätys löytää listaltasi Gent, koska satuin valikoimaan juuri tämän kaupungin alkukesän Belgian reissuni tukikohdaksi monien vaihtoehtojen joukosta 🙂 Pietarissa haluaisin käydä uudestaan, joskin ihastuksen sijaan siitä syystä, että kaupunki jätti todella huonon kuvan edellisellä vierailullani. Tahtoisin antaa sille uuden mahdollisuuden, koska sitä on niin kovasti kehuttu. Omia lempikaupunkeja on yllättävän vaikea nimetä, koska yleensä taidan ihastua ensisijaisesti maahan, enkä kaupunkiin. Mutta ainakin Lontoo, Ljubljana, Zagreb ja Chicago ovat jättäneet sellaisen kivan fiiliksen, että voisin niihin palata milloin tahansa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.5.2019 at 20:28

   Kiitos Noora! Kiva kuulla, että siellä toinen Gent-fani. Se on tosi viehättävä kaupunki. Hienoa myös, että annat Pietarille uuden mahdollisuuden.

Leave a Reply