Yleinen

Minkälainen oli matkavuosi 2022?

29.1.2023
dallas

Vuosi on pitkä aika. Ainakin jos pitäisi kaivella muistin syövereistä mitä kaikkea tuli tehtyä ja missä käytyä. Onneksi huonomuistisen apuna on tämä blogi, kalenterit ja matkapäiväkirja. Kun aiemmat vuodet ovat menneet kotimaata kiertäessä pandemian sulkiessa maailman, vuosi 2022 alkoi muistuttamaan aikaa ennen koronaa. Viime vuoteen mahtui peräti kuusi ulkomaan matkaa. Suomessakin tuli reissattua ja pääsin tutustumaan kiinnostaviin kotimaan kohteisiin. Pidemmittä puheitta, mennään katsomaan missä päin tuli viime vuonna pyörittyä.

Tammikuu alkoi Kap Verdeltä

IMG_7015

Tammikuun ensimmäisenä päivänä silmät avautuivat aurinkoiseen päivään Kap Verdellä. Matkaan lähdimme joulupyhien jälkeen. Kap Verden viranomaiset muuttivat matkustusvaatimuksia juuri muutama viikko ennen lähtöä ja ilman negatiivista koronatestiä ei ollut asiaa maahan. Testi oli onneksi negatiivinen ja vasta tuloksen tultua uskalsin hakea matkalaukun varastosta ja aloittaa pakkaamisen. Joulumatkalta toivoimme aurinkoa, lämpöä ja rentoa oleilua. Tämä toive toteutui, mutta kävimme myös parilla retkellä. Tutustuimme hotellilla kahteen suomalaiseen pariskuntaan, joiden kanssa vietimme aikaa altaalla, kävimme illalla syömässä ja drinksuilla. Meillä oli todella hauskaa yhdessä ja onneksi yhteydenpito on jatkunut myös matkan jälkeen.

Lue lisää: Aurinkoinen Kap Verde valloitti sydämen

Maaliskuussa laamavaelluksella

hutkontila-laamat-ulkona

Aurinkoisena sunnuntaipäivänä vierailimme tyttäreni kanssa Pukkilassa, jonne on Lahdesta matkaa noin 40 kilometriä. Tutustuimme Hutkon laama- ja eläintilan eläimiin ”Ruoki & Rapsuta & Laamaile” -konseptin mukaisesti. Pääsimme ruokkimaan eläimiä, rapsuttelimme niitä korvan takaa ja silittelimme sileitä turkkeja. Erikoisinta oli pitää kukkoa sylissä. Pate-kukko oli tottunut silittelyyn eikä ollut moksiskaan hetkestä sylissäni. Iltapäivän kruunasi laamavaellus. Giselle ja Tierra kulkivat arvokkaan näköisinä vierellämme, kun teimme niiden kanssa pienen kävelylenkin.

Lue lisää: Eläinterapiaa ja laamavaellusta Hutkon tilalla

Huhtikuussa mää-matka Irlantiin

dublin-howth-cliff-walk

Huhtikuun alussa vietin viisi päivää Dublinissa. Tai pelkästään en pyörinyt Dublinissa, vaan tein päiväretkiä muuallekin Irlantiin. Sää näytti kaikki puolensa irlantilaiseen tapaan; tunnin aikana se vaihteli auringon paisteesta vesisateeseen ja tyynestä kovaan tuuleen. Ensimmäinen retki suuntautui Irlannin länsirannikolle Cliffs of Moheriin. Sen jylhät maisemat olivat upeat ja vaikka sadesää yritti pilata tunnelman, ei se siinä onnistunut.

Jos kokopäiväretkelle ei halua lähteä, Dublinista on kätevä tehdä lyhyempiä päiväretkiä junalla lähikyliin. Kävin tutustumassa Howthin kalastajakylään ja patikoin rantaa myötäilevän Howth Cliff Walk -reitin. Siellä oli niin kaunista, että sieluun sattui.

Toisen pidemmän retken tein Pohjois-Irlantiin, jossa Giant´s Causewayn tulivuoren purkauksesta syntynyt rantakaistale hämmästytti. Kivipilarit olivat uskomattoman hienoja eikä voinut olla ihmettelemättä miten nekin ovat sinne syntyneet ja vuosien saatossa muovautuneet. Piipahdimme myös Belfastissa, joka vaikutti yllättävän kivalta paikalta. Minulla oli ollut ennakkokäsitys, että se olisi likainen teollisuuskaupunki, mutta keskustan vihreys teki vaikutuksen ja melkein harmitti, kun piti lähteä pois.

Irlannin reissu oli kiva ja viidessä päivässä ehti hyvin tutustua Dublinin lisäksi myös maan muihin kaupunkeihin ja nähtävyyksiin.

Lue lisää: 10 vinkkiä Dubliniin

Kesäkuussa ihastuin Someroon

somero-norsukahvila-poyta

Kesäkuun alussa pääsin pressimatkalle Someroon ja tutustuin eloisan pikkukaupungin monipuoliseen kulttuuri-, taide- ja luontotarjontaan. Parhaiten reissusta jäi mieleen kauniit luontopolut, ajelu vaaleanpunaisella Cadillacilla, Frezza-kahvit Kaari Utrion kanssa Somerniemen kesätorilla, Sisumetsän seikkailurata ja Härkälän kartanon upeat taidekokoelmat.

Lue lisää: Anna Someron yllättää

Heinäkuun kattauksessa Tukholmaa ja Urajärven kartano

Kesäloma alkoi heinäkuun puolessa välissä ja sitä juhlittiin Sunrise Avenuen keikalla. Ensimmäisellä lomaviikolla teimme Tukholman risteilyn siskoni ja tyttöjen kanssa. Shoppailun lisäksi tutustuimme Avicii Experience -museoon. Interaktiivinen museo oli kiehtova ja tykkäsimme siitä todella paljon. Aviciin kohtalo ja musiikkiala pyörivät vielä illan keskusteluissakin.

urajarven-kartanomuseo-sisaanmeno

Kesälomaan kuului mökkeilyä, kesäteatteria ja aamu-uinteja. Eräänä lauantaina ajelin Urajärvelle ja vietin iltapäivän sen viehättävässä kartanomuseossa. Opastettu kierros vei 1700-luvun tunnelmiin ja kartanon omistajien mielenkiintoiseen elämään. Kierroksen jälkeen kuljeskelin kartanon puutarhassa ja kruunasin reissun jätskillä.

Heinä-elokuussa kutsui Dallas ja USA roadtrip

new-orleans-bourbon-street

Kesäloma huipentui 10 päivän Yhdysvaltojen reissuun. Lensimme Dallasiin ja sieltä otimme auton alle ja ajelimme neljän eri osavaltion alueella: Teksasissa, Louisianassa, Mississippissa ja Arkansisissa. Tutuksi tulivat Dallasin lisäksi Houston, New Orleans ja muutama pienempi paikkakunta. Reissun parasta antia antoi New Orleans. Sen rempseä ilmapiiri ihastutti ja toivon pääseväni sinne vielä joskus uudestaan.

Kirjoitin reissusta useita postauksia ja viimeiset jutut valmistuivat vasta myöhään syksyllä. Kirjoitustahtia hidasti työn ohessa tehdyt kirjallisuuden perusopinnot.

Reissuyhteenveto ja linkitykset kohdepostauksiin löytyvät täältä.

Syyskuu toi omenan tuoksua Ahvenanmaalta ja tutustutti Itärannikon helmiin

ahvenanmaa-bolstaholm

Syyskuun puolessa välissä vierailin Ahvenanmaalla Tallink Siljan ja Visit Ålandin vieraana. Saarella vietettiin sadonkorjuujuhlia ja kiertelimme omenatiloilla aistimassa tunnelmaa. Minulle nämä olivat ensimmäiset sadonkorjuujuhlat, mutta toivottavasti eivät viimeiset. Vaikutuksen teki tilojen panostaminen tapahtumaan ja herkkuja notkuvat myyntikojut. Baltic Queen -laivalla meitä hemmoteltiin hyvällä ruoalla ja juomalla. Reissu oli ihana piristysruiske syksyn harmauteen.

Lue lisää: Omenantuoksuiset sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaalla

santalahti-luontopolku

Syyskuun lopussa oli toisen pressimatkan vuoro. Se vei tutustumaan Itärannikon helmiin. Matka osui siinä mielessä loistavaan saumaan, koska olin juuri miettinyt päiväreissua Strömforsin ruukkialueelle. Nyt pääsin ihastelemaan sitä kauniissa, mutta kirpakassa syyssäässä. Strömfors ansaitsisi uuden reissun kesäaikaan, jolloin ei tarvitsisi kietoa nuttua tiukemmin ympärille kylmän tuulen mennessä luihin ja ytimeen.

Ruukkialueeseen tutustumisen jälkeen hyppäsimme kanootteihin ja teimme reilun tunnin mittaisen melontaretken. Päivän aikana tutuiksi tulivat myös Valkmusan kansallispuisto ja Santalahden luontopolut. Suomi on täynnä mitä mielenkiintoisempia kohteita, sen sain taas päivän aikana todeta.

Lue lisää: Suomen itärannikon helmet

Lokakuu vei Bolognan herkkupatojen ääreen

Lokakuun lopussa vietimme pitkän viikonlopun Bolognassa. Italia on täynnä viehättäviä kaupunkeja ja Bolognassa meitä kiehtoi hyvä ruoka. Turhaan ei kaupunkia nimitetä Italian gastronomian keskukseksi, koska kaikki ateriat olivat todella maukkaita.

Pelkästään emme Bolgonassa pyörineet, vaan vuokrasimme yhdeksi päiväksi auton ja ajelimme San Marinon pikkuruiseen valtioon ja piipahdimme Riminin autiolla hiekkarannalla.

Joulukuu vei Bangkokin sykkeeseen

Vuoden viimeinen reissu tehtiin Thaimaahaan. Tällä kertaa ei menty hiekkarannoille, vaan vietimme viikon Bangkokissa. Olen käynyt siellä joskus vuosia sitten päiväretkellä, kun lomailimme Rayongissa, mutta muuten kaupunki ei ollut tuttu. Kiertelimme nähtävyyksiä, ajelimme jokilaivoilla ja nautimme elämästä hotellin uima-altaalla. Oli myös hauska viettää uudenvuoden aatto tässä eläväisessä kaupungissa. Bangkokin reissusta en ole vielä ehtinyt kirjoittaa juttuja, mutta niitä on tulossa piakoin.

Minkälainen matkavuosi sinulla oli?

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  29.1.2023 at 15:19

  Olisikin hyvä, jos ehtisi kaikki vuoden reissut kirjoittamaan, mutta kun reissaa paljon, niin ei mitenkään ehdi. Varsin monipuolinen matkavuosi sinulla, sisälsi sekä kivoja kotimaan matkakohteita että niin ikään kivoja ulkomaisia matkakohteita. Erityisesti itseäni kiinnostaisi nähdä Irlanti. Meidän koooste matkavuodestamme löytyy täältä: https://www.matkallamissamilloinkin.com/matkailuvuotemme-2022/

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.2.2023 at 19:11

   Kiitos Mikko! Minulla oli syksyllä poikkeuksellisesti tilanne, että laahasin jäljessä matkajuttujen kanssa ja uutta reissua pukkasi tulemaan. Kesän USA reissulta syntyi useita juttuja ja sen vuoksi muut jäivät jalkoihin. Mutta ehtiihän sitä. Irlanti oli todella kiva, te varmasti tykkäsitte siitä. 🙂

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  29.1.2023 at 15:59

  Kiva ja mielenkiintoinen kooste! Ja mukavasti on mahtunut reissuja sekä kotimaassa että ulkomailla. Mulle jäänyt tietenkin parhaiten mieleen Someron reissu (oli kiva nähdä, toivottavasti pian uudestaan!). Mitä mieltä olit muuten Kap Verdestä? Riittikö siellä tekemistä ja nähtävää? 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.2.2023 at 19:13

   Kiitos Eveliina! Kap Verdellä riitti viikoksi tekemistä, mutta jos olisi ollut pidempään, niin ideat olisi loppuneet kesken (ainakin minulla). Me lähdettiin sinne sillä ajatuksella, että otetaan rennosti eikä jakseta joka päivä juosta katsomassa nähtävyyksiä, niin sellaiseen sopi oikein hyvin.

 • Reply
  Mari/Kodinvaihtaja LASSILA
  29.1.2023 at 18:32

  Vitsit kuinka ihanan monipuolinen vuosi. No niin oli meilläkin, tässä se: https://www.rantapallo.fi/kodinvaihtaja/2022/12/25/2022-matkavuosi-10-ulkomaanmatkaa-ja-4-kansallispuistoa-suomessa/

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.2.2023 at 19:14

   Kiitos Mari! Yllättävän vilkas matkavuosi siitä tuli, vaikka ei olisi alkuvuodesta uskonut. Teilläkin on ollut huikeaa menoa. 🙂

 • Reply
  Ismo for Takeoff
  30.1.2023 at 05:21

  Ihan kelpo matkakattaus ja joistakin noista reissuista on tullut jo luettuakin. Italia on aina sydäntä lähellä ja Somero on lapsuudenmaisemien (Salon seudun) naapurissa. Me vietettiin itse asiassa yksi uusivuosi Rayongissa ja vietettiin Bangkokissa parin viikon matkan loppupäivät (käytiin myös Kamputseassa). Hypättiin myös jokilaivan kyytiin, mikä on kyllä aivan pakollinen kokemus siellä. Tuk-tukia kokeiltiin Bangkokissa koko Kaakkois-Aasiassa ekaa kertaa, ja viimeistä. Hypättiin kesken pois ja otettiin lennosta oikea taksi.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.2.2023 at 19:17

   Kiitos Ismo! Me ollaan myös lomailtu Rayongissa ja ainakin silloin se oli varsinainen rauhan tyyssija. Onneksi samaan hotelliin sattui pariskunta, jonka kanssa ystävystyttiin ja vietettiin paljon aikaa. Oli kiva saada seuraa, kun siellä oli muuten hiljaista (ainakin meidän makuun). Bangkokin tuk-tukit vetivät kyllä aikamoista kyytiä. Me ajeltiin niillä pari kertaa ja olivat käteviä lyhyemmillä etapeilla.

   • Reply
    Ismo for Takeoff
    6.2.2023 at 08:47

    Se on aina mukavaa, kun saa matkatuttavuuksia. Me oltiin Rayongissa poikkeuksellisesti pelkästään hotellin alueella, mutta siellä oli aika lailla sopivasti väkeä ja toimintaa, uusivuosi kun oli.
    Meitä ei tuk-tukissa hirvittänyt vauhti, vaan pikemminkin sen puute. Kuskeille oli luvattu viisi litraa ilmaista bensaa, jos he vievät asiakkaansa johonkin tiettyy kauppaan. Me haluttiin suoraan hotelliin ja tarjouduttiin maksamaan sen viiden litran verran ekstraa, mutta ei. Lopulta sitten kyllästyttiin ja vain hypättiin pois jonkun ison kadun varressa. Kuski vielä ilkkui, että ette te tästä kyytiä saa. Eka taksi tuli ja pysähtyi parin minuutin päässä.

    • Reply
     Merja / Merjan matkassa
     12.2.2023 at 13:09

     Auts, tuollaiset kyydit kauppaan tms. paikkaan mihin et halua, eivät ole kivoja. Meille ei sellaisia tullut vastaan. Taksin saa Bangkokissa aika helposti. Niitähän parveili joka paikassa.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  30.1.2023 at 18:03

  Todella mukavia kohteita ja monipuolisesti oli sinulla viime vuonna. Vaikka Irlannissa sää ei ollut parhaimmillaan, niin siellä se vähän niin kuin kuuluukin asiaan 🙂 Kap Verde oli erinomainen aloitus ja Bangkok loistava lopetus.

  Oma reissuvuoteni oli tällainen: https://kohteenamaailma.fi/matkailu/matkailuvuosi-2022-aavasaksasta-overtorneaan/

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.2.2023 at 19:19

   Kiitos Rami! Sinullakin oli mukava matkavuosi. 🙂 Irlannin sää meni niin laidasta laitaan, että alkoi melkein naurattaa ja toisaalta tuntui aika kotoisalle, koska Suomessakin se voi päivän aikana vaihdella paljon.

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  30.1.2023 at 18:33

  Onpa sulla oli mukavan monipuolinen ja reissuntäyteinen vuosi! Kap Verde kuulostaa ihanalta aloitukselta ja tuo laamavaellus myös, kuten myös Irlannin matka! 😀 Oliko muuten kesällä jenkeissä minkälainen lämpötila?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.2.2023 at 19:21

   Kiitos Elina! Teksasissa lämpötilat huitelivat parhaimmillaan 40 asteen tuntumassa. Hot Springissa oli vähän viileämpää, sellaista + 25-26 astetta. Lämmintä siis riitti! 🙂

 • Reply
  Sari /matkalla lähelle tai kauas
  31.1.2023 at 21:01

  Todellakin on hyvä, että on blogi, jokaa kertoo, mitä on tullut vuoden aikana tehtyä.
  Todella hienoja reissuja teillä on ollutkin!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.2.2023 at 19:23

   Kiitos Sari! Olen monta kertaa tarkistanut blogista asioita, jotka ovat mielestä unohtuneet. Viimeksi taisin varmistaa oliko meidän Singaporen hotellissa aamiaista vai ei, kun sitä kysyttiin somessa.

 • Reply
  Melissa Laitakari
  2.2.2023 at 09:33

  Teillä on ollut monen moista menoa. Kivoja kohteita. Meillä oli aika vähän matkailua tänä vuonna. Johtuen meidän joulukuisesta reissusta, joka söi aika paljon rahaa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.2.2023 at 19:25

   Kiitos Melissa! Yllätyin itsekin kun tein tätä koostetta, että olikos näitä reissuja oikeasti näin paljon. Missä päin lomailitte joulukuussa?

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  2.2.2023 at 09:41

  Reippaasti teilläkin on kaukomatkailukin käynnistynyt kolmen reissun myötä! Hienoa, että matkailu on taas enemmän in kuin out!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.2.2023 at 19:26

   Kiitos Pirkko! Kaukomatkoja mahtui vuoteen lopulta yllättävän monta. Alkuvuodesta oli tiedossa USA:n reissu, mutta loppuvuoteen en sellaisesta uskaltanut haaveilla. Ihanaa, kun pääsee taas reissaamaan pandemiavuosien jälkeen. 🙂

 • Reply
  Emilia/Merkintöjä maailmasta
  3.2.2023 at 11:24

  Mahtavan monipuolinen matkailuvuosi sulla!:) ihanan rentouttavalta kuulostaa Kap Verde ja onpa kiva, että sieltä jäi matkaan myös uusia tuttavuuksia. Myös tuo laamavaellus, Ahvenanmaa, Irlanti + Usa roadtrip olisivat varmasti olleet omaan mieleen. Laitan korvan taakse erityisesti laamat 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.2.2023 at 13:11

   Kiitos Emilia! Kiva kuulla, että matkakoosteesta löytyi sellaisia kohteita, joita voisi harkita omalle kohdalle. Laamat olivat tosi söppiksiä. <3

 • Reply
  Paula - Gone with the Gastons
  5.2.2023 at 05:29

  Olet ehtinyt kyllä ympäriinsä! En tiedä miksi tuo Kap Verde on minua jotenkin pidempään houkutellut vaikka en edes tiedä sieltä yhtään ainoaa varsinaista nähtävyyttä. Irlanti saattaa olla meillä tämän vuoden yllätysreissuna sillä mies vaihtoi juuri tiimiä ja kaikki muut työntekijät ovat Irlannissa. Aion todellakin hypätä matkaan jos hän sinne suuntaa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.2.2023 at 13:13

   Kiitos Paula! Hyppää ihmeessä miehen matkaan, jos kohteena on Irlanti. Sieltä löytyy kaikenlaista kivaa tekemistä ja varsinkin luotokohteet olivat hienoja. Kap Verdellä ei kovin monta nähtävyyttä ole, mutta mukava kohde jos haluaa lähinnä chillailla. 🙂

 • Reply
  Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra
  11.2.2023 at 00:22

  Mielettömän hieno matkavuosi 2022 sinulla oli.
  Matkatäytteistä vuotta 2023 sinulle!

Leave a Reply