Yleinen

Seitsemän viikon unelmaloma

23.2.2024

Seesteinen päivä kesämökillä. Lounaan jälkeen uppouduin selailemaan puhelimesta uutisia. Yhtäkkiä sormi pysähtyi, luin uutisen kahteen kertaan ja huusin miehelleni: ”Arvaa mitä!” Kerroin uutisen sisällön, hetken aikaa tuijotimme toisiamme ja tiesimme, että aika oli koittanut!

Unelmaloma maailmalla. Siitä olimme haaveilleet monta vuotta. Aina aika ajoin fiilistelimme miten mahtavaa olisi ottaa töistä vapaata ja vain lähteä talvea pakoon auringon alle. Mutta aina oli jotain mikä esti meitä lähtemästä. Velvollisuuksia ja kaikenlaisia muita syitä, joiden vuoksi meidän piti pysyä Suomessa, löytyi useita. Kun uutinen hallituksen kaavailemasta vuorotteluvapaan ja opintovapaan lopettamisesta tuli, tiesimme, että jos haluamme toteuttaa unelmamme, nyt on se hetki.

Kesäloman päätyttyä selvittelimme töissä mahdollisuuksia saada vapaita. Mies sai haluamansa vuorotteluvapaan ja minulle myönnettiin opintovapaa. Opiskella voisi missä päin maailmaa tahansa, joten avoimen yliopiston kurssit onnistuisi vaikka hiekkarannalla. Syksyn aikana järjestelimme asioita niin, että pääsimme 1.1.2024 lähtemään unelmamatkallemme.

Unelmamatkan reitti

Kun muut juhlivat uutta vuotta, me pakkasimme laukkuja ja hoidimme viimeisiä matkaan liittyviä asioita. Vuoden ensimmäisen päivän iltana matkustimme junalla lentokentälle ja hyppäsimme Finnairin suoralle Singaporen lennolle. Kaupunki oli meille tuttu muutaman vuoden takaiselta lomalta, joten vietimme siellä vain yhden yön. Päivällä kävimme Singaporen kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa käynti jäi viime reissulla välistä.

perth-maisema
Perthin pilvenpiirtäjiä

Illalla nousimme taas koneeseen, joka vei meidän tällä kertaa Perthiin, Australiaan. Tämä oli meidän toinen matkamme Australiaan. Edellisellä kerralla vietimme siellä syntymäpäiviäni juuri ennen koronaa alkuvuodesta 2020. Silloin tutustuimme Sydneyyn ja Cairnsiin sekä kävimme Isolla Valliriutalla. Nyt halusimme nähdä uusia paikkoja ja niihin tutustuminen alkoi mukavasti maan länsirannikolta, joka on monelle vähemmän tunnetumpaa Australiaa. Lännen lisäksi halusimme käydä myös itärannikolla ja sieltä matkakohteeksi valikoitui Brisbane. Mieheni entinen työkaveri perheineen asuu siellä ja he ystävällisesti lupautuivat majoittamaan meidät. Saimme lainata myös heidän autoaan parina päivänä ja ajelimme Gold Coastilla sekä Sunshine Coastilla.

milford-sound
Milford Sound, Uusi-Seelanti

Alusta lähtien oli selvää, että matkan pääkohde olisi Uusi-Seelanti. Se oli ollut haaveenani monta vuotta. Uusi-Seelanti on kuitenkin niin kaukana, että sinne matkustaminen vaatii aikaa eikä siihen viikon tai kahden vuosiloma oikein riitä. Lensimme Brisbanesta pohjoisaarelle Aucklandiin. Olimme kaupungissa sopivasti samaan aikaan kun maailmanympäripurjehdus Ocean Globe Racen kolmas etappi käynnistyi. Olisimme muuten viettäneet Aucklandissa vain yhden yön, koska kaupunki itsessään ei ole kovin kummoinen mutta purjehdustapahtuman vuoksi jäimme sinne toiseksi yöksi. Oli hauskaa käydä katsomassa upeita veneitä, tavata suomalaismiehistön jäseniä ja hurrata jokaiselle veneelle, joka lähti kohti uutta etappia. Parin Aucklandissa vietetyn päivän alkoi tie kutsui, otimme vuokra-auton alle ja ajelimme noin viikon verran ympäri pohjoissaarta.

Kun auto oli palautettu takaisin Aucklandiin, lensimme Christchurchiin eteläsaarelle. Sieltä olimme varaneet matkailuauton 10 päiväksi ja pääsimme viettämään monen monen vuoden tauon jälkeen camping elämää. Siihen asti sää oli suosinut meitä ja olimme hikoilleet hellelukemissa. Eteläsaarella lämpötila painui parina yönä melkein nollaan eikä päivälläkään kovin lämmintä ollut. Pitkähihaisille ja -lahkeisille tuli taas käyttöä. Mutta ne maisemat! Huh, ne olivat sellaista silmäkarkkia, ettei mitään rajaa.

auringonlasku-fidzi
Auringonlasku Fidzilla

Matkareitti Uuteen-Seelantiin asti oli ollut selkeä, mutta siitä eteenpäin emme olleet varmoja miten matka jatkuisi. Kun lähdimme matkalle tammikuun alussa meillä oli varattuna vain lennot Aucklandiin asti. Loput lennot ostimme matkan varrella sitä mukaa, kun reitti varmistui. Yksi toive oli päästä jollekin Tyynenmeren paratiisisaarista. Niillekään ei tulisi varta vasten lähdettyä, mutta nyt kun olimme ”nurkilla”, saaret olisivat helpommin saavutettavissa. Pyörittelimme eri vaihtoehtoja ja lopulta Fidzi nousi suosikiksi. Olin kuullut, että pääsaarelle ei kannata jäädä vaan parhaimmat rannat löytyvät pieniltä saarilta. Meillä olikin aluksi varattuna majoitus Malolo-saarelta, mutta lopulta päätimme perua sen ja majoittua pääsaarelle ja tehdä sieltä käsin saariretkiä.

ubud-riisiterassit
Riisiterasseja Ubudissa

Mutta mihin menisimme Fidziltä?

Mietimme erilaisia vaihtoehtoja, osa niistä oli aika villejäkin. Päätökseen vaikuttivat lopulta hyvät lentoyhteydet ja totta kai myös hinta. Päädyimme lopulta Baliin, joka ei missään vaiheessa ollut edes suunnittelupöydällä, mutta osoittautui kuitenkin oikein hyväksi vaihtoehdoksi. Fidziltä ei ole sinne suoria lentoja, joten palasimme takaisin Brisbaneen yhdeksi yöksi ja jatkoimme sieltä matkaa. Balilla vietimme pari yötä Ubudissa ja toiset kaksi Nusa Dualla. Balista jäi hyvät fiilikset ja sinne haluaisin joskus uudestaan.

mekong-joki
Mekong-joella, Vietnamissa

Balin jälkeen oli vuorossa Vietnam. Halusimme viettää muutaman päivän Aasiassa ja Vietnamin matkasta olimme aikoinaan puhuneet paljon. Nyt oli aika toteuttaa se haave! Alunperin suunnitelmissa oli käydä Vietnamin lisäksi myös sen naapurimaissa, mutta matkaväsymys alkoi painaa. En myöskään usko, että olisimme jaksaneet enää nauttia monesta uudesta kohteesta samalla tavalla kuin reissun alussa. Päätimme, että Vietnamin jälkeen suuntaamme nenulit kohti kotia ja palaamme Aasiaan joskus myöhemmin. Lensimme aluksi Ho Chi Minhiin (ent. Saigon) ja sieltä muutaman päivän päästä maan pohjoisosaan Hanoihin. Viimeinen siirtymä ennen kotia oli Qatarin Doha. Hyödynsimme lentoyhtiön tarjoamaa stop-overia ja vietimme siellä yhden yön. Aamulla matka jatkui pilviseen ja sateiseen Helsinkiin.

Matkareittimme kokonaisuudessaan oli siis tällainen: Helsinki – Singapore – Perth (Australia) – Brisbane (Australia) – Auckland (Uusi-Seelanti) – Christchurch (Uusi-Seelanti) – Nadi (Fidzi) – Brisbane (Australia) – Denpasar (Bali / Indonesia) – Ho Chi Minh (Vietnam) – Hanoi (Vietnam) – Doha (Qatar) – Helsinki

kameleita-dohassa
Kameli Dohassa

Reissu kesti yhteensä seitsemän viikkoa ja on pisin matka, jonka olen koskaan tehnyt. Sanomattakin selvää, että tämä matka heilahti kerta heitolla ykköseksi kaikista matkoistani. Seitsemän viikon aikana näimme ja koimme niin paljon kaikenlaista, että sen sulatteluun menee aikaa. Pääsin moneen sellaiseen paikkaan, joista olin pitkään haaveillut ja välillä piti oikein nipistää itseään, että onko tämä totta.

Kirjoitan jokaisesta matkakohteesta erilliset jutut, joissa kerron tarkemmin majoituksista, nähtävyyksistä yms. Mikäli sinulla on mielessä kysymyksiä matkaan tai yksittäisiin kohteisiin liittyen, jätä rohkeasti kommenttia.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  23.2.2024 at 18:29

  Kuulostaapa uskomattoman upealta reissulta. Itsellekin kelpaisi ilman muuta tuollainen, saapa nähdä, onko joskus mahdollista. Fidzi olisi myös joskus mukavaa kokea.

 • Reply
  Eila / Metkaamatkustelua
  24.2.2024 at 18:51

  Onpa ollut upea matka, jota on voinut seurata myös Instagramissa. Onnittelut rohkeudesta toteuttaa tuollainen unelmareissu. Jään mielenkiinnolla odottamaan blogipostauksia matkakohteista, joille tuskin tulee koskaan lähdettyä vaikka mieli tekisi.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.2.2024 at 15:07

   Kiitos Eila! 🙂 Kiva kuulla, että olet seuraillut reissua Instan kautta. Sieltä tosiaan löytyy paljon materiaalia matkan varrelta.

 • Reply
  Reissu-Jani
  25.2.2024 at 16:46

  Joskus se irtiotto kannattaa, kun siihen on vielä mahdollisuus eli ei kannata elää ”sitku” tai ”mutku” maailmaa vaan ”nytku”. Itselläni ei koskaan ole ollut mahdollisuutta vuorotteluvapaisiin (johtuen ammatista ja sen työnkuvasta), mutta kymmenen vuotta sitten päätimme toteuttaa pidemmän matkan kun puoliso sai vuoden vuorotteluvapaan ja sain ison väännön jälkeen kolmen kuukauden palkattoman vapaan ja suuntasimme Oseaniaan ja Kaakkois-Aasiaan kolmeksi kuukaudeksi. Näin jälkikäteen katsottuna olisi pitänyt pitää se vuosi itsekin, mutta taloudellisesti se olisi ollut aikamoinen riski. Nyt haaveilemme vielä mahdollisuudesta että tänä vuonna pääsisimme jälleen pidemmälle matkalle.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.2.2024 at 17:29

   Kiitos Jani! Olen samaa mieltä, täytyy lähteä kun mahdollisuus on. Tulevasta ei koskaan tiedä.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  25.2.2024 at 18:10

  Irtiotot best! Mahtavaa, että tekin saitte tällaisen unelmaloman järjestettyä 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.2.2024 at 17:30

   No eikö! 🙂 Kauan tästä haaveiltiin, mutta parasta, että saatiin se myös toteutettua. Kiva kun kommentoit!

 • Reply
  Matkalla kaikkialle / Sarianne
  25.2.2024 at 19:58

  Miten upea matka, huippua että saitte tämän toteutettua vielä ennen kuin nämä vapaiden mahdollisuudet poistuvat! 🙂 Niiden poistumista tuli kyllä itsekin harmiteltua, sillä vuorotteluvapaa olisi ollut mahtava pitää jossain vaiheessa kun työvuosien vaatimus olisi täyttynyt.
  Huomaan, että teillä on ollut sama logiikka käytössä kuin omalla maailmanympärimatkallani, että kun lentää jo Australiaan ja Uuteen-Seelantiin asti niin kätevä käydä samalla myös Fidžillä! Näinhän se on, että kovin usein ei tule lennettyä toiselle puolelle maapalloa 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.2.2024 at 17:48

   Kiitos Sarianne! 🙂 Meillä oli tosiaan samoja kohteita kuin sinulla. Mietimme aluksi myös Japania, mutta päätimme lopulta jättää sen toiseen kertaan. Sinulla oli myös upea maailmanympärimatka, reissukuulumisiasi tuli luettua ahkerasti, kun olimme samoihin paikkoihin menossa. Harmi tosiaan, että nuo vapaat poistuvat, toivottavasti tulisi jotain vastaavaa joskus tilalle.

 • Reply
  Aila ja Juha
  25.2.2024 at 21:27

  Enpä yhtään ihmettele, että toteat matkan jääneet ykköseksi kaikista matkoistasi. Ihana irtiotto ja hienoa, että opintovapaa ja vuorotteluvapaa vielä tarjoavat tuollaisiakin vaihtoehtoja etätyöskentelyn avulla. Seuraava, mistä voit sitten haaveilla on eläköityminen. Me olemme olleet nyt reissussa lähes neljä viikkoa ja vielä on noin kuusi jäljellä – eli aikaa on, eikä kiirettä mihinkään. Tosin emme viime vuosina ihan tuollaisia irtiottoja ole tehneet, jotenkin vain tekee mieli välillä kerrata vanhoja muistoja ja lisätä niihin yksityiskohtia. Rohkeus kuulosti tosi hyvältä. Aila

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.2.2024 at 17:34

   Kiitos Aila! Ihan vielä en eläkkeelle jäämisestä haaveile 🙂 mutta hienoa kuulla, että tekin vietätte nyt pitkiä aikoja reissussa. Minäkin viettäisin kernaasti kaikki talvet auringon alla, jos se olisi mahdollista. Ehkä sitten joskus..

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  26.2.2024 at 21:37

  Upea reitti – jään mielenkiinnolla odottamaan varsinaisia kohdejuttuja! Onnistuiko opiskelukin matkan aikana? Itse suoritin joskus kirjoittamisen opintojen joitakin osia reissun mittaan ja aika rankkaa oli yrittää saada tehtävät tehtyä aikaisin aamulla tai illalla kun maailma ulkona koko ajan houkutteli.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.2.2024 at 12:46

   Kiitos Pirkko! Valitsin sellaisia kursseja, joihin ei kuulunut luentoja. Niihin olisi ollut haasteellista osallistua aikaeron vuoksi. Aika paljon yritin tehdä tehtäviä jo ennen reissua, koska tiesin, että matkalla muut houkutukset käyvät suuriksi. 🙂

 • Reply
  Cilla Maria Travel
  27.2.2024 at 15:48

  Tätä reissua oli upea seurata ja varmasti vielä upeampi elää todeksi paikan päällä. Mahtavia ja kauniita kohteita, joista moni tosiaan voi vaan haaveilla.
  Reissusta kiinnostaa etenkin budjetti ja käytännön vinkit.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.2.2024 at 15:02

   Kiitos Cilla! Oli mahtava reissu ja kiva kuulla, että olit mukana seurailemassa. 🙂 Käytännön vinkkejä on tulossa ja varsinkin niitä ”kantapään kautta” opittuja. Budjettia on myös tarkoitus avata kohdepostauksissa.

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  28.2.2024 at 19:42

  Todella hienolta kuulostava irtiotto. Ja hieno reissu on tuo varmasti ollut. Miten onkaan usein niin, että kun on vapaata, ei ole rahaa ja kun on rahaa ei ole vapaita.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.3.2024 at 17:16

   Kiitos Sari! Valitettavan usein se yhtälö menee juuri noin kuin kirjoitit 🙂 Nyt onneksi natsasi!

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  29.2.2024 at 19:28

  Voi että kuinka upea reissu teillä on ollut! Tällaisesta saa kyllä ihan eri tavalla irti kuin jollain viikon lomalla! 😀 Tuo Fidzi olis kyllä elämys! Tosi kivoja ja monipuolisia kohteita teille osui tälle reissulle. Hienoa, että otitte ja lähditte!! 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.3.2024 at 17:18

   Kiitos Elina! Oltiin itsekin tyytyväisiä reittiin, vaikka se lopullisesti muodostui vasta tien päällä. Kannatti lähteä! 🙂

Leave a Reply