Yhdysvallat

Autoilua Kaliforniassa

19.9.2018

Kalifornian road tripissä minua jännitti eniten autoiluosuus tai tarkemmin sanottuna autonvuokraus. Tämä voi kokeneista vuokraajista kuulostaa hassulta, mutta niin siinä vaan kävi.  Kokemattomana untuvikkona luin silmät suurina erilaisia kauhutarinoita keskustelupalstoilta pieleen menneistä vuokrauskokemuksista. Totta kai siinä vaiheessa olin varma, että ne kaikki tapahtuisivat myös meille. Stressi ja jännitys oli kuitenkin turhaa, koska kaikki meni hyvin eikä yksinään niistä varoittavista esimerkeistä käynyt toteen.

Auton vuokraus Kaliforniassa

Vuokrasimme auton hyvissä ajoin ennen matkaa Rentalscar.comin kautta. Käytimme vertailuun aikaa muutaman illan ja lopulta teimme päätöksen vuokra-autosta. Päädyimme keskikokoiseen henkilöautoon, jonka takaluukkuun mahtuu kaksi matkalaukkua. Tarvitsimme autoa vain viikoksi, koska reissun ensimmäiset päivät vietimme San Franciscossa ja siellä autolle ei ollut tarvetta. Vuokrahinnaksi tuli 245 €. Auton haimme vasta kun lähdimme kohti Las Vegasia.

Auton nouto tapahtui Dollarin toimipisteestä, joka sijaitsi hotelli Sheratonissa. Olin henkisesti varautunut siihen, että kun pääsemme tiskille, meille pakkomyydään heti kaikki mahdolliset lisävakuutukset mitä maa päällään kantaa. Niinpä hämmästykseni oli suuri, kun tiskin takana oleva poika ei yrittänyt myydä meille mitään. Hintaan kuului jo muun muassa kolariturva (LDW), kolmannen osapuolen vastuuturva sekä ylimääräinen vastuuvakuutus. Siihen ei sen sijaan olisi kuulunut korjauskustannuksia, jos auton tuulilasi, renkaat tai auton pohja olisivat vaurioituneet. Tämän takia odotin lisävakuutuksen myymistä ja kieltämättä ihmettelin kun sitä ei tarjottu.  Kun 400 dollarin turvatakuusummasta oli tehty katevaraus luottokortille, saimme avaimet käteen ja ohjeet mennä hotellin parkkihalliin hakemaan autoa.

bay_bridge_autolla

ford_fusion

Dollarin halpojen vuokrahintojen kerrottiin keskusteluspalstoilla johtuvan siitä, että heillä on kaikista vanhin autokanta. Niinpä odotimme jotain lommoilla olevaa 300 000 km mittarissa olevaa rotiskoa, joka jättäisi meidät tielle kymmeniä kertoja. Pieleen meni tämäkin arvaus, kun Sheratonin parkkihallissa meitä odotti uutuuttaan kiiltelevä Ford Fusion Hybrid. Jännitystä elämään tuli kyllä siitä, kun mietimme miten pääsemme hallista ulos. Vuokraamon kaveri ei ollut antanut meille parkkilipuketta, joten ei auttanut muu kuin kipittää takaisin vuokraamoon pyytämään sitä. Kun Ford vihdoin kaarsi San Franciscon kaduille, olimme molemmat kuin kaksi Naantalin aurinkoa. So far so good – tästä seikkailu alkaa!

Diiliin kuului kaksi kuskia, mutta mies tykkää ajamisesta enemmän kuin minä, niin lopulta hän ajoi koko reitin. Minä joudun arjessa ajamaan paljon, joten mielelläni istuin apukuskin paikalla. Vuokrahintaan kuului myös navigaattori. Se tuli tosi tarpeeseen, koska ilman sitä olisimme olleet hukassa monta kertaa. Navi toimi kohtuullisen hyvin. Los Angelesissa se tökki jonkun verran, kun etsimme tietä Hollywood kyltille. Koska navista kuului naisen ääni, kutsuimme sitä ”tytöksi”, sen mielikuvituksellisempaa nimeä emme sille keksineet.

autoilu_hollywood

Ajaminen Kaliforniassa

Ajaminen oli muuten samanlaista kuin Suomessakin paria liikennesääntöä lukuunottamatta. Kaliforniassa punaisilla liikennevaloilla saa kääntyä oikealle, ellei sitä ole eriksen kielletty. Tämän säännön voisi kopioida muuten myös Suomeen. Toinen erikoisuus oli All-way stop, jossa kaikilla risteykseen tulevilla oli stop-merkki ja liikkeelle lähdettiin siinä järjestyksessä kun siihen oli tultu. Tämän toimivuutta epäilin, mutta se toimi käytännössä loistavasti. Kukaan ei yrittänyt lähteä toisen vuorolla, vaan jokainen meni omallaan.

Vaikka liikennettä oli paljon ja kaistoja oli parhaimmillaan kuusi rinnakkain yhteen suuntaan, kaikki toimi melko jouhevasti. Jopa Los Angelesissa, jonka ruuhkista varoiteltiin kovasti, liikenne soljui mukavasti (paitsi pahimpaan ruuhka-aikaan). Vetoketjusysteemi toimi ja kun laitoit vilkun päälle ja halusit vaihtaa kaistaa, siihen annettiin tilaa. Toki yksittäisiä ass holeja oli liikenteessä, mutta niitä nyt vaan riittää.

Carpooleja hyödynsimme missä niitä vain oli. Ne ovat kaistoja, joilla saa ajaa jos autossa on vähintään kaksi henkilöä. Niillä pyritään suosimaan kimppakyytejä, jotka vähentäisivät ruuhkia. Los Angelesin ruuhkat jo mainitsin, mutta me emme niistä pahimpiin joutuneet. Pyrimme välttelemään ajamista ruuhkahuippuina.

carpool

on_the_road_usa

Mistä löytyy parkkipaikka?

Parkkiongelmiin emme onneksi kovin montaa kertaa törmänneet. Parkkipaikan etsimiseen meillä meni eniten aikaa Hollywoodissa. Halusimme mennä kävelemään Walk of Famelle ja ajelimme ympäriinsä vapaata parkkipaikkaa etsien. Vihdoin sellainen löytyi sivukadulta. Pysäköinnistä kertovat liikennemerkit eivät olleet ihan yksiselitteisiä ja mietimme saako auton tosiaan jättää siihen maksutta vai ei. Lopulta otimme riskin ja onneksi ei tullut sakkoja. Hotelleissa parkkipaikat kuuluivat huoneen hintaan. Las Vegasin hotellissa oli tavallisen parkkihallin lisäksi myös valet-parkkihalli, jossa auto jätetään henkilökunnan parkkeerattavaksi.

Kun jätimme auton kahvilan tai ravintolan parkkipaikalle ruokailun ajaksi, otin joka kerta navigaattorin alustan pois ikkunalta ja huolehdimme ettei muutakaan varkaita kiinnostavaa jäänyt auton sisälle näkyville. Matkalaukut kulkivat aina takakontissa. Meille ei sattunut mitään, mutta San Franciscossa näimme auton, jonka takalasista oli menty sisään. Autovarkauksia sattuu paljon, joten kannattaa miettiä mitä jättää kojelaudalle tai penkille. Parempi jos ei jätä mitään.

Auton tankkaus

Tankata kannattaa aina kun siihen on mahdollisuus. Me tankkasimme viimeistään silloin, kun tankissa oli vielä 1/4 bensaa jäljellä. Pacific Coast Highwaylla kannattaa varsinkin huomioida, että polttoainetta on riittävästi. Big Surin tienoilla ei kannata lähteä puolityhjällä tankilla, koska sieltä ei löydy huoltoasemia tai muitakaan palveluja.

Maksamisen kanssa tuli ongelmia, jos automaatti ei hyväksynyt debit/credit korttia. Silloin kävin maksamassa huoltoaseman sisällä etukäteen. Jos maksoimme liikaa, saimme kuittia vastaan rahaa takaisin.

Las Vegasissa ei erään ketjun automaatti huolinut luottokorttia ja kun menin sisälle maksamaan olisi pitänyt olla debit kortti. Kun sellaista ei ollut,  hän ohjasi meidät saman ketjun toiselle asemalle, jossa pitäisi luottokortin käydä. Löysimme sitä ennen toisen huoltoaseman, joka hyväksyi luottokortin. Tämä oli siis täysin arpapeliä, mikä toimi ja mikä ei. Jos automaatti kysyi zip-koodia, siihen kelpasi välillä Suomen postinumero ja välillä ei. Muuten tankkaaminen oli samanlaista kuin Suomessakin, kunhan sai ensin jonkun maksuvälineen toimimaan.

Vuokra-auton palautus lentokentälle

Me olimme sopineet auton palautuksesta San Franciscon lentokentälle klo 12. Koska edellisyö oli vietetty Half Moon Bay´ssa ja sieltä ei ollut pitkä matka kentälle, palautimme auton yli tunnin etukäteen. Mielummin näin kuin myöhässä. Mitään hyvitystähän siitä ei saanut, vaikka auton palautti etuajassa. Ennen sitä auto piti tankata ja siinä meni hetki aikaa, kun vahingossa ajoimme rampin ohi, josta olisimme päässeet huoltoasemalle. Niitä ei nimittäin lentokentän lähellä kovin montaa ollut. Kun auto oli tankattu ja suuntasimme uudestaan lentokentälle, piti vain seurata ”Rental car return” kylttejä. Parkkihallissa luoksemme tuli samantien nainen, joka tarkasti auton kunnon ja kun kaikki oli ok, otimme matkatavarat ja siirryimme junalla toiseen terminaaliin odottamaan seuraavaa lentoa. Palautus hoitui todella nopeasti ja kätevästi.

Auton vuokraamisesta jäi hyvät fiilikset. Kaikki sujui hyvin ja road tripille voisimme lähteä joskus uudestaankin. Ehkäpä se Route 66 vielä joskus kutsuu..

autoilu_san_francisco

rental_car_park

Minkälaisia kokemuksia sinulla on auton vuokraamisesta ulkomailla?

Seuraa blogia myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.

 • Reply
  Ne Tammelat
  26.9.2018 at 11:24

  Erittäin hyvä kooste auton vuokrauksesta ja autoilusta. Tuli ihan oma reissu mieleen, kun lähes kaikki samat asiat koettiin. Tuo maksaminen on jotenkin niin paljon jäljessä Suomesta ja maksupäätteet kyselevät aivan turhia tietoja, kuten postinumero, sähköposti ja milloin mitäkin. Onneksi teillä meni reissu hienosti, tuolla suunnalla saa vaan niin paljon enemmän irti matkasta kun ottaa auton alle 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.10.2018 at 21:14

   Kiitos! 🙂 Maksaminen oli joka kerta yksi suuri arvoitus. Onneksi löytyi aina vaihtoehto ellei kortti käynyt. Vaikka USA on iso ja edistyksellinen maa monessa asiassa, niin tietyissä jutuissa valovuosia meitä jäljessä.

 • Reply
  Travelloverin Annika
  26.9.2018 at 12:10

  Minulle oli myös iso juttu, milloin vuokrasin auton ensimmäisen kerran yksin. Milloin olen ollut matkalla miehen kanssa, hän on hoitanut vuokraukset ja ajelutkin, vaikka Suomessa minä ajan enemmän. Otan aina täysvakuutuksen, maksoi mitä maksoi. Usein vakuutus maksaakin enemmän kuin itse vuokraus. Esimerkiksi Bragassa joku oli naarmuttanut parkissa ollutta autoani. Huomasin naarmut vasta, kun olin palauttamassa autoa. Oli helpottavaa, kun vain kirjoitin, etten tiedä, mitä on tapahtunut ja vakuutus hoisi loput. Olisi ollut tuskaista alkaa vääntää korjauskuluista.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.10.2018 at 21:18

   Kiitos Annika! 🙂 Vakuutusten on tärkeää olla kunnossa. Minua hermostutti joka päivä kiven lentäminen tuulilasiin ja siitä seuraava kivenhakkauma, koska meidän vakuutus ei olisi korvannut sitä. Onneksi siellä ei kivet lennelleet samaan tahtiin kun Suomessa.

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  26.9.2018 at 19:59

  Me ollaan vuokrattu auto kaksi kertaa jenkeissä, molemmilla kerroilla Floridassa. Autolla ajaminen oli todella sujuvaa ja suorastaan nautittiin ajamisesta. Siis mies nautti ajamisesta ja minä kartturina olemisesta. Molemmilla kerroilla oli navigaattorit ja ilman sitä olisi ollut kyllä ihan kauheeta ajella liittymistä. Nyt oli tosi selkeät ohjeet, mistä exitistä poistua jne.

  Huomattiin ihan samoja piirteitä tankkaamisessa myös Floridassa, sillä tankkaamisen kanssa oli aina jotain pientä säätöä. Siellä automaatit kysyi tosi usein zip-koodia ja oli aina arpapeliä, hyväksyttiinkö koodi vai ei. Usein maksettiin kassalle ja se meni ok. Floridassa huoltsikoita oli ihan joka nurkalla, sen puoleen ei ollut hätää.

  Ja ihan samaa mieltä, Suomeen sopisi hyvin myös tuo punaisilla saa kääntyä oikealle -sääntö!

  Todella hyvä, selkeä ja hyödyllinen postaus autonvuokrausta suunnittelevalle. Tykkäsin! Ja tietenkin tuli kauhea kuume päästä Kalifornian road tripille! <3

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.10.2018 at 21:29

   Kiitos Kati, kiva kuulla että tykkäsit 🙂 ja toivottavasti tästä hyötyä Jenkkeihin autoilemaan lähteville. Navigaattori oli ihan ehdoton, muuten olisi suunnistus ollut todella hankalaa. Autoilu sinällään näytti olevan helppoa ja kun meilläkin mies tykkää istua ratin takana, niin mikäs siinä oli vieressä istuskellessa.

 • Reply
  Sisko / Hieman_vino
  27.9.2018 at 07:02

  Kiva lukea miten vaivattomasti teillä autonvuokraus toimi. 🙂 aina kun se ei tunnu olevan itsestään selvyys..

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.10.2018 at 21:32

   Kiitos Sisko! Ihmeen helposti kaikki sujui. Ehdin jo pelätä mitä kaikkea voisikaan sattua 🙂

 • Reply
  Hanneli / toisiinmaisemiin
  28.9.2018 at 22:21

  Auton vuokraamista ei tosiaan kannata jännittää. Aina voi käydä huono tuuri ja kaikki mennä pieleen, mutta useimmiten asiat sujuu ongelmitta. Me ollaan vuokrattu autoa enimmäkseen Euroopassa, mutta myös Meksikossa ja Kanadassa. Eka kerran mutkia tuli matkaan vasta tänä kesänä Albaniassa. Ja sekin oli enimmäkseen omaa huolimattomuutta.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.10.2018 at 21:44

   Kiitos rohkaisusta Hanneli! 🙂 Näinhän se on, että rapatessa roiskuu ja joskus voi olla huonoakin tuuria matkassa. Minkälaista oli Meksikossa autoilu? Extreamea? 😉

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  29.9.2018 at 02:10

  Autojen vuokraaminen on täällä niin suuri bisnes, että se soljuu kyllä kohtuullisen huolettomasti yleensä. Myös ihan amerikkalaisten toimesta esimerkiksi työmatkoilla. Tuo suomalaisten luottokorttien käymättömyys on meillekin tuttua vieraiden tiimoilta, ja se yleensä tosiaan tyssää siihen, että ne vahvistetaan postinumerolla. Tosin rahallahan voi kyllä käydä maksamassa sisällä jos automaatti ei korttia huoli. Kiva että teilä meni kaikki hyvin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.10.2018 at 21:48

   Kiitos Paula! 🙂 Autoilu on tehty teillä helpoksi. Meille tämä oli vasta toinen kerta kun reissussa vuokrattiin auto (parikymppisinä vuokrattiin skootteri mutta sitä ei lasketa) ja sillä ei vielä kokemusta juurikaan. Kaikki meni kuitenkin tosi hyvin, joten eiköhän jossain vaiheessa tehdä uusi road trip 😉

 • Reply
  Jenna / Enemmän kuin äiti
  29.9.2018 at 12:03

  Tosi hyviä käytännön vinkkejä roadtripin suunnitteluun! Me ollaan ihan varmoja, että samantyylinen retki tullaan tekemään, mutta vasta muutaman vuoden päästä. Olisi kiva, että meidän tällä hetkellä kohta 3v. ymmärtäisi jo jotain tuollaisesta matkasta ja osaisi arvostaa sitä, eikä olisi vaan ärsyyntynyt autossa istumisesta. Odotan kyllä innolla sitä aikaa, että lapsi kasvaa ja isompien reissujen tekeminen helpottuu 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.10.2018 at 22:07

   Kiitos Jenna! 🙂 3-vuotias ei vielä jaksa pitkiä road trippejä. Meidän muksut olivat muutaman vuoden vanhempia kun kierrettiin Suomea autolla. Taukoja paljon ja lasten ehdoilla, niin sillä sujui. Leikkipaikkoja, huvipuistoja ja muuta lapsille mieluista oli reitin varrella. Aikuisporukalla olis tehty ihan erilainen reissu, mutta aikansa kutakin 🙂

 • Reply
  Katja / Lähtöselvitetty
  29.9.2018 at 23:21

  Mulla on vain positiivisia kokemuksia auton vuokraamisesta Yhdysvalloissa. Siellä autoilu on pyhä asia, minkä vuoksi se on helppoa myös turisteille. Olikin hurja järkytys, kun Yhdysvaltojen kokemusten jälkeen vuokrattiin ensimmäisen kerran auto Euroopassa, ja juututtiin valtaviin vakuutusmaksuihin ja luottokorttipantteihin. Yhdysvalloissa kaikki kuului hintaan ja oli helppoa. Kalifornian roadtrip kuuluu kyllä omiin unelmakohteisiin, joten näitä sun juttuja on kiva lukea.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.10.2018 at 22:10

   Kiitos Katja! 🙂 Jenkeissä tuntui kaikki sujuvan niin hyvin, että voi olla kynnys vuokrata Euroopassa. Tosin Mallorcalla meillä oli yhden päivän auto vuokralla ja siellä se sujui myös tosi kivasti.

 • Reply
  Martta / Martan Matkassa
  17.10.2018 at 20:11

  Kiva kuulla että reissu sujui hyvin tuon autovuokraamon osalta, monia hurjia juttuja olen myös kuullut mutta omalle kohdalle niitä ei ole vielä sattunut. Tuo säännön oikealle kääntymisestä punaisilla voisi todellakin ottaa käyttöön myös täällä Suomessa!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   19.10.2018 at 22:07

   Kiitos Martta! Kaikki sujui paremmin kun uskalsin edes toivoa. Samaa mieltä tuosta säännöstä, toimisi myös Suomessa.

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  17.10.2018 at 22:58

  Hienon auton saitte ja tämä vanhaa kaliperia? Onpa tuo tankkaaminen ollut haasteellista! Ettei kortti käy kaikissa paikoissa. Melko periferia. Tulipa mieleen, että tuota postikoodia aika usein kysytään muillakin Amerikkalaisilla sivuilla.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   19.10.2018 at 22:09

   Kiitos Sari! Auto oli lähes uusi, joten ei kannata uskoa kaikkea mitä keskustelupalstoilta lukee 🙂 Tankkaaminen aiheutti harmaita hiuksia mutta onneksi se saatiin lopulta aina järjestymään.

 • Reply
  Eve, Jetlaggies
  17.10.2018 at 23:06

  Nuo muiden maiden liikenteen erikoisuudet naurattavat aina, kuten tuo All-way stop. Viime kesänä Sisiliassa olimme saada harmaita hiuksia liikennekulttuurin kanssa, mutta lopulta totuimme siihen niin hyvin, että oli melkein kummalllista palata Suomeen, kun kaikki pysyivät omalla kaistallaan, käyttivät vilkkuja ja ajoivat ajotietä oikeaan suuntaan – eikä peruuttaen, joka sekin nähtiin heti ekana iltana Cataniassa 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   19.10.2018 at 22:13

   Kiitos Eve! Maassa maan tavalla 🙂 Hurjalta kuulostaa tuo peruuttaminen.. Jenkeissä liikenne toimi hyvin mutta johtunee siitä kun on autoilijoiden luvattu maa ja ruuhkissa on pakko oppia ajamaan muiden mukana. En usko, että Suomessa All way stop toimisi. Joku alkaisi kuitenkin säätämään jotain 😉

 • Reply
  Anna
  19.10.2018 at 17:14

  Olemme vuokranneet auton Englannissa, Kroatiassa ja viime kesänä ajoimme Kroatia-Montenegro-Albania-Kosovo-alueilla. Kaikki on mennyt aina tosi hyvin. Meillä mies toimii kuskina kun itse ajan niin vähän, en edes joka kuukausi ja hän melkein joka päivä töihin aja myös työpäivän aikana. Kyllä se auto aika kivasti antaa vapautta jos meinaa kierrellä eri paikoissa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   19.10.2018 at 22:19

   Kiitos Anna! Teillä on paljon kokemusta ulkomailla autoilusta. Mies tykkää meilläkin mielummin ajaa. Minä ajan meillä paljon enemmän, koska pitkä työmatka ja sen takia oli nyt ihanaa kun sai vain istua kyydissä 🙂

Leave a Reply