Suomi

Joulutunnelmaa etsimässä Lahden Joulukylässä

18.12.2016
lahden-joulukyla

Lahden Joulukylä avautui viime viikonloppuna. Avajaishulinoihin en päässyt, mutta eilen kävin katsomassa Joulukylän touhuja jouluostosten lomassa. Kauppatorille pystytetyssä Joulukylässä on 26 erilaista kojua. Myynnissä siellä on kaikenlaista aina sinapista villasukkiin ja joulukuusista saunavastoihin. Perinteiset käsityöt ovat varsinkin saaneet paljon kiitosta, niitä kun ei kaupoista ei löydy. Joulupukin konttiin torilta löytyy myös hyviä ideoita. Tulevilla MM-kisoilla on siellä totta kai oma pisteensä. Joulupukki on myös päivittäin paikalla, vaikka nyt onkin vuoden kiireisin aika.

Lahden Joulutorilla ei nälkä yllätä

Torin laitamilta löytyy kahvila, johon voi istahtaa hetkeksi glögille tai kahvia ja pullaa nauttimaan. Toiveissa on ollut saada luvat myös keskieurooppalaisilta joulumarkkinoilta tutulle glühwein- hehkuviinitarjoilulle. Tänä vuonna siinä ei onnistuttu, mutta toivottavasti jo ensi vuonna. Torilta löytyy myös nuotiopaikka, jossa voi grillata  ja ruokakojuja löytyy myös, joten nälkäisenä ei tarvitse kojuja kierrellä.

Lahden Joulukylän teemaohjelmat

Joulukylässä on joka päivä tarjolla erilaista teemaohjelmaa. Päivittäin vaihtuvia teemoja ovat esimerkiksi perinteet, kädentaidot, muksujen maanantai sekä Lucian päivän valot. Eilen Lahti Gospel Big Band aloitteli esitystään, kun torilla pyörähdin ja sen jälkeen olisi ollut tarjolla seurakunnan tarjoamaa joulupuuroa.

Kun selailin joulukylän omilta verkkosivuilta tarjontaa muille päiville, sieltähän löytyi vaikka mitä. Tänään sunnuntaina voi Joulukylässä nähdä esimerkiksi hiihtäjälegenda Juha Miedon, joka tulee Lahti2017 MM-kisojen vieraaksi. Musiikkiesityksiä on päivittäin ja erilaisia näytelmiä sekä tanssiesityksiä löytyi myös ohjelmasta. Lapsille on tehty oma touhualue sekä askartelupiste.

Joulukylästä on tarjoitus kehittää lahtelainen perinne. Uskon, että siinä onnistutaan. Eilen aamupäivällä Joulukylässä oli mukavasti väkeä ja kaupungin keskellä olevalle torille on helppo poiketa vaikkapa jouluostosten lomassa. Niin ja vaikkei se joulutunnelma ihan vielä löytynyt, vika ei ollut Joulukylässä vaan kirjoittajassa.

Lahden Joulukylä on avoinna 10.-22.12.2016:
ma-la 10.00 – 18.00
su 10.00 – 16.00

 • Reply
  miraorvokki
  18.12.2016 at 17:31

  Oi! Onhan ihanan näköistä 🙂 Toivottavasti tästä tulisi perinne! Kyllä tällainen luo kummasti tunnelmaa tämän harmauden keskelle.

  • Reply
   mertsik
   23.12.2016 at 19:06

   Toivotaan, että saadaan nauttia joulukylästä myös ensi vuonna 🙂

 • Reply
  Ansku BCN
  19.12.2016 at 09:47

  Siellä on lunta! Helsingissä ei ollut viime viikonloppuna ja sitä jäin vähän kaipaamaan, vaikka muuten jouluista ja kylmää olikin!

  • Reply
   mertsik
   23.12.2016 at 19:07

   Täällä oli vielä viime viikonloppuna lunta ja nytkin on vähän, mutta sulaa pois kovaa vauhtia, kun keli meni yhtäkkiä plussan puolelle. Olisi ollut kiva, että lumi olisi säilynyt joulun yli.

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  19.12.2016 at 23:53

  Lahti ei tule ekana mieleen, kun puhutaan joulukylästä, mutta aika hyvä yritys on päällä! Olispa ihan mahtavaa, jos saisi ensi vuonna luvat glühweiniin. Olisi Suomen muutenkin aika päästä lähemmäksi eurooppalaista nautiskelukulttuuria.

  Joulukylän enkeli nauhoineen on tosi hieno!

  • Reply
   mertsik
   23.12.2016 at 19:10

   No ei tule, olet ihan oikeassa. Hienoa kuitenkin, että yritystä riittää. Luin itseasiassa kirjoittamani juttuni jälkeen, että torin laidalla olevasta Santa Féstä saa gluhweinia ja joulukylä oli laajennettu heidän terassilleen. Täytyy myöntää, etten sitä huomannut torilla käydessä. Ja ostaisin hehkuviinin mielummin joulukylän keskellä olevasta kojusta, kun ravintolasta.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  21.12.2016 at 15:49

  Käsinkudotut villasukat ovat kyllä sellainen artikkeli, että jos moiset aikoo ostaa, niin taitaa joulumarkkinat olla lähes ainoa paikka mistä niitä löytyy!

  • Reply
   mertsik
   23.12.2016 at 19:11

   Näinhän se on! Ei niitä kaupoista löydy.

 • Reply
  Terhi / Muru Mou
  22.12.2016 at 02:55

  Hrrr, näyttää niin kylmältä, että miten tuolla oikein tarkenee?! 😀 Onneksi myydään lämmikettä, ja kun vielä saisi ne luvat glühweiniin… Kiva idea tämä joulukylä, toivottavasti tulee jokavuotinen tapahtuma! 🙂

  • Reply
   mertsik
   23.12.2016 at 19:12

   Haha, kyllä siellä tarkeni kun laittoi toppatakkia päälle. Muistathan vielä mikä se on 🙂 Kiva tapahtuma ja uskon, että jatkoa seuraa.

 • Reply
  Anna | Muuttolintu.com
  23.12.2016 at 00:15

  Ihana joulukylä, just mietinkin, että milloin Suomeen saadaan keski-eurooppalaistyylisiä joulumarkkinoita, ollaanhan me joulupukin maa! Ehkä tämä voisi kehittyä sellaiseksi? Nyt sille glühweinille äkkiä lupa!

  • Reply
   mertsik
   23.12.2016 at 19:13

   Suomen kaupungeissa alkaa pikkuhiljaa olla joulumarkkinoita, mutta toki ne eivät ole sitä koko luokkaa mitä Keski-Euroopassa. Hienoa, että kuitenkin jotain on tätä pimeyttä piristämässä 🙂

 • Reply
  Meri / Syö Matkusta Rakasta
  23.12.2016 at 23:45

  Toivottavasti muotoutuu pitkäikäiseksi perinteeksi. On kiva, että tällaisen eteen nähdään vaivaa… Varmasti tästäkin tulee vuosi vuodelta tunnelmallisempi tapahtuma! 🙂

  • Reply
   mertsik
   29.12.2016 at 19:17

   Tapahtuma paranee vuosi vuodelta, kun saadaan lisää kokemusta. Nyt oli tehty tapahtumassa olleiden myyjien kesken jo kyselyä mikä toimi ja mikä ei. Ensi vuodeksi tehdään parannuksia niiden pohjalta.

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  25.12.2016 at 08:29

  On ollut kiva lueskella näitä joulupostauksia eri blogeista. Tästä joulukylästä en ollut ennen kuullutkaan, mutta näyttää kyllä kivalle. Ja toivottavasti siitä alkaa uusi Lahden perinne. Näissä sitä joulutunnelmaa saa aina mukavasti ammennettua.

  • Reply
   mertsik
   29.12.2016 at 19:18

   Lahden joulukylä on melko uusi, joten ei mikään ihme, jos ei ole tuttu entuudestaan 🙂 Jos en väärin muista, niin tämä oli toinen kerta, kun tällainen järjestettiin. Aikaisempina vuosina on ollut jotain pienimuotoisempaa.

Leave a Reply