Suomi

Teemabaarikierroksella Helsingissä

31.1.2018

* Yhteistyössä Hop’n Shake Helsinki Tours *

Tiesitkö, että Helsingistä löytyy baari, jonka tiskin alla on aito torpedo? Tai ravintola, jonka drinkkilista on nimetty tunnettujen rock -tai heavybändien/laulajien mukaan? Minä en tiennyt. Viime perjantaina opin nämä ja paljon muuta Helsingin teemabaaritarjonnasta. Tule mukaan kierrokselle!

Bar Bhangra

Töölön sydämessä sijaitsevan Bar Bhangran sisustus on värikäs ja intialainen tunnelma kietoo sinut otteeseensa, kun astut baariin sisään. Kiehtovia yksityiskohtia löytyy ympäriinsä. Lumoudun niistä saman tien ja haluan vangita niistä jokaisen kamerallani, sillä aikaa kun muut jonottavat baaritiskille. Teemabaarikierroksen hintaan ei kuulu juomat, vaan jokainen ostaa ne itse. Baareissa on erikoistarjouksia, mutta ostopakkoa ei tietenkään ole. Bar Bhangrassa on kuulemma tapana ottaa baarin nimeä kantava shotti. Koska olen keskittynyt valokuvaamiseen enkä kuuntele oppaana toimivaa Aava Gröhniä, minulta menee täysin ohi shotin tulisuus. Kun jokainen on saanut juotavansa, valloitamme vanhojen ompelukonepöytien ympärillä olevat jakkarat ja skoolaamme tulevalle illalle. Shotti tuoksuu ihanan hedelmäiselle. Onhan sen toinen ainesosa mango. Kulautan sen ykkösellä, kuten kuuluu ja lähes samantien alan haukkomaan henkeä. Mitä hittoa tässä oli? Shotin toinen ainesosa habanerochili tekee siitä tulisen ja seuraavat minuutit taistelen vedet silmissä. Ehkä olisi kannattanut kuunnella opasta.

bar_bhangra

Bar Bhangran sisustuksesta ei värejä puutu.

bar_bhangra_shot

Evil Sunshine – mango-habanerochilishotti. Nauti tämä omalla vastuulla 🙂

bar_bhangra

Ompelukonepöytien laatikoista löytyy treffikutsuja ja muita hauskoja viestejä.

Kun vihdoin tokenen mango-habaneroshotista, jota kutsutaan myös nimellä Evil Sunshine, tutkimme ompelukonepöytien pieniä laatikoita. Niistä löytyy asiakkaiden jättämiä viestejä. Siellä on muun muassa treffipyyntöjä ja runoja. Hetken mietin, että jätän blogini käyntikortin laatikkoon merkiksi käynnistä, mutta en sitten rohkenekaan.

Teemabaarien vessoissa kannattaa kuulemma myös käydä, vaikka ei olisi tarvettakaan. Ne on sisustettu aina teeman mukaisesti. Bar Bhangran vessassa voit lueskella vaikka Kamasutraa. Kun kysyimme, miksi baarissa ei soiteta intialaista musiikkia, syynä oli, ettei asiakkaat jaksaneet kuunnella sitä. Ymmärrän. Kun lähdemme jatkamaan matkaa, pala Intiaa tarttuu meidän mukaan.

Navy Jerry´s

Seuraava kohteemme on rommibaari Navy Jerry´s. Täältä löytyy kaupungin suurin rommivalikoima. Baari on rakennettu 50-luvun laivastoteeman mukaisesti. Listalta löytyy paljon cocktaileja rommien lisäksi. Niitä voi nautiskella lentotukialusbaaritiskin äärellä. Tiskin alla on oikea torpedo, joka on onneksi deaktivoitu.

navy_jerrys

navy_jerrys

navy_jerrys

Baarin rommivalikoima on varsin kattava. Mitä täältä ei saa, sitä ei tarvita.

navy_jerrys

Naisten vessan ovesta saa valistusta entisten aikojen malliin.

Meille on varattu kapteenin nurkkaus ja Aava houkuttelee meitä tarttumaan seuraavaan haasteeseen. Olin jo päättänyt Bar Bhangrassa, että shotteja en tänä iltana enää juo, mutta hyvä päätökseni kumoutuu samantien, kun kuulen mistä on kyse. Se ei itseasiassa ole ollenkaan paha; kypärät päähän, valokuva ja kuva someen. Kuvaa näyttämällä saa baaritiskiltä ilmaisen rommishotin. Rommeja siemaillessa kuulemme, että teemabaareilla on erikoisten vessojen lisäksi yhteistä myös se, että ne ovat huomaamattomia. Niitä ei markkinoida lainkaan. Kun työkseni hoidan markkinointia, tämä on mielestäni aika kiinnostava pointti. Joillakin teemabaareilla asiakkaita kuulemma riittää mukavasti, mutta mukaan mahtuu myös niitä, joiden asiakaskunta ei ole riittävän iso. Epäselväksi jää, mikseivät he sitten tee markkinointitoimenpiteitä. Ehkä kysymys on rahasta. Kolmas yhdistävä tekijä on, ettei baarissa kuultava musiikki välttämättä sovi teemaan. Tämäkin on mielenkiintoista. Teemabaarien maailma on näköjään ihan toiselta planeetalta kuin ns. tavallisten baarien.

Bar Bäkkäri

Seuraavaksi astumme sisään sivistyneeseen hevibaariin, kuten oppaamme Aava kuvailee Bar Bäkkäriä. Siellä onkin sopivasti happy hour ja lasillisen viiniä saa 3,5 eurolla. Vuonna 2009 perustetussa baarissa kuulee hevin lisäksi myös rockia ja punkkia. Viiniä siemaillessa kuulemme, että baari on suosittu Helsingissä keikkailevien bändien jatkopaikkana. Vaikka paikka on varmasti enemmän hevibändien suosiossa, on kuulemma myös Haddaway viettänyt siellä iltaa.

bar_bakkari

bar_bakkari

lemmy_kilmister

Lemmylle on pyhitetty oma muistopöytä Bar Bäkkarista

Sisustus on taattua teemabaaritasoa. Yhdelle seinälle on kerätty vanhoja C-kasetteja ja niiden käsinkirjoitettuja biisilistoja on hauska lueskella. Naisten vessasta ei voi erehtyä, vaikka ottaisi useammankin happy hour -juoman. Sen ovea koristaa nimittäin iso kuva Joan Jettistä.

100 dogs

Kierros on puolessa välissä ja nälkä alkaa jo kurnia vatsan pohjalla. Onneksi seuraavassa paikassa, aasialaishenkisessä 100 dogs -baarissa, saa vitosella hodareita. Sen kyytipojaksi voi tilata vaikka japanilaista olutta. Kun odottelemme hodareita, Aava kertoo paikan taustoja. 100 dogs syntyi vuonna 2012 pop-up ravintolaksi. Ajatuksena oli myydä 100 hot dogia per päivä. Hodarit olivat niin suosittuja, että kaverukset päättivät avata samanhenkisen ravintolan. Vaikutteita haettiin Japanista, Golden Gai alueelta Shinjukusta. Baari on tunnettu hyvästä palvelusta ja drinkeistä. Kun hodarit vihdoin tulevat, ne hotkitaan nopeasti nälkäisiin suihin. Viimeiset oluen rippeet kohotetaan skoolaukseen. Kampai! (PS. Älä koskaan sano Japanissa skoolatessa chin chin, koska se tarkoittaa siellä jotain aivan muuta kuin kippis.)

100_dogs

100_dogs

Milli Miglia

Aasialaistunnelmista siirrymme italialaisen autourheilun maailmaan. Milli Miglia on saanut nimensä samannimisestä autokilpailusta, joka ajettiin Italiassa 1930-luvulla. Baari on tupaten täynnä, mutta Aava saa hienosti järjestettyä meille pöydän. Pieni olut maksaa muutaman euron eikä se edes ole oikeasti pieni. Lasit on otettu suoraan pakkasesta ja juoma on taatusti kylmää. Baari on sisustettu autourheilun henkeen ja katossa roikkuu samanlainen kilpa-auto, millä kisoja ajettiin aikoinaan Italiassa. Sisustuksesta löytyy yllättäen myös alusvaatteita.

milli_miglia

milli_miglia

Milli Miglia on pieni ja rento korttelibaari, joka oli näistä kaikista ehkä se tunnelmallisin paikka. Tähän on hyvä lopettaa teemabaarikierros. Muu porukka jatkaa vielä viimeiseen kohteeseen, Steam Helsinkiin. Minun täytyy kiirehtiä junalle, koska seuraavana päivänä on kummipojan häät. Eihän siellä passaa ihan väsyksissä olla.

Mikä teemabaarikierros?

Hop’n Shake Helsinki Tours järjestää Strange World of Theme Bars -kävelykierroksia, joissa tutustutaan helsinkiläisiin teemabaareihin. Kierroksia järjestetään sekä suomeksi että englanniksi, joten ne sopivat mainiosti vaikkapa ulkomaalaisille vieraille iltaohjelmaksi. Ikäraja kierroksille on 18 vuotta. Muista ottaa kuvallinen henkilöllisyystodistus mukaan, koska henkilöllisyys tarkistetaan ihan kaikilta. Kierroksen aikana käydään 5-6 teemabaarissa ja yhteensä kävelyreitille tulee matkaa noin kolme kilometriä. Baarien järjestys ja määrä kierroksella voi vaihdella esimerkiksi yksityistilaisuuksien takia.

Kävelykierroksen hinta on 22 € /hlö. Juomat eivät sisälly hintaan. Lisätietoja ja varaukset täältä.

Oma mielipide kierroksesta

Teemabaarikierros oli mielestäni tosi hauska. Kaikki baarit olivat minulle entuudestaan tuntemattomia enkä usko, että ilman tätä kierrosta olisin niihin koskaan eksynyt.  Yleensähän sitä mennään viinille tai drinkille siihen tuttuun kantapaikkaan. Baarit erosivat hyvin toisistaan ja erilaisuus toi iltaan mielenkiintoa. Aava oli asiantunteva opas, joka tunsi baarit kuin omat taskunsa. Bonuksena tuli vielä hulvaton ryhmä, jonka kanssa saatiin monet makeat naurut.

* Yhteistyössä Hop’n Shake Helsinki Tours *

 • Reply
  Hop´n Shake Helsinki Tours
  1.2.2018 at 15:41

  Kiitos Merjalle, että olit matkassamme! Onneksi selvisit tiukasta alkujuomasta 🙂 Mukavia uusia kokemuksia toivottaa Hop´n Shake Hesinki Toursin porukka

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  4.2.2018 at 13:21

  Tämä oli kiinnostava juttu, hauska idea tällainen baarikierros! Suurin osa näistä paikoista on mulle tuttuja, joskaan jokaisessa en ole käynyt (eli tiedän vain paikan nimen ja idean). Täytyy pitää tämä mielessä, jos joskus pitää keksiä ohjelmaa vaikka Helsinkiin tuleville vieraille. 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   7.2.2018 at 20:38

   Kiitos Jenni! 🙂 Kiva idea minustakin. Minulle kaikki baarit olivat uusia ja ihmettelinkin miten en ole niistä aikaisemmin kuullut. Vieraiden kanssa tuo olisi kiva tapa aloittaa ilta tai hauska idea polttareihin (jos sellaisia esim. kesällä ohjelmassa).

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  4.2.2018 at 22:06

  Mielenkiintoisia yksityiskohtia baareista! Suurin osa oli minulle tuttuja. Varsinkin Bar Bhangrasta tykkään!

  100 dogs oli mulle ihan outo, mutta siihen sisältyikin hauska juttu: vierailin juuri Golden Gai -baarialueella Shinjukussa. Harmi, että olin siellä valoisan aikaan, jolloin baarit eivät olleet vielä auki. Mutta mielenkiintoisilta baareilta vaikutti, sieltä voisi useampi hakea inspiraatiota. 🙂

  Me ollaan Duunireissaajan kanssa osallistumassa kierrokselle sunnuntaina. Oli kiva nähdä, mitä on luvassa. Nyt olen entistä innostuneempi kiertueesta!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   7.2.2018 at 20:42

   Kiitos Kati! 🙂 No, onpas hauska yhteensattuma tuo Golden Gai -baarialueella käynti. Olet ollut 100 dogsin alkulähteillä siis. Viettäkää hauska ilta Duunireissaajan kanssa. Uskon, että tykkäätte!

 • Reply
  Pia / Lyhyenä hetkenä
  6.2.2018 at 09:55

  Hauskaa, että Helsinkiin on rantautunut tällaisia teemoitettuja kävelykierroksia! Vaikka kaikissa kierroksen baareissa olenkin käynyt, oli tässä jutussa paljon uutta tietoa. Kiitos!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   7.2.2018 at 20:44

   Kiitos Pia! 🙂 Minustakin tämä on kiva ja erilainen idea tuoda teemabaareja esille. Minulle kaikki olivat uusia tuttavuuksia, mutta joihinkin näistä voisin poiketa uudestaankin.

 • Reply
  Ne Tammelat
  7.2.2018 at 14:29

  Kiva lukea uusista/vieraammista baareista. Vaikka samassa kaupungissa asunkin, niin jotenkin kyllä pudonnut ulos skenestä, kun niin harvoin viihteellä. Steam Helsinki on tosi kiva paikka! Meidän tie vie lähes aina (niinä harvoina kertoina) Kaivopihan Prahaan, koska hyvä musiikki.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   7.2.2018 at 20:49

   Kiitos! 🙂 Aika harvoin Helsingissä tulee viihteellä oltua ja sitten kun on, sitä menee niihin tuttuihin paikkoihin. Tämä oli tosi hauska kierros. Steam Helsinki pitää käydä testaamassa omalla ajalla, kun nyt en sinne ehtinyt. Kaivopihan Praha ei myöskään tuttu, pitäisköhän sielläkin poiketa? 😉

   • Reply
    Ne Tammelat
    8.2.2018 at 09:02

    Jos metallimusiikki ja hyvä olutvalikoima iskee, niin ehdottomasti Prahan kautta 🙂

    • Reply
     Merja / Merjan matkassa
     8.2.2018 at 21:02

     Hmm, metallimusiikin kanssa on vähän niin ja näin, mutta voisihan siellä ovella käydä kurkkaamassa menoa 🙂

 • Reply
  Rosa
  9.2.2018 at 12:22

  Bhanra on mun lähibaari ja siellä on usein tullut vietettyä aikaa ennen lasta. Mielestäni omistaja vaihtui vuosi tai pari sitten. Bollywood musiikkia en muista koskaan Bhangrassa kuulleeni.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.2.2018 at 20:24

   Haa, sieltä löytyi sinulle tuttu baari. Oletko sinä maistanut baarin nimikkoshottia? Oli kyllä niin ärhäkkä, että vedet vaan valui silmistä. Aava kertoi, että jossain vaiheessa siellä olisi soitettu intialaista musiikkia, mutta kun asiakkaat valittivat siitä, niin vaihdettiin tyylilajia.

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  10.2.2018 at 12:10

  Tätä oli hauska lukea, löytyi paikkoja, joista en ole kuullutkaan! Esim. tuo intilaisbaari – huh huh! Ne on todella mennyt all the way siinä sisustuksessa! En myöskään ollut kuullut tuosta italialaisbaarista, vaikutti hauskalta. Sen sijaan Navy Jerry’sissä on tullut vietettyä monia hauskoja, romminhuuruisia iltoja. 🙂 Tuon 100 Dogsin perustajaporukalla on myös kaksi omaa lempparidrinkkibaaria: Liberty or Death ja salakapakka Trillby&Chadwick, molemmat aivan loistavia! Lisäksi viimeisenä mainittu Steam Helsinki on myös vallan mainio menomesta, vaikkakin aika pieni. Hitsi, pitäisiköhän itse osallistua kierrokselle? 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.2.2018 at 20:30

   Kiitos Sonja, kiva kuulla että löytyi myös uusia paikkoja 🙂 Italialaisbaari oli sellainen, minne voisin mennä after work viinille. Se on ilmeisesti aina täynnä ja pöytien välissä nippa nappa mahtuu kävelemään, mutta kuuluu asiaan. Aava mainitsi nuo 100Dogsin perustajien muut baarit. Nekin kuulostivat tutustumisen arvoisilta. Osallistu ihmeessä, oli tosi hauska ilta ja sai ihan uutta näkökulmaa Helsingin baarisceneen 😉

Leave a Reply