Yleinen

Blogilla on 1-vuotissynttärit!

31.7.2017

Tasan vuosi sitten sain Rantapallon ylläpidolta sähköpostiviestin ”Onneksi olkoon! Uusi blogisi on onnistuneesti asennettu.” Ennenkuin viesti kolahti postiin, oli tapahtunut paljon mietintää ja pohdintaa. Blogin aloittamista mietin nimittäin lähes vuoden päivät. Vaikka yleensä olen päätöksissäni ripeä, tämä ajatus muhi päässäni aika kauan. Välillä se tuntui todella hyvältä ajatukselta, seuraavana päivänä taas maailman huonoimmalta. Kun ajatus ei kuitenkaan jättänyt rauhaan ja kesälomalla ajatukseni harhautuivat tuon tuosta blogin kirjoittamiseen, päätin että nyt tai ei koskaan. Kun palasimme kesämökiltä sunnuntaina kotiin, hautauduin tietokoneen ääreen blogiohjeistuksen kanssa loppupäiväksi. Seuraavana päivänä alkavat työt eivät edes harmittaneet, kun olin niin innoissani blogista. Ensimmäinen postaus näki päivänvalonsa seuraavana päivänä 1.8.2016.

Miten minusta tuli matkabloggaaja?

Ajatuksen kulku on minulla usein seuraavanlainen; ihailen muiden tekemisiä (tässä kohtaa esimerkiksi matkablogeja tai urheilusuorituksia) mutta en alkuun edes haaveile, että kokeilisin niitä itse. Jos sellainen ajatus edes tulee mieleen, pudistan heti päätäni ja totean, että ei minusta ole tuohon. Kun aikaa kuluu, huomaan pienen ajatuksen pirulaisen pesiytyneen päähäni eikä se jätä rauhaan ennenkuin nostan kädet pystyyn ja totean ”OK, yritetään!” Näin bloginikin oikeastaan sai alkunsa.

Ensimmäinen matkablogi, jota muistan lukeneeni oli Sarin La vida loca. Elettiin vuotta 2011 ja olin lähdössä ystäväni kanssa Peruun kahdeksi viikoksi. Ennen matkaa googlailin kaikkea mahdollista Peruun liittyvää ja törmäsin Sarin blogiin. Hänen kirjoitustyylinsä sekä upeat kuvat koukuttivat minut täysin ja löysin itseni blogin parista vielä matkan jälkeenkin.

Vuodet vierivät ja lueskelin satunnaisesti erilaisia blogeja niin matka-aiheisia kuin lifestylea ja muotiakin. Kuljin niihin aikoihin junalla töihin. Junamatkalla oli aikaa lueskella kaikenlaista, kun töitäkään ei pystynyt aina täydessä paikallisjunassa tekemään. Leenan London and Beyond -matkablogiin törmäsin siihen aikaan, kun Leena oli Taiwanissa. En tuntenut ketään, kuka olisi asunut Taiwanissa ja jäin seuraamaan Leenan elämää siellä. Siinä sivussa luin kaikki vanhatkin postaukset. Innostuin silloin myös kommentoimaan jotain juttuja.

Pikkuhiljaa alkoi se ajatuksen pirulainen pyörimään päässä, että miksen itsekin alottaisi blogia. Olin kuitenkin matkustellut paljon ja niistä reissuista riittäisi juttua. Kun Twitteriin perustettiin maanantai-iltojen iloksi #matkachat, minua harmitti ensin suunnattomasti etten voinut osallistua, kun minulla ei ollut blogia. Sittemmin hoksasin, että siihen pystyi osallistumaan kuka vaan, jolla olisi Twitter-tili. Chatin aiheet olivat kivoja ja kun jälkikäteen luin niistä koosteita, mietin miten itse olisin kysymyksiin vastannut. Minulla ei ollut Twitteria, mutta perustin sen #matkachat :in takia. Aloin selvästi solmia itseäni tiukemmin matkajuttuihin ja siinä puristuksessa se matkablogikin sitten syntyi.

matkablogi_tayttaa_vuoden

Matkabloggaajan toimisto näytti kesällä tältä.

Miten löydän aikaa matkablogille?

Jos nyt joku ihmettelee, miksi pohdin asiaa niin kauan ja hartaasti, johtui epäröintini yksinomaan ajankäytöstä. Vapaa-aikani oli todella kortilla, koska pelkästään työmatkoihin kului (ja kuluu edelleen) kolme tuntia päivässä. Iltaan ei siis montaa tuntia jää ja kun ne tunnit täytetään urheiluharrastuksilla sekä espanjan opiskelulla ja perhettäkin on, niin en tiennyt miten tuon yhtälön ratkaisisin. Lopulta se meni niin, että pyrin hoitamaan urheilut heti kun pääsin töistä kotiin ja loppuillan istuin koneen ääressä kirjoittamassa tai muokkaamassa / valitsemassa kuvia. Toki ihan jokainen ilta ei ole näin mennyt, mutta kun varsinkin alkuun yritin saada viikossa kaksi postausta maailmalle, niin se vaati kirjoitustyötä yömyöhään. Mutta en valita, olen nauttinut kirjoittamisesta todella paljon. Olen elänyt matkojani uudelleen, kun olen työstänyt tekstejä blogiin tai valinnut sopivia kuvia. Olen muistanut sellaisia asioita matkoilta, jotka ovat arkielämän myllerryksessä jo unohtuneet. Jokainen hetki on ollut tärkeä ja toivottavasti se on välittynyt myös sinne ruudun toiselle puolelle.

Se mitä en nykyisin ehdi enää tekemään on television katselu ja lehtien lukeminen. Telkkaria en aikaisemminkaan paljoa katsellut, mutta nykyisin entistä vähemmän. Aikaa blogin kirjoittamiseen saisi käytettyä paljon enemmänkin. Mutta olen miettinyt sitäkin, että jos kirjoittaisin joka päivä, niin kyllästyisikö siihen. Aiheet ainakin loppuisivat aika nopeasti.

Suosituimmat postaukset

Blogin analytiikkaa on hauska tutkia. Varsinkin ensimmäisinä päivinä kävin aktiivisesti katsomassa onko kukaan käynyt blogissani ja oli jännittävää seurata kävijämäärien kasvua. Ensimmäiset kommentit oli myös kiva saada.

Lukijoita on selkeästi kiinnostanut Madrid, koska viime syksynä kirjoittamani Vinkkejä Madridiin matkustaville on ollut ensimmäisen vuoden luetuin artikkeli. Toiseksi nousi Illallinen entisessä kenkäkaupassa – Bistro Popot Lahti. Siellä kävin joulukuussa ja juttu tuo edelleen liikennettä blogiin. Kolmannella sijalla on Purjeveneellä Tallinnaan. Myös Matkamessut sekä Berliinin vinkit kiinnostivat.

Sen sijaan ”Andienkondorien lentonäytös Colca kanjonilla”, ”Mustekaloja, ostereita ja meritähtiä – Isla Margaritan retkisatoa” sekä ”Joulutunnelmaa etsimässä Lahden joulukylässä” eivät niinkään ole lukijoita kiinnostaneet. Kaukomatkojen vähäisen kiinnostuksen ymmärrän, jos sinne ei ole matkaa suunnitteilla. Näköjään Lahden joulukyläkään ei lukijoita vetänyt puoleensa. Toki juttu voi tulevan joulun myötä sieltä vielä nousta. Nämä tilastothan elävät koko ajan.

Mitä bloggaaminen on antanut?

Kliseisesti voisi sanoa, että uusia ystäviä. Olen vuoden aikana saanut tutustua muutamiin matkabloggaajiin erilaisissa tapahtumissa ja vaikka emme ole aiemmin tavanneet, on juttu luistanut heti mutkattomasti. Great minds think alike! Lisäksi olen päässyt tilaisuuksiin ja paikkoihin, joihin ei olisi tullut muuten mentyä tai ei olisi ollut edes pääsyä.

Lukijoiden kommentit myös aina ilahduttavat. Se, että joku käyttää omaa aikaansa kommentin kirjoittamiseen, merkitsee todella paljon. Innolla odotan mitä tuleva vuosi tuo tullessaan. Pysythän matkassa mukana!

Blogiani voi seurata myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.

 

 • Reply
  Hanneli/ duunireissaaja
  31.7.2017 at 22:40

  Jotenkin se ekan vuoden täyteen tuleminen on melkoinen merkkipaalu. Että kokonaisen kalenterivuoden on tarkkaillut maailmaa bloggaajan silmin. Kiva kun lähdit mukaan tähän mukavaan seuraan, jolla ei ole ongelmia täyttää vapaa-aikaansa!

  • Reply
   mertsik
   3.8.2017 at 21:47

   Kiitos Hanneli 🙂 Vuosi on mennyt todella nopeasti, mutta niinhän sitä sanotaan että ”Time flies when you are having fun”. Matkabloggaajat ovat mukavaa seuraa ja hyvin on tällainen untuvikko otettu vastaan. Ja vapaa-ajan ongelmia ei todellakaan ole.

 • Reply
  Johanna @ Out of Office
  31.7.2017 at 22:54

  Paljon onnea vahvalle yksivuotiaalle!

  Olenkin miettinyt miten aikasi riittää noin tiuhaan postaustahtiin, tämän lukemalla sekin selvisi 🙂

  Minullakin ”Veneellä Tallinnaan” on aika suosittu juttu, ja linkkasin tuon sinun purjeveneversiosi sinne. Oma blogini alkoi päivittyä säännöllisesti viime vuoden maaliskuussa. Nyt kun jutut alkavat maturoitua Googlen näkövinkkelistä, tulee paljon liikennettä hakukoneen kautta. Ensin alkuun Facebook oli elintärkeä.

  • Reply
   mertsik
   3.8.2017 at 22:00

   Kiitos Johanna 🙂 Tallinnan juttua on luettu sinun sivusi kautta (kiitos vielä linkityksestä) ja laitoin sen Facebookissa yhteen veneilyaiheeseen ryhmään, joka myös toi paljon liikennettä. Google tuo kaiken kaikkiaan eniten liikennettä, mutta Facebook tulee hyvänä kakkosena.

 • Reply
  sari / matkalla lähelle tai kauas
  31.7.2017 at 23:03

  Onnittelut 1-vuotiaalle! Itselle tulee samana päivänä bloginpitoa 2-vuotta! Tämä on ihan kivaa.

  • Reply
   mertsik
   3.8.2017 at 22:06

   Kiitos Sari ja onnea 2-vuotiaalle 🙂 Tämä on kyllä mukavaa puuhaa ja hurjasti olen myös oppinut kaikenlaista vuoden aikana.

 • Reply
  Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  31.7.2017 at 23:20

  Onnittelut taaperoikään ehtineelle! Mulle on käynyt blogin kirjoittamisen kanssa samoin: telkun kattominen on jäänyt lähes kokonaan. Totta puhuen kaikki liikenevä vapaa-aika tahtoo mennä jollain lailla blogin kanssa. Jos ei muuta, niin sitten muiden blogipostauksia lukiessa. Tää on harrastus, joka tahtoo viedä käden, mutta mielellään sen antaa, sillä sen verran jää handuun kaikkea mukavaa 🙂

  • Reply
   mertsik
   3.8.2017 at 22:14

   Kiitos Annemaria 🙂 Niin kuuluuhan tähän paljon muutakin kuin postausten kirjoittaminen; some-kanavien päivitys, kommentteihin vastaaminen, muiden blogien lukeminen & kommentointi ym. Sekä ideointia, että mistä sitä seuraavaksi kirjoittaa.

 • Reply
  sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa
  1.8.2017 at 05:56

  Onnea sinulle hienosta blogitaipaleesta! Aikaa vieväähän tämä on, mutta myös niin koukuttavaa…

  • Reply
   mertsik
   3.8.2017 at 22:19

   Kiitos Sarsa 🙂 Kivaa ja koukuttavaa, juuri niin!

 • Reply
  sirpa viitanen
  1.8.2017 at 08:12

  Kiitos. Tämä oli psykologisesti mielenkiintoinen kuvaus motivoitumisesta ja innostumisprosessista. Eli jos kadehdit kalastajaa, opettele tänään pistämään mato koukkuun.

  • Reply
   mertsik
   3.8.2017 at 22:24

   Kiitos Sirpa! Niinkin sen voi sanoa. Jos jotain haluaa, niin se asia täytyy opetella ja tehdä töitä sen eteen. Juoksuharrastus on toinen asia elämässäni, joka on edennyt saman ”prosessin” mukaan. Ehkä voisi siitäkin joskus kirjoittaa, vaikkei se matkablogin aiheisiin varsinaisesti kuulu. Kiva, kun kommentoit!

 • Reply
  Virpi/Täynnä tie on tarinoita
  1.8.2017 at 08:38

  Paljon onnea 1-vuotiaalle! Bloggaaminen on kyllä tosi koukuttavaa, mukavaa eikä ilman blogia osaisi enää elää! 🙂 Muistan muuten löytäneeni blogisi vaellusjuttujen innoittamana.

  • Reply
   mertsik
   3.8.2017 at 22:26

   Kiitos Virpi 🙂 Tämä on kyllä mukavaa ja onneksi tein vuosi sitten oikean päätöksen. Kiva kuulla, että vaellusjutut ovat kiinnostaneet.

 • Reply
  Terhi | VAGABONDA
  6.8.2017 at 16:25

  Onnea yksivuotiaalle! Onhan tämä aikaavievä harrastus, mutta todella antoisa 🙂 Lukeminen on mulla ikävä kyllä jäänyt huomattavasti vähemmälle blogin aloitettuani, mutta sarjoja katselen edelleenkin. Nyt vaan saan kaksi kärpästä yhdellä iskulla, nimittäin yleensä käsittelen ja valikoin kuvat samalla, kun ohjelma pyörii taustalla 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   9.8.2017 at 16:52

   Kiitos Terhi 🙂 Minäkin olen yrittänyt kirjoittamista ja telkkarin katselua yhtäaikaa, mutta kyllä siinä jompi kumpi kärsii.. yleensä telkkari.

 • Reply
  sari/ matkalla lähelle tai kauas
  6.8.2017 at 19:09

  Onnea yksivuotiaalle! Täällä kaksivuotias noviisi. Nuo sinun pohdinnat oli hyviä. Minullakaan ei ollut kuin facebook, missä ensin loin erilliset sivut matkoja ja kuvia varten. Ajattelin, etten osaa kirjoittaa vaikka aina matkoilla tulee hinkun kirjoittamiseen. Kuukauden kuluttua minulla oli blogi. Instaa ja twitteriä ei ollut. Instan loin puolen vuoden päästä blogista ja twitter melko peäjälkeen. Nyt olen jo pinterestissäkin. Nälkä kasvaa syödessä. Tämä on kiva harrastus, jota voi harjoittaa kun aikaa on. No tietty sitä aikaa sitten kyllä tarvitaan. Ainakin, jos kovin aktiivisesti haluaa kirjoittaa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   9.8.2017 at 16:57

   Onnea 2-vuotiaalle 🙂 Hieno kaari sinullakin Facebookista blogin kautta muihin some-kanaviin. Pinterestiä en ole opetellut, muutaman kerran tyttären tiliä kuikuillut, mutta taidan sen jättää kun aika ei tahdo riittää näihin olemassaoleviin.

 • Reply
  Suunnaton
  7.8.2017 at 11:03

  Onnittelut yksiuotiaalle! Oli tosi kiva lukea, millaisten mutkien kautta olet bloggaajaksi päätynyt. Ja täytyy sanoa, että tämäkin teksti oli tosi taidokkaasti kirjoitettu.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   9.8.2017 at 16:58

   Kiitos Suunnaton ihanasta kommentista <3 Näitä tarinoita on mukava lukea muiden blogeista, niin ajattelin kirjoittaa itse samasta aiheesta.

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  7.8.2017 at 12:41

  Onnea yksivuotiaalle! Parin kuukauden päästä minäkin pääsen juhlimaan 1-vuotistaivalta. Ilo on ollut tutustua niin blogiteksteihisi kuin ihan oikeassa elämässäkin. Ja taas viinin merkeissä nähdään varmaan loppukuustakin. 🙂 Jutellaan sitten lisää!

 • Reply
  Anu / Mielilandia
  8.8.2017 at 13:13

  Paljon onnea blogisynttäreiden johdosta! Tällaisia koosteita on minusta aina mukava lukea, ja hauskaa etenkin kuulla, mitkä asiat on saaneet sinut bloggaamaan. Hyvää toisen blogivuoden alkua ja mukavaa elokuuta sinne. 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   9.8.2017 at 17:01

   Kiitos paljon Anu 🙂 Minustakin on ollut mukava lukea muiden blogeista samantyyppisiä tekstejä. Ihanaa elokuuta myös sinne!

 • Reply
  Katja / Lähtöselvitetty
  10.8.2017 at 22:31

  Tunnistan kyllä monia asioita tekstistäsi: aina siitä pitkästä etukäteispohdinnasta siihen, ettei televisiota ole ehtinyt katsomaan enää aikoihin. Mikähän siinä on, että tähän bloggaamiseen pitää sitten heti heittäytyä niin täysillä? Eivätkö blogit ole lähteneet liikkeelle siitä, kun ihmiset ovat vain ryhtyneet laittamaan ylös asioita, joita ovat tehneet? Tuskin heillä on ollut yhtä kunnianhimoiset tavoitteet kuin meillä tuntuu olevan. Me haluamme lukijoita, kommentteja ja tykkäyksiä – eikä vain omalta äidiltä. Ehkä se tästä tekeekin niin hauskaa, kun löytää oman lukijakuntansa ja huomaa, että ”hei, jotain kiinnostaa nämä munkin jutut”. Sitä voisi olla vaikeampi saavuttaa, jos hommaa tekisi pienemmällä liekillä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   16.8.2017 at 22:32

   Hyvää pohdintaa Katja! Niinhän se on, että nälkä kasvaa syödessä ja kunnianhimo kasvaa. Säästöliekillä en osaisi tätä tehdä.

 • Reply
  Heidi / Seikkailujen helmiä
  11.8.2017 at 10:22

  Onnea 1-vuotiaalle! 🙂 Perästä tullaan. Minun pikku blogilla on synttärit parin kuukauden päästä. On tämä kyllä aikaavievää, mutta samalla antaa paljon. Koukkuunhan tähän on jäänyt ja pahasti.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  13.8.2017 at 10:24

  Onnittelut yksivuotiaalle! Oi, ompa osunut mahtava blogi kohdalle, kun Sarin blogin muistat ensimmäisenä 🙂 Matkabloggaaminen on aikaavievää, mutta antoisaa puuhaa ja kirjoititkin upeasti omista tuntemuksistasi – niihin on helppo samaistua 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   16.8.2017 at 22:38

   Kiitos Rami 🙂 Sarin blogi jäi aikoinaan hyvin mieleen ja tuleehan sitä vieläkin luettua. Mukavaa tämä on, mutta ah niin aikaavievää!

Leave a Reply