Australia

Perth – Länsi-Australian pieni suuri kaupunki

10.3.2024
perth

Perth on miljoonakaupunki, joka sijaitsee Länsi-Australiassa ylhäisessä yksinäisyydessään. Sitä kutsutaan myös maailman eristyneimmäksi suurkaupungiksi, koska sieltä on useamman tunnin lentomatka niin Australian kuin muidenkin maiden isoihin kaupunkeihin. Ensimmäistä kertaa Australiaan matkustavat suuntaavat harvoin Perthiin, itärannikon tunnetut nähtävyydet kiehtovat enemmän.

Koska olimme menossa Australiaan toista kertaa, halusimme käydä Perthissä. Olisi hauska nähdä itärannikon vastapainoksi myös länsirannikko. Lensimme sinne Singaporesta ja olimme perillä aamuyöstä. Väsyneinä raahauduimme maahantulomuodollisuuksien jälkeen taksilla hotellille. Pää painui tyynyyn nopeasti eikä unta tarvinnut houkutella.

Majoituimme Quality Hotel Ambassador Perthissa, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Siitä huolimatta kun aamulla lähdimme etsimään kahvilaa aamukahvin toivossa, oli pakko kysyä mieheltä, että missä se keskusta on. Pienen kävelymatkan päästä näkyville ilmestyi muutakin kuin asuintaloja ja toimistoja. Ja löytyihän se kahvilakin.

IMG_9959

Perth vaikutti aluksi hiljaiselle, jopa oudon hiljaiselle. Kun ensimmäisenä iltana kävelimme keskustassa, ihmettelimme ääneen missä kaikki ovat. Oliko Australiassa kenties joku pyhäpäivä mistä meillä ei ollut tietoa? Vai oliko juuri juhlitulla vuodenvaihteella osuutta asiaan? Myöhemmin kuulimme, että ydinkeskusta hiljenee illaksi, koska siellä on vain toimistoja ja kauppoja.

Perthin nähtävyydet

Perthin nähtävyyksiin tutustuimme sekä kävellen että hop on hop off -bussin kyydissä. Ostin liput netistä ja aamulla kävelimme Perth Mint -pysäkille, joka oli hotellin lähellä. Kauaa emme ehtineet bussissa istua, kun saavuimme Kings Parkiin, joka on yksi maailman suurimmista kaupunkipuistoista.

perth-kingspark-statewarmemorial
State War Memorial
Kings Parkista avautuu hienot näköalat Perthin pilvenpiirtäjiin
perth-kingspark-kasvi

Puisto levittäytyy yli 400 hehtaarin alueelle ja sieltä löytyy niin metsämaisemaa, kasvitieteellistä puutarhaa ja kauniita nurmialueita, joista on ihastuttavat näkymät kaupungin pilvenpiirtäjiin. Kings Parkiin kannattaa varata aikaa, koska alue on laaja ja siellä on hauska kävellä ja ihmetellä maisemia. Puisto sopii loistavasti myös piknikille.

kingspark
Kings Parkin kauniit nurmialueet
perth-kingspark-toptree
Treetop Walk
perth-kingspark-metsa

Puistossa kiertelyn jälkeen nousimme taas bussin kyytiin ja ajoimme Water Tower -pysäkille. Sieltä löytyi pari kauppakeskusta. Meillä ei varsinaisesti ollut shoppailut mielessä vaan lounas, mutta liikkeissä oli hyvät alennusmyynnit, joten sieltä tarttui pieniä ostoksia mukaan. Lounaaksi nappasimme kananuudeliannokset.

Loppureitin istuimme kyydissä ja katselimme maisemia. Kävimme joen toisella puolella Optus Stadiumin pihassa kääntymässä ja ihailimme rannassa olevaa Crown Perth -hotellia, josta löytyy myös kasino.

IMG_0003

Perthin keskustasta löytyy pieni pala Lontoota englantilaistyyppisen London Court -kauppakujan muodossa. Kuja sijaitsee Hay Streetin ja Georges Terracen välissä. Sen varrella olevia kauniita rakennuksia sanotaaan arkkitehtuurin aarteiksi.

Perthin Bell Tower on kaupungin kuuluisin maamerkki, ja se on itse asiassa yksi maailman suurimmista instrumenteista. Kellojen soittamista olisi mahdollisuus itsekin kokeilla, mutta me katselimme tuota korkeaa tornia vain ulkopuolelta.

Swan-joen kaupunkiin yhdistävä Elizabeth Quay sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta. Päädyimme sinne heti ensimmäisenä iltana, kun etsimme ruokapaikkaa. Alueella oli joulun ja vuodenvaihteen ajaksi lapsille erilaisia huvipuistolaitteita. Lasten iloisten kiljahdusten saattelemina me huomasimme alueen laitamilla ruokarekkoja, joiden tarjonnasta löytyi meillekin iltapalaa. Alue oli viihtyisä ja siellä oli kiva viettää iltaa.

Elizabeth Quayn vierestä löytyy Barrack Square, josta löytyy ravintoloita ja kahviloita. Ensimmäisenä iltana kävelimme vain siitä ohi, mutta huomio kiinnittyi viihtyisän näköisiin terasseihin, jotka olivat pullollaan ihmisiä. Toisena iltana emme enää menneet ohi, vaan menimme nauttimaan tuopit ja kuuntelemaan livemusiikkia hämärtyvässä illassa.

perth-barrack-st
Palmujen reunustama Riverside Drive
perth-auringonlasku-barrack-square
Auringonlasku Barrack Squarella

Riverside Drive on Swan-jokea myötäilevä kävelytie, jossa näkee niin lenkkeilijöitä kuin koiran ulkoiluttajia. Sen varrella on penkkejä, joille voi istahtaa ihailemaan auringonlaskua, kuten me teimme. Isolle nurmialueelle oli kerääntynyt seurueita viettämään iltaa piknikin muodossa. Eikä näyttänyt haittaavan, vaikka viltti olisi jäänyt kotiin.

Perth lähialueet: Fremantle

Vuokrasimme päiväksi auton hotellin vieressä olevasta Sixt-vuokraamosta. Heillä oli edullinen ”suprise car” tarjous ja koska meille ei ollut väliä millä autolla ajelisimme, tartuimme tarjoukseen. Saimme alle Toyota C-HR:n ja sillä hurautimme aluksi Fremantleen. Matka tähän viihtyisään satamakaupunkiin taittui nopeasti. Kiertelimme aluksi kauppahallissa (Fremantle Markets), joka on avoinna vain perjantaista sunnuntaihin. Se oli täynnä ihmisiä heti aamusta ja kauppahallille tyypillisesti siellä oli erilaisia ruokakojuja. Lisäksi myynnissä oli muun muassa vaatteita, kenkiä, leluja, matkamuistoja sekä käsitöitä.

freemantle-markets
Kauppahalli
freemantle-church

Fremantlen vankila on Länsi-Australian ainoa maailmanperintöluetteloon merkitty kohde. Se rakennettiin 1800-luvulla, ja oli käytössä aina vuoteen 1991 saakka. Vankilassa pidettiin paatuneita rikollisia, ja turvatoimet olivat aikansa huippuluokkaa. Me piipahdimme vain vankilan pihassa ja kävin kurkistelemassa kaltereiden taakse. Kierros olisi maksanut 22 AUD (noin 13 €), mutta se jäi meiltä nyt väliin. Pyörähdimme vielä satamassa ja sen jälkeen suuntasimme kohti Swan Valley´n maisemiin.

freemantle-prison
Fremantle Prison

Perth lähialueet: Swan Valley

Fremantlesta oli noin 50 kilometriä Perthin pohjoispuolella olevaan Swan Valley´iin. Alue on tunnettu lukuisista viinitiloistaan. Kävimme Sandalford Wines -tilalla maistelemassa viinejä. Tai jos tarkkoja ollaan vain minä maistelin, koska mies oli kuskina.

sandalford-winery
Sandalford Winery

Viiden viinin maistelupaketti maksoi 10 AUD. Se huomioitiin, jos osti viiniä mukaan. Siinä tapauksessa ei tarvinnut maistelusta maksaa mitään. Listalta sai valita mitä viinejä halusi maistella. Olisin halunnut tykätä heidän valkoviineistään, mutta tällä kertaa Shiraz vei voiton ja ostin sitä pullon mukaan. Swan Valley´ssa on toki muutakin kuin viinitiloja. Alueelta löytyy muun muassa olutpanimoita, taidegallerioita ja juustomyymälöitä.

perth-cottesloe-beach
Cottesloe Beach
IMG_0031

Piipahdimme vielä kauniilla Cottesloe Beachilla ennen paluuta hotellilla. Kävelimme rannalla, kahlasin rantavedessä ja syötiin jätskiä. Perthissä on yhteensä 19 uimarantaa, ja Cottesloe on niistä suosituin.

Perth lähialueet: Rottnest Island

Rottnest Island on kiva päiväretkikohde, ja se sijaitsee 45 minuutin pituisen lauttamatkan päässä Perthistä. Ostin netistä liput, joihin sisältyi lauttamatka sekä bussikyyti saarella. Ne maksoivat reilut 140 € kahdelta hengeltä. Me hyppäsimme lautan kyytiin Hillarys Boat Harbourista.

rottnest-island

Saarella ei ole autoja, mutta siihen voi tutustua kävellen, pyöräillen tai bussilla kuten me teimme. Hop on hop off -bussilla oli helppo tutustua saaren eri rantoihin ja poukamiin.

rottnest-island-kavely

Wadjemup majakalle kävelimme pitkän ylämäen hikinorot selkää pitkin valuen. Majakkaan ei ominpäin pääse tutustumaan, mutta vapaaehtoistyöntekijät järjestävät opastettuja kierroksia, joille voi halutessaan osallistua. Istahdimme hetkeksi penkille tasaamaan hengitystä ja pohdimme 155 portaan kiipeämistä ylös majakkaan. Jätimme sen kuitenkin väliin, vaikka maisemat olisivat ylhäältä taatusti olleet upeat.

rottnes-island-wadjemup
Wadjemup majakka
rottnest-island-maisema
Majakalle johtavalta tieltä sai ihailla maisemia
rottnest-island-ranta

Rottnest Island tunnetaan suloisista lyhythäntäkenguruista (quokka), joita ei ole muualla. Quokan sanotaan olevan maailman onnellisin eläin. Johtuuko se sitten otuksen veikeästä ilmeestä vai siitä, että ne saavat elää saarella rauhassa ilman saalistajia. Me näimme ensimmäiset quokat ravintolassa, jonne menimme lounaalle. Ne kävelivät ravintolan terassilla etsien pöytien alta ruokailijoilta tippuvia murusia. Myöhemmin nähtiin sataman lähellä vielä yksi quokka, joka mutusteli puun lehteä.

Saaren kiertämiseen kuluu helposti useampi tunti. Me vietimme viimeisen tunnin ennen lautan lähtöä Thomson Bay´ssa sataman lähellä, jossa oli ravintoloita, kahviloita ja kauppoja. Istuskeltiin nurmikolla, kävin katselemassa kauppojen tarjontaa ja ostettiin jätskit.

Perth on monipuolinen kaupunki, jossa voi halutessaan viettää rantalomaa tai nauttia kaupunkielämästä. Näkemistä riittää sekä kaupungissa että sen lähialueilla. Me vietimme Perthissa neljä päivää emmekä suinkaan ehtineet käydä kaikissa paikoissa missä olisin halunnut. Vaikka Perth on miljoonkaupunki, ei se tuntunut siltä. Lähinnä siinä oli pikkukaupungin tuntua. Kun Perthistä lensimme Brisbaneen, tuli mieleen vertaus maalaisserkusta ja kaupunkilaisserkusta. Varmaan arvaat kumpaa näistä Perth muistuttaa.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  10.3.2024 at 19:52

  Tosiaan, vasta postauksen lopussa tuli mieleen, että Perth tosiaan on miljoonakaupunki 😀 Jotenkin näistä kuvista ja tekstistäsi välittyi paljon pienemmän kaupungin fiilis (ja siis hyvässä mielessä)! Ihanan turkoosia vettä tuolla uimarannalla! Olisipa omassakin kaupungissa tuon näköisiä uimapaikkoja tarjolla!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.3.2024 at 17:50

   Kiitos Eveliina! Perth vaikutti myös paikan päällä pieneltä kaupungilta. Kun sieltä jatkoimme Brisbaneen siellä oli heti ihan erilainen tunnelma. Perthistä tuli mieleen maalaisserkku, kun Brisbane oli se kaupunkilaisserkku. 🙂

 • Reply
  Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
  10.3.2024 at 21:06

  Todella pikkukaupunkimainen ja sympaattinrn kuvien ja kuvailujen perusteella. Rottnest Island vaikuttaa ihastuttavalla käyntikohteelta, ihan jo hellyyttävien Quokkojen vuoksi..🤗

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.3.2024 at 17:51

   Quokat olivat suloisia! Pälyilimme ympärillemme koko ajan saarella kävellessä mutta näimme ensimmäiset tosiaan vasta ravintolassa ja toisen myöhemmin rannan lähellä.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  11.3.2024 at 08:10

  Meidän viiden viikon Australian matkalla emme ehtineet Perthiin tai Länsi-Australiaan ylipäätään. Siitä syystä Australiaan onkin vielä palattava. Austalia on valtava maa, jota ei pysty kerralla ottamaan haltuun. Perth kuulostaa tämänkin perusteella ilman muuta kohteelta, jossa kannattaa käydä. Rottnest-saari on ilman muua myös pakollinen käyntikohde.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.3.2024 at 17:53

   Australia on tosiaan valtavan iso maa ja vaatii useamman käyntikerran, jos haluaa kiertää joka kolkan. Minäkin haaveilen jo kolmannesta reissusta, mutta saa nähdä tuleeko sellaista. Toivottavasti! 🙂

 • Reply
  Heidi / Maailman äärellä
  12.3.2024 at 12:42

  Minä rakastan juuri tällaisia kylämäisiä kaupunkeja, joissa on luonto lähellä! Tosi paljon ehditte lomalla vierailunne aikana nähdä. Perth vaikuttaa siinäkin mielessä kivalta kohteelta, että lähellä on niin paljon kivoja paikkoja, missä käydä. Noi rannat vaikuttaa tosi kivoilta ja erityisesti ihastuin tohon Rottnest-saareen. Sinne minäkin olisin halunnut.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.3.2024 at 17:54

   Kiitos Heidi! Rottnest Island oli upea eikä sitä suotta kehuttu. Se harmitti, että Margaret River jäi näkemättä, vaikka keikkui listallani heti Rottnestin jälkeen. Aika ei vaan riittänyt.

 • Reply
  Ne Tammelat
  13.3.2024 at 08:31

  Tosi kiva lukea Perthistä ja se kuulostaa helposti lähestyttävältä kohteelta vaikka onkin suurkaupunki. Nuo luontonähtävyydet olisivat varmasti eniten myös meidän mieleen ja oi, mitä kenguruita! <3

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.3.2024 at 18:58

   Kiitos Tammelat! 🙂 Perth oli helposti lähestyttävä ja kaupungissa sekä sen lähiympäristössä oli kaikenlaista kivaa näkemistä. Quokat olivat suloisia.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  14.3.2024 at 02:50

  Vähänkin isompaan kaupunkiin saa kyllä uppoamaan päiviä – me olimme juuri 4 päivää Taipeissa ja paljon jäi vielä näkemättä ja kokemattakin! Perthiin on muuten asettunut suomalaisperhe, joka ainakin aikoinaan kirjoitti matkablogia Havaijilta, Konalle tai Konalta tms. nimeltään. Blogi on sittemmin tainnut hiljentyä, mutta Instagramissa välillä seuraan heidään elämäänsä juuri Perthissä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.3.2024 at 19:00

   Kiitos Pirkko! Tuo blogin nimi kuulostaa hämärästi tutulta. Olen sitä itsekin varmaan joskus lukenut. Täytyypä Instasta etsiä heidät. On aina kiva katsoa kuvia ja lukea tunnelmia paikasta missä on itse käynyt.

 • Reply
  Sarianne / Matkalla kaikkialle
  15.3.2024 at 21:21

  Ah Rottnest island oli yksi ehdottomia suosikkejani Australian reissulta! Oikeastaan päädyin lisäämään Perthin maailmanympärimatkani reitille ainoastaan, koska sinne pääsi kätevästi ja edullisesti Balilta Australiaan matkatessa ja koska olin jo vuosia sitten lukenut quokka-eläimistä ja halusin piipahtaa niihin tutustumassa 🙂 Perth oli ihan mukava kaupunki, mutta luontokohteena Rottnest island vei kyllä sydämeni. Saarta oli mahtava pyöräillä ympäri ja ihailla maisemia.

 • Reply
  Aila ja Juha
  15.3.2024 at 23:44

  Kaupunki ja luonto samassa paketissa! Australia on vielä tutkimatta, mutta onneksi näistä blogeista saa tuntumaa tulevaan.
  Juha

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.3.2024 at 19:03

   Kiitos Juha! Viihtyisitte varmasti Australiassa. Siellä olisi ainakin hyvin pyöräilyreittejä. 🙂 Varsinkin Rottnest Island oli paikka mihin moni tutustui pyörän selästä käsin.

 • Reply
  Paula - Gone with the Gastons
  17.3.2024 at 18:08

  Australia on meillä vielä korkkaamatta joten on kiva lukea ja nähdä millaista siellä on. Etenkin nuo erikoiset eläimet kiehtoo kovasti. Ja luonto ylipäätänäsä. Perth kuulostaa kyllä ihan kivalta kaupungilta, ja passelilta kokonsakin puolesta. Toivottavasti päästään sillekin suunnalle joskus.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.3.2024 at 19:05

   Kiitos Paula! Minä haaveilin Australiasta monta monta vuotta ja vihdoin vuonna 2020 juuri ennen koronaa pääsin sinne. En olisi uskonut, että näin pian jo palataan, mutta se sattui ”sopivasti” reitille, kun menimme Uuteen-Seelantiin. Ausseissa riittää näkemistä vaikka miten pitkäksi aikaa, ehkäpä sinne vielä joskus palaan, mutta tuskin ihan lähivuosina.

Leave a Reply