Saksa

Kaupunkilomalle Saksaan; Munchen vai Berliini

29.5.2018

Ensimmäinen kosketukseni Saksaan syntyi teini-iässä, kun lähdin Englantiin kielikurssille. Matka oli siitä ainutlaatuinen, että emme menneet sinne lentäen vaan bussilla. Tällä tavoin näimme matkan varrella muitakin Euroopan maita. Saksassa pysähdyimme Kölnissa. Muistan sieltä Kölnin mahtavan tuomiokirkon, jota niskat kenossa ihailtiin.

Seuraavat kosketukset Saksaan olivat lyhyitä pyrähdyksiä Frankfurtin kentälle välilaskujen muodossa. Saksa ei oikein tuntunut houkuttelevalta kohteelta. Kun mietimme minne matkustetaan seuraavaksi, ei Saksa ollut kärkikahinoissa mukana. Vaikka olin opiskellut koulussa saksaa useamman vuoden, en ollut päässyt kieleen koskaan kunnolla kiinni. Kielioppi tuntui vaikealta ja kun kieltä ei päässyt samalla tavalla hyödyntämään kuin englantia, innostus lopahti koulun jälkeen. Toki täytyy tässä kohtaa mainita, että eräässä työpaikassa koulun jälkeen pääsin ontuvaa saksaani käyttämään. Saksankielinen työkaverini innostui kuullessaan kielitaidostani ja antoi minulla käännöstöitä. Ammattikieli osoittautui kuitenkin niin haastavaksi, että siirsin käännöstyöt toiselle kollegalle ja sain pyyhkiä hikikarpalot otsalta helpotukseksi.

Nuorimmaiseni innostui myös koulussa saksan kielestä ja sen myötä syntyi ajatus lähteä Saksaan ja testata kielitaitoa käytännössä. Lupasin rippilahjaksi Saksan matkan hänen itse valitsemaansa kohteeseen. Tyttären innostus saksalaisia tv-sarjoja kohtaan saivat hänet valitsemaan kohteeksi Baijerin sydämessä sijaitsevan Munchenin. Sieltä kun löytyy Bavaria Filmstadt studiot, joilla kyseisiä sarjoja ja elokuvia tehdään. Täytyy myöntää, että aurinkoisen Munchenin katuja tallatessa olin tyytyväinen tyttären kieliopintoihin. Ilman niitä olisin tuskin koskaan tullut matkustaneeksi sinne.

Kaupunkilomalle Saksaan – Munchen

Minulle Munchen toi ensin mieleen oluen, nahkahousuiset miehet ja jalkapalloseuran. Munchen on kuitenkin paljon muutakin. Kaupungista löytyy taidegallerioita, museoita (mm. BMW-museo), kirkkoja, hyviä ravintoloita, olutterasseja sekä yksi omista suosikeistani Englischer Garten, joka on Euroopan suurin kaupunkipuisto.

Ydinkeskusta on helppo ottaa haltuun kävellen, mutta jos haluat käydä tutustumassa esimerkiksi Olympiaparkiin tai Nymphenburgin linnaan, pitää turvautua julkisiin. Myös edellä mainitsemani Bavaria Filmstadt on sen verran kaukana, että sinne pitää mennä bussilla ja raitiovaunulla keskustasta.

marienplatz

peterskirche

Nähtävyyksien katselu kannattaa aloittaa Marienplatzilta, joka on kaupungin sydän. Aukion laidalla sijaitsevat Altes Rathaus (Vanha raatihuone) sekä Neues Rathaus (Uusi raatihuone). Jos haluaa ihailla komeita kaupunkinäkymiä, kiipeä Uuden raatihuoneen torniin. Hienot näkymät avautuvat myös viereisen Peterskirchen tornista. Sen 306 porrasta saavat sykkeen nousemaan. Neues Rathausin tornin etuseinämässä on kuuluisa kellopeli, Glockenspiel. Sen alla kannattaa olla kuuntelemassa melodioita sekä katsomassa hahmojen paraatia päivittäin kello 11.00, 12.00 ja 17.00 (maaliskuusta lokakuuhun). Esitys kestää noin 15 minuuttia.

Jos olet kiinnostunut shoppailusta, hyviä ostospaikkoja löytyy Marienplatzin lähikaduilta sekä Karlsplatzin alla olevasta maanalaisesta ostoskeskuksesta. Myös Karlsplatzin aukion ympärillä on hyvä valikoima erilaisia kauppoja.

Aikaisemmin mainitsinkin jo Englischer Gartenin. Se toimii kaupunkilaisten virkistyskeitaana. Siellä voi pyöräillä, lenkkeillä tai nauttia kesäpäivästä picnicillä. Puistosta löytyy olutterasseja sekä jäätelokioskeja, joista voi napata virkistystä ja viilennystä. Yksi puiston vetonauloista ovat surffarit. Heitä voi nähdä puistossa virtaavan joen aalloilla. Me emme surffareita nähneet. Kuulin heistä vasta matkan jälkeen, mutta jos menisin Muncheniin uudestaan, niin ehdottomasti etsisin paikan, jossa näitä hurjapäitä voi nähdä.

munchen_heppa

munchen_englischer_garten

Lue lisää Munchenin matkasta: Mitä muuta Munchenissa voi tehdä kuin juoda olutta?

Kaupunkilomalle Saksaan – Berliini

Jos Munchenissa nautimme helteisestä heinäkuun säästä, oli syksyisessä Berliinissä meitä vastassa sateisen harmaa kaupunki. Toisena päivänä aurinko hieman pilkahteli. Harva kaupunki on houkutteleva syksyn sateissa tai talven tuiskuissa. Mietin reissun aikana, että Berliini pitäisi kokea myös kesällä. Varsinkin jokiristeily kaupungin halki virtaavalla Spree-joella houkuttelisi tällaista jokiristeilyfania. Ja siihen paras aika olisi ehdottomasti kesä.

Berliinin nähtävyyksistä oli moni tuttu lehtien sivuilta tai televisiosta. Kukapa ei olisi kuullut Brandenburgin portista tai Berliinin muurista. Berliini on myös monelle suomalaiselle tuttu. Siellä käy arviolta 70 000 suomalaista vuosittain. Eikä mikään ihme, kun Berliiniin saa edullisia lentoja ja lentoaika on lyhyt. Siellä on helppo piipahtaa viikonloppureissulla, kuten me teimme.

Jos Munchenissä pärjäsi pitkälti kävellen, Berliinissä tuli käytettyä enemmän julkisia. Julkinen liikenne toimii hyvin ja seitsemän euron hintaisella päivälipulla kuljet niin bussilla, metrolla kuin raitiovaunulla. Bussilinjat 100 ja 200 vievät päänähtävyyksien luo ja Berliinissä jätimme turistibussien kiertoajelut väliin, joita yleensä aina suosimme.

berliini_das_auto

berliini_alexanderplatz

Berliinin paikallisliikenteen risteysasema ja kaupungin vilkas keskus sijaitsevat Alexanderplatzilla. Sieltä pääsee myös 368-metrisen televisiotorniin (Ferhsehturm). Sen sisäänkäynti löytyy Alexanderplatzin asemaa vastapäätä. Kannattaa olla aamulla hyvissä ajoin liikkeellä, niin säästyy jonottamiselta. Hissi kiidättää matkustajat hurjaa vauhtia näköalatasanteelle, josta avautuu 360 asteen näkymät ympäri kaupunkia. Meidän harmiksi sää oli sen verran utuinen, ettei näköalat olleet parhaat mahdolliset. Pilviverho alkoi meidän ylhäällä olleessa onneksi vähän rakoilemaan, niin pääsi paremmin ihailemaan maisemia.

Synkkä historia on kaupungissa läsnä ja esimerkiksi juutalaisten kansanmurhalle omistettu Holokaustin muistomerkki vetää hiljaiseksi. Sitä julmuutta ja raakuutta ei voi vain ymmärtää. Checkpoint Charlie vie kylmän sodan aikaan  ja rajanylityspaikan vieressä olevasta museosta voi ostaa tuliaisiksi palan Berliinin muurista. Muurin kappaleita löytyy vielä East Side Gallerysta. Suurin osa muurista on maan tasalla, koska siitä haluttiin päästä nopeasti eroon.

holokaustin_muistomerkki_berliini

berliinin_muuri

Tiergarten on Berliinin keskustan suurin puisto. Tämä 200 hehtaarin laajuinen puisto kätkee sisäänsä puutarhoja, metsiköitä ja järviä. Tiergartenin kiemurtelevilla poluilla on kävelyreittejä moneksi tunniksi. Päiväkävelyllä voi piipahtaa vaikka puiston laitamilla olevassa kuuluisassa eläintarhassa, joka on varsinkin lapsiperheiden suosikkikohde. Eläintarhan lemmikkejä ovat pandaneiti Meng Meng ja panda­herra Jiao Quing.

berliner_dom

Lue lisää Berliinin matkasta: Viisi syytä matkustaa Berliiniin

Berliini ja Munchen ovat molemmat kivoja ja hintatasoltaan edullisia kaupunkeja. Hyviä hotelleja voi löytää halvalla ja ruoan hinnassa huomaa eron kun vertaa Suomen hintoihin. Jos minun pitäisi päättää kumpaan kaupunkiin matkustaisin toisen kerran, olisi valinta melko vaikea. Munchenin vehreys ja baijerilaisten iloinen elämänmeno houkuttelevat, mutta toisaalta Berliiniin jäi paljon sellaista mitä emme viikonlopun aikana ehtineet nähdä. Saako valita molemmat?

Kummasta sinä pidät enemmän; Berliinistä vai Munchenista?

Blogiani voi seurata myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.

 

 

 

 

 • Reply
  Mari
  4.6.2018 at 20:08

  München vielä käymättä, vaikka monissa Saksan kaupungeissa ollaankin vierailtu. Berliiniin tehtiin seitsemän vuotta sitten perhematka ja kierrettiin ”kaikki mahdolliset” nähtävyydet ja ihastuttiin kyllä kaupunkiin. Tänä kesänä lähden nuoren kanssa kahdestaan Berliiniin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   11.6.2018 at 20:15

   Berliini on monen suomalaisen suosikki ja uskoisin, että myös tutumpi kuin Munchen. Ihanaa Berliinin matkaa teille! Nuorten kanssa on mukava matkustaa 🙂

 • Reply
  Terhi/Fammo matkalla
  4.6.2018 at 21:44

  Molemmat ovat kiinnostavia kaupunkeja, Munchenissä voisin käydä koska siitä on tosi kauan kun olen ollut siellä viimeksi. Berliiniin menisin koska siellä on niin mahtava teatteri- ja viihdetarjonta ja sitä paitsi sinne pääsee nopeasti ja edullisesti.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   11.6.2018 at 20:28

   Molemmat ovat tosi kivoja ja nähtävää riittäisi vaikka kuinka moneen vierailuun. Saksassa on toki muitakin mielenkiintoisia kohteita, joita olisi kiva päästä koluamaan. Berliiniin vahvuus on, että sinne on lyhyt lento ja usein hyviä tarjouksia.

 • Reply
  Sini
  5.6.2018 at 09:42

  Ensimmäinen reissu Berliiniin on edessä lähiaikoina. Kovat on odotukset, kun sitä on niin kehuttu. Tykkäsin kyllä Munchenistä ja onneksi löysin ne surffaajat vahingossa, kun kävelin Englisher Gartenin läpi. https://sinimatkakuumeessa.blogspot.com/2017/05/paansarkya-ja-surffaajapoikia.html

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   11.6.2018 at 20:31

   Kiva kuulla, mitä tykkäsit Berliinistä. Munchen oli paljon mielenkiintoisempi mitä osasin odottaa. Harmi kun me missattiin ne surffaajat. Kiitti myös linkistä, käyn tutustumassa 🙂

 • Reply
  matkalla
  5.6.2018 at 18:36

  Vaikka ihastuin aikanaan Berliiniin, vei viime marraskuinen vierailu Munchenissä voiton. Sinne menisin ehdottomasti uudelleen. Olisikos vaikutusta ollut mm ilmalla. Berliinissä aikoinaan tarvoimme räntäsateessa nyt Munchenissä jopa aurinko paistoi. Kesäkaupunkeja ei kuitenkaan kai kumpikaan ole. Silloin on liian kuumaa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   14.6.2018 at 21:31

   Sää toki vaikuttaa, mutta itsekin tykkäsin Münchenistä enemmän. Baijerilainen elämänmeno miellytti 😉

 • Reply
  Martta / Martan Matkassa
  6.6.2018 at 17:40

  Minulla on aika lailla samoja mietteitä kuin sinulla Saksasta, muutamia kertoja käynyt tosin aina ohikulkumatkalla, mutta en oikein osaa innostua siitä. Nyt pitkään olen halunnut päästä käymään tuolla Berliinissä ja toivottavasti tuo reissu onnistuu joskus. Kunnon olutfestarit olisi kanssa kiva kokea, linnat ja jokivarret kiinnostavat myös!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   14.6.2018 at 21:34

   Tiedän monia, jotka ajattelevat Saksasta samalla tavalla. Kuitenkin siellä on kaikenlaista nähtävää; mainitsemasi linnat ja jokivarret sekä erilaiset patikointimahdollisuudet. Mielenkiintoisia kaupunkeja myös. Saksalle täytyy vaan antaa mahdollisuus 🙂

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  8.6.2018 at 20:58

  Berliinissä olen käynyt kaksi kertaa ja Münchenissä kerran. Tein vähän aikaa sitten Top10 kaupunkilistauksen ja sille nostin mukaan Münchenin, joten vastaukseni täytyy olla se. Olisin aina luullut, että se olisi boheemi ja Itä-Blokin historiaa henkivä Berliini, mutta Münchenin olutkulttuuri ja historia veivät voiton. Oikeastaan kaupungit ovat yhtä mukavia, erilaisiin lomiin sopivia. Varsin suositeltavia lomakohteita kumpainenkin!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   14.6.2018 at 21:36

   Arvelinkin, että oluen ystävänä München on enemmän sinun mieleen 🙂 Molemmat ovat käymisen arvoisia ja jos oikeasti pitäisi valita kumpaan matkustaisin uudestaan, niin valinta olisi vaikea. Pitäisi vetää pitkää tikkua..

 • Reply
  Heidi / Fiiliksiä & hetkiä
  8.6.2018 at 22:41

  München! Tykkään ihan vaan kävellä Isarin rannalla, fiilistellä Viktualienmarktilla, käydeä eri kaupunginosissa syömässä/kahvilla, fiilistellä Englischer Gartenissa ja käydä jossain lukuisista oluttuvista 🙂 Joku tuossa baijerilaisuudessa on mikä minuun vetoaa. Berliinistä en ole saanut vielä koppia enempää, mutta pidän kyllä siitäkin (harvassa ovat ne saksalaispaikat, joista en..)

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   14.6.2018 at 21:38

   Baijerilaisuus vetoaa minuunkin 😉 Mutta kuten yllä Ramille vastasin, niin vaikea noista kahdesta oikeasti olisi valita.

 • Reply
  Tanja / Tädin ja tytön matkablogi
  9.6.2018 at 09:29

  Minuakaan ei aiemmin ole Saksa houkutellut mutta nyt viime aikoina se on alkanut kiinnostaa kovastikin. Ja onhan se laaja ja monipuolinen kohde. Harmi vaan etten puhu sanaakaan saksaa.. Mutta juu, sekä Munchen että Berliini kiinnostavat, mutta myös Itämerellinen Saksa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   14.6.2018 at 21:41

   Saksan kielen taidosta olisi hyötyä. Jopa Berliinissä, joka nyt kuitenkin on kansainvälinen kaupunki, ei kaikki osaa englantia. Jos pitää kysyä neuvoa kadulla joltain, niin ei-englantia-puhuvat väistivät tahdikkaasti.

 • Reply
  Rosa
  9.6.2018 at 16:14

  En voi oikein verrata kun Berliinissä olen viettänyt yhteensä 2,5 viikkoa ja Munchenissä vain yhden päivän. Lentokenttävertailussa ei tarvitse miettiä hetkeäkään. Berliinin Tegel on niin kulahtanut, että mielummin lentäisin Muchenin kentälle.

 • Reply
  Anna-Katri / Adalmina's Adventures
  9.6.2018 at 21:12

  Munchen on kyllä niin kaunis – omalla kohdallani sattui siellä vain harmillisesti todella sateiset päivät, siis aivan kattosade, joten kesällä hytisin siellä liian vähillä vaatteilla. Berliinissä en taas ole käynyt, ja tämä postaus muistuttikin, että se pitäisi kyllä ehdottomasti laittaa matkakohteiden listalle! 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.6.2018 at 14:51

   Harmillista, että kohdallesi osui sadepäivä Münchenissä. Harva kaupunki näyttää parhaat puolensa vesisateessa. Berliini kannattaa laittaa listalle. Jos menisin sinne uudestaan, ottaisin reissun kesäksi. Syksykin oli kiva mutta meille sattui viileä ja osittain puolipilvinen sää. Jokiristeilylle ei mieli tehnyt siinä kelissä.

 • Reply
  Anna | TÄMÄ MATKA
  9.6.2018 at 22:09

  Oi-Joi. Nyt heitit pahan!

  Berliini vai Munchen. Loppujen lopuksi vastaus ei ole kovinkaan vaikea. Kyllä se on Munchen! Sieltä on tullut aloitettua niin monet upeat reissut ympäri Saksaa ja siellä on tullut vietettyä niin monta kivaa viikonloppua. Ei Berliinissäkään mitään vikaa ole, mutta sydämeni sykkii Munchenille <3

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.6.2018 at 14:53

   München on kyllä kiva 🙂 Varsinkin jos kaupunkiin liittyy hyviä muistoja, se valikoituu matkakohteeksi uudemmankin kerran.

 • Reply
  Jonna
  28.2.2019 at 12:27

  Molempi parempi. Berliinissä olen käynyt kerran, talviloman päätteeksi. Ilma suosi, +16 C päivisin. Ihanan rouhea kaupunki! Münchenissä on tullut käytyä muutaman kerran. Tykkään kovasti! Kesähelteellä tosin tukala kaupunki, mutta käynti kahden tunnin junamatkan päässä Alpeilla virkisti hieman. Talvisin Joulumarkkinoita löytyi joka kulmalta. Jotenkin baijerilaisuus kiehtoo.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   9.3.2019 at 09:44

   Sinulle on sattunut todella kiva sää Berliiniin. Me kävimme siellä syksyllä ja kelit oli silloin jo viileät. Mietin silloin, että kaupunki pitäisi nähdä kesällä, koska se avautuisi varmasti ihan eri tavalla. Munchen oli myös mukava. Saksalaisia kaupunkeja olisi kiva nähdä enemmänkin, koska ne ovat kaikki niin erilaisia. Kiva kun kommentoit Jonna!

Leave a Reply