Saksa

Mitä muuta Munchenissa voi tehdä kun juoda olutta?

14.10.2017

Kun nuorimmaiseni pääsi ripille muutama vuosi sitten, lupasin hänelle lahjaksi viikonloppumatkan Saksaan. Tytär oli vuoden verran opiskellut saksan kieltä koulussa ja oli opiskelun ohessa kiinnostunut maasta. Sovimme, että hän saa itse valita kohteen. Odotin valinnan osuvan Berliiniin, mutta tytär yllätti valitsemalla Munchenin. Siihen hänellä oli kyllä omat syynsä.

Minulle tämä Etelä-Saksassa, Baijerin osavaltiossa sijaitseva kaupunki ei ollut entuudestaan tuttu ja innoissani minäkin lähdin reissuun. Myönnän, etten tiennyt Munchenista muuta kuin että siellä juodaan paljon olutta, varsinkin Oktoberfest -olutjuhlien aikaan. Niin ja olin kuullut myös jostain jalkapallojoukkueesta. Teini-ikäisen kanssa ei kuitenkaan ollut suunnitelmissa mennä kiertelemään olutkellareita eikä jalkapallokaan niin kovasti kiinnostanut, joten muuta tekemistä pitäisi keksiä.

Mutta mitä?

finnair_munchen

Sinivalkoisin siivin Muncheniin

Bavaria Filmstadt

Tytär oli valinnut Munchenin sen vuoksi, että sieltä löytyy Bavaria Filmstadtin studiot. Kyseessä on Euroopan suurin filmistudio, jossa tehdään pääosin saksalaisia tv-sarjoja ja elokuvia, mutta myös kansainvälistä tuotantoa. Kiertelimme studiolla ensin omin päin, mutta osallistuimme myös opastetulle kierrokselle, joka kuului lipun hintaan. Siellä näimme erilaisia tekniikka- ja lavasteratkaisuja muun muassa elokuvista Big Game ja Neverending Story.  Lemmenviemää (Sturm und der Liebe) sarjan kulissit taisivat olla tyttärelle mieluisimmat. Näimme muun muassa sarjasta tutun hotellin vastaanoton. Opas kertoi hauskoja tarinoita ja sattumuksia, mitä oli tapahtunut kuvauksissa ja miten joihinkin tiettyihin lavasteisiin oli päädytty.

bavaria_filmstadt

bavaria_filmstadt

bavaria_filmstadt

bullyversum

bavaria_filmstadt

Elokuvissa käytettyjä lavasteseiniä

Filmistudion pihalla oli sukellusvene, jota oli käytetty saksalaisessa sotaelokuvassa nimeltä Das Boot. Sukellusvene oli pieni ja ahdas, mutta sen läpi pystyi kävelemään.

das_boot

bavaria_filmstadt

bavaria_filmstadt

neverending_story

Filmistudioiden yksi tunnetuimmista elokuvista on Neverending Story

sturm_und_der_liebe

Tämän tiskin taakse mekin päästiin seisomaan

Bavarian filmistudiot olivat mielestäni kuin köyhän miehen Universal Studio. Paljon pienempi kuin isot jenkkistudiot, mutta käymisen arvoinen paikka. Varsinkin jos on seurannut saksalaisia tv-sarjoja (esim. Kettu) niin löytää kierroksella tuttuja lavasteita.

Filmistudiot sijaitsevat kaupungin ulkopuolella, mutta sinne on hyvät julkiset yhteydet. Parhaiten pääset perille raitiovaunulla nro 25 (Grünwald), jää pois Bavariafilmplatz -pysäkillä ja siitä opastekylttejä seuraamalla olet noin 10 minuutin päästä perillä.

Bavaria Filmstadt, Bavariafilmpl. 7, 82031 Grünwald
Pääsylippu 27,50 € / aikuinen, 22 €/ lapsi (sis. opastetun kierroksen, Bullyversumin ja 4 D Motion Cineman)

Marienplatz

Marienplatz-aukio on kaupungin keskus ja sinne on helppo tulla julkisilla mistä päin Muncheniä tahansa. Aukiolla on aina vilinää ja vilskettä. Aukion laidalla sijaitsee tyyliltään uusgoottilainen uusi kaupungintalo (Neues Rathaus). Sen tornissa on Glockenspiel-kellopeli, joka soi päivittäin kello 11.00, 12.00 ja 17.00. Kaupungintalo oli silmiä hivelevän hieno ja sen sanotaankin olevan Keski-Euroopan upeimpia.

marienplatz

Uuden raatihuoneen kellotorni, jonka puolessa välissä näkyy kellopelihahmot

marienplatz

Marienplatzin ympärillä on ravintoloita ja kahviloita, mutta hintataso on huomattavasti korkeampi kuin vähän sivummalla. Söimme siellä ensimmäisenä aamuna aamiaista ja olin kirjoittanut reissuvihkoon ”törkeän hintainen paikka”. Harmi, etten ollut tarkentanut tai laittanut hintoja ylös.

Aamupalan jälkeen kävimme aukion vieressä olevassa Peterskirchessä kuuntelemassa hetken sunnuntaiaamun messua. Tämä roomalaiskatolinen kirkko on Munchenin keskustan vanhin kirkkorakennus ja tunnettu myös Munchenin maamerkkinä. Kiipesimme 306 hengästyttävää askelta kirkon torniin. Kirkon torni tunnetaan myös nimellä Alter Peter (Vanha Pietari). Sieltä avautui hienot näköalat ympäri Muncheniä. Alasmeno sujui huomattavasti nopeammin.

peterskirche

peterskirche

peterskirche

Karlsplatz (Stachus)

Karlsplatz on autoilta suljettu aukio Munchenin vanhassa kaupungissa. Aukio on  nimetty 1700-luvulla Baijeria hallinneen vaaliruhtinaan Karl Theodorin mukaan. Paikalliset tuntevat aukion kuitenkin Stachusina, mikä viittaa aukiolla aikanaan sijainneeseen historialliseen kapakkaan. Aukion keskellä komeilee iso suihkulähde, jonka vesisumu viilensi mukavasti hellepäivänä. Karlsplatzin alla on suuri maanalainen ostoskeskus ja aukion ympäriltä löytyy myös hyviä shoppailupaikkoja. Jos olet liikenteessä shoppailumielellä, niin suosittelen suuntaamaan Karlsplatzille.

karlsplatz

karlsplatz

karlsplatz

Englischer Garten

Jos pidät puistoista, mene ihmeessä Englischer Garteniin. Se on upea puisto lähellä keskustaa, jossa on kesällä kiva paistatella päivää, pystyttää picnic tai nauttia tuoppi olutta puiston suurella olutterassilla. Me kävimme puistossa kävelemässä ja nauttimassa heinäkuisesta hellesäästä. Oluttuoppi jäi kumoamatta, mutta jätskit ostettiin ja istuskeltiin puiston penkillä. Olutterassit näyttivät kieltämättä houkuttelevilta ja isolla kaveriporukalla sinne olisi kiva mennä ottamaan tuopponen, jos toinenkin.

englischer_garten

englischer_garten

englischer_garten

Munchen on kaunis kaupunki, jossa on upeita vanhoja rakennuksia ja bayerilaista henkeä. Munchenissa en edes kokenut olevani Saksassa vaan, vaan jossain muussa Euroopan suurkaupungissa. Kun menee Pohjois-Saksaan on fiilis siellä täysin erilainen. Voisikin sanoa, että jos Berliini on rosoinen ja rähjäinen, on Munchen sen suloinen pikkusisko.

Oletko sinä käynyt Munchenissa?

 • Reply
  Hanneli/ duunireissaaja
  15.10.2017 at 13:51

  Näistä leffastudio oli ennestään tuntematon. Mä tykkään kovasti Münchenistä, ja ylipäänsä koko Baijerin alueesta. Muutama kerta on tullut käytyä töiden vuoksi, ja lomallakin pariin otteeseen.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   22.10.2017 at 17:40

   Leffastudio olisi jäänyt minultakin käymättä, ellei tytär olisi siitä vihjaissut. Kiva paikka ja saa ajan hyvin kulumaan. Minäkin tykästyin Müncheniin. Todella erilainen kuin pohjoisen kaupungit.

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  15.10.2017 at 21:15

  En ole käynyt Munchenissä kuin lentokentällä. Mutta usein olemme haaveilleet Oktoberfesteistä. Saksa on muutenkin meiltä jäänyt vähäiseksi. Ainoastaan Berliinissä on käyty.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   22.10.2017 at 17:42

   Oktoberfestit olisi kyllä hauska kokea. Minultakin olisi Saksan matkat jääneet vähemmälle ellei tytär olisi maasta niin innostunut.

 • Reply
  Eveliina / Korkkarit rinkassa
  15.10.2017 at 21:19

  Ihana eksyä sinunkin blogiisi! Olen lähdössä Saksaan (Leipzig) kohta kuukaudeksi, niin pakko ehtiä käymään tuolla leffastudiolla, varsinkin näin vanhana Sturm der Liebe -fanina. Kiitos vinkistä!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   22.10.2017 at 17:44

   Kiitos Eveliina ja kiva, että eksyit 🙂 No ehdottomasti sinun täytyy leffastudio käydä katsomassa. Lemmenviemää faneille must paikka ?

 • Reply
  Valkkis / https://www.rantapallo.fi/hausfrau/
  15.10.2017 at 23:19

  Kesällä ajeltiin sujuvasti Münchenin ohi, mutta voisipa siellä joskus pistäytyäkin. Saksalaiset sarjat ovat jääneet todella vähälle katsomille, joskin nyt ne kyllä auttaisivat kielen oppimisessa 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   22.10.2017 at 17:46

   Käykää ihmeessä Münchenissä. Todella kiva ja kaunis kaupunki. Se on teillä vielä suht lähellä 🙂

 • Reply
  Meri / Syö Matkusta Rakasta
  20.10.2017 at 09:22

  Hauskaa, että teini-ikäinen oikein itse valitsee muun kohteen kuin Berliinin. 🙂 Mullakin on pari Saksa-fania kaverina, ja he on myös hulluina saksalaisiin TV-sarjoihin, joten täytyypä suositella Munchenia heillekin kohteeksi. Itse en ole vielä Berliiniä pidemmälle Saksassa päässyt.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   22.10.2017 at 17:47

   Tytär pääsi yllättämään minutkin valinnalla, mutta täytyy myöntää että hyvin valitsi 🙂 Tykkäsin Münchenistä enemmän kuin Berliinistä.

 • Reply
  Anne / Matkahetket
  21.10.2017 at 12:45

  Kiva tietopaketti kaupungista! Itse olen käynyt Münchenissa vain lentokentällä, kiinnostaisi kyllä joskus käydä kaupungissa asti.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   22.10.2017 at 17:49

   Kiitos Anne 🙂 Monille München on tuttu nimenomaan lentokentästä mutta kannattaa käydä tutustumassa myös itse kaupunkiin, jos mahdollista.

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  21.10.2017 at 14:44

  Näköjäänhän sieltä löytyi paljonkin tekemistä. Olut minullekin tuli ensimmäisenä mieleen 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   22.10.2017 at 17:50

   Löytyi onneksi 😉 Kaveriporukalla jos lähtisi reissuun niin voisi olla enemmän olutpainotteinen.

Leave a Reply