Teatteri

Lahden kaupunginteatterin moderni Lokki

17.12.2023
lokki

Yhteistyössä: Lahden kaupunginteatteri

Tšehovin Lokki on klassikkonäytelmä, jonka Lahden kaupunginteatteri on modernilla otteella tuonut tähän päivään. Lokki kertoo ihmisistä, jotka eivät saa unelmistaan kiinni. Jokaisella hahmolla on tavoitteita ja toiveita, mutta ne vesittyvät joko omasta tai olosuhteiden pakosta.

Näytelmä alkaa vauhdikkaasti juhannusjuhlilla, joita vietetään järven rannalla. Mukana on näyttelijöitä ja kirjailijoita, ihmisiä kaikista ikäpolvista ja paljon rakkautta. Rakkaus vaan kohdistuu vääriin ihmisiin; Medvedenko rakastaa Mashaa, joka on rakastunut Kostjaan, joka on rakastunut Ninaan, joka rakastuu Trigoriniin, joka on Kostjan äidin Arkadinan rakastaja. Juhannuskoivujen huminassa tunteet kuumenevat, ja rakkautta on ilmassa. Ihmiset etsivät itseään, toisiaan ja ennen kaikkea hyväksyntää muilta. Taustalla soi Antti Tuisku ja siinä vaiheessa mietin kääntyykö Tšehov haudassaan kuullessaan klassikkonsa uudet musiikkivalinnat.

Kuva: Mikko Kelloniemi / Lahden kaupunginteatteri

Esa-Matti Smolanderin ohjaama ja Lauri Siparin sovittama Lokki on vauhdikas, traaginen ja kyllä sieltä hauskuuttakin löytyy. Ennakkoluulottomasti tšehovilaiset hahmot laitetaan jumppaamaan, pelaamaan bingoa, laulamaan karaokea ja pelaamaan mölkkyä. Ensimmäisestä näytöksestä ei vauhtia puutu. Juhannusjuhlilla on menoa ja meininkiä kuten keskikesän juhlaan kuuluu. Kun nuoren näytelmäkirjailijan Kostjan ensi-ilta koittaa, hän haluaa kuumeisesti saada kuuluisan äitinsä hyväksynnän. Arkadina ei kuitenkaan voi sietää poikansa kirjoittamia onnettomia räpellyksiä. Kylmäkiskoinen Arkadina on näyttelijädiiva, joka ei kykene antamaan pojalleen kuin pisteliäitä kommentteja. Hänen huomautuksensa keskeyttävät lopulta koko esityksen. Kostja rakastaa näytelmänsä tähteä, Ninaa, joka palvoo vierailulla olevaa Trigorinia. Tämä kaikki alkaa olla liikaa Kostjalle.

Kuva: Mikko Kelloniemi / Lahden kaupunginteatteri

Väliajan jälkeen mennään ajassa kaksi vuotta eteenpäin. Osa tutusta lomaseurueesta tapaa jälleen. Heistä osa on vihdoin rohkaistunut tavoittelemaan unelmiaan, mutta hekin huomaavat elämänsä junnaavan edelleen paikoillaan. Lopulta mikään ei ole muuttunut. Toisessa näytöksessä esitys muuttuu synkemmäksi ja monologien määrä kasvaa. Selkäni takana kuulen pariskunnan keskustelevan kehtaisiko lähteä pois, kun ”ei tälläista jaksa katsoa”. Supattelu alkaa häiritä esityksen seuraamista ja pian he poistuvat. Vaikka en itsekään pitänyt tai ymmärtänyt kaikkea toisesta näytöksestä, halusin kuitenkin nähdä miten tarina päättyy. Ja päätös oli valitettavasti traaginen.

Lahden kaupunginteatterilla oli paljon huonoa onnea Lokki-näytelmän kanssa. Ensi-iltaa jouduttiin siirtämään kolme kertaa sairastapauksen vuoksi. Ensi-iltansa se sai vihdoin 18.11. Tšehoville tyypillisesti näytelmässä oli paljon hahmoja. Lavalla nähtiin kuitenkin vain seitsemän näyttelijää, joilla lähes kaikilla oli useampi rooli. Näytelmän alussa tämä tuotiin hyvin esille ja vaikka lukuisten roolien määrä tuntui aluksi sekavalta, tarinassa pysyi kohtuullisen hyvin kartalla. Näyttelijäsuorituksista mieleeni jäi parhaiten naiskolmikko: Annika Hartikan näyttelemä Nina, Saana Hyvärisen vahva roolisuoritus kylmäkiskoisesta Arkadinasta ja Henna Wallinin tulkinta Kostjasta.

Lokki-näytelmän ensi-ilta Lahden kaupunginteatterissa 18.11.2023
Esityksen kesto 2 h 30 min (sisältäen väliajan)
Esitykset ja liput täältä

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  17.12.2023 at 17:53

  Kirjoitat kyllä näistä näytelmistä aina erittäin kiinnostavasti. Tämäkin kuulostaa todella kiinnostavalta ja olisi varsin matalan kynynnyksen näytelmä osallitua sijainnin vuokis. Pitää laittaa vahvasti harkintaan ja sopivia ajankohtia näytti löytyvän.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.12.2023 at 18:47

   Kiitos Mikko kivasta kommentista! 🙂 Lokkia esitetään jällen tammikuussa. Kannattaa varata liput ajoissa.

 • Reply
  Virpi / Virpin Maailma
  21.12.2023 at 22:27

  Harvoin tulee käytyä teatterissa, vaikka kovasti tykkäisin. Mielenkiintoiselta vaikuttaa tämä Lokki, jos olisi lähempänä niin vahvasti kyllä harkitsisin mennä katsomaan.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   31.12.2023 at 18:28

   Kiitos Virpi! Minä olen viimeisen vuoden aikana käynyt paljon teatterissa ja se on ollut todella kivaa. Ensi keväälle on jo lippuja varattuna.

 • Reply
  Ne Tammelat
  22.12.2023 at 08:01

  Kuulostaa ja näyttää hienolta kuvissa, Ainakaan juonenkäänteitä ja kiemuroita ei jäänyt tästä näytöksestä puuttumaan 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.12.2023 at 17:57

   Kiitos Tammelat! Vauhtia riitti näytöksen alussa. Toinen näytös oli sitten tunnelmaltaan aika erilainen.

Leave a Reply