Kirjat

Helmet-lukuhaaste 2021 – miten meni tänä vuonna?

25.12.2021
viimeinen-loma-teksti

Helmet-lukuhaaste on leikkimielinen haaste, jossa luetaan 50 kirjaa vuoden aikana eri teemoihin liittyen. Teemat vaihtelevat vuosittain ja ne julkaistaan joulukuun lopulla. Haastelistan kokoaa kirjastoalan ammattilaiset.

Osallistuin lukuhaasteeseen ensimmäisen kerran viime vuonna ja luin silloin 35 kirjaa. Tänä vuonna minun ei pitänyt osallistua ollenkaan, koska epäilin opintojen vievän niin paljon aikaa, ettei muulle lukemiselle jää aikaa. Kun joulukuun loppu alkoi lähestymään ja lukuhaasteen Facebook-ryhmässä keskustelu kävi kuumana uutta lukulistaa odotellessa, huomasin hypetyksen tarttuvan minuunkin. Harmittelin, etten aikonut osallistua, koska olisi ollut kiva olla hypessä mukana. Kun lista vihdoin julkaistiin ja huomasin sen olevan kivempi kuin viime vuotinen, pyörsin kaikki hyvät päätökseni ja päätin kuitenkin osallistua.

Tein lukustrategian; luen vain sellaisia kirjoja, jotka oikeasti kiinnostavat ja yritän löytää niille sopivan teeman. Suurimmaksi osaksi tässä onnistuin, mutta lopulta oli pakko tarttua myös sellaisiin kirjoihin, joista en alkumetreillä tiennyt mitä mieltä niistä olen.

Sainko Helmet-lukuhaasteen valmiiksi?

Viime vuoden malliin haaste lähti vauhdilla käyntiin. Talvi meni yhden kirjan viikkovauhdilla, mutta keväällä tahti alkoi hiipua. Opinnoissa oli tiukka rutistus käynnissä ennen kesälomien alkua eikä aikaa jäänyt lukemiselle. En kuitenkaan huolestunut, vaan ajattelin ottaa kesällä aikataulun kiinni. Hyvistä aikeista huolimatta en kesällä jaksanut lukea niin monta kirjaa kun olisi pitänyt. Syksyllä lukuinnostus palasi ja laskin, että jos laittaisin täyden vauhdin päälle, saattaisin saada lukuhaasteen valmiiksi. Vauhti ei kuitenkaan riittänyt ja erehdyin myös valitsemaan kirjoja, jotka eivät olleet kovin mielenkiintoisia ja niiden kanssa meni paljon aikaa.

Tässä vihdoin lista lukemistani kirjoista ja pieni kuvaus jokaisesta. Olen merkinnyt tähdellä omat lempparikirjani näiden joukosta.

  1. Kirjassa kirjoitetaan päiväkirjaa
    Annika Sundbaum-Melin / Sinkkuäidin juoksuaika

Löysin kirjan kirjaston verkkosivuhaun kautta. Kirjan nimi kuulosti hauskalle ja ajattelin, että se olisi kevyttä chick-litiä. Tarina pohjautuu tositapahtumiin, jossa eronnut toimittaja villiintyy sinkuksi jäätyään ja illat menevät baareissa kavereiden kanssa. Mieskumppanit vaihtuvat yhtä tiuhaan kuin sukat, lasten isän kanssa riidellään hoitovuoroista ja usein teini-ikäinen joutui hoitamaan nuorempiaan, jotta äiti pääsi viihteelle. Kirjasta jäi surullinen olo ja se oli kaikkea muuta kuin kevyttä luettavaa.

  1. Kirjan on kirjoittanut opettaja
    Johanna Hulkko / Vähäisiä tyyppivikoja

Nopealukuinen tarina Mikasta, joka tapaa kuntosalilla naisen ja ryhtyy tämän kanssa suhteeseen. Saabit ovat Mikalle tärkeitä ja autoilu liittyy vahvasti tarinan kulkuun. Kirjan kirjoittanut Hulkko on työskennellyt myös kirjoittamisen opettajana.

  1. Historiallinen romaani
    Kate Quinn / Koodinimi Alice

Pidän enemmän nykyaikaan sijoittuvista kirjoista, joten mietin pitkään minkä tähän valitsisin. Valinnan tein lopulta perinteisesti takakannen perusteella. Koodinimi Alice kertoo ensimmäisessä maailmasodassa vakoojana toimineesta Evestä. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin hänen ovelleen koputtaa nuori yhdysvaltalainen Charlie, joka haluaa löytää sodan melskeessä kadonneen serkkunsa. Näitä kahta naista yhdistää halu löytää kauan kadoksissa ollut henkilö ja he lähtevät yhdessä matkalle, joka muuttaa molempien elämän. Kirja oli paikoitellen hieman pitkäveteinen omaan makuuni, mutta parani loppua kohden.

  1. Joku kertoo kirjassa omista muistoistaan
    Nicolas Barreau / Meillä on aina Pariisi

Rakkaustarina, joka kuljettaa lukijan Pariisiin. Päähenkilöt muistelevat menneitä ja menneisyys kiertyy ja yhdistää päähenkilöiden elämät mielenkiintoisella tavalla. Alku oli hieman tylsä, mutta tarina parani loppua kohti. Kirjan parasta antia oli kuvaukset Pariisista.

  1. Kirja liittyy tv-sarjaan tai elokuvaan
    Jesper Malmose / Vallan linnake*

Tällaisiä kirjojen pitäisi olla. Juoni vei heti mukanaan eikä kirjaa malttanut laskea käsistään. Vaikka en poliittiista juonitteluista jaksa usein innostua, tämä oli todella hyvä. Romaani pohjautuu Vallan linnake tv-sarjan alkuperäiseen käsikirjoitukseen. Se toi mieleeni myös tv-sarjan Rouva Ministeri.

  1. Kirja kertoo rakkaudesta
    Jill Santopolo / Kun sanat eivät riitä*

Romaani, joka kertoo rakkaudesta, surusta ja itsensä löytämisestä. Alku lähti hitaasti liikkeelle, mutta kun tarina pääsi vauhtiin, se todella tempaisi mukaansa. Sopii kaikille romantiikan ystäville.

  1. Kirjassa on kaveriporukka
    Sofia Pekkarinen / Luna 2.0*

Luna on parikymppinen nuori nainen, jonka pitkä parisuhde on juuri päättynyt. Sydänystävien kanssa pidetään hauskaa, lipitetään viiniä ja etsitään rakkautta. Elämä tuntuu kuitenkin valjulta ja Luna päättää tehdä elämänmuutoksen kohti parempaa versiota itsestään. Alkaa projekti ”Luna 2.0”. Kirja herätti ajatuksia somemaailman paineista sekä siitä ketä varten teemme muutoksia; itseämme vai muita.

  1. Kirja, jossa maailma on muutoksessa –
  2. Kirjailijan etunimi ja sukunimi alkavat samalla kirjaimella
    Tiina Tuppurainen / Hänen valtansa alla

Kirjan päähenkilö on toimittaja, joka joutuu työpaikkakiusatuksi ja alkaa epäillä omia taitojaan. Sisällöntuotanto kuuluu myös omaan toimenkuvaan, joten innostuin kirjasta siitä näkökulmasta. Ihan ok kirja.

  1. Kirjan nimessä on numero
    Jenny Fagerlund / 24 pientä ihmettä*

Kirja kertoo Emmasta, joka on menettänyt pari vuotta sitten miehensä joulun alla. Tulevat juhlapyhät muistuttavat häntä tapahtuneesta ja menneestä on vaikea päästää irti. Eräänä marraskuun iltana Emma törmää vanhaan mieheen, joka on eksynyt lumituiskussa. Hän saattaa miehen kotiin ja sen seurauksena hän päättää tehdä 24 hyvää tekoa ennen joulua. Romanttinen hyvän mielen romaani, joka sopii luettavaksi juuri ennen joulua. Minä luin sen kesähelteellä, mutta toimi silti.

  1. Kirja kertoo köyhyydestä
    Annamari Marttinen / Häiriömerkintä*

Etsin pitkään tähän kohtaan mieleistä luettavaa ja ajattelin jo, ettei nykyaikaan sijoittuvia köyhyystarinoita ole kirjoitettu. Löytyihän sellainen viimein. Tarinan pääosassa on Karoliina, joka joutuu kahden asunnon loukkuun ja siitä alkaa piinallinen velkakierre. Kirja tempaisi mukaansa ja mietin miten Karoliinan käy. Kaikenlaisia juonen käänteitä ehti tapahtua ennen kuin asiat alkoivat ratkeamaan parhain päin.

  1. Kirjassa ollaan metsässä
    Jouni Laaksonen / Retkeilijän kansallispuistot*

Kansallispuistoista löytyy useita kirjoja ja ennen kesäreissua lainasin niitä kirjastosta ison pinon. Pidin Laaksosen kirjasta, koska siellä oli selkeästi esitelty muun muassa puistoon saapuminen ja reitit. Myös havainnollistavat kartat auttoivat omien retkien suunnittelussa. Jatkoon!

  1. Kirja liittyy teatteriin, oopperaan tai balettiin
    Gelsey Kirkland / Ballerinan kuolemantanssi

Tähän kohtaan halusin valita kirjan baletista, koska olen sitä itsekin harrastanut. Kirja kertoo Kirklandin omasta elämästä, balettimaailman tiukasta kilpailusta huipulla, terveysongelmista, miessotkuista ja huumeista. Tarina oli aika raskassoutuinen eikä nyt oikein osunut eikä uponnut.

  1. Kirja on osa kirjasarjaa
    Milena Busquets / Tämäkin menee ohi

Kirja kuuluu Otavan kirjaston kirjasarjaan ja on nro 256. Tarina kertoo espanjalaisesta naisesta, joka suree äitinsä kuolemaa ja hakee lohtua ex-miehistään, ystävistään ja rakastajastaan. Vaikka takakannessa luvattiin, että romaani on hauska ja hurmaava, nyt ei napannut.

  1. Kirjassa on jotain samaa kuin omassa elämässäsi
    Anni Saastamoinen / Sirkka

Jokaisessa meissä asuu pieni Sirkka. Hän ärsyyntyy milloin mistäkin; on kyse sitten kollegan nakin pureskelusta tai peffan työntymisestä omalle työpöydälle. Löysin varsinkin kirjan alusta hykerryttävän monta asiaa, jotka voisin allekirjoittaa. En kuitenkaan paljasta mitä ne ovat 🙂 Tämä olisi sopinut myös hyvin kohtaan 17.

  1. Kirjassa eletään ilman sähköä
    Karin Brunk Holmqvist / Pieni potenssipuoti*

Herttainen tarina kahdesta vanhapiikasiskoksesta, jotka elävät hyvin vaatimattomasti synnyinkodissaan. Kun naapuriin muuttaa uusi asukas, sisarukset saavat sattumalta hänen kauttaan idean uudesta potenssilääkkeestä. He laittavat postimyyntiyrityksen pystyyn ja asiakkaaksi ilmaantuu yllättäen tuttu henkilö. Ihana tarina, josta tuli hyvälle mielelle.

  1. Kirjan nimessä on kirjan päähenkilön nimi
    Emilia Saloranta / Päin punaista: Anne Kukkohovin kyydissä 24/7*

Mielenkiintoinen tarina naisesta, jonka elämään on vaikuttanut syvästi lapsuudessa tapahtunut perhetragedia. Oli kiva lukea myös malli- ja tv-maailman kulisseista.

  1. Kirja kertoo sateenkaariperheestä
    Laura Lehtola / Minä valitsin sinut (äänikirja)

Romaanin päähenkilöt Saara ja Elisa rakastavat, riitelevät, haaveilevat yhteisestä tulevaisuudesta ja lapsesta. Kirja kuvaa ajallisesti yli 10 vuoden ajan pariskunnan elämää. Tässä ajassa saa myös hyvän kuvan, miten yhteiskunnan suhtautuminen on muuttunut seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Kirja oli luokkaa ”ihan ok” ja toimi hyvin äänikirjana. Kiinnostavuutta lisäsi se, että toinen päähenkilöistä oli kirjallisuuden opiskelija ja tuskaili romaanikäsikirjoituksen kanssa. Kirjoittamista ja kirjallisuutta opiskelevana tämä oli minua kiinnostava sivujuonne

  1. Kirjassa leikitään
    Lori Nelson Spielman / Sanoja sydämestä

Tämä oli kolmas Spielmanin kirja, jonka luin tämän vuoden puolella. Vaikka tarina on koskettava, se ei jostain syystä kolahtanut. Kirja kertoo Erikasta, joka on menestyvä kiinteistövälittäjä. Hänellä on kaksi tytärtä, joista toinen menehtyy onnettomuudessa. Toinen päätyy Pariisiin au-pairiksi ja yrittää valloittaa isänsä kanssa kahdestaan asuvan pikkutytön sydämen.

  1. Kirjassa on ammatti, jota ei enää ole tai joka on harvinainen
    Markku Ropponen / Koirapuistoromaani

Onni Mäihälä on maailman ensimmäinen koirapuisto-ohjaaja. Hämäräperäisen testamenttilahjoituksen turvin perustettu virka herättää närää ja Onni on jatkuvasti napit vastakkain esihenkilönsä ja muiden kaupungin työntekijöiden kanssa. Menossa mukana on koirakaveri Vauhkonen ja koirapuiston värikkäät asiakkaat sekä koirankakkapusseja kauppaava kaveri. Leppoisasta kerronnasta huolimatta kirja ei noussut omien suosikkien joukkoon.

  1. Kirja liittyy johonkin vuodenaikaan
    Emma Vepsä / Asfalttivolgaa etelään*

Toimittaja ja valokuvaaja Emma Vepsä liftaa Moskovasta Afganistaniin keskellä ankarinta talvea. Nojatuolimatka Keski-Aasiaan, joka herätti välittömästi matkakuumeen. Olen lukenut aiemmin Vepsän ”Tie Teheraniin”, jossa hän kertoi liftausreissustaan Tallinnasta Etelä-Iraniin.

  1. Kirjassa ajetaan polkupyörällä
    Laura Paloheimo / Klaukkala

Nappasin tämän mukaan kirjastosta ex-tempore, kun ajattelin sen olevan kevyt ”chick-lit” välipala. Luksuselämää ja vintagelaukkuja rakastavan Julian tarina oli sekava ja kun kirja pyöri luettavana yli viikon, se tarkoitti sitä että tylsyysrajoilla mentiin. Sinnittelin kirjan kuitenkin loppuun asti. Kirjan loppupuolella päähenkilö pyöräilee kaveriltaan lainaamalla fillarilla.

  1. Kirja, jota luet ulkona
    Lori Nelson Spielman / Toscanan tytöt*

Tämä oli juuri sopiva kirja luettavaksi aurinkoiselle terassille tai riippumattoon. Ihana tarina, tykkäsin todella paljon ja voi mikä ikävä tuli Italiaan. Kirja kertoo Fontanan suvusta. Toisena syntyneillä tytöillä ei ole koskaan ollut onnea rakkaudessa. Onko syynä kirous vai pelkkä sattuma? Siitä lähtevät ottamaan selvää serkukset Emilia ja Lucia isotätinsä kanssa.

  1. Kirjan nimessä on kysymysmerkki tai huutomerkki
    Marian Keyes / Kuuleeko kukaan?

Anna on loukkaantunut auto-onnettomuudessa ja toipuu vammoistaan vanhempiensa luona Dublinissa. Päässä pyörii vain yksi ajatus – päästä takaisin kotiin New Yorkiin. Siellä odottaa työ sekä tärkein ihminen kaikista Aidan. Olen lukenut Keyesin kirjoja useita vuosia sitten ja vaikka tarinat ovat yleensä elämänmyönteisiä, jokin niissä ei nappaa. Huomasin sen myös tämän kohdalla, kun jumitin kirja kädessä monta viikkoa.

  1. Kirjan on kirjoittanut kaksi kirjailijaa (äänikirja)
    Angelika & Ismo Leikola / Suo, kuokka ja Hollywood

Kirjan parasta antia oli tarinat Yhdysvaltoihin muutosta sekä kurkistus stand-upin kulisseihin. Kulttuurieroista oli myös viihdyttävää kuulla, mutta osa oli kerrottu niin pitkästi ja paatoksella, että alkoi haukotuttamaan. Ismo lukee kirjan itse ja vaikka hänellä on miellyttävä ääni, automatkoille se on petollinen. Tasainen ääni alkaa nukuttamaan.

  1. Elämäkerta henkilöstä, joka on elossa
    Tuomas Nyholm / Samu Haber: Forever yours* (äänikirja)

Samun elämäkertaa oli miellyttävää kuunnella, koska hän luki sen itse. Mahtava tarina periksiantamattomuudesta ja sitkeydestä. Rokkarin elämä ei ole helppoa. Ehdottomasti tämän vuoden paras kirja.

  1. Kirjan päähenkilö on eläin –
  2. Kirja, jonka lukemisesta on sinulle hyötyä
    Kirsi Pehkonen / Käsikirjoituksesta kirjaksi

Opintoihin liittyvä kirja.

  1. Kirjan henkilön elämä muuttuu
    Jenny Colgan / Uusia lukuja ja onnellisia loppuja*

Ihana hyvänmielen kirja. Kirjan päähenkilö menettää työnsä ja muuttaa pikkukylään Skotlantiin. Tarinalla on ennalta arvattava loppu, mutta ei haitannut.

  1. Kirja on julkaistu kirjoittajan kuoleman jälkeen –
  2. Jännityskirja tai dekkari
    Camilla Läckberg / Leijonankesyttäjä*

Leijonankesyttäjä oli taattua Läckbergiä. Juoni vie mukanaan eikä kirjaa malttaisi laskea käsistään. Alussa ahdisti eri henkilöiden runsas lukumäärä. Vie aikansa oppia muistamaan kuka on kuka. Kun henkilöt painuvat mieleen, aloin pohtimaan kuka heistä on kidnappaaja ja murhaaja. Loppua kohti arvioni alkoivat osua oikeaan. Liekö siinä auttanut aikaisempien Läckbergin kirjojen lukeminen.

  1. Kirjan kansikuvassa tai takakannen tekstissä on kissa –
  2. Kirjassa opetetaan jokin taito
    Maarit Jaakkola / Hyvä journalismi: käytännön opas kirjoittajalle

Hyvä yleisopas tekstien tekemiseen, tiedottamiseen sekä journalismista kiinnostuneille. Kirjassa myös hyviä kirjoitusharjoituksia.

  1. Kirjassa tarkkaillaan luontoa
    Sofia Lundberg / Tapaa minut tammen alla

Kaunis tarina ystävyydestä sekä miten selviytyä parisuhteen päättymisestä. Juoni lähtee hitaasti liikkeelle ja oli aluksi pitkäveteinen. Noin puolessa välissä juonen kerroksia keritään auki ja tarina muuttuu heti mielenkiintoisemmaksi. Luonnon kulkua tarinan päähenkilö Esther tarkkailee ystävänsä Rutin kanssa, kun he istuvat tammen alla jokaisena vuodenaikana.

  1. Kirja, jonka ilmestymistä olet odottanut –
  2. Kirjassa liikutaan ajassa
    Kate Eberlen / Sinä vain

Ajattelin sijoittaa kirjan ensin kohtaan 38. koska teksti oli sujuvaa ja kaunista. Kun noin puolivälin kohdalla hypättiin yhtäkkiä kaksi vuotta ajassa taaksepäin kertomaan päähenkilöiden Alfin ja Lettyn entisestä elämästä, päätin siirtää kirjan ajassa liikkumiseen. Kirjan miljöö on Roomassa ja sitä lukiessa melkein näki itsensä capuccinolla aukion reunalla ihmisiä katselemassa. Kirjassa piipahdetaan myös muissa kohteissa, mutta pääpaino on Roomassa. Paikoitellen hidastempoinen ja pitkästyttävä, juonta olisi saanut monessa kohdassa tiivistettyä.

  1. Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa
    Maija Kajanto / Itsepä tilasit*

Työelämän päättömyyksiä fuusioituneessa firmassa. Välillä nauratti ja välillä suretti, kun mietti, että jossain työpaikassa toiminta voi oikeasti olla pelkkää työajanseurantaa ja raportointia. Titta elää arkea miesystävänsä kanssa, mutta kun yrityskauppa osuu kohdalle, mukava työpaikka pienen yrityksen viestintäpäällikkönä vaihtuu muurahaisen rooliin jättikonsernin valtavassa koneistossa. Samoihin aikoihin Titta huomaa olevansa raskaana ja yrittää luonteelleen tyypillisesti hallita tilannetta projektipäällikön ottein.

  1. Kirja on käännetty hyvin –
  2. Kirjassa kuunnellaan musiikkia
    Lori Nelson Spielman / Kivi sydämeltä*

Toinen lukemani Spielmanin kirja on tarina Hannahista, jolla on paikallisen tv-kanavan suosikkijuontaja. Hän odottaa miesystävänsä kosintaa ja painiskelee työhaasteiden kanssa. Myös menneisyyden tapahtumat tulevat kuvioihin mukaan entisen koulukaverin lähettämän postin mukana. Kirjassa kuunnellaan musiikkia auton ratissa. En ollut aiemmin kuullut Spielmanista, mutta luettuani häneltä jo toisen kirjan, halusin lainata kirjastosta muutakin hänen tuotantoaan.

  1. Kirjassa kerrotaan eläinten oikeuksista –
  2. Kirjassa matkustetaan junalla
    Beth O´Leary / Vaihtokauppa*

Romanttinen tarina Leenasta, joka tekee vaihtokaupat isoäitinsä kanssa ja muuttaa maalle. Isoäiti puolestaan muuttaa Lontooseen ja tutustuu nettideittailuun. Kirjassa matkustetaan junalla pienen yorkshireläisen kylän ja Lontoon välillä. Kirjan loppu on ennalta arvattava, mutta silti ihana hyvän mielen tarina. Suosittelen kaikille romantiikan nälkäisille!

  1. Satukirja –
  2. Kirjassa ei kerrota sen päähenkilön nimeä –
  3. Kirjassa on reseptejä –
  4. Kirjan on kirjoittanut pohjoismainen kirjailija
    Camilla Läckberg / Hopeasiivet*

Läckbergin tuotanto on tuttua ja olen lukenut lähes kaikki hänen kirjansa. Hopeasiivet on jatkoa vuonna 2019 julkaistulle Kultahäkille. Juoni piti otteessaan enkä olisi malttanut laskea kirjaa käsistäni. Veikkaan, että sarja saa jatkoa, koska loppu antoi siitä osviittaa.

  1. Kirjassa syödään herkkuja
    Veera Vaahtera / Sopivasti sekaisin*

Nappasin tämän kirjan kirjaston palautettujen hyllystä. Siellä tekee usein hyviä löytöjä. Kirjan päähenkilö Matleena taiteilee vaativan työn ja perheen pyörityksessä. Mies on jäänyt koti-isäksi ja hoitaa perheen kahta lasta antaumuksella, mutta kotityöt unohtuvat. Töissä hankaluuksia aiheuttavat omaperäiset alaiset sekä tiukka budjetti. Herkkuja syödään illallisella sekä kotisohvalla napsitaan suklaakonvehteja. Kirja toimi nopeana välipalana paksumpien opusten välissä.

47.-48. Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta
Johanna Vehkoo / Valheenpaljastajan käsikirja
A.-P.Pietilä / Uutisissa valheita, valheista uutisia

Nämä kirjat liittyvät opintoihini, mutta niitä oli kiva lueskella muutenkin. Hyvää taustatietoa mitä muun muassa netin syövereissä liikkuu.

  1. Kirja on julkaistu vuonna 2021
    Anna-Leena Härkönen / Olis niin kiva ja muita kirjoituksia

Härkösen kirjoituskokoelmat ovat hauskoja ja olen lukenut ne kaikki. Tämä kirvoitti myös hyvät naurut.

  1. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä
    Anna-Leena Härkönen / Valomerkki

Tykkään Härkösen kirjoista ja olen lukenut niitä paljon. Yleensä hänen huumorinsa kolahtaa, mutta nyt jäi korkeintaan hymähdyksen tasolle. Kirja ei ollut parasta Anna-Leenaa. Pitkästymiseni huomasi myös siitä, että kirjan lukeminen kesti kauan. Masentuneen kirjailijan edesottamukset eivät tällä kertaa napanneet.

Lukuhaasteen suorittaminen jäi lopulta 10 kirjasta kiinni eli saldo oli 40/50. Viime vuoteen nähden luin kuitenkin viisi kirjaa enemmän, joten siinä mielessä täytyy olla tyytyväinen, vaikken tänäkään vuonna saanut lukuhaastetta kokonaan valmiiksi.

Osallistunko Helmet-lukuhaasteeseen vuonna 2022?

Hyvä kysymys, johon en osaa nyt vastata. Viime vuonna tähän aikaan olin varma, etten osallistu aikapulan vuoksi. Pyörsin päätökseni kuitenkin nopeasti, kun näin uuden lukuhaastelistan. Teen lopullisen päätöksen, kun olen nähnyt uuden listan. Jos olen mukana, kuulette siitä taas ensi vuonna!

Oletko sinä osallistunut Helmet-lukuhaasteeseen? Pidätkö lukemisesta?

  • Sari / matkalla lähelle tai kauas
    25.12.2021 at 16:22

    Hienosti tehty! Yhtään samaa kirjaa en ole lukenut haasteessa. Itsellä on 3 kirjasta kiinni, jotta tavoitan kaikki 50 teemaa. Kohta paljastuksia, mitä luin.

    • Merja / Merjan matkassa
      26.12.2021 at 17:54

      Kiitos Sari ja kiva kuulla, että sinäkin osallistuit lukuhaasteeseen! Sinulla se onkin jo ihan loppusuoralla. Jään odottamaan mielenkiinnolla mitä kirjoja luit 🙂

  • Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta
    25.12.2021 at 16:30

    Osallistuin Helmet-haasteeseen ensimmäistä kertaa ja lukutahdin kanssa kävi vähän samalla lailla. Vielä uupuu muutama kirja, mutta uskon, että vuoden loppuun mennessä haaste jää kahta tai kolmea kirjaa vajaaksi 🙂 Helmet-haasteen kotisivuilla olen huomannut, että kommenteissa tulee mainita jostain syystä, kuinka monta kirjaa *itse* on lukenut: sinun listaltasi olen lukenut vain 3, joten uusia vinkkejä tuli paljon. Kiitos niistä!

    • Merja / Merjan matkassa
      26.12.2021 at 17:56

      Kiitos Heli! Mahtavaa, että muutkin matkabloggaajat ovat innostuneet haasteesta 🙂 Sinullakaan ei ole paljosta enää kiinni. Ja kiva kuulla, että löysit listaltani uutta luettavaa. Jään odottamaan miltä sinun listasi näyttää.

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    26.12.2021 at 11:09

    Huh, onhan tuo 40/50 kirjaa valtavan hyvin! Itse pidän kyllä lukemisesta, mutta minulla ei riittäisi mitenkään aika lukea tullaisia määriä, valitettavasti. Taisin lukea kuluneen vuoden aikana neljä kirjaa ja todennäköisesti sama tahti jatkuu myös tulevana vuonna!

    • Merja / Merjan matkassa
      26.12.2021 at 18:01

      Kiitos Mikko! Myönnän, että hieman harmitti kun en saanut haastetta valmiiksi. Alkuvuodesta olin vielä siinä vauhdissa, että 50 kirjaa olisi tullut luettua, mutta elämä tuli väliin 🙂 Vaikka tämä ei mikään kilpailu olekaan, vaan tarkoituksena on innostaa lukemaan ja etsimään myös erilaisia kirjoja, silti harmittelen muutamaa huonoa valintaa. Niiden lukemisessa meni turhan paljon aikaa, kun en viitsinyt keskenkään jättää. Loppuvuodesta äänikirjat olivat pelastus. Varsinkin pitkät automatkat menivät mukavasti niitä kuunnellessa.

  • Ne Tammelat
    27.12.2021 at 14:59

    Huikean määrän kirjoja olet ehtinyt lukea! Oma saldoni taitaa olla lähempänä nollaa, mutta vielä ehdin aloittamaan joulupukin tuoman Biohakkerin käsikirjan kahlaamisen, siinä riittää luettavaa yli 500 sivun verran.

    Mukavaa vuoden vaihdetta!

    • Merja / Merjan matkassa
      6.1.2022 at 18:10

      Kiitos kommentista Tammelat ja hyvää uutta vuotta teillekin! 🙂 Huh, 500 sivua on todella paljon, mutta jos aihe on kiinnostava, kyllähän siinäkin aika saattaa lentää kuin siivillä. Tsemppiä!

  • Sini matkakuumeessa
    27.12.2021 at 19:03

    Ihana haaste, mutta en itse saisi tuota vuodessa loppuun. Tulee luettua reissussa ja kesälomalla jossain nurmikolla maatessa. Ja sit mun suosikkina parin vuoden ajan on ollut Bookbeat äänikirjat. ☺️

    • Merja / Merjan matkassa
      6.1.2022 at 18:12

      Kiitos Sini! Minäkin löysin jälleen äänikirjojen pariin. Ne ovat käteviä, kun kuunnella voi missä vain. Syksyllä kuuntelin muutaman kirjan työmatkoilla ja lentokoneessa se oli myös mukavaa ajanvietettä. Kotona sen sijaan tartun mielummin oikeaan kirjaan.

  • Eveliina / Reissukuume
    28.12.2021 at 09:20

    Upea saldo ja mielenkiintoisia teoksia! 🙂

    Itse olen aiemmin ollut varsinainen lukutoukka, mutta yliopistorupeama vei suurimmat lukuhalut, eikä se ole vieläkään palautunut 😀 Ehkä vielä joskus… Nyt yöpöydällä odottelee Monnin Vaella, kalasta, rakasta -teos. Katsotaan, milloin saan sen luettua loppuun.

    • Merja / Merjan matkassa
      6.1.2022 at 18:15

      Kiitos Eveliina! Monnin kirja odottaa minulla äänikirjana, mutta en ole ehtinyt vielä aloittaa sitä. Tällä hetkellä pakerran kandisuunnitelman kimpussa ja voi olla, että alkuvuodesta lukeminen jää aika vähälle muuta kuin koulukirjojen osalta.

  • Anne | Elämää Nomadina
    28.12.2021 at 17:13

    Mainio kirjasaldo sinulla, vaikka ei haaste ihan täyteen tullutkaan. Itsellä lukeminen on jäänyt aivan surkean vähiin, ja koko tämän vuoden aikana olen lukenut varmasti alle viisi kirjaa loppuun saakka. En oikein tiedä miten lukeminen onkin niin jäänyt, kun aikoinaan olen ollut todella ahkera lukija. Ei muka ole aikaa, mutta lukemiseen voisi aivan hyvin käyttää sellaisia tunteja mitä kuluu ihan tyhjänpäiväiseen selailuuun ja someen. Eli pitäisi siis useammin laskea puhelin kädestä ja tarttua kirjaan, tarinat kyllä yleensä sitten vetävät mukaansa.

    • Merja / Merjan matkassa
      6.1.2022 at 18:19

      Kiitos Anne! Some on aikasyöppö, johon minäkin huomaan kuluttavani ihan liikaa aikaa. Varsinkin Instassa pyöriessä kuluu helposti tunti jos toinenkin. Hyvä kirja tempaa mukaansa eikä sitä malttaisi laskea käsistään.

  • Pirkko / Meriharakka
    29.12.2021 at 10:52

    Mietin tuota hetken viime vuoden vaihteessa, mutta omassa lukujonossani on sen verran monta kirjaa, etten lopulta halunnut toista lukujonoa. Lisäksi mielelläni tartun uusiin kirjoihin kun luen niistä arvostelun tai joku niitä suosittelee, enkä ihan heti uskonut, että tuo tapa löytää uutta luettavaa osuisi yhteen Helmetin listan kanssa.
    Tänä vuonna tuli luettua 58 kirjaa, joista monet tietysti veivät maailmallekin. Ehkäpä sen lisäksi, että olen listannut niitä kuukausittain kuukausikirjeissämme, niin voisin vielä koota niistä kokonaisen listan vaikka alkuvuodesta – kiitos ideasta!

    • Merja / Merjan matkassa
      6.1.2022 at 18:23

      Kiitos Pirkko! Sinä olet lukenut ahkerasti; 58 kirjaa on todella paljon ainakin oman mittapuun mukaan. Ja hienoa, jos sait tästä inspiraatiota uuteen blogipostaukseen. Täytyypä kurkata se uusien lukuvinkkien toivossa.

  • 10 parasta matkakirjaa 2021 - Meriharakka.net
    3.1.2022 at 15:38

    […] Helmet-lukuhaaste 2021 – miten meni tänä vuonna? […]