Suomi

Come to Finland – matkailujulisteita halki vuosisatojen + arvonta

18.3.2017

Suomen Kansallismuseossa alkoi helmikuun puolivälissä upea Come to Finland – Riemuhuuto paratiisista näyttely. Kävimme tutustumassa näyttelyyn muutaman matkabloggaajan kanssa ja saimme oppaaksi julisteiden metsästäjän ja toimittajan Magnus Londenin. Kierros oli hieno tarina siitä mihin intohimo ja harrastus voi johtaa; värikkäiden Suomi-kuvaa kirkastavien julisteiden pariin, joita on kerätty ympäri maailmaa.

come_to_finland
Miten kaikki sitten alkoi?

Magnus Londen näki 16 vuotta sitten vuoden 1940 Helsingin olympialaisiin tehdyn ”Sampanjaleidi” julisteen ja haltioitui täysin. Kuvassa oleva nainen maistelee sampanjaa ja taustalla näkyvät Helsingin silloiset maamerkit; eduskuntatalo, kansallismuseo sekä raitiovaunu. Siitä kuvasta alkoi Londenin matkailujulisteiden kerääminen, joita näyttelyssä on esillä noin 100.

Tästä kaikki alkoi; Samppanjaleidi juliste

Tästä kaikki alkoi; Samppanjaleidi juliste

Yksi tunnetuimmista matkailujulisteista on Ilmari Sysimetsän kilpailutyö  Paavo Nurmesta, joka tehtiin 1940 olympialaisia varten. Ilmari Sysimetsä pääsi palkinnoille, mutta talvisota esti olympialaiset. Kun 1952 olympialaiset alkoivat lähestyä, järjestettiin uusi julistekilpailu. Osallistujia oli paljon, mutta tuomarit eivät olleet tyytyväisiä töihin. Arkistosta kaivettiin Sysimetsän tekemä juliste ja se muokattiin vastaamaan Suomen uutta pienentynyttä kokoa ja vaihdettiin päivämäärät. Kierrätystä osattiin tehdä jo silloin.

come_to_finland

Matkailujuliste on oman aikansa internet

Vanhimmat julisteet ovat vuodelta 1850. Magnus kuvailee matkailujulisteita aikansa internetiksi. Suomi-kuvaa vietiin maailmalle muun muassa matkailuyritysten kuten Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiön, Aeron (Finnair) sekä VR:n voimin. Yritykset tilasivat niin tunnetuilta taiteilijoilta kuin vähemmän tunnetuilta julistetaiteilijoilta vuosittain uusia matkailujulisteita, joita näkyi ympäri maailmaa matkatoimistojen ikkunoissa.

come_to_finland
come_to_finland

Ensimmäiset julisteet 1850-luvulta olivat informatiivisia. Niissä kerrottiin esimerkiksi laivojen aikatauluja. Pikkuhiljaa julisteisiin alkoi tulla mukaan piirroksia ja värejä. Matkailua myytiin mielikuvien ja unelmien avulla. Suomen luonto näytteli julisteissa pääosaa ja se toimi matkailijoiden vetonaulana. Suomea mainostettiin maana, joka oli aito ja alkuperäinen – off the beaten track – mutta ei se kauan sellaisena pysyisi, joten sinne pitäisi matkustaa nyt heti.

come_to_finland
Vanhemmissa mainosjulisteissa oli elementtejä, kuten laivoista nouseva pikimusta savu, joita ei nykypäivänä sallittaisi. 1900-luvun alkupuolella koneet ja tehtaat kertoivat modernista elämästä ja ne haluttiin kuvata julisteisiin sellaisina kuin ne olivat. Kun kuvan alareunaan liimattiin aikataulu – voilà – juliste oli valmis.

come_to_finland1Matkailu – hidasta ja harvinaista herkkua

Matkailu oli 1800-luvun  ja 1900-luvun taitteessa harvinaista herkkua ja vain vauraalla väellä oli siihen mahdollisuus. Matkalle lähdettiin yleensä ilman lapsia ja siellä oltiin kuukausi jos toinenkin. Tämän päivän nopeista laivoista tai junista ei ollut tietoakaan, vaan laivat kyntivät meriä useita viikkoja ja matka lentokoneella Helsingistä Tukholmaan kesti yli 2 tuntia.

come_to_finland

”Parasta Suomessa on ilmasto”
– turistiesite 1930 -luvulta

Suomen kaupunkeja mainostettiin hurmaavilla iskulauseilla kuten Rovaniemi – Pohjolan Pariisi. Ruotsinkielisiä turisteja houkuteltiin Suomeen esittelemällä rannikkoseutu omana alueena ja kertomalla, että täällä tulette toimeen omalla kielellä ja eläminen on halpaa. Hankoa ja Naantalia  mainostettiin kylpyläkaupunkeina, joissa aurinko paistaa. Ei tarvitse matkustaa Ranskan Rivieralle, kun meillä on omat aurinkoiset kaupungit.

come_to_finland3

come_to_finland

come_to_finland

Sotien jälkeen Suomen matkailu oli murroksessa; Viipuri ja Suursaari oli hävitty sodassa Neuvostoliitolle, suuri osa Lappia oli poltettu tai pommitettu. Alkoi uudisrakennuksen aika ja turistit piti saada takaisin, koska he toivat maalle rahaa. Suomea alettiin mainostamaan maana, jossa voi vierailla sekä kesällä että talvella.

come_to_finland
50-luvun matkailujulisteissa näkyi hyväntuulisuus ja nyt myös lapset pääsivät matkoille mukaan. Valtion Rautateiden tilaamissa julisteissa juna oli aina ujutettu kuvaan mukaan ja sitä kuvattiin helppona kulkuvälineenä Suomen kaupungista toiseen. Kuvien mittasuhteet eivät aina pitäneet paikkaansa, kun Pallastunturin vierestä näkyi menevän juna, vaikka tosiasiassa rata kulki kymmenien kilometrien päässä.

come_to_finland

come_to_finland

come_to_finland
Vintagejulisteet henkivät mennyttä maailmaa ja kuvaavat Suomen kaunista luontoa iloisilla väreillä. Näyttelyssä on mukana myös muutamia nykytaiteilijoiden tekemiä matkailujulisteita tämän päivän Suomesta. Glamouria ja paratiisin riemuhuutoja ei puutu niistäkään.

Nykypäivän matkailujulisteita

Nykypäivän matkailujulisteita

Näyttelystä ei tarvitse lähteä kotiin tyhjin käsin, vaan myymälästä voi ostaa omalle seinälle vintagejulisteita sekä postikortteja, tulitikkurasioita, tarjottimia ja muistikirjoja. Loistavia tuliaisia esimerkiksi ulkomailla asuville ystäville tai sukulaisille.

Kansallismuseossa voi myös itse piirtää matkailujulisteen.

Kansallismuseossa voi myös itse piirtää matkailujulisteen.

come_to_finland

Näyttelystä jäi iloinen mieli. Hymy tuli huulille myöhemminkin kun selailin julisteiden kuvia Come to Finland -kirjasta. Suosittelen näyttelyä lämpimästi kaikille, erityisesti matkailusta ja upeista vintagejulisteista kiinnostuneille.

Sitten arvonnan pariin; kommentoi tätä postausta ja jätä yhteystietosi 31.3.2017 mennessä, niin olet mukana kahden Kansallismuseon sisäänpääsylipun arvonnassa (lippujen arvo yhteensä 18 €).

Edit 9.4.2017: Kansallismuseon pääsyliput voitti Elise.H. Paljon onnea!

Come to Finland – Riemuhuuto paratiisista – julistenäyttely Suomen Kansallismuseossa 17.2. – 28.5.2017, Mannerheimintie 34, Helsinki. Näyttely on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11-18.

* Sisäänpääsyn näyttelyyn tarjosi Kansallismuseo*

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Taidemuseo Amos Rexin ainutlaatuiset näyttelyt
Eremitaasi – tsaarien ajan loistoa Pietarissa

 

  • Reply
    Annika.J
    18.3.2017 at 20:41

    Kansallismuseoon olisi kiva päästä 🙂 tämä näyttely vaikutti mielenkiintoiselta

  • Reply
    Tiia/ReiseReise
    18.3.2017 at 20:52

    Tämä olisi ollut mielenkiintoinen, harmi etten saanut kutsua. Eli hyvä syy osallistua arvontaan. ;D

  • Reply
    Elise H.
    19.3.2017 at 01:25

    Kansallismuseo on kokonaan näkemättä, mukana arvonnassa siis 🙂

  • Reply
    nellis
    19.3.2017 at 09:47

    Kansallismuseo tullut nähtyä vain pintapuolisesti, joten mieluusti sinne menisin, kiitos 🙂
    Mukana.

  • Reply
    MarjaKoo
    19.3.2017 at 10:46

    Joskus olen käynyt, mutta nyt olisi aika uudistaa kokemus. Mukana siis!

  • Reply
    Sateenmuru
    20.3.2017 at 11:07

    Tämän näyttelyn haluaisin nähdä. Tuo Samppanjaleidi on hurmaava. : )

  • Reply
    Mika / Lähtöportti
    21.3.2017 at 14:03

    Meillä on tänä vuonna keittiössä seinäkalenteri, johon on koottu juuri näitä Come to Finland -julisteita. Olisi mukava käydä myös paikan päällä katsomassa näyttely ja tutustua kuvien taustoihin, joita tässä jo valotitkin. Nämä on upeita ja hauskoja ajankuvia, jotka kertovat paljon eri vuosikymmenten hengestä.

  • Reply
    Sisko Toivanen
    21.3.2017 at 16:19

    Ihan mielettömän upealta näyttää. Arvonnassa mukana 🙂

  • Reply
    Saana | Live now – dream later
    23.3.2017 at 13:20

    Mua niin harmitti, etten päässyt pitkämatkalaisena mukaan tänne. Sen vuoksi olikin pakko tulla kurkistamaan tätä kautta, miltä näyttely näyttää. Tämä on sitä nostalgiaa parhaimmillaan, tosi upeita. Toivottavasti pääsisin itsekin piipahtamaan pian näyttelyssä! 🙂

  • Reply
    lena | london and beyond
    23.3.2017 at 22:31

    Upea nayttely, mua niin harmitti etten ollut paikalla. Nama kuvat ovat todella kauniita ja suomalaiselle jotenkin niin tuttuja – vaikkakin monen vuosikymmenen takaa. Tykkaan etenkin tuost Rovaniemi, Pohjolan Pariisi-jutusta! Mukana arvonnassa 🙂

  • Reply
    Tiia(ntai)
    23.3.2017 at 23:16

    Jee, kiitos seikkaperäisestä esittelystä! Melkein tuntui kuin olisi itsekin ollut kierroksella, vaikka minultakin se jäi väliin.

    Mielenkiintoisia pointteja, mittasuhteet ja muut. Minua on lisäksi aina ihmetyttänyt, miten saksankielisissä mainoksissa on usein sinnikkäästi käytetty ruotsinkielisiä paikannimiä, niin kuin nyt tuossa yhdessä näkyy olevan Åbo. Toki ruotsi on saksalaiselle huomattavasti helpommin lähestyttävä kieli kuin suomi, mutta en nyt tiedä, onko tuo å-kirjain lopulta sen ymmärrettävämpi kuin Turku 🙂

    Kansallismuseo on edelleen tyystin näkemättä, vaikka harva se päivä ajelen sen ohi. Mukana arvonnassa siis minäkin. 🙂

  • Reply
    Arto / Cocoa etsimässä
    24.3.2017 at 13:47

    Come to Finland on mahtava näyttely! Suosittelen lämpimästi kaikille. Sen lisäksi että julisteet ovat upeita ja aihe kiinnostava, myös esittelytekstit ovat aivan huiput! Samaan aikaan hauskat ja informatiiviset.

    Sen verran suuren vaikutuksen näyttely teki, että oli pakko ostaa omallekin seinälle yksi taulu, sekä julisteista kertova kirja.

  • Reply
    Reissaaja1
    24.3.2017 at 15:58

    Nämä julisteet henkivät omalla tavalla mennyttä Suomea ja ovat todella valloittavia!
    Onneksi luin tämän, jotta muistan käydä näyttelyssä minäkin. 🙂

  • Reply
    Terhi / Muru Mou
    25.3.2017 at 14:31

    Rovaniemi – Pohjolan Pariisi 😀 Mielenkiintoinen näyttely ja upeita julisteita! Noita voisi ottaa pari omalle seinälle 🙂

Leave a Reply