Suomi

Herkkuja ja taidetta Anne Mattilan Taidekahvilassa

29.10.2021
annen-taidekahvila-kansikuva

Tyttäreni toiveesta poikkesimme kesälomamatkalla Karvialla Anne Mattilan Taidekahvilassa. Se osui sopivasti kotimatkan varrelle, kun suuntasimme Vaasasta kohti Lahtea. Kuulin ensimmäisen kerran kahvilasta tyttäreltäni talvella, kun hän ehdotti siellä käyntiä. Koska meiltä on Karvialle aika pitkä matka, en luvannut sinne varta vasten lähteä. Paikka kuulosti kuitenkin mielenkiintoiselle ja lupasin, että jos se joskus sattuisi sopivasti matkan varrelle, ilman muuta voisimme siellä poiketa.

Helsingin Sanomat kirjoitti Annen Taidekahvilasta samoihin aikoihin meidän käyntimme kanssa. Siinä kerrottiin muun muassa, että kahvilaan ajetaan pitkienkin matkojen päästä. Anne Mattila on yksi iskelmämusiikin kuningattarista ja kahvila houkuttelee hänen fanejaan ympäri maan. Mutta osa kävijöistä on varmasti meidän laillamme uteliaita näkemään minkälainen paikka taidekahvila on ja mikä siitä tekee niin suositun.

Viinatehtaanmyymälän kautta taidekahvilaan

Olimme aikaisin liikenteessä ja vilkuilin kelloa miettien olisiko matkan varrella jotain paikkaa, jossa piipahtaa ennen kuin taidekahvila avautuisi klo 11. Toiveeni kuultiin, kun vastaan tuli kylttejä Pramian viinatehtaanmyymälästä. Tuntui jotenkin epätodelliselta, että keskellä ei mitään oli alkoholimyymälä. Koska se näytti olevan jo auki, kurvasimme pihaan. Pramian juomat eivät olleet tuttuja, joten tutkimme valikoimaa ja kuin huomaamatta syliin kertyi viinejä, siidereita sekä mocktaileja. Väkeviäkin olisi ollut tarjolla, mutta jätimme ne nyt ostamatta. Myymälässä vierähti sen verran aikaa, että sieltä lähtiessä taidekahvilakin oli jo ehtinyt avata ovensa. Sinnepä seuraavaksi!

Miten Annen Taidekahvila syntyi?

Vaikka Anne Mattila tunnetaan parhaiten laulajana ja musiikin tekijänä, ei hän taiteen tekijänäkään ole mikään untuvikko. Maalaamisen hän aloitti 9-vuotiaana ja ensimmäinen näyttely näki päivänvalonsa Annen ollessa 13-vuotias. Aluksi hän teki kopioita tunnetuista maalauksista ja tutki kuuluisien taidemaalarien tekniikoita. Sittemmin hän luopui kopioista ja alkoi maalaamaan omista mielikuvista ja sielun syövereistä nousseita aiheita. Musiikki ja sen myötä noussut suosio veivät kuitenkin nuoren tytön mennessään eikä maalaamiselle jäänyt paljon aikaa.

Haaveissa oli kuitenkin oman gallerian perustaminen. Kun kesällä 2013 netissä tuli vastaan myynti-ilmoitus kotipaikkakunnalla olevasta pienestä punaisesta mökistä ja sen pihapiirissä olevista rakennuksista, se oli menoa. Heti vilja-aittaan astuessaan, Anne tiesi ja tunsi sisimmässään, että tässä se nyt olisi – paikka hänen omalle gallerialle. Avajaiset pidettiin jo saman vuoden marraskuussa. Annen äiti tuli avuksi kahvilaan ja Anne sai keskittyä taiteeseen sekä alueen muiden rakennusten kunnostamiseen ja uusien suunnitteluun. Niitä on nyt taidekahvilan alueella 15, mutta lisää taitaa olla vielä tulossa.

annen-taidekahvila

annen-taidekahvila-kyltit

annen-taidekahvila-suihkulahde

Hienoa taidetta ja huolella mietittyjä yksityiskohtia

Vaikka taidekahvila oli avannut ovensa vasta hetki sitten, oli parkkipaikalla jo paljon autoja sekä iso tilausbussi. Katselimme hetken ympärillemme ennen kuin suunnistimme kahvilaan. Vitriini notkui makeita ja suolaisia herkkuja. Tarjolla oli myös keittolounasta. Valitsimme vitriinistä pienet makeat kahvin kanssa ja nautimme ne terassilla kauniissa auringonpaisteessa.

Kahvien jälkeen tutustuimme tarkemmin pihapiirin rakennuksiin. Pihapaviljongissa on järjestetty Annen omia sekä muiden artistien konsertteja sekä lavatansseja. Varsinkin juhannustanssit ovat kuulemma tapaus sinänsä. Mietin myös, että olisi hauskaa mennä nauttimaan paikalle jostain konsertista. Puitteet olisivat ainakin tunnelmalliset.

annen-taidekahvila-vitriini

annen-taidekahvila-pihapaviljonki

annen-taidekahvila-vessa

Jokaisesta rakennuksesta löytyi huolella mietittyjä yksityiskohtia ja huomasi, että niiden miettimiseen oli käytetty aikaa. Jopa vessan seinät oli tapetoitu vanhoilla lehdillä ja Annesta kertovilla lehtileikkeillä.

Annen tauluja oli esillä eri rakennuksissa. Ne olivat kaikki todella upeita ja olisin voinut ottaa niistä minkä vaan kotini seiniä koristamaan. Anne tekee myös tilaustöitä joko valokuvasta tai maalaus voidaan suunnitella yhdessä tilaajan mieltymyksien mukaisesti.

annen-taidekahvila-maisemataulu

annen-taidekahvila-pariisista-suomeen

anne-taidekahvila-maalauksia

Taidegalleriassa oli Annen näyttely ”Pariisista Suomeen”. Kun kesällä ei ollut vielä päässyt ulkomaille, oli ihanaa katsoa Pariisista maalattua taidetta, jossa jokainen siveltimen veto oli huolella mietitty. Taulujen viereen oli kirjoitettu pieniä tarinoita, jotka liittyivät maalauksiin.

Miten kaiken näin kauniin ja luodun jälkeen uskaltaa koskettaa valkoista tyhjää kangasta, kun ympärillä on kaikkea niin kaunista? -Anne Mattila

Pihapiirissä löytyy myös 700 metrin pituinen taidepolku, jonka päässä on Pieni sinisenlinnun pyhäkkö. Pientä kappelia on mahdollisuus vuokrata häitä tai ristiäisiä varten.

annen-taidekahvila-ateljee

annen-taidekahvila-maalaustarvikkeet

annen-taidekahvila-vain-elamaa-taulu

Annen musiikkia voi ostaa taidemyymälästä. Valikoimissa on myös Annen taiteesta tehtyjä postikortteja, julisteita, muistikirjoja ja paljon muuta. Ostimme muutaman kortin ja muistikirjatkin olisivat houkutelleet, mutta jätin ne kuitenkin hyllyyn.

Anne on usein itse paikalla kahvilassa, mutta tällä kertaa häntä ei näkynyt. Sen sijaan Meriharakka -matkablogia kirjoittava Pirkko tuli vastaan ja hänen kanssaan vaihdoimme pikaiset kuulumiset. Taidekahvilassa vierähti aikaa taidetta katsellen ja lukuisiin rakennuksiin tutustuen. Siellä käynnin jälkeen en ihmetellyt enää ollenkaan paikan suosiota. Tällaisiin kotimaan helmiin on ilo tutustua!

Annen Taidekahvila, Sarapohjantie 173, Karvia
Huom! Taidekahvila on kiinni talvella (avoinna vain ryhmille tilauksesta) ja avautuu jälleen huhti-toukokuussa 2022.

Oletko käynyt Annen Taidekahvilassa? Mitä pidit?

Merjan matkassa -blogia voit seurata myös FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  30.10.2021 at 21:44

  Itse en ollut kuullut paikasta. Voisi olla oikein kiva pysähdyspaikka, jos Karvian ohi jostain syystä tulisi joskus ajettua. Paikan miljöö näyttää rauhalliselta ja miellyttävältä. Tuo on kuitenkin sellaista seutua, että ihan heti tuolle suunnalle ei todellisuudessa taida olla asiaa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   31.10.2021 at 11:02

   Kiitos Mikko! Taidekahvilan voisi yhdistää esimerkiksi Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistossa käynnin yhteyteen. Sellaista itse mietin tuleville vuosille.

 • Reply
  Mari / kodinvaihtaja/
  31.10.2021 at 17:26

  Olen kotoisin reilun puolen tunnin päästä. En ole kuitenkaan koskaan käynyt. Karvialle me ”isommalta kylältä” tulevat vähän naureskeltiim. Nyt olisi syy mennä, pitäisi saada aikaiseksi😉

 • Reply
  EVELIINA / REISSUKUUME
  31.10.2021 at 21:33

  Tiesin Annelta muutaman biisin, mutta muuten koko tyyppi on ihan vieras – samoin hänen harrastuksensa 😀 Vaikuttaa kuitenkin mielenkiintoiselta paikalta, johon voisi joskus poiketa!

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  1.11.2021 at 09:22

  Tämä oli kyllä meille(kin?) kiva yllätyskohde kesällä, sillä vielä matkalla Karvialle emme tienneet tästä mitään. Vähän tietysti sellainen ”ylisöpö” kesäkohde, mutta toisaalta, kaipa juuri tällaista monet vaikka kesäreissulla arvostavat, kaunista, positiivista, vähän vanhanaikaista.
  Tuota lehtijutuilla päällystettyä vessaa jäin miettimään, kun siinäkin oli käytetty samaakin lehtijuttua useammassa kohdassa, kun ei niitä ihan koko seinään muuten olisi riittänyt, että kun meikäläisestäkin on muutama juttu kirjoitettu, niin pitäisiköhän pistää edes alakerran pikkuvessan seinät uusiksi 🙂 🙂 🙂

 • Reply
  Katariina / Ekomatkaajat.fi
  1.11.2021 at 11:18

  Hauska tarina tällä paikalla, oli kiva lukea! Olin kuullut paikasta ennen, mutta ei ole tullut käytyä. Varmaan parhaimmillaan juuri kesällä, mahtaako olla talvella auki?

 • Reply
  Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
  6.11.2021 at 12:03

  Minullekin tämä oli ihan tuntematon paikka, mutta tosiaan kiva lukea myös tällaista vähän erikoisemmista kohteista 🙂 Paikka vaikuttaa sympaattiselta.

 • Reply
  Aila ja Juha
  6.11.2021 at 19:57

  Wau mikä paikka! Näyttää kovasti juuri sellaiselta paikalta, jonne haluaisimme joskus osua. Muutenkin tykkäämme sattua sellaisiin paikkoihin, joista emme ole ikinä ennen kuulleet. Kiva, että vinkkasit.

 • Reply
  VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa
  7.11.2021 at 10:46

  Onpa mielenkiintoisen näköinen paikka! Nuo vanhat hirsiseinät etenkin on upeat. Piti ihan googlettaa mihin Karvia sijoittuu Suomen kartalla. Pitää laittaa korvan taakse, jos joskus tuolla suunnilla ajelee. 🙂

Leave a Reply