Suomi

Jos haluat pizzaa, sano Mani-Baari

12.8.2017
manibaari

Meidän kesäperinteisiin kuuluu herkuttelu Mani-Baarin maanmainioilla pizzoilla ainakin kerran kesässä. Tässä Kalkkisten kylässä sijaitsevassa kyläbaarissa poiketaan yleensä veneellä, kun ollaan menossa Heinolasta Päijänteen puolelle tai kun tullaan sieltä takaisin. Mani-Baari sijaitsee kätevästi reitin varrella lähellä Kalkkisten kanavaa.

Tänä kesänä purjehdusreissu omalla veneellä Päijänteen puolelle jäi tekemättä. Päätimme kuitenkin, että Mani-Baarissa käydään. Onhan siitä tullut jo vuotuinen perinne. Eräänä kesälauantaina emme jaksaneet tehdä mökillä ruokaa ja tuumimme, että tänään voitaisiin tehdä veneretki Mani-Baariin lounaalle. Tuulta ei ollut juuri lainkaan, joten jätimme purjeveneen laituriin ja lähdimme moottoriveneellä matkaan.

manibaari-matkalla

manibaari-suomenneito

Suomalaisen perinnemaiseman kautta Mani-Baariin

Kesämökiltä hurauttaa noin 20 minuutissa moottoriveneellä Kalkkisiin. Reitti on kaunista suomalaista järvimaisemaa. Sen huomaa miten suomalaiset ovat mökkikansaa, kun eri kokoisia ja näköisiä mökkejä on joka niemessä ja notkossa. Sää oli pilvinen, mutta silti lämmin. Pohdimme olisiko Kalkkisten vierasvenelaituri täynnä veneitä, mutta eipä siellä ollut kuin yksi vene. Kun moottorivene oli tukevasti laiturissa, kävelimme noin kilometrin Kalkkisten kylän keskustaan. Matka oli lähes kokonaan ylämäkeä, mutta kun ympärillä oli vehreää peltomaisemaa, niin mikäs siinä oli kävellessä.

manibaari-laituri

manibaari-kyltti-viinitilalle

Mani-Baarin pizzoissa on runsaasti täytettä

Mani-Baarin pizzat ovat kuuluisia runsaista täytteistä. Niissä ei tosiaan säästellä. Pohjakin on omaan makuuni sopivan ohut ja rapsakka. Pizzavalikoimaa löytyy ja ellei ole iso nälkä, niin tarjolla on myös pientä suolaista tai vaikkapa perinteiset pullakahvit. Mani-Baari onkin monen kesäasukkaan suosikkipaikka ja paikallisten oma olohuone.

Valitsimme listalta Saari-pizzat, johon tulee juustoa, kinkkua, ananasta, aurajuustoa ja tonnikalaa. Minä otin omani ilman aurajuustoa. Menimme terassille odottelemaan ruokaa ja nauttimaan kesäsäästä. Viereisissä pöydissä oli kyläbaariin piipahtaneita kesälomalaisia. Sisällä istui myös muutamia ihmisiä, mutta ruuhkaa ei ollut. Saimme pizzat melko nopeasti. Runsaiden täytteiden vuoksi emme jaksaneet pizzoista syödä kuin puolet. Loput pakkasimme mukaan. Ne menisivät mökillä iltapalana.

manibaari-menu

manibaari-saaripizza

Mani-Baariin pääsee myös autolla. Olemme joskus tavanneet ystäviä siellä siten, että osa on tullut autolla ja osa meidän kyydissä veneellä.

Mani-Baari, Nuoramoistentie 2, Asikkala
Avoinna joka päivä, tarkista aukioloajat täältä

 • Reply
  Eija
  13.8.2017 at 08:29

  Täytyypä pitää mielessä jos joskus poikkeaa järvi-Suomen ihaniin maisemiin.

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  14.8.2017 at 21:13

  Voihan suomalaiset paikkojen nimet 😀 Kalkkisten seutu 😀
  Täytyypä pistää tämä mieleen. Heti katsoin, kuinka pitkälle täytyisi kiekata, kun ajaa Helsinki-Jyväskylä-väliä. Tuo olisi täydellisesti puolimatkassa, ja naapurissa näytti olevan joku viinitilakin. Pistetäänpä muistiin. Enköhän muista ainakin tuon Kalkkisten seudun 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.8.2017 at 13:23

   Suomesta löytyy paikan nimiä laidasta laitaan 🙂 Me ollaan veneilty noissa maisemissa vuosikaudet niin Kalkkinen ei nimenä tunnu hassulta. Siinä naapurissa on viinitila, mutta ei ole siellä koskaan käyty lukuisista suunnitelmista huolimatta.

 • Reply
  Virpi/Täynnä tie on tarinoita
  19.8.2017 at 10:06

  Nämä tälläiset kyläbaarit ovat niin ihania ja kuuluvat Suomalaiseen maalaismaisemaan ja kesään. Täytyypä pitää paikka mielessä jos vaikka sielläpäin tulisi joskus liikuttua.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.8.2017 at 13:24

   Totta ja hienoa, että ihmiset käyvät niissä ja käyttävät palveluja. Kannattaa piipahtaa jos tuolla seudulla liikkuu. Ajoreitti on kaunis myös autolla.

Leave a Reply