Suomi

Omenantuoksuiset sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaalla

30.9.2022
ahvenanmaa-grannas-omenat

PR-matka: Tallink Silja | Visit Åland

Raikas maalaisilma yhdistettynä iloiseen puheensorinaan oli meitä vastassa, kun hyppäsimme bussista innokkaina tutkimaan mitä tämän vuotisten Sadonkorjuujuhlien ensimmäinen kohteemme pitäisi sisällään. Bolstaholmin tilalla, Getassa oli jo täysi meno päällä. Ihmiset kiertelivät myyntikojuja ostaen muun muassa paikallisia herkkuja ja käsitöitä. Tilan eläimet saivat rapsutuksia ja auringonkukkalabyrintissa riitti vipinää.

Lapset hyppivät heinäkasoihin etsien kultakolikoita. Bolstaholmin tilalla oli lapsille järjestetty paljon muutakin kivaa tekemistä. Ratsastamaan pääsi niin ponilla kuin mekaanisella rodeohärällä. Tila on yksi suurimmista ja suosituimmista Sadonkorjuujuhliin osallistuvista kohteista ja sinne kannattaa suunnata aamulla aikaisin. Parkkipaikka täyttyi hyvää vauhtia ja iltapäivästä vapaita pysäköintipaikkoja oli tarjolla enää tien varresta.

ahvenanmaa-bolstaholm
ahvenanmaa-auringonkukat
ahvenanmaa-bolstaholm-piha

Mikä on Sadonkorjuujuhla?

Sadonkorjuujuhlat (Skördefest) on järjestetty Ahvenanmaalla jo 25 vuoden ajan ja siitä on muodostunut vuoden kohokohta. Ajankohdaksi on vakiintunut syyskuun toiseksi viimeinen viikonloppu, joten se on hyvä laittaa kalenteriin vaikka nyt, jos haluat osallistua ompuntuoksuiseen juhlintaan ensi vuonna. Monelle juhlista on tullut perinne, jonne lähdetään ystäväporukalla tai oman perheen kesken niin saaristosta kuin mantereelta.

Sadonkorjuujuhlien aikana kierretään tilalta toiselle herkkuja maistellen, ostoksia tehden ja nauttien paikallisista ruoista ja juomista. Suosituinta ja helpointa on kierrellä tiloja omalla autolla tai osallistua järjestetylle matkalle. Jos autoa ei ole käytössä – ei hätää – juhlahumuun pääsee mukaan myös Maarianhaminassa. Monissa ravintoloissa ja kahviloissa sadonkorjuuaika on huomioitu ja mukana olevat paikat löytyvät ”Skördefest restauranger” kylttejä seuraamalla.

Sadonkorjuujuhlien ohjelmaan kannattaa tutustua huolella etukäteen ja suunnitella millä tiloilla vierailee. Vierailukohteita oli tänä vuonna mukana 12 ja niihin pääsi tutustumaan perjantaina ja lauantaina. Osa tiloista piti ovet auki myös sunnuntaina. Näiden lisäksi ohjelmassa oli useita Plåpp Åpp aktiviteetteja, joihin sai osallistua tiettyinä kellonaikoina. Paikalliset ravintolat olivat myös sankoin joukoin menossa mukana.

Tänä vuonna sää suosi ainakin lauantaina tilalla kierteleviä. Saimme nauttia puolipilvisestä, osittain aurinkoisesta säästä aina iltapäivään saakka. Sen jälkeen tummat pilvet vyöryivät taivaalle ja rankka sadekuuro ajoi ihmiset sisätiloihin.

Sadonkorjuujuhlien kävijämäärät ovat kasvussa ja tänä vuonna mukana oli jo 15 000 vierailijaa.

Grannasin tilan ihastuttavat omenat

Grannasin omenatilan luotisuorat rivit näyttivät jatkuvan silminkantamattomiin. Näkymä muistutti viinitarhaa sillä erotuksella, että oksilla ei roikkunut viiniterttuja vaan pulleanpunaisia omenia. Mietin missä niitä myydään, koska meidän lähikaupan hedelmäosaston omenat eivät olleet noin herkullisen näköisiä. Ahvenanmaalla kasvatetaan jopa 70 prosenttia kaikista suomalaisista omenoista. Tiloilta omenat viedään isolle keskusvarastolle, josta ne jaellaan suomalaisiin kauppoihin. On siis täysin sattumanvaraista minne päin näkemämme upeat punaposket päätyvät.

ahvenanmaa-grannas-bistro
ahvenanmaa-grannas-omenarivisto
ahvenanmaa-grannas-tila

Grannas tunnetaan myös herkullisesta omenamehusta, jota tarjoillaan useiden ahvenanmaalaisten hotellien aamiaisilla. Omenamehua on saatavilla myös mantereen puolella. Mehua myydään eri kokoisissa pakkauksissa aina mehupulloista kolmen litran pahvipakkauksiin. Jos olet omenamehun ystävä, lähde juhlille ison matkalaukun kanssa.

Tilan yhteydessä toimii bistroravintola, jossa voi nauttia lounasta tai päivällistä. Menu sisältää useita herkullisia lähiruokavaihtoehtoja. Me nautimme Grannasissa lounaan. Oma valintani oli sipuli-parsapiirakka, joka oli todella maukasta. Sen voimin jaksoi jatkaa sadonkorjuujuhlien tilakierrosta.

Amorosa, Discovery, Jaspi..

Suomessa on yli tuhat erilaista omenapuulajikkeita, maailmanlaajuisesti niitä on vielä enemmän. Lauantain aikana nimiä vilahteli puheissa ja muutama niistä jäi mieleen. ”Amorosa” kuulosti omenalta, kun sanaa makusteli aikansa, mutta ”Discovery” herätti ihan muita ajatuksia kuin omenat. Hauska oli silti kuulla eri lajikkeista ja niiden nimistä. Saftstuganissa meitä odotti omenamehu maistijaiset ja oi joi miten hyvää vastapuristettu mehu oli. Kun makua vertasi pastöroityyn mehuun, vei tuorepuristettu voiton minun mielestäni.

ahvenanmaa-saftstugan
ahvenanmaa-saftstugan-omenat

Saftstuganissa oli myös omenamehuja ja -hilloja ym. myynnissä. Omenahilloa lähti kotiinviemisiksi.

Iltapäiväkahvit Solkulla Bageri & Caféssa

Omenantuoksuisilta tiloilta poikkesimme iltapäiväkahville Solkullan uudistettuun leipomo-kahvilaan. Emme olleet ainoat, koska jono kiemurteli ulos saakka. Yksi asiakas huikkasi meille, että jonottaminen kannattaa, vaikka siihen meneekin aikaa. Jono meni lopulta todella nopeasti ja pian olimme vanhaan koulurakennukseen remontoidun kahvilan vitriinien edessä valitsemassa päivän pullaa. Kaikki vaihtoehdot näyttivät houkuttelevilta, mutta lopulta päädyin päivän teeman mukaisesti omenahillopullaan.

ahvenanmaa-solkulla

Sisällä oli sen verran täyttä, että siirryimme kahvittelemaan ulkona olevien pöytäryhmien luokse. Vanhanajan ruusukupit kultareunuksineen toivat mieleen mummolan ja kyllä niistä kelpasi kahvit hörpätä. Pullavalinta oli osunut nappiin ja olisin voinut ahmia toisen samanlaisen, niin hyvää se oli. Kahvilan pihalla oli myös muutamia myyntikojuja, joista olisi voinut ostaa vaikka ihania kukkakimppuja tai puutarhatonttuja.

Viehättävä Mickels Gårdin luomutila

Päivän viimeinen tilakäynti oli Mickels Gård Gottbyssä. 1700-luvulla perustetun tilan erikoisuutena on luomuliha, jonka tunnistaa Ålandsbonden tuotemerkistä. Mickels Gård oli myös huomioinut hienosti perheen pienimmät. Kivaa tekemistä löytyi aina esteradoista eläinten silittelyyn.

ahvenanmaa-mickels-gard
ahvenanmaa-mickels-gard-shop

Tummat pilvet olivat kiertäneet meidät päivän aikana, mutta Gottbyssa hanat aukesivat ja sade ajoi meidät sisätiloihin. Kävin ensin tutustumassa tilan omaan museoon ”Unos vita huset” ja loppuajan vietin Kafe Bodenissa.

ahvenanmaa-skordefest-restauranger
ahvenanmaa-cafe-viktor
ahvenanmaa-pannukakku

Ennen Baltic Queenin kyytiin palaamista nautimme vielä pannukakkukahvit Maarianhaminan keskustassa sijaitsevassa Cafe Viktorissa. Kahvilan yhteydessä olevasta myymälästä ostin suklaatuliaisia. Hyllyt notkuivat monenlaisia herkkuja sekä ihania sisustustuotteita.

Mietteitä Sadonkorjuujuhlista

Olin ensimmäistä kertaa Sadonkorjuujuhlilla ja katselin uteliaana ympärilleni, koska olin kuullut paljon kehuja siellä aikaisemmin käyneiltä. Turhaan eivät kehuneet, koska sehän oli varsinainen hyvänmielen juhla. Olin vaikuttunut miten tilat olivat panostaneet juhliin. Paikat oli kauniisti koristeltu ja huomasi, että niiden suunnitteluun oli käytetty aikaa eikä vain huiskaistu heinäpaaleja sinne ja tänne. Sitä kuuluisaa asiakkaan polkua oli myös mietitty ja kylttejä seuraten pääsi hyvin tutustumaan tilojen tarjontaan. Tilat olivat myös keskenään erilaisia eikä tullut tunnetta, että ”tämähän on jo nähty”. Ihmiset olivat ystävällisiä ja mielellään kertoivat lisää tuotteista sekä tilan arjesta. Näihin juhliin haluan osallistua uudelleenkin!

Ensi vuoden Sadonkorjuujuhlia odotellessa laita korvan taakse ”Ahvenanmaa kimaltelee” -joulutapahtuma, joka järjestetään kolmena viikonloppuna alkaen 25.-27.11. Luvassa ihanaa joulunodotusta, käsitöitä, jouluherkkuja ja paljon muuta.

Oletko sinä käynyt Ahvenanmaalla Sadonkorjuujuhlilla?

 • Reply
  Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra
  2.10.2022 at 15:02

  Sadonkorjuujuhla ei ole minulle tuttu tapahtuma, joten ensimmäistä kertaa olen lukenut siitä. Näin pihalla ollaan 🙈. Tapahtuma vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta ja monipuoliselta. Pitääkin pistää korvan taakse ensi vuodeksi. Syksyllä jos ollaan liikkeellä, niin tämä olisi mainio ohjelmanumero.
  Pitää myös muistaa tuon joulutapahtuman. Sielläkin olisi varsin hauskaa käydä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.10.2022 at 15:54

   Kiitos Nadine! Sadonkorjuujuhla oli mukava hyvänmielen tapahtuma. Suosittelen osallistumista ensi vuonna! 🙂 Joulutapahtuma kuulosti myös kivalle ja on varmasti tunnelmallinen.

 • Reply
  Mari/Kodinvaihtaja
  2.10.2022 at 16:27

  Hyvän mielen tapahtumalta vaikuttaa. Lapin ruskaan jos ei suuntaa, niin tämä olisi ihana

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.10.2022 at 15:55

   Kiitos Mari! Voi myös valita molemmat, toki menee päällekkäin parhaimman ruska-ajan kanssa.

 • Reply
  VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa
  3.10.2022 at 13:49

  Oioi, alkoi kyllä tehdä niin paljon mieli ahvenanmaalaisia omenoita että! Olin jokunen vuosi sitten myös Tallinkin pressimatkalla Ahvenanmaalla loppukesästä / alkusyksystä ja siinä oli kyllä omaa tunnelmaansa. 🙂 Ihanalta näytti teidän reissu ja kiva tuo tapahtuma! Tuossa mainitsemassasi joulutapahtumassa olin samana vuonna ja se oli myös todella kiva. Ahvenanmaalaiset joulupöydät oli kyllä aika herkullisia.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.10.2022 at 15:56

   Kiitos Veera! Joulutapahtuma houkuttelisi, koska ahvenanmaalaisten joulupöytä on varmasti herkkuja täynnä. 🙂

 • Reply
  Ismo for Takeoff
  4.10.2022 at 18:01

  Hauskan kuuloinen tapahtuma kyllä! Täytyy tunnustaa, että koko Ahvenanmaa on minulta vielä käymättä. Omenateema sopii hyvin sinne. Suomessa ja Ranskassa on kyllä käymistämme maista parhaat omenat (ja perunat),vaikkeivat täällä Serbiassakaan huonoja ole.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.10.2022 at 15:57

   Kiitos Ismo! Minäkin kävin Ahvenanmaalla ensimmäistä kertaa aikuisiällä. Hieno kohde, jossa on kivoja tapahtumia ja katseltavaa riittää muutenkin.

 • Reply
  Tanja / Tädin ja tytön matkablogi
  5.10.2022 at 19:34

  Ahvenanmaa on kyllä kuin toinen maailma. Ihanan oloinen juhla, tekis mieli ujuttaa omalle loputtomalle must see -listalle 😬

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.10.2022 at 15:59

   Kiitos Tanja! Tuli tunne kuin olisi ulkomaille mennyt. 🙂 Must-see listat ovat pitkiä ja sitä mukaa kun saa pyyhittyä jonkun kohteen yli, sinne tulee kolme tilalle.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  7.10.2022 at 17:23

  Viime kesänä Ahvenanmaalla käydessämme aloimme miettimään, jos osallistuisimme Sadonkorjuujuhlille tulevana vuonna. Ei kuitenkaan lopulta ollut tänä vuonna aikaa. Joskus siellä olisi myös tuohon aikaan kuitenkin joka tapauksessa oikein mukava päästä käymään.

 • Reply
  Paula - Gone with the Gastons
  9.10.2022 at 04:33

  Onpas kertakaikkiaan herkullisen näköisiä omenoita! Ja omppumehu on vaan niin hyvää! Tosi kivan oloinen tapahtuma, ja aika iso kävijämääräkin on. Ahvenanmaa kaikkinen tapahtumineen kiinnostaa kyllä kovasti. Ehkä ensi vuonna päästää käymään sielläkin.

 • Reply
  Sini matkakuumeessa
  9.10.2022 at 06:21

  Herkullisia ruokakuvia. Sadonkorjuujuhlilla en ole käynyt, mutta viime vuoden elokuun lopussa kyllä. Silloin saatu olemaan Ahvenanmaan Pride viikko.

 • Reply
  Laura Linnea
  9.10.2022 at 13:09

  Olipa kivan näköinen tapahtuma! En ole tällaisesta kuullutkaan. Jännä kyllä, miten Ahvenanmaa on monelle suomalaiselle täysin koskematon kohde. Itse oon käynyt siellä kerran lapsena harrastusmatkalla, ja mielelläni kävisin näin aikuisena uudestaan. Sadonkorjuujuhlat voisi olla hyvä aika uusintakäynnille!

Leave a Reply