Thaimaa

Krabi – päiväretki Railay Beachille

11.3.2019

Kahlaamme rantavedessä kohti pitkähäntävenettä. Astun kannelle, joka on liukas monien märkien kenkien jäljiltä. Horjahdan, mutta saan tasapainon pidettyä, etten lennä pitkin pituuttani veneeseen. Kun muut matkustajat ovat kyydissä, kaivan repusta kameran ja ojennan sen miehelle. ”Ota minusta nopeasti kuva veneen keulassa”, supatan ja samalla kompuroin kohti keulaa. Venekuski komentaa minut samantien pois, koska meidän pitäisi päästä lähtemään ja seisominen keulassa on turvallisuusriski. Palaan omalle paikalle ja sovimme miehen kanssa, että kun olemme Railaylla, otetaan siellä kuvat. Kun pääsemme merelle, ohitsemme kiitää toinen pitkähäntävene, jonka keulassa nuori mies seisoo ja ottaa kuvia. Kyseisen veneen kuski ei taida turvallisuudesta piitata.

Railay Beach melkein jäi näkemättä

Venematka Ao Nangin rannasta Railay Beachille kestää noin 15 minuuttia. Vaikka Railay sijaitsee mantereen puolella, sinne ei pääse muuten kuin veneellä. On meidän viimeinen lomapäivämme Krabilla ja Railayn reissu jäi melkein tekemättä. Ensimmäisellä lomaviikolla emme pitäneet mitään kiirettä, koska aikaahan oli yllin kyllin ja ajattelimme, että kyllähän sinne Railaylle ehtii. Toisella viikolla meidän ja Railayn väliin tuli Pabuk-myrsky. Menimme aamulla ostamaan lippuja veneeseen, mutta niiden myynti lopetettiin turvatoimenpiteenä. Pahin myrskyrintama ei silloin ollut vielä ehtinyt Krabille, mutta varotoimina kaikki veneliikenne saarille sekä myös Railaylle peruttiin. Pabuk ei lopulta niin voimakkaasti iskenyt Krabille, mutta kovan aallokon vuoksi veneet pidettiin maissa pari päivää. Meidän viimeisenä lomapäivänä veneliikenne jälleen avattiin ja parin päivän karenssin vuoksi ihmisiä oli jonoksi asti lipputiskillä.

railay_beach_krabi

railay_longtailboats

railay_beach

Railayn ranta, kun ihmismassat eivät vielä ole valloittaneet sitä

railay_beach

Olemme Railaylla puoli yhdeksän aikaan aamulla. Rannalla on vielä väljää ja voi etsiä itselleen mieluisan paikan, minne pyyhkeensä levittää. Pitkähäntäveneet kuljettavat taukoamatta lisää ihmisiä ja hetken kuluttua ranta alkaa täyttymään. Hietikolla odottelee porukkaa matkalaukut käsissä kyytiä toiseen suuntaan. Railay ei ole pelkkä ranta, vaan se on kuin pieni kylä bungalow-majoituksineen, kauppoineen ja ravintoloineen. Mereltä päin katsottuna rakennuksia ei huomaa, koska ne ovat puiden takana piilossa.

Aurinko pälyilee pilvien takana piilossa, mutta kun se hetken päästä astuu esiin täydellä voimallaan, tekee mieli siirtää ranta-alustaa varjoisampaan paikkaan. Kauaa emme jaksa maata paikoillamme vaan käymme vuorotellen kävelemässä, toisen vahtiessa sillä aikaa tavaroita. Yritän keskittyä äänikirjaan, mutta nyt on niin paljon muita ärsykkeitä lähellä, ettei siitä meinaa tulla mitään. Käyn ostamassa kookoksen 60 bathilla. Hörpin kookosvettä ja hiki valuu noroina kasvoja pitkin. Pilvet ovat väistyneet ja aurinko porottaa kuumasti. Ihmisiä alkaa olla rannalla niin paljon, että meidän viereen tuleva kaveri on melkein iholla kiinni levittäessään omaa pyyhettään hiekalle. Tunnen oloni epämukavaksi ja alan kaivata takaisin kotirannalle Ao Nangiin. Vaikkei se mikään paratiisiranta olekaan, niin siellä ei ihan iholle tulla.

krabi_railay_beach

railay_beach1

Thailand_coconut

Lounastarjoilu ei pelaa

Bikiniasuisten turistien lisäksi rannalla kävelee kavereita kiipeilyköydet ja muut vermeet olkapäillä. Railay onkin kiipeilijöiden suosiossa upeiden kallioiden ansiosta. Jos kiipeilytaidot ovat vielä vaillinaiset, voi Railaylta palkata kiipeilyopettajan. Päätämme syödä lounasta Railaylla ja palata sen jälkeen takaisin Ao Nangiin. Keräämme tavaramme ja lähdemme kävelemään kohti ruokapaikkoja. Istuudumme ensimmäiseen vastaantulevaan ravintolaan, mutta kukaan ei halua palvella meitä. Tiskin takana häärää kaksi huivipäistä naista, mutta he eivät luo meihin katsettakaan. Hetken aikaa istuttuamme päätämme etsiä ravintolan, josta saa palvelua. Kävelemme eteenpäin seuraavaan ravintolaan. Tarjoilija ohjaa meidät pöytään ja tulee hetken kuluttua kysymään mitä haluamme syödä. Kun hän kuulee, että ottaisimme pizzaa, hän pudistaa päätään ja kertoo pizzauunin olevan rikki. Päätämme katsoa vielä rannan muut lounaspaikat, mutta vastassa on lähinnä tyhjillään olevia ravintoloita, jotka eivät näytä kovin houkuttelevilta. Päällystetyn polun  varrella on myös paljon baareja, jotka avaavat ovensa illansuussa. Makeahko tuoksu haisee ilmassa. Baareista taitaa saada muutakin kuin olutta.

west_railay

jamaica_bar_railay

Jamaica barissa myydään Bob Marley sikareita sekä drinkkejä, jotka vievät sinut kuuhun tai jollekin kiertoradalle..

hedelmia_railay_beach

tuolit_railay_beach

railaybeach

Koska lounaan syöminen Railaylla ei onnistunut, hyppäämme pitkähäntäveneeseen ja palaamme takaisin Ao Nangiin. Railay beach jättää ristiriitaiset ajatukset. Paikkana se on kaunis ja aamulla ennenkuin satapäinen ihmisvyöry valloitti rannat, siellä oli viihtyisää. Moni Railaylle sydämensä menettänyt kertookin rannan olevan parhaimmillaan siinä vaiheessa, kun veneet ovat kuljettaneet viimeisetkin päiväretkeläiset pois. Rannalle kokoonnutaan katselemaan tähtitaivasta ja kuuntelemaan luonnon ääniä. Sellaista Railaysta minäkin pitäisin <3

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Saarihyppelyä Krabilla – Hong Island
Krabi – neljän saaren retki pikaveneellä
Väärällä retkellä Thaimaassa

Seuraa blogia myös FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä.

 

 • Reply
  Maisemaonnellinen Johanna
  11.3.2019 at 20:12

  Voi apua, niin ne kaikki paikat kansoitetaan!

  Käytiin tuolla olisko ollut 2010 kun oltiin ekan ja vikan kerran Ao Nangissa. (Ao Nang oli jo silloin liian rauhaton mun hiljaisuutta arvostavalle erakkoluonteelleni) Silloin keräsimme laskuveden aikaan ison kasan lasinsirpaleita rannasta, ja nautimme tosi ikimuistoisen lounaan Rayavadeen Grotto -rantaravintolassa rannan eteläpäässä. Tuo Rayavadee on muuten hotelli, joka on kelvannut jopa Madonnalle.

  Kävin siellä aulassakin kuikuilemassa, piti nähdä miltä noin arvokas paikka näyttää 😉 https://www.rayavadee.com/en/the-grotto.php

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.3.2019 at 15:26

   Kiitos Johanna! Me ei 12 vuotta sitten (ensimmäisellä Krabin reissulla) käyty ollenkaan Railaylla. Hypeltiin silloin muilla rannoilla ja saarilla. Tuosta Rayavadeesta olenkin lukenut ja se taitaa edelleen olla paikan kallein hotelli. Ei yhtään hassumman näköinen 🙂

 • Reply
  Sini
  17.3.2019 at 18:59

  Ihania kuvia. Taas Helsingissä tulee räntää. Kyllä minä niin mielellään olisin trooppisissa maisemissa. ❤️

 • Reply
  Anna | TÄMÄ MATKA
  18.3.2019 at 05:48

  Heh, mä en usko että on olemassa enää yhtään kovinkaan neitseellistä rantaa tuolla päin. Ei ainakaan sellaista, johon myydään lippuja ja tehdään päiväreissuja… Kyllähän James Bond -saareltakin sai kuvia, joissa ei ollut yhtään ihmistä, kun vähän kikkaili, mutta totuus oli kyllä täysin toinen.

  Star Klipperilä kun risteiltiin, niin silloin pääsi oikeasti saariin, joissa ei ollut turistilaumoja. Ja nyt Phuketin itäpuolella oltiin Ko Yao Noi -nimisessä saaressa, joka oli aika hiljainen.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.3.2019 at 15:30

   Kiitos Anna! Kun tuota menoa pari viikkoa katseli, niin kyllä se neitseellisten rantojen aikakausi on ollutta ja mennyttä. Valitettavasti. Joka paikka oli kuin nuijalla lyöty täyteen porukkaa, toki oli myös korkea sesonki kuumimmillaan. Teidän risteily kuulosti kyllä huikean hienolta ja siellä varmasti pääsisi sellaisiin paikkoihin, jotka eivät olisi täysin kansoitettuja.

 • Reply
  Sofia / Project Forever
  19.3.2019 at 12:52

  Olin tänä talvena ensimmäistä kertaa Thaimaassa ja Krabi oli siellä ensimmäinen rantakohde. Railayn hippifiilikseen tavallaan tykästyin, toki se ihmismäärä rannalla oli aivan valtava. Onneksi se oli reissun ensimmäinen rantakohde, sillä sen jälkeen kierretyt Koh Lanta ja etenkin Trangin saaret hakkasivat Railayn 10-0. Krabille tuskin tulee enään palattua.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.3.2019 at 15:33

   Kiitos Sofia! Me oltiin Krabilla nyt toista kertaa ja edelleen se pitää ykkössijaa Thaimaan käytyjen kohteiden joukosta. Koh Lantaa ja Trangia ei ole nähty ja moni muukin paikka on vielä käymättä, joten voihan se Krabin ykköspalli vielä tutista jossain vaiheessa. Koh Lantaa varsinkin on kehuttu paljon. Lentokoneessa vieressäni istui nainen, joka kehui sen maasta taivaaseen.

 • Reply
  Anna K. - Kaukaa haettua
  20.3.2019 at 20:01

  Voi harmi. Joskus tuntuu siltä, että turismi on melkoista paskaa suoraan sanottuna. Anteeksi negatiivisuus, mutta liian usein kaikki hyvät paikat pilataan ja sitten ne ei enää ole hyviä paikkoja, vaan sellaisia, missä saa väistellä muita. Olin tällä rannalla päiväretkellä kuusi vuotta sitten ja silloin oli rauhallista koko päivän ajan. Vieläkö siellä oli se penisluola? 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.3.2019 at 15:36

   Kiitos Anna! Niin ne ajat muuttuu. Turismi on pilannut monta hyvää paikkaa tai lähinnä se, että sinne päästetään niin valtavat massat porukkaa. Jos vaikka Railayn kävijöitä jotenkin rajattaisi, niin tilanne olisi toinen. Mutta kun raha ratkaisee ja se mielellään otetaan turisteilta pois, jotta eletään taas seuraavaan kauteen, niin näinhän siinä käy. Onneksi Thaimaassa on joitakin rantoja suljettu, jotta luonto elpyisi. Kyllä se penisluola kuulemma paikoillaan on, mutta meiltä se meni jotenkin ohi. Olisi ollut varmaan mielenkiintoista nähtävää 🙂

 • Reply
  Jenna / Citylights & Sunsets
  25.3.2019 at 13:32

  Olen vähän miettinyt tulevan talven kohdetta ja Krabi voisi olla hyvä vaihtoehto ottaen huomioon, että matkustetaan taaperon kanssa. Silloin täytyy olla monipuoliset palvelut helposti saatavilla. Ihania kuvia!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.3.2019 at 18:54

   Kiitos Jenna! Krabi on mukava vaihtoehto myös lapsiperheelle. Rantaelämän lisäksi löytyy tekemistä mm. saarihyppelyistä, joilla näkyi olevan pieniäkin mukana. Ja Krabin maisemat on mun mielestä vaan niin upeat karstivuorineen, että suosittelen 🙂

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  8.4.2019 at 07:00

  Uuh! Onneksi sentään olitte tuolla ennen ihmismassoja, niin ehditte edes vähän aikaa ihastella tuota kauneutta. On se sääli, kun meitä turisteja on tätä nykyä niin hiton paljon. 🙁

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.4.2019 at 17:26

   Kiitos Teija! Railaylle kannattaa mennä heti aamusta, niin saa olla edes hetken ilman ryysistä. Toki matkamme ajoittui korkean sesongin aikaan, joten en tiedä olisiko siellä väljempää esimerkiksi tähän aikaan vuodesta. Meitä turisteja tosiaan riittää joka maailman kolkkaan 🙂

 • Reply
  Martta / Martan matkassa
  8.4.2019 at 08:00

  Thaimaassa en ole käynyt, mutta juuri nyt olisin niin mielelläni tuolla rannalla, mahtavia nuo rantakuvat ja jylhät kalliot taustalla. Olipa kurjaa että ruokailu oli noin haasteellinen, sillä kun on nälkä niin sitä pitää saada ja äkkiä, ettei iske kiukku. Thaimaassa noita paikkoja on vaikka kuinka paljon, niistä olisi kyllä todella haasteellista lähteä etsimään mikä olisi se oikea itselle ja löytyykö todella enää paikkaa mikä ei ole täynnä turisteja…

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.4.2019 at 17:31

   Kiitos Martta! Thaimaa maistuis nyt mullekin. Vaikka ollaan melkein huhtikuun puolessa välissä, on sää vielä pirun kylmä. Ihmeteltiin miten lounaspaikat oli Railaylla niin kökköjä tai lähinnä henkilökunta. Ehkä meillä kävi vain huono tuuri. Jos se pizzauuni olisi toiminut, niin sitten oltais jääty sinne lounaalle. Thaimaassa tosiaan riittää kohteita vaikka kuinka. Seuraavalla Thaimaan reissulla kyllä haluaisi nähdä jo uusiakin paikkoja.

 • Reply
  Iina / Iinatravelsblog
  8.4.2019 at 10:18

  Krabi olis kyllä niin kiva vierailukohde. En ikinä ole Aasiassapäin käynyt. Harmi kuitenkin, että oli vastassa tämänlainen turistirysä. Itsekin viihdyn ehkä vähän väljemmillä vesillä, missä saa rauhassa oleskella eikä vieressä välttämättä ole heti toista turistia.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.4.2019 at 17:37

   Kiitos kommentista Iina! Krabi on mukava kohde ja maisemat siellä on todella upeat. Turisteja alkaa olla joka kolkassa jo niin paljon, että rauhallisia paikkoja on vaikea löytää, paitsi jos on liikenteessä sesongin ulkopuolella. Meillä se on töiden kautta mahdotonta, joten ei auta kuin sulautua joukkoon 🙂

 • Reply
  Inka / Ollaanko jo perillä?
  12.4.2019 at 21:46

  Onneksi ehditte nauttia oleskelusta rannalla ennen ihmismassoja. Todella kaunis paikka korkeine kallioineen! 🙂 Harmi, että tällaiset kauniit rannat tuntuu aina olevan täpötäynnä turisteja..

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.4.2019 at 10:01

   Kiitos Inka! Railaylle kannattaa mennä heti aamusta, niin saa olla hetken väljemmin ennenkuin pitkähäntäveneet ovat kuljettaneet rannan täyteen ihmisiä. Ranta on todella kaunis ja olisi hyvä jos turistimääriä rajoitettaisiin jotenkin.

Leave a Reply