Venäjä

Eremitaasi – tsaarien ajan loistoa Pietarissa

24.4.2017

Olen ensimmäisen kerran kuullut Eremitaasista kun olin alle kouluikäinen. Sukulaisperhe kävi usein Venäjällä ja he kertoivat meillä kyläillessään reissukuulumisia sekä näyttivät paperisia valokuvia. Lapsena en ollut niinkään kiinnostunut Eremitaasista, tuskin kunnolla tiesin mikä se oli, mutta kuvissa se näytti hienolta. Kun maaliskuun alussa teimme ystäväpariskunnan kanssa viikonloppureissun Pietariin, oli Eremitaasi ensimmäisenä nähtävyyksien listalla.

Mikä Eremitaasi?

Eremitaasi on yksi maailman kuuluisimmista museoista. Se sijaitsee Nevski prospektin päässä, Nevajoen rannalla. Valtavat taidekokoelmat on sijoitettu upeisiin rakennuksiin, joista vaikuttavin on barokkityylinen Talvipalatsi. Eremitaasi pitää sisällään Talvipalatsin lisäksi neljä muuta rakennusta. Eremitaasin kokoelmiin kuuluu kaiken kaikkiaan yli kolme miljoonaa teosta. Vain pieni osa niistä on esillä.

Talvipalatsia vastapäätä, Palatsiaukiolla on kaksoisriemukaari, jonka päällä veistos Voitonjumalatar vaunuissaan

Eremitaasin valtavista kokoelmista saadaan kiittää Katariina Suurta, joka osti vuosina 1764-1774 Länsi-Euroopan parhaita taidekokoelmia. Määrät eivät olleet pieniä; maalauksia yli 2500, piirustuksia 10 000 sekä jalokiviä 10 000. Näiden lisäksi myös suunnattomasti hopeaa ja posliinia. Yksikään Katariina Suuren seuraajista ei yltänyt samaan.

Liput Eremitaasiin

Hotellilta oli noin viiden minuutin kävelymatka Eremitaasille. Suuntasimme askeleet sinne heti lauantaiaamuna. Yli-innokkaina olimme kuitenkin liian aikaisin paikalla, koska se avatui vasta 10.30. Teimme puolen tunnin kävelykierroksen Eremitaasin ympärillä ja kellon viisareiden lähestyessä puolta, menimme etsimään lipunmyyntiä. Sisään kiemurteli jo jono ja yritimme selvittää mistä voisimme ostaa pääsyliput. Ulkopuolella oli automaatteja, mutta emme olisi halunneet niitä käyttää. Kysyimme sitten henkilökuntaan kuuluvalta mieheltä neuvoa mutta hänkin viittoi automaattien suuntaan. Lippujen ostaminen onnistui lopulta suht helposti automaatista ja maksoimme niistä 600 ruplaa / henkilö (n. 10 €). Kun kävelimme lippujen kanssa sisälle, huomasimme että siellä olisi ollut lipunmyyntipiste. Huomioitavaa on, että opiskelijat pääsevät ilmaiseksi sisään. Mukaan kannattaa varata opiskelijakortti.

Eremitaasi on niin valtava, että sen kokoelmiin tutustuminen ei onnistu yhdessä eikä kahdessakaan päivässä. Ystäväperheen mies oli meistä ainoa, joka oli käynyt siellä aiemmin, mutta hänkin oli nähnyt vain murto-osan. Kokoelmiin tutustumista helpottaa, että ne on järjestelty maittain ja aikakausittain. Lippukassan luota kannattaa ottaa mukaan ilmainen kartta, joka helpottaa suunnistamista.

Me aloitimme tutustumisen Talvipalatsista. Se rakennettiin keisarinna Elisabethille talviasunnoksi 1750-luvulla. Rakennus on pysynyt ulkopäin katsottuna melko samanlaiselta, mutta 1837 sattuneen tulipalon jälkeen sisätilat rakennettiin suurelta osin uudestaan. Aleksanteri II murhan jälkeen tsaariperhe muutti palatsista pois. Ensimmäisen maailmansodan aikoihin osaa tiloista käytettiin sotilassairaalana ja sen jälkeen hallinnollisina tiloina.

Talvipalatsin pohjakerroksesta löytyy antiikin taiteen kokoelma. Jätimme sen väliin ja siirryimme suoraan toiseen kerrokseen Jordanin portaikon kautta. Italialainen arkkitehti Bartolomeo Rastrelli suunnitteli Jordanin portaikon vuonna 1762. Alunperin sitä kutsuttiin Suurlähettiläiden portaikoksi, koska suurlähettiläät käyttivät sitä tullessaan tapaamaan tsaaria. Nykyisen nimensä se sai, kun tsaariperhe laskeutui sitä pitkin Nevalle seuraamaan loppiaisena pidettyä kasteseremoniaa, jolla muistettiin Jeesuksen kastetta Jordanissa.

Toisessa kerroksesta löytyvät valtiosalit, tanssisalit ja tsaariperheen yksityistilat. Siellä on esillä myös suurin osa museon laajasta taidekokoelmasta. Huoneet ovat toinen toistaan hienompia ja ihmettelimme niitä silmät selällään. Välillä piti pysähtyä ihastelemaan pää kenossa kattomaalauksia.

Tamminen kirjasto

Budoaari, yksi Talvipalatsin hienoimmista huoneista

Kultainen salonki, jonka seinät ja katto on kullattu. Salongissa on näytteillä länsieurooppalaisia koruja.

Rafaelin loggiat. Katariina vaikuttui Rafaelin Vatikaaniin maalaamista freskoista niin, että teetti niistä jäljennökset pienin muutoksin.

Yksi Leonardo da Vincin mestariteoksista; The Litta Madonna

Valkoisella marmorilla ja kullalla koristeltu Paviljonkisali. Salista löytyy myös kuuluisa Riikinkukkokello.

Kolmannessa kerroksessa on näytillä 1800- ja 1900-lukujen taidetta. Joukossa on töitä muun muassa Monetilta, Renoirilta, Matisselta sekä Picassolta. Yksi huone on omistettu kokonaan venäläiselle taiteelle. Kolmas kerros jäi myös suurimmaksi osaksi näkemättä, kun keskityimme toisen kerroksen huoneiden ja taiteen ihasteluun.

Maaliskuinen lauantaiaamu oli oikein sopiva ajankohta vierailla Eremitaasissa. Turisteja oli toki muitakin kuin me, mutta huoneissa oli sopivan väljää eikä tarvinnut kauaa odotella valokuvausvuoroa. Yritimme myös kulkea eri reittejä kuin isommat ryhmät, jolloin he eivät olleet meidän edessä.

Eremitaasi on valtavan kokoinen ja sen tutkimiseen pitää varata aikaa. Jos haluaa nähdä tietyn huoneen tai maalauksen, niin kannattaa selvittää etukäteen mistä se löytyy. Eremitaasin verkkosivulta löytyy pohjakartta, jonka avulla voi suunnitella käynnin.

Valtavan kokonsa lisäksi Eremitaasi on todella sokkeloinen ja opasteita on huonosti. Kartan avulla pysyimme jotenkin kärryillä, missä mennään mutta aika nopeasti meinasi eksyä siitäkin huolimatta. Eremitaasissa oli valvojina venäläisiä vanhempia naisia ja heitä oli ainakin yksi jokaista huonetta kohden. Heiltä olisi voinut kysyä myös neuvoa, en tosin tiedä millä tasolla naisten englanninkielen taito oli.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Allegrolla Pietariin
Koristeellinen verikirkko Pietarissa
Vaikuttava Iisakinkirkko Pietarissa

Oletko sinä käynyt Eremitaasissa? Mitä pidit?

Blogiani voi seurata myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.

  • Reply
    Suunnaton
    30.4.2017 at 15:28

    Vau! Onpa upean näköinen rakennus. Minulta jäisi varmaan kaikki näyttelyt huomaamatta, kun kävelisin vain niska väärällään koristeellista sisustusta ihaillen.

    • Reply
      mertsik
      7.5.2017 at 19:49

      Eremitaasi on todella hieno. Olin kuullut siitä paljon ylistyssanoja ennen käyntiä, mutta silti se prameus yllätti.

  • Reply
    Sofia
    1.5.2017 at 11:17

    Olen käynyt Pietarissa ja Eremitaasissa kerran yli 10 vuotta sitten, ja mielessä on ollut että olisi ihana joku kesä palata, Allegrolla sinne matkustaminen on kuulemma helppoa ja nopeaa. Silloin reilu 10v sitten mentiin turistibussilla Viipurin kautta, ja matka oli pitkä ja epämukava. Harmiksi kaikki mun Pietarin-kuvat on kadonnut jo aikaa sitten, joten siinäkin mielessä olisi mukava palata.

    • Reply
      mertsik
      7.5.2017 at 19:51

      Allegro on tosi näppärä. Ainoa haittapuoli on se viisumi, jonka hankintaan menee jonkun aikaa eikä se myöskään ihan ilmainen ole. Minäkin haluaisin nähdä Pietarin kesällä ja käydä mm. Kesäpalatsissa.

  • Reply
    sari/ matkalla lähelle tai kauas
    1.5.2017 at 20:18

    Ermitaasissa olen käynyt noin 30 vuotta sitten. Uskomaton aarreaitta mutta sokkeloinen ja todeta täytyy, etä yksi päivä ei riitä noiden aarteiden katsomiseen. Pietarissa olemme olleet noin kymmenen vuotta sitten Junamatka tai risteily voisi olla jälleen paikallaan.

    • Reply
      mertsik
      7.5.2017 at 19:53

      Eremitaasi oli todella sokkeloinen ja aluksi emme tienneet mistä aloittaa. Käveltiin aluksi jonkun ryhmän perässä ja sitten yritettiin suunnistaa infosta saatavan kartan avulla. Välillä oltiin ihan pihalla missä ollaan, mutta sitten taas löydettiin itsemme kartalta. Yksi päivä ei tosiaan riitä, vaan siellä pitäisi käydä useampana päivänä. Itselle vaan tuli ähky siitä kaikesta jo muutamassa tunnissa.

  • Reply
    Reissaaja1
    2.5.2017 at 11:33

    Eremitaasi on paikka jossa tulee kulttuuriähky! Kävimme siellä vuonna yksi ja kaksi, ja aluksi olimme innosta soikeana, mutta kun lopulta pääsimme tilaan jossa oli Monetia, Matissea ja Picassoa olimme lopen uupuneita, eikä taulujen hienous enää auennut. Suosittelenkin katsomaan etukäteen taulut joita haluaa ihailla, ja paikan päälle päästyä, suunnistaa suoraan niiden luo. Näin saa irti maalauksista kaiken oleellisen, eivät ne jää muiden jalkoihin. Tai yksikertaisesti, käy paikan päällä useina päivinä.

    • Reply
      mertsik
      7.5.2017 at 19:55

      Hyvä vinkki jaksottaa käynnit useammalle päivälle. Me näimme ne taulut ja huoneet, jotka oli alunperin ollut suunnitelmissa, mutta koko ajan sieltä löytyi kaikkea muutakin mielenkiintoista. Kesäpalatsiin olisi myös kiva päästä. Maaliskuussa se oli vielä kiinni.

  • Reply
    Katja/jumalainenseikkailu
    3.5.2017 at 16:22

    Kaksi rakastani samassa, Katariina Suuri ja Ermitaasi! Olen käynyt Ermitaasissa ainakin kymmenen kertaa, ja kun tämän vuoden suunnitelmiin kuuluu Pietarin matka, suuntaan sinne taas. Näin välttyy myös ähkyltä, ja ihasteltavaa riittää useammalle kerralle! Hauskaa, meillä on näemmä muitakin yhteisiä kiinnostuksen kohteita Intian lisäksi.

    • Reply
      mertsik
      7.5.2017 at 19:57

      Haha, niinpä 🙂 Mitähän vielä löytyykään Intian ja Eremitaasin lisäksi? Sinä olet jo aikamoinen Eremitaasi-konkari tuolla käyntimäärällä. Kyllähän siellä nähtävää riittää.

  • Reply
    Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia
    3.5.2017 at 17:08

    Eremitaasi on todella upea paikka! Olen käynyt siellä kerran, teini-ikäisenä. Voisi olla hauskaa käydä Pietarissa uudestaan vaikkapa laivalla, minun vierailuni aikaan se oli vielä Leningrad.

    • Reply
      mertsik
      7.5.2017 at 19:58

      Laiva on siinä mielessä hyvä, kun ei tarvitse viisumia. Sitä voisi itsekin harkita. Allegro on vaan meille niin kätevä, kun pääsee Lahdesta kyytiin eikä tarvitse ensin matkustaa lentokentälle tai laivaterminaaliin. Viisumi on vaan se jarruttava tekijä.

  • Reply
    Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
    4.5.2017 at 01:19

    Tosi upea museo. Oon kerran käynyt pietarissa muttei aika riittänyt museoihin..

    • Reply
      mertsik
      7.5.2017 at 19:59

      Eremitaasiin kannattaa varata aikaa, mutta Pietarista löytyy tosiaan nähtävää vaikka kuinka. Meillä oli haaveissa mennä kesällä uudestaan, mutta se taitaa nyt jäädä..

  • Reply
    Pirkko / Meriharakka
    4.5.2017 at 14:16

    Kävimme tuolla joskus vuosikymmeniä sitten, vielä Leningradin aikaan. Ja hyvä olikin, että kävimme jo silloin, sillä toki museo on näkemisen arvoinen ja nykyinen Putinin Venäjä ei meitä oikein vierailemaan houkuttele …

    • Reply
      mertsik
      7.5.2017 at 20:02

      Täällä onkin näköjään monia, jotka ovat käyneet siellä Leningradin aikaan. Minua ei ole Venäjä kiinnostanut oikein koskaan, mutta nyt vuoden sisään olen käynyt siellä jo kahdesti. Tosin hyvin erilaisilla reissuilla. Pietari yllätti positiivisesti ja Putinista huolimatta haluan sinne vielä joskus uudestaan 🙂

  • Reply
    Anna K.
    6.5.2017 at 12:53

    Täällä olisi ihana käydä! Aivan uskomattoman kauniita nuo portaikot, katot ja kullatut huoneet! Enemmän mua melkein kiinnostaisi Talvipalatsi rakennuksena kuin sen taideanti. Enkä edes tiennyt että Eremitaasiin kuuluu muitakin rakennuksia.
    Tänne pitää ehdottomasti mennä joskus! Kiitos tästä, hyviä vinkkejä!

    • Reply
      mertsik
      7.5.2017 at 20:03

      Kiitos Anna 🙂 Suosittelen ehdottomasti käymään Eremitaasissa. Se oli minulla ykköstoiveena Pietarin matkalla ja oli kyllä käymisen arvoinen paikka.

  • Reply
    Stacy Siivonen
    6.5.2017 at 15:27

    Talvipalatsin pihalla olen käynyt ja siellä oli silloin jääveistoksia. Noista palatseista ja kokoelmista tulee mieleen, kuinka suunnaton omaisuus tsaarilla oli aikana, jolloin ihmisillä oli hädin tuskin varaa leipään ja kuinka tämä sitten koitui tsaariperheen kohtaloksi. Luopuivat mielummin päästään kuin omaisuudestaan.

    • Reply
      mertsik
      7.5.2017 at 20:07

      Joo, en yhtään ihmettele, että historia meni niin, koska kansa eli todella köyhästi ja valtaapitävät yltäkylläisesti. Aikamoista materialismia jo siihen aikaan.

  • Reply
    Karoliina / From Karoliina
    7.5.2017 at 07:24

    Eremitaasi ja muutoinkin Tsaarien ajan Pietari on niin mielettömän kiinnostavaa! Olen lukenut useita kertoja Laila Hietamiehen Sonja-sarjan, joka juuri tuonne sijoittuu, tsaariperheiden elämästä kertoen <3

    • Reply
      mertsik
      7.5.2017 at 20:09

      Kiitos vinkistä! Laila Hietamiehen kirjoja en olekaan lukenut. Jospa vaikka lomalukemiseksi kesällä 🙂

  • Reply
    miraorvokki
    7.5.2017 at 09:01

    Eremitaasi on kyllä niin lumoava. Voisin harhailla siellä päivästä toiseen ja elää jossain omassa kuninkaallisuuskuplassa 😀 Hahah. Tsaarien ajan Pietari on kyllä erittäin kiinostava.

    • Reply
      mertsik
      7.5.2017 at 20:10

      Totta 🙂 Kuninkaallisuuskupla on hyvä sana. Eremitaasi on aivan mahtava paikka.

  • Reply
    Kohteena maailma / Rami
    1.11.2019 at 08:40

    Emiritaasi on kyllä upea, jo arkkitehtuurillisesti hieno tutkia kauniita huoneita, jotka itsessään on jo taideteoksia.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      1.11.2019 at 22:44

      Totta, siellä olisi niskat kenossa voinut tutkia arkkitehtuuria ja kauniita taideteoksissa vaikka koko päivän. Upea paikka!

Leave a Reply