Yhdysvallat

Road trip USA – 10 päivää ja neljä osavaltiota

13.8.2022
dallas

Kesäloma huipentui tänä vuonna Yhdysvaltojen matkaan, josta innoituksen saimme Finnairin suorista Dallasin lennoista. Mielessä pyörähti myös paluu Kaliforniaan, jossa kävimme neljä vuotta sitten. Siellä olisi vielä paljon nähtävää, mutta päätimme kuitenkin mennä koluamaan ihan uusia nurkkia.

Koko matka kesti 10 päivää, mutta vuokra-auto meillä oli käytössä viikon verran. Kilometrejä kertyi 2391 ja kävimme neljässä osavaltiossa; Teksasissa, Louisianassa, Mississippissa ja Arkansisissa.

Lämpötila oli koko reissun ajan 25-40 astetta riippuen siitä missä päin viiletimme. Kuuminta oli Dallasissa ja viileintä Hot Springissa Arkansasin osavaltiossa. Sadekuurojakin tuli niskaan, mutta ne olivat onneksi lyhytaikaisia.

usa-roadtrip-kartta

Lennot uudessa Premium Economy -luokassa

Finnair lanseerasi keväällä uuden Premium Economy -matkustusluokan, joka on busineksen ja turistin välimuoto. Se tulee vähitellen saataville kaikille Aasian ja Pohjois-Amerikan lennoille, jotka lennetään A350- ja A330-koneilla. Me pääsimme nauttimaan tästä uudesta matkustusluokasta Dallasin lennoilla. Plussaa oli ehdottomasti reilumpi jalkatila. Istuimet ovat leveämmät ja niissä on koko jalkaa tukeva jalkatuki. Tarjoilut ovat samanlaiset kuin businessluokassa vain sillä erotuksella, ettei Premium Economyssa saa shampanjaa maksutta.

Ruokatarjoiluissa sai valita kahdesta vaihtoehdosta. Menomatkalla ruoka oli hyvää, mutta kotimatkalla valitsin kanaa ja se oli niin pahaa, etten voinut syödä kuin vähän riisiä. Harvinaista, koska yleensä lentokoneiden pöperöt maistuvat, vaikkeivat mitään gourmeeta olekaan. Muutoin pidin uudesta ja tyylikkäästä Premium Economysta ja valitsen sen mahdollisuuksien mukaan jatkossakin pidemmille lentomatkoille.

Ensimmäiset päivät Dallasissa

Kaksi ensimmäistä päivää vietimme Dallasissa, jonka silhuettia koristivat lukuisat pilvenpiirtäjät. Dallasissa meillä oli retkien suhteen vastoinkäymisiä, koska ensimmäiselle päivälle varattu retki Southfork Ranchille Dallas-sarjan kuvauspaikoille peruttiin. Olin pettynyt, koska olin odottanut sitä paljon. Saimme retken soviteltua seuraavalle viikolle, vaikka aikatauluja jouduttiin hieman muokkaamaan.

Koska meille vapautui ylimääräistä aikaa retken peruuntuessa, mietimme että hop on – hop off -bussiajelu voisi olla kiva. Jostain syystä turistibussitkaan eivät liikkuneet sinä päivänä ja odotimme pysäkillä turhaan. Helteinen noin 40 asteen lämpötila tuntui sulattavan aivot ja pähkäilimme, että mitäs sitten tehdään. Tekemistä lopulta löytyi, mutta Dallas ei tehnyt meihin vaikutusta eikä harmittanut lähteä sieltä vuokra-autolla muihin maisemiin.

Lue lisää: Minkälainen matkakohde on Dallas?

Houston – road tripin ensimmäinen kohde

Auton vuokrasimme Hertzilta ja saimme alle Nissan Almeran. Sen suuntasimme kohti Houstonia, jonne oli Dallasista matkaa noin 400 kilometriä. I-45 tiellä matka taittui nopeasti ja olimme perillä jo hyvissä ajoin iltapäivällä. Juuri kun etsimme hotellia, alkoi sataa kaatamalla. Kyseessä oli onneksi vain ukkoskuuro, joka ei kestänyt kauaa.

houston-club-quarters-hotel
Club Quarters -hotellin aula
houston-pilvenpiirtajat

Majoituimme Club Quarters Hotel Downton -hotellissa, joka sijaitsi kaupungin ytimessä. Siellä saimme esimakua kalliista pysäköintimaksuista, joita keskustassa piti maksaa. Hieman halvemmalla olisimme päässeet, jos olisimme hoitaneet pysäköinnin itse, mutta käytimme hotellin valet parking -palvelua. Siitä pulitimme 34 euroa.

Houstonissa vietimme vain yhden yön, mikä jäi harmittamaan, koska olisi ollut kiva tutustua kaupunkiin paremmin. Joistakin kaupungeista tulee heti sellainen fiilis, että niissä haluaisi viettää enemmänkin aikaa ja Houston oli juuri sellainen. Illalla kävimme hotellin lähellä olevassa italialaisessa syömässä. Ruoka ei ollut kovin ihmeellistä, mutta livemusiikista ja tunnelmasta plussaa. Aamulla jatkoimme matkaa Houstonin avaruuskeskukseen ja sieltä kohti New Orleansia.

Lue lisää: Vierailu Houstonin Avaruuskeskukseen

New Orleans – meluisa ja ihana

Houstonista New Orleansiin on noin 560 kilometriä ja siihen kului aikaa reippaat viisi tuntia yhden pysähdyksen taktiikalla. Matkan varrella ihmettelimme kosteikkojen päälle rakennettuja pitkiä siltoja. Niitä tehdessä on tainnut kahvia ja tupakkaa kulua, ei mitään pikku projekteja. Kun lähestyimme New Orleansia saimme osamme ruuhkista.

new-orleans-bourbon-street
Bourbon Street
new-orleans-by-night
new-orleans-siipirataslaiva

Ensimmäisenä iltana päädyimme kuuluisalle Bourbon Streetille, joka kulkee ranskalaiskortteleiden läpi. Siellä oli karmea meteli ja ihmettelin aluksi miten siellä kukaan viihtyy vapaaehtoisesti Kun olimme tovin pyörineet kulmilla, alkoi meluun lopulta tottua. Löysimme kivan ravintolan, jonka sisäpihalle ei rumpujen pauke kuulunut ja siellä oli mukava istuskella.

Seuraavana päivänä ajelimme turistibussilla katselemassa nähtävyyksiä ja iltapäivällä teimme risteilyn Mississippi-joelle siipirataslaivalla. New Orleansissa vietimme kaksi yötä ja se oli mielestäni reissumme kohteista paras. Siellä olisi viihtynyt pidempäänkin.

Lue lisää: Viikonloppu New Orleansissa

Hiljainen Greenville

New Orleansista otimme suunnan pohjoiseen kohti Mississippin osavaltiota. Pähkäilimme vielä aamulla minne jäämme yöksi, koska tarjolla oli lähinnä pieniä paikkakuntia. Osavaltion pääkaupunki Jackson olisi kiinnostanut, mutta se oli liian lähellä. Päädyimme lopulta Greenvilleen, jonne matkaa kertyi noin 465 kilometriä.

Ajomatkalla koimme sydämentykytyksiä, kun moottoritiellä joku meinasi ajaa kylkeen. Se oli todella lähellä, mutta onneksi mies sai ohjattua auton pientareelle torvien soidessa ja jarrujen kirskuessa. Kun siirryimme pienemmälle tielle pieni alligaattorin poikanen ylitti tien. Se oli hellyttävä näky, joka jäi ikuistamatta kameran filmille.

greenville-hotel27
Hotellihuone oli iso ja viihtyisä
greenville-veneenlaskupaikka
Veneiden laskupaikka Mississippi-joen varrella
greenville-automatkalla

Greenville oli hiljainen kylä. Kaduilla ei näkynyt kuin pari ihmistä ja hotellissa olimme hetken aikaa ainoat asiakkaat. Majoituimme Hotel 27:ssa, joka oli onneksi viihtyisä. Meillä oli iso huone ja aamiainen kuului hintaan. Hotellin takana olevan kukkulan toisella puolella oli iso parkkipaikka, joka kaltevasti laski Mississippi-jokeen. Ihmettelimme tovin mikä ihmeen paikka tämä on, mutta sitten hoksasimme, että sitä käytettiin veneiden laskupaikkana. Lähellä olisi ollut myös kasino, mutta sinne oli pääsymaksu, joten emme menneet ovea pidemmälle.

Syntymäpäivät Hot Springsissa

Aamulla matka jatkui Hot Springsiin Arkansasin osavaltioon. Matkaa sinne kertyi 284 kilometriä. Mitä lähemmäksi Hot Springsia tulimme sen harmaammalta ja sateisemmalta alkoi sää näyttää. Kun pääsimme perille vettä satoi ja mietimme mitäs tehdään, koska niin aikaisin ei hotelliinkaan vielä päässyt. Haimme vierailukeskuksesta kartan ja istuimme sen terassilla oleviin keinutuoleihin suunnittelemaan loppupäivää.

hot-springs-kartta
hot-springs-maisema
hot-springs-pubi
Pubielämää Hot Springsissä

Päivää rytmitti sadekuurot, mutta aurinkokin onneksi näyttäytyi. Hot Springsissa olisi ollut mahdollisuus käydä patikoimassa, mutta sateiden ja hiostavan kuuman sään vuoksi jätimme luontopolut väliin. Mies vietti synttäreitä, joita juhlistimme illalla viinillä ja hyvällä ruoalla.

Lue lisää: Hot Springs oli yllätyksiä täynnä

Road trip päättyi Dallasiin

Hot Springsista palasimme takaisin Teksasiin. Vietimme reissun toiseksi viimeisen yön Planossa, Dallasin esikaupunkialueella. Seuraavana aamuna palautimme auton ja menimme taksilla Dallasin Downtownissa sijaitsevaan Canvas hotelliin. Luin ennen matkaamme netistä artikkelin, jossa listattiin Dallasin parhaimmat hotellit, joista löytyy uima-altaat. Canvas komeili listan kärkipäässä ja kuvia selaillessa päätin, että tuonne me menemme. Hotelli oli ihana ja vaikka hinta kirpaisi, oli se sen arvoista.

matkalla-planoon
pappas-delta-blues-smokehouse
Hotellin läheltä Planosta löytyi kiva ruokapaikka
pappas-delta-dinner
Brisket eli grllattu naudanrinta on Teksasin kansallisruoka. Hyvää, mutta annos oli niin iso, että paljon jäi lautaselle
dallas-souhtfork-ranch
Tuttu talo Dallas-faneille

Viimeisenä päivänä pääsimme vihdoin Dallas tv-sarjan kuvauspaikalle Southfork Ranchille. Se oli minulle ikimuistoinen kokemus, koska Dallas oli lempisarjani pikkutyttönä. Silloin jo päätin, että tuonne haluan joskus matkustaa.

Yhteenveto matkalta

Kokonaisuudessaan reissu oli upea ja näimme & koimme 10 päivän aikana niin paljon kaikkea, että sen sulattelemiseen menee aikaa. Reitin suunnittelemiseen olisimme voineet käyttää enemmän aikaa. Meillä oli karkeat suuntaviivat tiedossa, mutta etukäteisselvittelyyn olisi voinut panostaa. Jos nyt tekisin saman matkan uudestaan, viettäisin Dallasissa vähemmän aikaa ja lisäisin aikaa Houstoniin. New Orleansista palaisin ehkä takaisin Houstoniin ja sieltä San Antonioon ja Austiniin. Tai vaihtoehtoisesti lähtisin kohti pohjoista kuten nyt teimme ja yrittäisin mahduttaa Memphisin reitille.

Olimme myös auton palauttamisen kanssa varovaisia ja teimme sen jo päivää ennen kotimatkaa. Koska paluulento lähti vasta alkuillasta viiden aikaan, olisimme voineet palauttaa auton vasta lähtöpäivän aamuna. Toki on järkevää varmistaa, että jos jotain sattuisi tien päällä ei tarvitsisi käydä taistelua kellon kanssa ehtiikö lennolle vai ei.

Tämän reissun jälkeen olemme taas monta kokemusta rikkaampia ja saimme tuleviin autoreissuihin uusia vinkkejä.

Oliko reissukohteissamme sinulle tuttuja paikkoja?

 • Reply
  Maarit - niceMatkaaja
  15.8.2022 at 08:14

  Vastaavanlainen Amerikan kierros kiinnostaisi itseänikin. Etenkin New Orleans ja syvä Etelä houkuttaisi. Ja mielelläni piipahtaisin myös Southfork Ranchilla – minäkin liimauduin lapsuudessani telkun eteen, kun Dallasin tunnari alkoi pauhata. Olen myös opiskeluaikana näytellyt videokuvausprojektissa Bobbya (haha!). Roolit pantiin toisin päin eli naiset miesten ja miehet naisten osissa. Aika hulvaton Dallas-jakso saatiin aikaan perinteisine grillijuhlineen, jotka päättyivät luonnollisesti uima-altaaseen, kun joku ampui JR:ää…

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.8.2022 at 09:18

   Kiitos Maarit! Southfork Ranchilla oli hauska käydä ja nähdä telkkarista tutut paikan omin silmin. Haha, hauska tuo teidän videokuvausprojekti. Onko sinulla se vielä tallessa?

 • Reply
  Aron / Ja sitten matkaan
  15.8.2022 at 11:38

  Kuulostaapa kivalta reissulta. Tuossa oli montakin tuttua paikkaan, mutta myös monta ihan vierasta. Aika tuttua tuo reitin valinnan vaikeus. Nähtävää vain yksinkertaisesti on niin paljon, ettei aika riitä kaikkeen. Mississippin pääkaupunki Jacksonin osalta tuskin menetitte paljon. Yritin aikoinaan itse löytää sieltä jotain nähtävää omaa reissuamme suunnitellessani ja lopulta totesin, ettei siellä ole oikein mitään. Emme sitten mekään sinne päätyneet. Vicksburg olisi voinut olla hyvä vaihtoehto Greenvillelle, mutta ei tuokaan varmasti huono valinta ollut.

  Minuakin jäi kiinnostamaan tuo Houston. Me piipahdimme siellä vielä teitäkin lyhyemmin, sillä pysähdyimme vain siellä avaruuskeskuksessa matkalla Austiniin. Olisi ollut kiva nähdä Houstonia enemmän. Austinia voin kyllä suositella, se on kiva kaupunki. Dallasistakaan emme ehtineet nähdä paljoa, mutta siellä ei lopulta niin hirveästi nähtävää ollutkaan. Tosin tuon Southfork Ranchin haluaisin kyllä nähdä. Se ei edes tullut mieleen omalla vierailullamme.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.8.2022 at 09:23

   Kiitos kommentista! Houston jäi kaivelemaan, koska siellä olisi varmasti ollut paljon muutakin nähtävää avaruuskeskuksen lisäksi. Hotellin uima-altaalla paikallinen nuoripari kehui San Antoniota. Reitin valinnassa on aina omat vaikeutensa, kun olisi niin paljon kohteita mitä olisi kiva nähdä.

 • Reply
  Reissu-Jani
  15.8.2022 at 15:33

  Mielenkiintoinen kertomus. Tuolta ei ole paljon suomalaisia blogijuttuja ollut. Kiva tietää että Dallasista ei nyt välttämättä mitään ihmeellistä ole nähtävänä – vaikka onkin iso kaupunki. Houstonin parkkipaikan hinta on ihan samaa kuin Helsingin keskustassa – eli järkyttävän kallista. Oli myös kiinnostava lukea arvio Finnairin uudesta Eco Premium luokasta.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.8.2022 at 09:25

   Kiitos Jani! Etsin ennen reissuun lähtöä blogikirjoituksia tuolta suunnalta, mutta ei niitä tosiaan montaa löytynyt. Dallasista en löytänyt oikein mitään suomeksi, ulkomaalaisilta sivuilta sitten enemmän. Keskustojen parkkipaikat olivat tosi kalliita. Oli kiva mennä pienemmälle paikkakunnalle, jossa pysäköinti ei maksanut hotellin pihassa mitään. 🙂

 • Reply
  Anne | Elämää Nomadina
  15.8.2022 at 15:39

  Mielenkiintoinen road trip, ja kiva päästä lukeemaan lisää noista eri kohteista missä kävitte! Yhteenveto reissun kustannuksista kiinnostaisi myös kovasti. Meille nuo seudut ovat ihan tuntemattomia, kun reissut Yhdysvaltoihin ovat suuntautuneet tähän mennessä vain New Yorkiin ja Phoenixiin. Joskus varmasti mennään pidemmäksi aikaa kiertelemään eri osavaltioissa, mutta ihan lähiaikojen suunnitelmissa se ei ole.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.8.2022 at 09:29

   Kiitos Anne! Kustannuksia en ole uskaltanut vielä edes laskea enkä kovin tarkkaa kirjanpitoa niistä pitänyt, joten täytyypä miettiä tuota yhteenvetopostausta. Hotellien hinnat, lennot, auton vuokrat ja bensat on tiedossa, mutta ravintolalaskuja ja muita ostoksia en kirjannut ylös.

 • Reply
  Mari/Kodinvaihtaja LASSILA
  15.8.2022 at 17:52

  Harmillista on aina tuo suunnitellut jutun peruutuminen ja sitten vielä suunnitelma b romuttuu. Luonnetta mitataan!!!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.8.2022 at 09:47

   Kiitos Mari! Näinhän se on! Meitä alkoi lopulta jo naurattaa, kun kaikki Dallasiin suunnitellut retket romuttuivat yksi kerrallaan. Onneksi keksittiin vaihtoehtoista tekemistä, vaikka se laittoikin suunnitelmia uusiksi.

 • Reply
  Paula - Gone with the Gastons
  16.8.2022 at 14:36

  Kuulostaapa mukavalle road tripille! Kiva että olette kuitenkin ottaneet suht rauhallisesti niin olette ehtineet myös nähdä paljon. Joskus kuulee sellaisia road trip suunnitelmia, ettei niissä tehdä muuta kuin ajetaan ja ajetaan ja ajetaan. Ja ainahan sitä jää jälkeen paikkoja joista miettii, että tuolla olisikin pitänyt olla kauemmin tai pitää vielä palata. Southfork on muuten minunkin listallani. Oli mukava lukea tästä!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.8.2022 at 09:50

   Kiitos Paula! Päätettiin edellisistä automatkoista viisastuneina, että nyt ei paahdeta menemään pää kolmantena jalkana vaan pidetään päivämatkat maltillisina ja vietetään enemmän aikaa eri kaupungeissa. Suht hyvin siinä onnistuttiin. Ymmärrän toki senkin, että kun noille kulmille menee haluaisi nähdä mahdollisimman paljon, kun ei tiedä tuleeko tuonne enää uudestaan mentyä. We´ll see!

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  16.8.2022 at 18:25

  Tuolla suunnalla ei ole, vielä, tullut liikuttua, mutta kiva kuulla, että joku muukin on jo päässyt testaamaan tuota Premium Economyä. Kiinnitin huomiota tuohon ”Tarjoilut ovat samanlaiset kuin businessluokassa” – ehkä näin Dallasin lennolla sitten olikin, mutta me lensimme (13 tuntia) Singaporeen ja matkalla tarjottiin 2 ateriaa, joista vaan ensimmäinen businessluokan tyyliin, toinen ateria oli Premium Economyssakin sama.
  Penkit olivat toki vähän väljemmät, mutta tuo jalkatuki oli hienoinen pettymys, kun olin jotenkin onnistunut itselleni luomaan mielikuvan ”full leg support” termistä, että penkissä olisi voinut istua jalat noin vaakatasossa, mutta eihän penkkirivien väli riittänyt ihan siihen, eli tukea joo, muttei vaakatasoon. Kerran tuosta maksoi jo ihan uteliaisuudesta ja upgradena ehkä jatkossakin, tai jos hintaero on jostain syystä jollain välillä erityisen kohtuullinen.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.8.2022 at 09:54

   Kiitos Pirkko! Luin Finnairin sivuilta, että Premium Economyn tarjoilut ovat samanlaiset kuin businessluokassa lukuunottamatta shampanjatarjoilua. En osaa sanoa miten tuo käytännössä meni, mutta kahdesta ruokalajista sai valita mieleisen. Menomatkalla ruoat tosiaan olivat ok, mutta paluussa ei ollut niin onnistuneita valintoja.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  17.8.2022 at 09:05

  Tuo Premium Economy -luokka oli mielessä keväällä, kun lensimme Singaporen kautta takaisin. Emme kuitenkaan päätyneet siihen, mutta mukava kuitenkin kuulla, että se voisi olla potentiaalinen vaihtoehto. Paljonko nyt oli muuten hintaero? Itselläni kallein pysäköinti taitaa olla ollut Bostonissa; en tosin muista paljonko se oli, mutta jotain aivan posketonta. Tässä ei ollut itselleni siinä mielessä tuttuja kohteita, että olisin niissä käynyt. Vaikka olen Yhdysvalloissa useasti käynyt, niin luontokohteet ja rannikot vetävät enemmän puoleensa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.8.2022 at 09:59

   Kiitos Mikko! En osaa sanoa mikä oli hintaero Economyn ja Premium Economyn välillä. Veikkaan, että useampia satasia kuitenkin. Nyt oli niin pitkä lento, että halusimme hieman ekstramukavuutta. Penkkivalinnat olivat myös hyvät, kun edessä ei istunut ketään niin sai oikoa jalkojaan vielä enemmän kuin takana istuvat.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  19.8.2022 at 21:02

  Kuulostaa kivalta reissulta! Mielelläni toteuttaisin jonkin vastaavanlaisen itsekin 🙂 Saanko udella, paljonko lennot maksoivat? Entä vuokra-auto?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.8.2022 at 10:04

   Kiitos Eveliina! Oli ihana reissu! 🙂 Lennot maksoivat Premium Economy -luokassa noin 1400 €/henkilö ja vuokra-auto oli noin 400 €. Vuokra-autojen hinnat olivat kallistuneet neljässä vuodessa huimasti. Vuonna 2018 maksoimme Kaliforniassa noin puolet tuosta hinnasta. Toki myös bensan hinta on nyt kalliimpi kuin silloin.

 • Reply
  Martta / Martan matkassa
  20.8.2022 at 20:27

  Hurjia kilometrejä! Mutta, niin se taitaa olla suuressa maailmassa… Olen myös kasvanut Dallasin kanssa ja olisi mahtavaa päästä käymään siellä, odotan innolla tulevaa juttua ja kuvia, tuon talon näkeminen sai kylmät väreet pintaan. Ikävä kuulla, että suunnitelmat menivät myttyyn, onneksi löytyi plan B, ettekä jääneet murehtimaan. Amerikka on minulle vielä suuri tuntematon, valinnan vaikeus on varmaan suurin syy ja liian lyhyt loma…

 • Reply
  Aila ja Juha
  20.8.2022 at 20:57

  Kylläpä kuulosti kivalta kokemukselta ja hyvältä reissulta. Meiltä on vastaava vielä kokematta, vaikka moneen kertaan olemme jostain road tripistä haaveilleet. Vain kerran olemme matkustaneet Amerikkaan, teimme kolmen viikon matkan. Pääkohde oli New York ja kolusimme todella paljon nähtävyyksiä ja sen lisäksi vierailimme musikaaleissa ja konserteissa. Sieltä käsin lainasimme auton sukulaisperheeltä ja kävimme parin yön matkalla Washingtonissa. Sitäkään kokemusta emme unohda ikinä. Mutta muu Amerikka on näkemättä, tuli kyllä haave voimakkaammaksi tämän kirjoituksesi jälkeen. Aila

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  21.8.2022 at 10:16

  Road trip Amerikassa kiinnostaisi. Mutta varmaankin erityisesti ne upeat kansallispuistot.
  Vaikuttiko korona matkassa vielä?

Leave a Reply