Kirjoitin taannoin erään postauksen alkuun, että matkakohteen valinta tekee päässäni sellaista sykkyrää, ettei siitä parhaimmat aivotutkijatkaan saisi mitään tolkkua. Valintaan liittyy niin moni asia ja kun upeita kohteita on maailma pullollaan, ei päätöksenteko ole aika helppoa. Tässä omiin valintoihin liittyviä seikkoja, joilla yritän sitä päässäni olevaa sykkyrää selvittää.
1. Ollaanko matkalla viikonloppu, viikko vai kaksi
Jos aikaa on vain pitkä viikonloppu, matkakohde luonnollisesti kohdistuu johonkin lähelle. Euroopan kohteet ovat silloin valttia. Kun aikaa ei ole paljon, ei kannata lentää kauas. Kohteeseen pitää olla suorat lennot, koska välilaskuilla kikkailu vie myös kallisarvoista aikaa. Viime talvena pähkäilin juuri näiden asioiden kynnyksellä, kun huomasin kalenterista, että kahden viikon päässä olisi sopiva viikonloppu pikku reissulle. Kohteeksi valikoitui Vilna. Sinne oli suora ja lyhyt lento. Vilna oli myös sopivan kokoinen viikonloppureissua ajatellen.
Jos aikaa on viikko tai parhaimmassa tapauksessa kaksi, voi katsetta suunnata jo kauemmaksi. Pari vuotta sitten vietimme syksyllä viikon Singaporessa. Vaikka se on kaukana, se oli hyvä valinta suorien lentojen ja hyvien aikataulujen vuoksi. Viikon aikana ehti hyvin tutustua paikalliseen menoon eikä tarvinnut tukka putkella singahtaa paikasta toiseen. Voisin jatkossakin lähteä viikoksi johonkin Aasian kaupunkiin, varsinkin jos on suorat lennot tarjolla.
Kaksi viikkoa reissussa on minulle jo aikamoista luksusta. Siihen voi kivasti ympätä useamman kohteen, kuten teimme toissa kesäisellä Kalifornian road tripillä. Viime jouluna vietimme kaksi viikkoa Krabilla, Thaimaassa. Jälkikäteen ajateltuna se oli pitkä aika olla samassa kohteessa. Toki silloin oli ajatuksena vain rentoutua ja ladata akkuja kiireisen syksyn jälkeen. Jos nyt olisin lähdössä joulumatkalle, niin vaihtaisin viikon jälkeen paikkaa.
2. Matkaseura
Matkaseura sanelee myös minne mennään. Minä voisin matkustaa ihan minne vaan (jos nyt kaikki sotatilassa tai muut vaaralliseksi luokitellut maat jätetään pois laskuista), joten reissukaverin mieltymykset nousevat isoon rooliin matkakohteen valinnassa. Useimmiten matkustan joko perheeni, siskoni tai ystävieni kanssa.
Viime talvena lähdin yksin Vilnaan. Matkan päätin kahta viikkoa aikaisemmin enkä viitsinyt niin viime tingassa edes kysellä ketään mukaan. Vaikka yksin reissuun lähtö vähän jännitti, niin se jätti kuitenkin kipinän siihen, että voin tehdä niitä jatkossakin. Varsinkin kun omalla bucket-listalla on kohteita, joihin en välttämättä ketään saa seuraksi.
Olipa matkassa mukana sitten kuka tahansa, niin yleensä on matkakohteesta päästy hyvään yhteisymmärrykseen. Usein reissusuunnitelmat ovat saaneet alkunsa viattomasta ”Olisipa ihana lähteä jonnekin” lauseesta ja muutamia hetkiä myöhemmin on lentoliput sähköpostissa.
3. Mikä on rahatilanne?
Matkaan käytettävissä olevat rahat näyttelevät myös isoa roolia kohteen valinnassa. Jos mieli tekee toiselle puolelle maapalloa ja tilin saldo riittää vain Tukholman risteilyyn, niin siinä joko lähdetään risteilylle tai säästetään lisää pidempää matkaa varten.
Viikonloppumatkoja saa edullisesti, mutta pidemmät reissut tarvitsevat enemmän suunnittelua ja säästämistä. Niitä ei tehdä hetken mielijohteesta vaan arvioidaan paljonko rahaa voisi kulua ja tehdään säästösuunnitelma.
Matkablogeista löytyy nykyisin kivasti budjettipostauksia, joista voi kurkata minkä verran oma unelmakohde syö euroja. Ennen Kalifornian road tripiä lueskelin ahkerasti blogeista minkälaisia summia matkaan oli käytetty. Se auttoi kummasti oman matkabudjetin suunnittelussa.
4. Vuodenaika ja lomat
Vuodenajoilla ja lomilla on myös vaikutusta matkakohteen valintaan. Kesällä matkat suuntautuvat joko kotimaahan tai sitten johonkin päin Eurooppaa. Kesällä on myös – ainakin minulla – ne pisimmät lomat. Harvemmin tulee kuitenkaan Välimerta kauemmaksi lähdettyä. Poikkeuksen teki toissa kesänä tehty Kalifornian reissu.
Kesäkuukausina Välimeren maiden lämpötilat nousevat usein paahtavan kuumiksi. Vaikka lämpimästä tykkäänkin, ei yli 40 asteen kuumuus ole enää mukavaa. Viime kesänä Mostarissa saimme hikoilla kunnolla 42 asteen lämmössä. Kylmä appelsiinimehu meni vauhdilla kurkusta alas ja vettä kului myös monta pulloa.
Talvikuukausina suuntaan mielelläni johonkin lämpimään. Kun lomapäiviä yhdistelee, niin voi parhaimmassa tapauksessa saada kahden viikon loman, jolloin ehtii jo kauemmaksikin. Kevät ja syksy tarjoavat monia hyviä vaihtoehtoja. Suomessa on vielä viileää, mutta muualla Euroopassa alkaa olla lämmintä eivätkä kohteet ole vielä täynnä muita turisteja.
Toki pitää muistaa tarkistaa kohdemaan säätilanne. Varsinkin, jos haluaa aurinkoa eikä kaatosadetta. Balille kannattaa matkustaa kesällä, koska siellä on silloin meidän mittapuun mukaan parhaimmat kelit. Toisella puolella maapalloa vuodenajat menevät päinvastoin kuin meillä. Kun meillä on talvi, Australiassa nautitaan kesästä.
5. Uusi kohde ainakin kerran vuodessa
Meillä kaikilla on varmasti niitä omia lempparikohteita, jonne tekee mieli aina uudestaan ja uudestaan. Minultakin niitä löytyy ja yksi tälläinen kohde on Espanja. Sen maan haluaisin koluta kunnolla, mutta siitä huolimatta en halua joka reissullani mennä Espanjaan.
Matkakohdetta valitessa hauan nähdä myös uusia kohteita. Pyrin siihen, että ainakin kerran vuodessa käyn jossain minulle tuntemattomassa maassa. Tänä vuonna niitä on tullut jo useampia ja uteliaisuus maailmaa kohtaan on vaan lisääntynyt.
6. Hyvät matkatarjoukset ja houkuttelevat esitteet
Sähköpostiin kilahtaa erilaisia matkatarjouksia lähes päivittäin. Jos on sopivasti vapaata tiedossa ja hyvä tarjous tupsahtaa nenän eteen, niin parhaimmassa tapauksessa sitä löytää itsensä pian lentokentältä.
Moni matkatoimisto on jo luopunut esitteistä, koska matkojen ostaminen verkosta on kasvanut eikä paksuja pumaskoja kannatta enää painaa. Kaikki eivät ole niistä kuitenkaan luopuneet ja mielelläni selailen myös vanhoja kunnon paperisia esitteitä, vaikka sama tieto löytyisikin netistä. Esitteitä selailemalla leikin usein ajatuksella ”minne lähtisin, jos rahaa ja aikaa olisi rajoittamattomasti”.
Esitteiden lisäksi selailen myös matkatoimistojen verkkosivuja. Hyvistä sivuista voisin mainita Albatros Travelin. Heillä on iso valikoima erilaisia kohteita ja niitä tulee jatkuvasti lisää. Kun Albatrosin uutiskirje kolahtaa sähköpostiin, se saa aina matkakuumeen nousemaan. Matkatoimistojen sivuilta löytyy muutenkin hyviä vinkkejä. Vaikka en olisi heiltä matkaa ostamassa, sieltä löytyy vinkkejä matkareiteistä, hotelleista ja muusta sellaisesta.
7. Inspiraatiota matkalehdistä, blogeista ja somesta
Suomessa ilmestyy kaksi matkalehteä, joiden molempien tilaajiin kuulun. Niistä on kiva löytää artikkeleita uusista, minulle tuntemattomista kohteista. Mutta on kiva lukea myös niistä paikoista, joissa olen jo käynyt. Yleensä lehdet tulee luettua kannesta kanteen. Matkalehtiä en heitä pois, vaan minulla on kaappi täynnä vanhoja numeroita. Jos olen lähdössä uuteen kohteeseen, etsin käsiini ne numerot, joissa on kyseisestä maasta kirjoitettu.
Luen paljon matkablogeja ja huomaan kirjoittavani usein kommenttikenttään ”Kuulostaa kivalta kohteelta. En ole käynyt, mutta haluaisin.”. Viime aikoina varsinkin Ateenasta ja Meteorasta kirjoitetut postaukset ovat saaneet matkakuumeen roihuamaan. Toinen houkutteleva kohde on Islanti. Sieltä kertovia postauksia voisin lukea loputtomiin.
Blogien lisäksi somekanavista saa hyviä vinkkejä matkakohteen valintaan. Instagramista löytää vaikka mitä ihanaa. Täytyy vaan pitää mielessä, että osa kuvista on niin käsiteltyjä, ettei paikan päällä välttämättä näytä samalta.
Instagramin lisäksi myös Youtubesta löytyy vaikka mitä materiaalia eri matkakohteista. Myönnän, etten osaa sitä kunnolla hyödyntää. Ainoastaan nnen Kilimanjarolle ja Elbrukselle lähtöä, katselin Youtubesta siellä käyneiden videoita. Oli hauska katsella etukäteen muiden kokemuksia samasta paikasta, jonne itse oli suuntaamassa.
Miten sinä valitset matkakohteen?
espanjaan
6.10.2019 at 16:51Olipa hauska lukea matkakohteen valinnasta ja perusteista tästä näkökulmasta. Oli kuin olisin itse palannut aikaan kauan sitten. Töissä ollessa toki piti miettiä asioita enemmän ajankäytön kannalta, mutta silloin se oli selkeästi niin, että kesällä ehti melkein mitä vain, ensin karavaanarimatkoja perheen kanssa ja sitten kodinvaihtolomia milloin missäkin, hiihtolomalla ja koulun syyslomalla sitten jotain muuta, yleensä jokin kaupunkikohde (Dubai, Berliini, Frankfurt, Ateena, Istanbul ym). Nykyisin, kun ei ajankäytöllä ole paljon mitään väliä, saa ihan rauhassa miettiä vain sitä, mikä kiinnostaa, mikä olisi kivaa. Ja hyvä näin. Aika aikaansa kutakin. Hyviä valintoja olet selvästi tehnyt.
Merja / Merjan matkassa
10.10.2019 at 16:16Työssä käyvänä vuosilomat sanelevat aika paljon minkälaisia matkoja ehtii ja pystyy tekemään. Kesällä lomaa on enemmän, mutta silloin ei välttämättä halua lähteä kovin kauas. Talvella kun olisi kivempi viettää pidempiä aikoja auringon alla, niin se on aika hankala järjestää. Mutta jotenkin sitä saa aina nämä asiat suttaantumaan. Teillä on kiva tilanne, kun voi tehdä mitä haluaa eikä työt enää velvoita. Kiitos kommentista! 🙂
Suunnaton
7.10.2019 at 19:11Mua jäi kiinnostamaan, mitkä ovat niitä bucket-listallasi olevia kohteita, joihin reissukaverit eivät välttämättä haluaisi lähteä?
Ja onpa kiva, että soolomatkakokeilu jätti suhunkin kipinän yksinmatkustamiseen! Juuri tänään totesin tutulle, joka pohti uskaltaisiko lähteä yksin reissuun, että kannattaa olla varovainen, koska soolomatkailukärpänen saattaa puraista niin kovaa, että yksinmatkailusta tulee ensisijainen vaihtoehto 🙂
Merja / Merjan matkassa
10.10.2019 at 16:20Kiitos Suunnaton! Mun bucket-listalla on monen mielestä outoja kohteita kuten esim. Mongolia, Stan-valtiot ja Etelämantere. Etelä-Amerikka on myös manner, jonne reissukaverit eivät ole innokkaita lähtemään. Mutta pääseehän niihin yksinkin. Yksinmatkustaminen ei tosiaan ole enää sellainen peikko, vaan nyt tietää pärjäävänsä. Ainakin henkisesti 🙂
Suunnaton
21.10.2019 at 22:22Hih, kaikki nuo ovat sellaisia kohteita, joista minäkin haaveilen 🙂 Mutta uskon hyvin, että kaikkia ne eivät houkuttele.
Merja / Merjan matkassa
24.10.2019 at 21:01Mitäpä tähän muuta kuin ”Great minds think alike” 🙂
Christa
7.10.2019 at 21:49Hyvin samanlaisilla periaatteilla minäkin valitsen matkakohteet. Kun lomapäivät ja budjetti ovat rajoitetut, niin isoimmat linjat taitaa mennä niiden mukaan. Meillä vaikuttaa ajankohdan valintaan myös koululaisten lomat, kun kouluista on toive maksimissaan viikon poissaoloihin.
Tykkään matkustaa yksinkin todella paljon, koska silloin voin vapaammin päättää koska ja minne menen. Kiva, että sinäkin olet uskaltautunut itseksesi matkalle.
Merja / Merjan matkassa
10.10.2019 at 16:22Kiitos Christa! Meilläkin koululaisten lomat rajoittivat aikoinaan matkakohteiden valintaa, mutta nyt kun lapset ovat isoja, se ei enää rajoittava tekijä. Omat lomapäivät ja budjetti lähinnä ne suurimmat esteet. Yksinmatkustaminen oli yllättävän kivaa ja kun tuo yksi reissu meni noin hyvin, niin uskaltaudun varmaan uudestaankin johonkin.
Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
8.10.2019 at 09:29Ei ole oikein mitään säännönmukaista kaavaa, millä valitsen kohteen. Joskus kiinnostaa maan kulttuuri tai historia (pätee Keski-Amerikkaan ja sen intiaanitaustoihin), joskus ihan vaan uteliaisuus kokea mahdollisimman erikoinen maa (kuten Mongolia). Joskus taas reissukohde valikoituu matkakumppanin toiveen mukaan, kuten esimerkiksi kävi kesällä kun veljeni pyysi minua mukaansa Turkkiin. Itse en olisi sinne muuten ehkä matkustanut. Nyt syksyllä halusin tehdä helpon maata pitkin -matkan ja siihen paras vaihtoehto oli Euroopan kohteet. Tottakai myös rahatilanne vaikuttaa. Jos olisi pohjaton kukkaro, olisin varmasti maailmanympärimatkalla 🙂
Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
8.10.2019 at 09:33Yksi jäi puuttumaan: järjestöhommien kautta tulleet mahdollisuudet. Saan välillä kutsuja erilaisiin seminaareihin ja tilaisuuksiin, ja niiden kautta pääsin mm. ensimmäistä kertaa käymään Meksikossakin. Pohjois-Koreaan on tullut kutsu muutaman kerran pohjoiskorealaisten taholta, mutta en ole syystä tai toisesta halunnut lähteä tai sitten on työt olleet esteenä. Jälleen uusi kutsu on ensi vuoden huhtikuulle, mutta saa nähdä lähdenkö matkaan silloinkaan.
Merja / Merjan matkassa
10.10.2019 at 16:25Kiitos pitkästä kommentista Cilla Maria! 🙂 Se on totta, ettei tiettyä kaavaa ole matkakohteiden valintaan ole, vaan tietyt tekijät sanelevat minne mennään. Joskus matkaidea voi syntyä ihan tuosta vaan ja sitten on matkoja, joita suunnitellaan pitkään ja hartaasti. Nyt heräsi kiinnostus minkälaisia järjestöhommia teet, kun saat kutsuja noin eksottiisiin kohteisiin?
Piyya
9.10.2019 at 20:12Vitsit minua alkoi naurattamaan heti ensimmäinen lause aivosi sykkyröistä. Minulla ne sykkyrät ovat paperilla. Minulla saattaa olla muutama aukeamaa täynnä matemaattisen kaavan näköisiä piirrusteluja kun suunnittelen matkaani.
Muuten nuo perustelut kuullostaa hyvinkin tutuille !
Merja / Merjan matkassa
10.10.2019 at 16:28Kiitos Piyya! Olisi hauska nähdä sinun piirusteluja 🙂
Johanna V.
9.10.2019 at 20:25Meillä kaava on hyvin samanlainen ja ehkä tuo aika sekä budjetti määräävät suurimmat raamit, mutta itseasiassa merkittäväksi vaikuttajaksi on osoittautunut Googlen Chromecastin näytönsäästäjänä toimiva kuvalimbo, jonka perusteella olemme suunnanneet sekä Smoky Mountainseille että Zionin kansallispuistoon! 😀 Matkainspiraatiota voi löytyä myös viini- ja ruokakokemuksista. Georgiaan suunnataan marraskuussa ihan puhtaasti viinikulttuuri edellä ja inspiraatiota löytyi tällä kertaa kyseisen maan viinipullon sisältä!
Merja / Merjan matkassa
28.10.2019 at 19:03Kiitos Johanna! Meillä on kotikoneella myös samantapainen kuvalimbo ja kieltämättä siellä on houkuttelevan näköisiä kohteita. Viinimatka Georgiaan kuulostaa hyvältä. Maa kiinnostaa minuakin, lähinnä patikoinnin näkökulmasta, mutta kyllä joku viinitila käyntikin olisi aika jees 🙂
Katja / Lähtöselvitetty
10.10.2019 at 11:48Minä olen viime aikoina yrittänyt suunnata matkakohteen valintaa enemmän kohteen kuin tarjousten perään. Aiemmin hyppäsin helposti lentotarjouksiin, mutta nyt yritän välttää näitä heräteostoksia, ja matkustaa enemmän kohde edellä. Meillä eniten määrittävät sopiva ajankohta ja budjetti – viisihenkinen perhe maksaa niin paljon rahaa kohteesta riippumatta, että valinta on paras tehdä huolella. Lyhyitä matkoja olen myös yrittänyt enemmän ja enemmän suunnata Suomeen, jolloin tärkein kriteeri on kuitenkin se, että näkisi jotain uuttakin.
Sulla on kyllä viime vuosina ollut niin huikeita kohteita, että selvästi olet tehnyt valinnat hyvin 🙂
Merja / Merjan matkassa
28.10.2019 at 19:08Kiitos kommentista Katja! Perheen kanssa matkaillessa kohdevalinnat on tärkeitä. Silloin kun mekin vielä matkailimme koko perheen voimin, mietittiin kohde tarkkaan eikä matkoja ollut mahdollista tehdä kuin kerran tai pari vuodessa. Koulujen loma-aikoina myös matkat olivat paljon kalliimpia. Nyt kun reissataan pääasiassa kahdestaan, on mahdollista tehdä reissuja useammin tai kaukaisempiin kohteisiin 🙂
Pirkko / Meriharakka
11.10.2019 at 15:44Maabongarilla tietysti uudet kohteet ovat etusijalla. Mutta myös vuodenaika, kaukomatkat n. loka/marraskuun ja maalis/huhtikuun välisenä aikana, kevät ja syksy Euroopassa ja kesät Pohjoismaissa (ja Suomessa tietysti). Tarjoukset osuvat suunnitelmallisella matkailijalla harvemmin kohdalle, mutta harvinaisempiin kohtiin tarjolla olevien valmiiden kiertomatkojen ajankohdat vaikuttavat kyllä. Matkustamiseen panostavalla seniorilla matkan hintakaan ei useimmiten ole este – tosin Antarktiksen risteilyjen hinta on kyllä hetkeksi pysäyttänyt! Mutta oikea syy siihen, ettei vieläkään (?) ole sinne päädytty on kyllä Draken salmi ja sen ylityksen potentiaalinen ankeus.
Merja / Merjan matkassa
28.10.2019 at 19:18Kiitos kommentista Pirkko! Antarktiksen risteily on minullakin haaveena, mutta hinta on niin suolainen ettei lähiaikoina ole sellaiseen varaa. Toki korkea hinta pitää huolen siitä, ettei isot turistilaumat pääse pilaamaan Etelämantereen herkkää luontoa.
Annemaria/Samppanjaa muovimukista
12.10.2019 at 11:54Olen huomannut, että ikä tekee myös oman lisänsä matkakohdevalintaan. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä vähemmän olen valmis sietämään enää kuumaa ja kaoottisuutta. Kamalinta on, kun nämä yhdistetään. Osa Aasiasta on nykyisin ihan poissuljettu. Arvostan yhä enemmän suoria lentoja, enkä jaksaisi lentokoneessa istuakaan kovin kauaa. Pitäisiköhän olla huolissaan, kun samat kohteet alkaa tuntua yhä paremmilta 🙂
Merja / Merjan matkassa
28.10.2019 at 19:21Kiitos Annemaria! Ei tarvitse olla huolissaan 🙂 Monesta kohteesta, kuten Espanjasta, löytää näkemistä ja tekemistä vaikka kuinka monelle lomalle. Minäkin arvostan nykyisin entistä enemmän suoria lentoja ja mielummin maksan niistä vaikka hieman enemmän kuin että joutuisi pomppimaan monen välilaskun kautta. Oma aika on myös arvokasta enkä halua sitä kuluttaa lentokentillä, jos ei ihan pakollista ole.
Outi
12.10.2019 at 21:18Omat matkani valikoituvat tällä hetkellä lomat ja raha edellä. Kun tiedän jonkun loma-ajankohdan, niin alan laskeskelemaan pennosiani ja sen jälkeen mietiskelen mihin on järkevää lähteä. Toivon, että tilanne muuttuu lähivuosien aikana niin, että jaksaisin/pystyisin suunnittelemaan tilanteita vähän pidemmälle. Tällä hetkellä mennään aika hetken mielijohteesta, kuten kesälomareissu Kreikkaan, jolloin lähdimme vajaa vuorokauden varoitusajalla 😀
Merja / Merjan matkassa
28.10.2019 at 19:23Kiitos Outi! Muistan teidän Kreikan reissun. Se oli huikea suoritus! En tiedä olisinko itse päässyt matkaan noin lyhyellä varoitusajalla 🙂
Paula - Viinilaakson viemää
13.10.2019 at 07:35Ha ha.. minulla on juuri tuota samaa tunnelmaa. Eli aika usein kirjoittelen muiden blogiin tuota samaa lausetta. Paljon olisi siis paikkoja joissa haluaisi päästä käymään mutta joka reissun valinta syntyy jollakin tavalla vähän eri syystä. Ihan kuten sinullakin. Ikinä ei tiedä mistä se lopullinen inspiraatio matkan varaamiseen tulee.
Merja / Merjan matkassa
28.10.2019 at 19:26Kiitos Paula! Matkablogien lukeminen saa aina matkakuumeen nousemaan ja herkästi tulee kommentoitua ”tuonne olisi kiva päästä” tyyppisillä lauseilla. Harvoin tulee luettua sellaisesta kohteesta, joka ei yhtään kiinnostaisi.